KREM Z NUTELLĄ

by Magdalena Indyka
Krem z Nutellą, krem z kremem Nutella, krem do tortu, czekoladowy krem z nutellą do tortu,
image_print

Krem z Nutellą to przepyszny i prosty krem do tortu i dekoracji babeczek. Jest bardzo łatwy i szybki do zrobienia. Na bazie tego kremu można zrobić krem Ferrero Rocher do tortu. Krem polecam fanom kremu Nutella i czekolady!

Składniki:
  • 245 g serka mascarpone, schłodzonego (1 opakowanie)
  • 120 g kremu Nutella, schłodzonego* 
  • 60 g mlecznej czekolady*
  1. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia, uważając przy tym, aby masa czekoladowa nie zgęstniała za bardzo. Czekolada nie może być ciepła, ponieważ krem się zwarzy.
  2. W misce umieszczamy schłodzony serek mascarpone, Nutellę i ostudzoną czekoladę. Całość krótko miksujemy (szybsze obroty), tylko do połączenia się składników.
  3. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  4. *Nutellę wystarczy schłodzić ok 2-3 godzin. Nie musi być bardzo zimna i twarda. Ważne aby nie była ciepła, wtedy krem nie wyjdzie luźny.
Uwagi:
  1. Serek mascarpone musi być schłodzony min. 6 godzin.
  2. Krem z Nutellą z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 16 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z Nutellą: połączenia smakowe
  4. Krem z Nutellą nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem z mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
  5. Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
  6. Mlecznej czekolady nie polecam pomijać. Ja dodałam czekoladę, bo krem wydaje mi się bardziej stabilny. Zrobiłam ten krem bez czekolady i wyszedł mi luźny. Jeśli nie mamy czekolady, to radzę dać mniej Nutelli. 
  7. Słodki smak kremu najlepiej przełamać kwaskową konfiturą lub owocami, np. maliny, porzeczki.
  8. Kąpiel wodna: ustawiamy miskę z czekoladą na małym, wysokim rondelku z gotującą się wodą (mała ilość wody). Mieszamy czekoladę, aż się rozpuści. Czekolada nie lubi wysokiej temperatury, zwłaszcza biała czekolada, dlatego trzeba uważać i za długo jej nie podgrzewać (tylko do momentu rozpuszczenia się czekolady).

Smacznego 🙂

Krem z Nutellą, krem z kremem Nutella, krem do tortu, czekoladowy krem z nutellą do tortu,

Krem z Nutellą, krem z kremem Nutella, krem do tortu, czekoladowy krem z nutellą do tortu,

Krem z Nutellą, krem z kremem Nutella, krem do tortu, czekoladowy krem z nutellą do tortu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

24 komentarze

Agnieszka Gramatyka 07/11/2023 - 09:46

rozumie że ilość produktów na cały tort z trzema przełożeniami robimy x 3

Odpowiedź
Magdalena Indyka 07/11/2023 - 11:10

Tak 🙂

Odpowiedź
Alicja Kaza 07/09/2023 - 07:28

Czy zamiast oryginalnej nutelli mogę dać krem orzechowy z biedronki/Lidla?😅

Odpowiedź
Magdalena Indyka 07/09/2023 - 13:08

Tak 🙂

Odpowiedź
Alicja 14/08/2023 - 14:47

Czy przekładając tort tym kremem mogę do niego dać świeże maliny?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/08/2023 - 13:37

Można. Proszę pamiętać, że tort ze świeżymi owocami ma krótszą datę spożycia. Maliny trzeba przejrzeć, aby nie było na nich pleśni.

Odpowiedź
Martyna 05/06/2023 - 09:28

Witam, jeżeli chciałabym zrobić ten krem ze śmietanka to czy masa mi się odpowiednio ubije jeżeli dodam wszystko razem do miski śmietankę mascarpone i nutelle? Czy lepiej nutelle dodać do gotowej ubitej masy śmietanka z mascarpone ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/06/2023 - 21:24

Najpierw trzeba ubić śmietankę z mascarpone. Potem dodać Nutellę. Jednak śmietanka z mascarpone nie będzie już tak stabilne jak samo mascarpone. Krem może się rozjechać w torcie. Dlatego proszę uważać.

Odpowiedź
Kasia 28/01/2023 - 10:37

Czy do kremu można dodać sucharki? Będą chrupały czy raczej zmiękną?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 30/01/2023 - 17:59

Nie wiem. Nigdy nie dodawałam sucharków do żadnego kremu.

Odpowiedź
szeremere 10/11/2022 - 08:34

czy krem można dodać do ubitej śmietany? czy lepiej nie próbować ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/11/2022 - 13:25

Lepiej nie próbować. Jak śmietana będzie ubita na sztywno to podczas dodawania kremu i mieszania może się zwarzyć.

Odpowiedź
DOROTA 27/10/2022 - 00:23

Krem przepyszny. Dzieci go uwielbiają. Chciałabym zrobić mniej słodką wersję na bazie gorzkiej czekolady. Ile jej dodać 60 g czy mniej?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 27/10/2022 - 22:50

Zdecydowanie mniej. Dałabym połowę mlecznej czekolady – ok 30g.

Odpowiedź
Basia 14/07/2022 - 20:35

Czy do tego kremu można dodać trochę żelatyny? Jest tak gorąco, że wolałabym usztywnić trochę ten krem.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/07/2022 - 18:19

Zamiast żelatyny możesz dać więcej czekolady, odjąć trochę Nutelli. Żelatynę możesz dodać jeśli chcesz.

Odpowiedź
Nina 27/01/2021 - 21:59

co mogło pójść nie tak? w kremie wyczuwalne są cząsteczki czekolady, coś a a la straciatella… będę wdzięczna za pomoc. PS. i tak przepyszny 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 28/01/2021 - 00:19

Mascarpone musiało być bardzo zimne. Zimne mascarpone zmroziło rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę, dlatego powstały takie małe cząsteczki. To nie przeszkadza w niczym. Czasami tak się dzieje.

Odpowiedź
Nina 28/01/2021 - 19:40

bardzo dziękuję za odpowiedź. krem przepyszny ! 🙂

Odpowiedź
Ewelina 31/01/2020 - 09:24

Witam czy ta ilość kremu wystarczy na udekorowanie 12 babeczek?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 31/01/2020 - 16:27

Nie wiem. Nie sprawdzałam.

Odpowiedź
Tina___ 18/02/2020 - 15:08

Mi kremu wystarczyło na 18 płaskich babeczek 🙂

Odpowiedź
Edyta 19/01/2020 - 11:19

Czy mogę użyć gorzkiej czekolady?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/01/2020 - 19:28

TAK 🙂

Odpowiedź