KREM Z NUTELLĄ

Krem z Nutellą to przepyszny i prosty krem do tortu i dekoracji babeczek. Jest bardzo łatwy i szybki do zrobienia. Na bazie tego kremu można zrobić krem Ferrero Rocher do tortu. Krem polecam fanom kremu Nutella i czekolady!

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
  • 245 g serka mascarpone, schłodzonego (1 opakowanie)
  • 120 g kremu Nutella, schłodzonego* 
  • 60 g mlecznej czekolady*
  1. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia, uważając przy tym, aby masa czekoladowa nie zgęstniała za bardzo. Czekolada nie może być ciepła, ponieważ krem się zwarzy.
  2. W misce umieszczamy schłodzony serek mascarpone, Nutellę i ostudzoną czekoladę. Całość krótko miksujemy (szybsze obroty), tylko do połączenia się składników.
  3. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  4. *Nutellę wystarczy schłodzić ok 2-3 godzin. Nie musi być bardzo zimna i twarda. Ważne aby nie była ciepła, wtedy krem nie wyjdzie luźny.
Uwagi:
  1. Serek mascarpone musi być schłodzony min. 6 godzin.
  2. Krem z Nutellą z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 16 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z Nutellą: połączenia smakowe.
  4. Krem z Nutellą nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem z mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
  5. Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
  6. Mlecznej czekolady nie polecam pomijać. Ja dodałam czekoladę, bo krem wydaje mi się bardziej stabilny. Zrobiłam ten krem bez czekolady i wyszedł mi luźny. Jeśli nie mamy czekolady, to radzę dać mniej Nutelli. 
  7. Słodki smak kremu najlepiej przełamać kwaskową konfiturą lub owocami, np. maliny, porzeczki.
  8. Kąpiel wodna: ustawiamy miskę z czekoladą na małym, wysokim rondelku z gotującą się wodą (mała ilość wody). Mieszamy czekoladę, aż się rozpuści. Czekolada nie lubi wysokiej temperatury, zwłaszcza biała czekolada, dlatego trzeba uważać i za długo jej nie podgrzewać (tylko do momentu rozpuszczenia się czekolady).

Smacznego 🙂

Krem z Nutellą, krem z kremem Nutella, krem do tortu, czekoladowy krem z nutellą do tortu,

Krem z Nutellą, krem z kremem Nutella, krem do tortu, czekoladowy krem z nutellą do tortu,

Krem z Nutellą, krem z kremem Nutella, krem do tortu, czekoladowy krem z nutellą do tortu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!