Krem z truflami to przepyszny krem do tortów i ciast o smaku moich ulubionych cukierków Trufle! Robiłam go kilka razy, gdyż zależało mi, aby smak nie odbiegał od oryginalnego smaku cukierków. W kremie brakuje tylko odrobiny rumu, ale ze względu na dzieci unikam alkoholu w wypiekach. Dlatego jeśli nie masz takiego problemu, to śmiało możesz dodać odrobinę dla wzmocnienia smaku. Można użyć również aromatu rumowego. Krem znajdziecie w Torcie z Truflami, który jest bardzo zachwalany przez czytelniczki bloga :).
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
- 210 g śmietanki kremówki 36%
- 9 cukierków Trufle (Wawel), pokrojonych (ok 162-170 g )
- 55 g gorzkiej czekolady, połamanej
- 80 g serka mascarpone, schłodzonego
Składniki ze śmietanką 30%:
- 190 g śmietanki kremówki 30%
- 9 cukierków Trufle (Wawel), pokrojonych (ok 162-170 g )
- 55 g gorzkiej czekolady, połamanej
- 100 g serka mascarpone, schłodzonego
- W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy pokrojone cukierki i połamaną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy, aż czekolada z cukierkami się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Gdyby był problem z rozpuszczeniem się cukierków można przez chwilę podgrzać masę na małym ogniu. Gdy masa z cukierkami będzie gotowa zdejmujemy rondelek z ognia.
- Jeśli cukierki nie rozpuściły się do końca przecedzamy masę przez sitko. Odstawiamy masę czekoladową do wystudzenia. Następnie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
- Następnego dnia schłodzoną masę truflową i serek mascarpone umieszczamy w misce. Przy pomocy miksera (średnie/większe obroty) mieszamy całość do momentu otrzymania gęstego i stabilnego kremu (ok 1-2 minut).
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
Uwagi:
- Ilość kremu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu/ciasta o śr. 16 cm (warstwa kremu ma ok 1,8-2 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek. Jeśli chcecie cieńszą warstwę kremu zróbcie podane proporcje na blat o śr 17-18 cm.
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z truflami: połączenia smakowe.
- Jeden cukierek waży ok 17-19 g. Dlatego ciężko określić dokładną wagę cukierków :).
- Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.
- Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone o 30-40 g. Zrobiłam krem na śmietance 36% z 'Piątnica’, która jest gęsta, prawie jak mascarpone. Inne śmietanki 36% są płynniejsze/rzadsze, dlatego warto wtedy zwiększyć ilość mascarpone o 20-30 g.
- Krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
50 komentarzy
Robiąc krem na śmietanie 30% sugerować się proporcjami wyżej czy zwiększyć ilość mascarpone o te 30/40g ? Już raz robiłam ten krem ale pogubiłam notatki :/ z góry dziekuję za odp
Podałam dwie wersje przepisu ze śmietanką 30 i 36%. Jeśli masz śmietankę 30% to korzystaj z tego drugiego przepisu poniżej.
Dziękuję! 🙂
Czy musi stać całą noc w lodówce? Gdzieś to przeoczyłam a chcialabym zrobić krem dziś. Stoi już 6h
Może chłodzić się 6 godzin. Ważne aby lodówka dobrze chłodziła. Niektórzy mają ustawioną na lekkie chłodzenie. Latem ważne jest, aby dobrze schłodzić masę.
w przepisie jest, aby nie doprowadzać do wrzenia, na filmiku żeby doprowadzić, jak to w końcu ma byc?
Tak i tak jest dobrze. Ważne jest aby śmietanka była bardzo gorąca i czekolada z truflami się rozpuściła. Można bez problemu doprowadzić śmietankę do wrzenia, tylko uważać aby jej nie przypalić 🙂
Witam. Czy ostatnio zmieniala Pani coś w proporcjach, bo mam zapisany przepis na krem z trufli na śr. 20 ale w innych proporcjach 200 ml śmietanka, ok 175g cukierki, 50-60 gorzkiej czekolady, 75 g mascarpone, (i tak przeważnie robiłam i kremu była odpowiednia ilość)w przepisie powyżej o śr. 16 są podobne proporcje i kiedy je przliczylam na śr. 20 wyszło tego bardzo dużo conajmniej na dwa blaty. Nie wiem teraz którymi proporcjami się sugerowac? Pozdrawiam
Tak. Zwiększałam proporcje, bo warstwa kremu była cieńsza (ok 1 cm). Ale może Pani zostać przy starych proporcjach lub przeliczyć obecne ze średnicy 18 cm. Wtedy warstwa kremu będzie cieńsza.
