KREM Z NUTELLĄ
Krem z Nutellą to przepyszny i prosty krem do tortu i dekoracji babeczek. Jest bardzo łatwy i szybki do zrobienia. Na bazie tego kremu można zrobić krem Ferrero Rocher do tortu. Krem polecam fanom kremu Nutella i czekolady!
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
- 245 g serka mascarpone, schłodzonego (1 opakowanie)
- 120 g kremu Nutella, schłodzonego*
- 60 g mlecznej czekolady*
- Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia, uważając przy tym, aby masa czekoladowa nie zgęstniała za bardzo. Czekolada nie może być ciepła, ponieważ krem się zwarzy.
- W misce umieszczamy schłodzony serek mascarpone, Nutellę i ostudzoną czekoladę. Całość krótko miksujemy (szybsze obroty), tylko do połączenia się składników.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- *Nutellę wystarczy schłodzić ok 2-3 godzin. Nie musi być bardzo zimna i twarda. Ważne aby nie była ciepła, wtedy krem nie wyjdzie luźny.
Uwagi:
- Serek mascarpone musi być schłodzony min. 6 godzin.
- Krem z Nutellą z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 16 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z Nutellą: połączenia smakowe.
- Krem z Nutellą nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem z mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
- Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
- Mlecznej czekolady nie polecam pomijać. Ja dodałam czekoladę, bo krem wydaje mi się bardziej stabilny. Zrobiłam ten krem bez czekolady i wyszedł mi luźny. Jeśli nie mamy czekolady, to radzę dać mniej Nutelli.
- Słodki smak kremu najlepiej przełamać kwaskową konfiturą lub owocami, np. maliny, porzeczki.
- Kąpiel wodna: ustawiamy miskę z czekoladą na małym, wysokim rondelku z gotującą się wodą (mała ilość wody). Mieszamy czekoladę, aż się rozpuści. Czekolada nie lubi wysokiej temperatury, zwłaszcza biała czekolada, dlatego trzeba uważać i za długo jej nie podgrzewać (tylko do momentu rozpuszczenia się czekolady).
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!