KREM Z SOLONYM KARMELEM

by Magdalena Indyka
krem z solonym karmelem, krem słony karmel, krem solony karmel, krem śmietankowy z solonym karmelem,
image_print

Krem z solonym karmelem zachwyci każdego fana solonego karmelu. Polecam dodać do kremu solony karmel owocową, lekko kwaśną frużelinę lub konfiturę, aby przełamać słodycz kremu. Krem słony karmel można przygotować na dwa sposoby. Według mnie łatwiejszy jest drugi sposób na krem z samym serkiem mascarpone. Przy pierwszym sposobie, gdzie ubijamy najpierw śmietankę z mascarpone, łatwiej zwarzyć krem. Dlatego początkującym osobom polecam drugi sposób wykonania kremu.
Polecam również krem karmelowy i krem z masłem orzechowym.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
I SPOSÓB:
Składniki (skorzystaj z przelicznika foremek):
  • 180 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 70 ml śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
  • 100 – 130 g solonego karmelu, do smaku, schłodzonego
Wykonanie:
  1.  W misce umieszczamy śmietankę i mascarpone. Za pomocą miksera miksujemy całość (średnie obroty), aż otrzymamy krem śmietankowy, ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy solony karmel musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe ruchy mogą spowodować zwarzenie się kremu śmietankowego.
  2. Do kremu dodajemy schłodzony solony karmel i krótko miksujemy (średnie obroty), tylko do połączenia się składników.
  3. Gotowy krem z solonym karmelem nakładamy na biszkopt/ciasto lub wkładamy do worka cukierniczego, gdy chcemy udekorować nim babeczki.
  4. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
II SPOSÓB:
Składniki:
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 100-130 g solonego karmelu, do smaku, schłodzonego
  1. W misce umieszczamy schłodzone mascarpone i solony karmel. Za pomocą miksera mieszamy krótko, do momentu połączenia się składników. 
  2. Gotowy krem z solonym karmelem od razu nakładamy na biszkopt lub ciasto.
Składniki na ok 170-180 g solonego karmelu:
  • 112 g drobnego cukru
  • 30 g masła (min. 82% tłuszczu), w temp. pokojowej
  • 100 ml śmietanki kremówki 30/36%*, w temp. pokojowej
  • 1/4 – 1/3 łyżeczki soli himalajskiej, do smaku (może być zwykła sól)
Wykonanie:
  1. Do rondelka wsypujemy cukier. Podgrzewamy go na mniejszym ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką. Trzeba uważać, aby cukier nie przylepił się do ścianek garnka. Po chwili, gdy cukier zacznie się rozpuszczać, zobaczymy że robią się grudki. Łyżką rozcieramy cukier, aby szybciej się rozpuścił.
  2. Gotowy karmel ma bursztynowy kolor. Bardzo szybko osiąga ten kolor i trzeba uważać, aby go nie przypalić, bo zrobi się gorzki. Gdy zobaczymy że karmel jest już gotowy, a nadal będą w nim grudki nierozpuszczonego cukru, wyłączamy palnik. Następnie mieszamy karmel, aż cukier się rozpuści. Gdyby to się nie stało, to się nie martwcie. Zostawcie karmel tak jak jest (po dodaniu masła cukier się rozpuści).
  3. Ponownie podgrzewamy karmel, dosłownie chwilę i dodajemy masło (które zatrzyma proces karmelizowania się cukru, karmel już się nie przypali). Mieszamy całość ok 2 minuty, aż masa zrobi się jednolita (masło połączy się z karmelem). Masa po dodaniu masła zacznie skwierczeć, dlatego uważajcie, aby się nie poparzyć.
  4. Następnie dodajemy śmietankę i mieszamy ok 1 minutę, aż karmel zrobi się jednolity, płynny. Zdejmujemy karmel z ognia. Dodajemy trochę soli, do smaku. Mieszamy.
  5. Jeszcze gorący solony karmel przelewamy przez sitko, aby pozbyć się grudek. Studzimy.
  6. Solony karmel schładzamy w lodówce, szczelnie zamknięty, przed dodaniem do kremu śmietankowego – ok 3 godz.
Uwagi:
  1. Kremu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu/ciasta o śr 18 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu słony karmel: połączenia smakowe.
  3. Krem słony karmel nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy. Krem z mascarpone i śmietanką rozpuści masę cukrową.

Smacznego 🙂


krem z solonym karmelem, krem słony karmel, krem solony karmel, krem śmietankowy z solonym karmelem,

krem z solonym karmelem, krem słony karmel, krem solony karmel, krem śmietankowy z solonym karmelem,

krem z solonym karmelem, krem słony karmel, krem solony karmel, krem śmietankowy z solonym karmelem,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

15 komentarzy

Melissa 08/09/2022 - 08:41

Niestety karmel po schłodzeniu (cała noc) jest nadal płynny… nie tak płynny jak ciepły, ale nadal płynny. Jak można to uratować i co mogło pójść nie tak? Składniki były wszystkie dokładnie odmierzone. Dziś popołudniu będę przekładać tort i nie wiem czy robić ten karmel jeszcze raz? Z góry bardzo dziękuję!

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/09/2022 - 14:02

Na filmie załączonym do przepisu pokazuję jak gęsty jest karmel po schłodzeniu. Jeśli wyszedł rzadszy to może przez przypadek za dużo śmietanki dodałaś? Śmietanka rozrzedza karmel. Z rzadszym karmelem proponuję zrobić krem na samym mascarpone. Wtedy będzie stabilniejszy.

Odpowiedź
Daria 02/05/2022 - 21:41

Czy ten krem będzie przypominać w smaku snikersa?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/05/2022 - 17:58

Nie 🙂

Odpowiedź
Anna 10/03/2021 - 17:15

Mi sam karmel nie wyszedł aż taki gęsty. Taki lejący pół na pół. Czy po połączeniu z mascarpone wyjdzie?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/03/2021 - 00:02

Po schłodzeniu jest rzadszy, czy przed? W lodówce gęstnieje karmel.

Odpowiedź
Magdalena 20/03/2021 - 22:55

Czy ten krem wymaga stałego trzymania w lodówce? Chciałabym przełożyć nim ciasto, które chcę zrobić na kiermasz do przedszkola. Tylko tam nie będzie lodówki. Boję się czy coś się nie stanie.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/03/2021 - 19:18

Zależy jak długo będzie stało i w jakiej temperaturze. Do przedszkola nie polecam robić ciast z kremem 🙂 Sama mam dzieci w przedszkolu i takie ciasta ciężko jeść gdy nie ma talerzyków i widelczyków. Krem pod wpływem ciepła może się zwarzyć i źle wpłynąć na żołądki osób jedzących ciasto. Nie ryzykowałabym. Kiedyś robiłam orzechowca na kiermasz. Można np. sernik z mlekiem w proszku zrobić.

Odpowiedź
Bożena 17/01/2021 - 18:10

Witam. Czy można tym kremem otynkować tort?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 17/01/2021 - 19:15

Tak. Tak samo jak czekoladowym. Jednak to nie jest krem pod masę cukrową (pod masę cukrową dajemy kremy maślane).

Odpowiedź
Bożena 17/01/2021 - 21:10

Ok rozumiem, dziękuje za odpowiedz

Odpowiedź
Kasia 06/01/2021 - 19:02

A czy solony karmel można zrobić kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 07/01/2021 - 10:53

Tak 🙂

Odpowiedź
Agata 06/01/2021 - 17:44

Witam:) jak długo można przechowywać solony karmel w lodówce?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 07/01/2021 - 11:12

W przepisie na solony karmel jest podany termin ważności.

Odpowiedź