Czy próbowała Pani zrobić krem truflowy ale z białych trufli ?
Nie. Nie słyszałam nawet o takich truflach 🙂
Witam! Dzięki Pani zaczęłam piec torty, które o dziwo wychodzą ładne i dobre! Teraz córka poprosiła mnie o tort w kształcie serca na dzień babci i dziadka. I moje pytanie jest takie czy do cerca 20cm mam użyć proporcji na krem do torta 20fi? I jeszcze jedno myślę aby zrobić krem z truflami + mus wiśniowy z żelką jaki biszkopt i tynk będzie najbardziej pasował? Bardzo dziękuję i pozdrawiam!
Jeśli robi Pani serce wycinając je z okrągłego, złożonego tortu to tak. Kremy robimy wg przepisu na tort o śr 20 cm. Do kremu z truflami można dać jasny i kakaowy biszkopt. Z jasnym biszkoptem tort będzie delikatniejszy w smaku. Z kakaowym biszkoptem tort będzie bardziej czekoladowy, przez co intensywniejszy w smaku.
Czy do tego kremu mogę przykleić opłatek?
Można, ale ciemny kolor kremu będzie przebijać przej biały opłatek waflowy.
Witam, mąż ma niedługo czterdzieche ;)zamierzam wypróbować, ale mam takie pytanko, wspominałaś coś o dodaniu rumu kiedy ile i gdzie go dodać żeby nic nie zepsuć? 🙂
Najlepiej dodać podczas rozpuszczania cukierków w śmietance. Tak do smaku dodajemy. Trochę alkoholu odparuje, ale nie cały.
Chce zrobić tort truflowy dla szwagra. Ile alkoholu i kiedy dodać do kremu? Czy whiskey się nada? Jaki krem Pani poleca na dodatkowe pietro do tortu. Czy mus wiśniowy będzie pasował?
Tak, rum lub whiskey będzie ok. Alkoholu dajemy do smaku, w momencie rozpuszczania się cukierków w śmietance. Cały alkohol nie wyparuje, więc tego tortu nie podajemy dzieciom. Lepiej dodać rum do śmietanki niż do ubitego kremu, bo wtedy może się zwarzyć. Tutaj jest ściąga jakie kremy będą pasować do truflowego.
Witam. Tort czeka na okazje, na wypróbowanie. Mam pytanie. Co zrobić, żeby w kremie nie było powietrza. Ten ajerkoniakowy ze zdjęcia wygląda idealnie ??? Pozdrawiam
W kremie z truflami? Niestety taka jego natura. Dzięki pęcherzykom powietrza jest puszysty.
Robiłam dzisiaj ten krem ze śmietanką 36% i nie wiedziałam niestety jak długo go miksować i bałam się przedobrzyć… czy ma się tylko wymieszać czy zrobić nieco bardziej puszysty? był raczej gęsty, ciężko go było rozsmarować, w smaku bardzo truflowy 🙂
Druga wartswa jest wiśniowa. ZObaczymy we wtorek co z tego wszystkiego wyszło.
Ten krem zawiera dużo czekolady i cukierków, do puszystych nie należy. To gęsty krem.
Witam. Jakich cukierków używasz najczęściej?
Z Wawelu, moje ulubione trufle 🙂
Witam.
Zrobiłam wczoraj ten krem i dodałam gorzka czekoladę z wedla . Niestety krem przy miksowaniu z mascarpone zważył się i nie zastygł w torcie. Czy to możliwe ze od tej właśnie czekolady?
To nie wina czekolady. Używam tej samej. Możliwe, że za długo ubijany był krem. Jeśli kiedyś zwarzy Ci się krem podgrzej go na parze wodnej, cały czas miksując. Gdy masa będzie jednolita, schłodź ponownie w lodówce i zmiksuj, ale krótko, ponieważ ponownie może się zwarzyć.
