MALINOWY CURD

Malinowy curd to przepyszny krem z malinami do ciast i tortów. Ma konsystencję gęstego budyniu, dlatego można nim posmarować blat biszkoptu (zamiast konfitury) lub dodać do kremu śmietankowego, aby otrzymać pyszny krem malinowy.
Polecam również cytrynowypomarańczowy, truskawkowywiśniowy lub porzeczkowy curd.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na ok 160 – 170 g:
  • 200 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 30 g cukru
  • 1 jajko, rozm 'L’
  • 1 żółtko
  • 60 g masła lub więcej*
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżeczka zimnej wody, do zagęszczenia curdu (opcjonalnie)*
  1. W rondelku umieszczamy maliny i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny zmiękną rozgniatamy je, aby puściły jak najwięcej soku. Następnie zdejmujemy rondelek z ognia i przecedzamy owoce przez sitko do metalowej/szklanej miski, aby pozbyć się pestek.
  2. Do lekko przestudzonego soku malinowego (ok 120 ml) dodajemy rozbełtane jajko i żółtko. Za pomocą rózgi kuchennej dokładnie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę.
  3. Miskę umieszczamy na wysokim rondelku z małą ilością gotującej się wody (woda nie może dotykać dna miski).
  4. Cały czas mieszając, za pomocą rózgi kuchennej, podgrzewamy masę na małym ogniu (ok 10-15 min), aż zgęstnieje (na filmie widać jaką konsystencję powinien mieć curd).
  5. Gdy curd będzie gotowy zdejmujemy miskę z rondelka. Zostawiamy go na 3-5 minut, aby trochę przestygł. Jeśli od razu dodamy masło do gorącego curdu masa się rozwarstwi (zwarzy). Następnie dodajemy masło (może być lekko zimne). Energicznie mieszamy, aż masło całkowicie się rozpuści.
  6. Jeśli będą grudki jeszcze ciepły malinowy curd przecedzamy przez sitko.
  7. Ostudzony malinowy curd wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby zgęstniał.
  8. Jeśli chcemy posmarować biszkopt curdem nakładamy go po ostudzeniu. Schłodzony curd ciężko będzie rozsmarować. Można też po schłodzeniu w lodówce ocieplić go, zostawiając na blacie kuchennym, aby zmiękł. 
  9. Polecam Babeczki kokosowe, gdzie do dekoracji użyłam kremu z malinowym curdem.

 

Uwagi:

  1. Długość podgrzewania curdu zależy od mocy palnika. Jeśli długo nie będzie chciał zgęstnieć zwiększcie trochę ogień. Im więcej masy, tym dłuższy czas podgrzewania curdu.
  2. Użyłam jajka – rozmiar 'L’. Waga takiego jajka bez skorupki to ok 56-58 g (65 g ze skorupką)
  3. Jeśli curd wyjdzie rzadszy (od tego na filmie) można go zagęścić mąką ziemniaczaną, rozpuszczoną w odrobinie soku/wody: 1/2 łyżeczki mąki + 1 łyżeczka wody (przy proporcjach podanych w przepisie). Dodajemy ją po ok 12 minutach podgrzewania curdu i mieszamy, aż curd zgęstnieje. 
  4. Co zrobić gdy malinowy curd zwarzy się po dodaniu masła? Wtedy zobaczymy, że na powierzchni curdu wytrącił się tłuszcz. Musimy przestudzić curd, a następnie zmiksować go blenderem, aż otrzymamy gładki krem. 
  5. Jeśli chcemy posmarować biszkopt curdem nakładamy go po ostudzeniu. Chociaż schłodzony curd nie jest twardy (to zależy od ilości masła). Można go w razie czego po ocieplić, zostawiając na blacie kuchennym, aby zmiękł.
  6. Świeżych malin nie trzeba podgrzewać. Można od razu przetrzeć je przez sitko, aby otrzymać sok.
  7. Malinowy curd można dodać do mascarpone i otrzymamy wtedy krem malinowy..
  8. Malinowy curd, szczelnie zamknięty można przechowywać w lodówce kilka dni.

Smacznego 🙂

malinowy curd, krem malinowy, raspberry curd, krem z malinami, maliny,

malinowy curd, krem malinowy, raspberry curd, krem z malinami, maliny,

malinowy curd, krem malinowy, raspberry curd, krem z malinami, maliny,

malinowy curd, krem malinowy, raspberry curd, krem z malinami, maliny,

malinowy curd, krem malinowy, raspberry curd, krem z malinami, maliny,

malinowy curd, krem malinowy, raspberry curd, krem z malinami, maliny,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.