LUKIER OWOCOWY
Lukier owocowy będzie królować w moich wypiekach :). Mogłabym jeść go łyżkami, gdyby nie świadomość ile cukru zawiera ten lukier! Więcej nie piszę… sami się przekonajcie ile radości może sprawić dodatek soku owocowego w cukrze :). Polecam również lukier ze świeżym białkiem do dekoracji pierników i ciasteczek.
P.S. Na zdjęciach obecnie jest lukier malinowy. Jeśli będę miała okazję zrobić lukier z dodatkiem innych owoców, zdjęcia na pewno się pojawią :).
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
- sok z ok 100 g owoców, np. maliny, porzeczki, jagody, truskawki
- 1 łyżeczka cukru, opcjonalnie
- 1,5 szkl cukru pudru
- 1-2 łyżki gorącej wody, opcjonalnie
- Owoce umieszczamy w małym rondelku i zasypujemy 1 łyżeczką cukru. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce się 'rozpaćkają’ i puszczą sok. Wyłączamy palnik. Otrzymane puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek/skórek.
- Cukier puder przesiewamy. Dodajemy, łyżka po łyżce, sok z owoców. Całość dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Sok dodajemy do momentu otrzymania pożądanej konsystencji.
- Jeśli mimo dodania całego soku lukier nadal będzie gęsty, to możemy dodać trochę gorącej wody. Jeśli lukier owocowy wyjdzie za rzadki, dodajemy więcej cukru pudru.
Uwagi:
- Nie jest konieczne gotowanie owoców, aby uzyskać sok. Można również użyć soku wyciśniętego z owoców.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.