Dziekuje. Będę pamiętać ?
Witam! Czy przygotowany krem (schłodzony, jeszcze bez mascarpone) mogę zamrozić? Okazało się, że impreza, na którą był planowany została przesunięta i nie chciałabym zmarnować tego kremu… 🙁
Nie wiem. Nie zamrażałam tego kremu. Nabiału ogólnie nie zamraża się, dlatego osobiście nie mroziłabym.
350g trufli – ile to cukierków tak na oko? 😉
Jak zawsze staram się zapisać ile cukierków daje, to w tym kremie zapomniałam! Cukierek ma ok 25-30g. Wydaje mi się, że więcej niż 15 cukierków nie dałam. Będę Ci wdzięczna jak podasz mi dokładnie ile to jest cukierków 🙂
Witam. Wiele razy już robiłam Krem truflowy z Pani przepisu,to mój ulubiony ,ale ostatnio kilka razy wyszedł mi niestabilny ,czy to może być wina śmietany. I czy mogę dodać żelatyny do takiego kremu .Jeśli tak to ile
Może być wina śmietany, ale bardziej tego, że krem był za krótko ubijany. Albo za długo i mógł się trochę przebić (zwarzyć). Nie dodawałam do tego kremu nigdy żelatyny i nie wiem ile jej dodać. Jakieś śmietanki użyłaś?
Nie mogę się zdecydować z czym połączyć ten krem. Chcę zrobić dwa przełożenia kremem truflowym. Mus malinowy już wypróbowałam i chciałbym nowe smaki przetestować
Spróbuj wiśnie. Frużelina lub mus wiśniowy :). Ktoś robił z wiśniami i bardzo chwalił.
Dziękuje 🙂 Spróbuje z fruzelina. Mam pytanie odnośnie tynkowania tym kremem. Planuje robić tort średnicy 20 cm i dwa przełożenia tym kremem plus tynk . Jutro przełożenia a w piątek będę tynkowac i tu moje pytanie,
Pozostały do tynkowania krem może czekać w lodówce?
Lepiej nie. A dlaczego chcesz tynkować później? To nie jest krem maślany. Możesz przełożyć i otynkować w jeden dzień. Jeśli jednak chcesz, to podziel składniki przez 3. Z 2/3 zrób krem do przełożenia, a z 1/3 krem do tynkowania.
Chcę tynkowac później żeby masy stężały w lodówce. Ostatnim razem po 7h chłodzenia w lodowce krem czekoladowy zrobił mi bułe :/
Ten krem jest gęsty, chyba że robisz go na śmietance 30%. Ale zrób jak ci wygodniej 🙂 Jeżeli zostanie ci krem z przełożenia, to nałóż go na wierzch tortu. Boki otynkujesz sobie nowym kremem.
Robiłam go ostatnio z kremem z czarnej porzeczki, wyszedł rewelacyjnie polecam. 🙂
Do tego kremu pasują chyba wszystkie kwaśne owoce 🙂
Czy ten krem można potraktować jako deser podawany w małych słoiczkach?
Tak 🙂 Wtedy polecam zrobić luźniejszy krem. Warto użyć śmietanki 36% płynnej (nie z Piątnicy), wtedy krem będzie mniej zbity.
Dziękuje za odpowiedź. Bardzo smakowicie wyglądają Pani Propozycje. Z pewnością wykorzystam niejeden przepis.
Dziękuję i proszę się częstować 🙂
Na jakim etapie można dodać rum do kremu?
Ja ogólnie boję się dodawać aromatów do gotowego kremu. Dlatego dodałabym do rozpuszczonych cukierków z czekoladą przed schłodzeniem. Tylko proszę uważać z ilością 🙂
Witam! Zrobiłam krem tak jak w przepisie teraz stoi w lodowce w szklaneczkach i oddziela sie na nim takie jakby mleko. Czy to normalne? W smaku jest pyszny
Masz może zdjęcie? Trudno mi powiedzieć, bo nie miałam takiej sytuacji. A konsystencja była ok? Nie zwarzył się przypadkiem krem?