CIASTECZKA/ DODATKI DO WYPIEKÓW/ PIERNICZKI/ TORTOWE ABC

LUKIER DO CIASTECZEK z białka w proszku

lukier do ciasteczek, lukier z białka w proszku, lukier z białkiem w proszku, lukier królewski, royal icing, lukier do dekorowania ciastek,

Lukier do ciasteczek i pierniczków z białka w proszku, tzw. lukier królewski, uwielbiam z jednego powodu… nie muszę bać się bakterii salmonelli, które występują czasami w świeżych jajkach. Lukier na białku w proszku jest tak samo trwały jak na świeżych białkach. Dodatkowym plusem jest to, że możemy go zrobić bez użycia miksera (ale przy większej ilości polecam jednak go użyć). Niestety ten lukier ma małą wadę. Nie jest tak elastyczny podczas dekoracji jak Lukier królewski na świeżym białku. Dlatego do profesjonalnego dekorowania nie polecam lukru z białkiem w proszku. 

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE aby nie przegapić przepisów!
Lukier do ciastek i pierniczków:
  • 1 płaska łyżeczka białka w proszku
  • 3 łyżki przegotowanej, zimnej wody
  • ok 150 g cukru pudru lub więcej
  • biały barwnik lub wybielacz
  • opcjonalnie kolorowe barwniki spożywcze w żelu lub w proszku
  1. Do miski wsypujemy białko w proszku. Dodajemy wodę i mieszamy mikserem, aż powstanie piana (ok 30 sek.). Dodajemy przesiany cukier puder i dokładnie mieszamy, aż otrzymamy gładki lukier (ok 1-2 minut). Zamiast miksera można użyć rózgi kuchennej, ale przy dużej ilości lukru lepiej użyć miksera
  2. Białko z cukrem pudrem miksujemy na wolniejszych obrotach, aby za bardzo nie napowietrzyć lukru. 
  3. Jeśli lukier do dekoracji wyjdzie za rzadki, dodajemy więcej cukru pudru. Jeżeli lukier wyjdzie za gęsty dodajemy trochę wody lub więcej, aż otrzymamy pożądaną gęstość. Po rozcieńczeniu lukier może zrobić się bardziej kremowy. Wtedy wystarczy dodać trochę wybielacza (białego barwnika) do lukru, aby go wybielić (jeśli potrzebujemy idealnie biały lukier).
  4. Na końcu dodajemy kolorowe barwniki spożywczy, jeśli chcemy uzyskać kolorowy lukier. Mieszamy lukier z barwnikiem. 
  5. Jeśli chcemy śnieżno-biały lukier musimy dodać do niego trochę białego barwnika (wybielacz). Lukier z białka w proszku bez białego barwnika jest lekko kremowy. Gdy dodacie trochę wybielacza sami to zobaczycie :). 
  6. Aby odpowietrzyć lukier wystarczy postukać kilka razy miską o blat, a następnie powoli mieszać lukier kulą (taką do ucierania sera w makutrze). Zamiast takiej kuli można użyć łyżki. 
  7. Przekładamy lukier do worka cukierniczego i dekorujemy ciastka.

 

Uwagi:
  1. Ciężko mi podać dokładną ilość cukru pudru. Każda łyżka jest inna. Wystarczy kropla wody więcej i lukier wychodzi rzadszy.
  2. Nie miksujemy długo białek w proszku z wodą. Wystarczy ok 30 sekund, aby zrobiła się piana. Jeśli będziemy za długo miksować (ponad 2 min.) lukier nie będzie chciał potem wyschnąć na ciasteczkach. 
  3. Barwniki w żelu lub w płynie rozrzedzają trochę lukier. Wtedy wystarczy dodać cukier puder. Barwnik w proszku trzeba najpierw rozcieńczyć w odrobinie wódki lub wody. 
  4. Jeśli kolor wyjdzie zbyt intensywny możemy go rozjaśnić, dodając cukier puder. Wtedy też trzeba dodać trochę wody, aby gęstość lukru była odpowiednia.
  5. Do pokrycia całego ciasteczka lukier powinien być luźniejszy. Do dekoracji gęściejszy. Jeśli chcemy robić kwiatki z lukru musi mieć on konsystencję pasty. Wtedy ładnie zachowa kształt. Niestety taki lukier będzie bardzo twardy.
  6. Białko w proszku, tzw. Albumina, można kupić na allegro lub w sklepach cukierniczych. Link do sklepu, gdzie kupiłam albuminę podaję na Instagramie, w wyróżnionej relacjiPIERNICZKI„.

Smacznego 🙂


lukier do ciasteczek, lukier z białka w proszku, lukier z białkiem w proszku, lukier królewski, royal icing, lukier do dekorowania ciastek,

lukier do ciasteczek, lukier z białka w proszku, lukier z białkiem w proszku, lukier królewski, royal icing, lukier do dekorowania ciastek,

lukier do ciasteczek, lukier z białka w proszku, lukier z białkiem w proszku, lukier królewski, royal icing, lukier do dekorowania ciastek,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie zdjęć i tekstu zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

2 komentarze

  • Odpowiedź
    Magda
    14 listopada 2020 at 21:05

    Dzień dobry! 😉
    Ja chciałam zapytać o jakie białko chodzi?
    Czy rekomenduje Pani jakąś dobrą firmę/nazwę?

  • Zostaw komentarz