KREM Z PRALINAMI GIOTTO

by Magdalena Indyka
krem z pralinami giotto do tortu, krem z giotto, prosty krem z pralinkami giotto, krem do tortu, orzechowy krem,
image_print

Krem z pralinami Giotto do tortu to pyszny krem dla fanów tych pralinek. Krem ma słodki, lekko orzechowy smak, który idealnie komponuje się z kremem czekoladowym, kawowym, porzeczkowym lub pomarańczowym. Można do niego dodać żelkę z kwaśniejszych owoców lub chrupkę z czekoladą
Polecam również krem o smaku Giotto, który miałam okazję zrobić kilka tygodni wcześniej. 

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Składniki na krem z pralinami Giotto:
  • 160 g śmietanki kremówki 30/36% (użyłam 30%)
  • 55 g białej czekolady
  • 105 g pralin Giotto
  • 100 g serka mascarpone, schłodzonego
Wykonanie:
  1. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy śmietankę. Gdy będzie bardzo gorąca (zacznie wrzeć) wyłączamy palnik i dodajemy połamaną białą czekoladę oraz drobno pokrojone praliny Giotto. Całość dokładnie mieszamy, aż praliny i czekolada się rozpuszczą.
  2. Wafelki z pralin potrzebują trochę czasu, aby zmiękły. Możemy przez chwilę podgrzać masę i szpatułką rozetrzeć wafelki. W ostateczności można przez chwilę zmiksować masę blenderem. Ale nie jest to konieczne, jeśli pokroicie praliny bardzo drobno.
  3. Odstawiamy masę z pralinami Giotto do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz.), najlepiej całą noc.
  4. Następnego dnia schłodzoną masę z pralinkami Giotto i serek mascarpone umieszczamy w misce. Za pomocą miksera mieszamy całość, aż otrzymamy gęsty krem (szybsze obroty). 
  5. Gotowy krem z pralinkami Giotto od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  6. Krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy, ponieważ je rozpuści.
Uwagi:
  1. Krem z pralin Giotto wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 16 cm (grubość ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z pralinkami Giotto: połączenia smakowe.
  3. Robiłam krem na śmietance kremówce 30% wyszedł gęsty i stabilny. Na śmietance 36% mogą wyjść bardzo gęste. Jeśli będą dla Was za gęste następnym razem dajcie ok 10 ml/g śmietanki 36% więcej.
  4. Krem z pralinami Giotto nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
  5. Na krem z przecedzonymi pralinkami można położyć zwykły opłatek waflowy.
  6. Serek mascarpone i masa z pralinkami muszą być schłodzone przed ubiciem.  

Smacznego 🙂

krem z pralinami giotto do tortu, krem z giotto, prosty krem z pralinkami giotto, krem do tortu, orzechowy krem,

krem z pralinami giotto do tortu, krem z giotto, prosty krem z pralinkami giotto, krem do tortu, orzechowy krem,

krem z pralinami giotto do tortu, krem z giotto, prosty krem z pralinkami giotto, krem do tortu, orzechowy krem,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

4 komentarze

Agnieszka 25/02/2024 - 08:22

WItam nie da sie ze strony drukowac, nie ma ikonki drukuj 🙁

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/02/2024 - 13:53

Trzy dni temu zmieniłam szablon bloga na nowy i nie ma tu tej funkcji. Muszę zlecić informatykowi, aby dodał możliwość drukowania przepisów. Zajmie to parę dni, bo na razie szykuję listę rzeczy do zrobienia dla informatyka. Wkrótce będzie można drukować przepisy :).

Odpowiedź
Marta 22/11/2023 - 18:15

Czy dodatek białej czekolady jest konieczny i ma wpływ na stabilność kremu?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/11/2023 - 19:26

Tak. Czekolada ma wpływ na smak i stabilność kremu.

Odpowiedź