MARLENKA

by Magdalena Indyka
marlenka, pyszne ciasto marlenka, miodownik, przekładane ciasto z masą kajmakową, miodowe ciasto czeskie,
image_print

Marlenka – pyszne, tradycyjne miodowe ciasto Czeskie, które skradło moje kubki smakowe! W ubiegłym roku ciastem tym poczęstowała mnie moja przyjaciółka i oczywiście podzieliła się również przepisem :). Ciasto Marlenka składa się z kilku cienkich warstw ciasta miodowego przełożonych pysznym kremem budyniowym z kajmakiem.

Ciasto po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce mięknie. Blaty ciasta miodowego można przygotować sobie dwa dni przed przełożeniem ich kremem budyniowym. Jeśli chcecie zrobić ciasto Marlenka na święta Bożego Narodzenia polecam przełożyć blaty ciasta kremem 1-2 dni przed Wigilią. Wtedy do świąt ciasto z kremem przegryzie się i będzie o wiele lepiej smakować :).

Ciasto Marlenka w oryginale udekorowane jest pokruszonym ciastem miodowym (posypane na warstwę kremu). Jestem ogromną fanką czekolady, dlatego moja Marlenka jest udekorowana polewą czekoladową 🙂 

Polecam również inne pyszne ciasta miodowe – Orzechowiec lub Snikers

Ciasto miodowe:
  • 120 g masła
  • 60 g miodu – 3 łyżki
  • 200 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżka sody 
  • 1 łyżka octu zwykłego lub jabłkowego
  • 2 jajka, rozm. L
  • 600 g mąki pszennej
  1. Przygotowujemy papier do pieczenia. Potrzebne jest 6 kawałków o wymiarach 20×30 cm. Takie wymiary miało dno mojej formy, która rozszerzała się ku górze do wymiarów 23×33 cm. Ciasto można rozwałkować trochę cieniej, np. do rozm. 25×30 cm. Ciasto można też upiec na dużej blaszce, która zazwyczaj jest w zestawie z piekarnikiem :).  
  2. W większym rondelku/garnku, na małym palniku, topimy masło, miód i cukier puder. Mieszamy całość aż otrzymamy jednolitą masę.
  3. Gdy masa będzie już gotowa rozpuszczamy sodę w occie i dodajemy całość do masy. Mieszamy wszystko, podgrzewając cały czas masę na małym ogniu.
  4. Od momentu dodania sody podgrzewamy i mieszamy masę przez ok 4 minuty lub dłużej, aż jej kolor zrobi się brązowo-pomarańczowy. Wyłączamy palnik.
  5. Odstawiamy masę na 5 minut do lekkiego przestudzenia, mieszając co jakiś czas, ponieważ dzięki sodzie 'rośnie’.
  6. Przelewamy masę miodową do większej miski. Dodajemy jajka i mieszamy energicznie za pomocą łopatki lub rózgi kuchennej. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy całość łopatką. Jajka i mąkę dodajemy od razu po przelaniu masy do miski. Ciepłe ciasto lepiej się rozwałkowuje, dlatego przygotowujemy ciasto dość szybko. 
  7.  Gdy masa zrobi się gęsta i nie da się jej wymieszać łopatką przekładamy ją na stolnicę. Wyrabiamy ciasto ręcznie do momentu, gdy zrobi się gładkie i jednolite. 
  8. Gotowe ciasto miodowe dzielimy na sześć równych części – każda po ok 175 g. 
  9. Pięć kawałków przekładamy do miski i przykrywamy dużym talerzem lub deseczką, aby nie ostygły i obeschły. 
  10. Szósty kawałek ciasta rozwałkowujemy cienko na przygotowanym wcześniej papierze do pieczenia o wymiarach 20×30 cm lub 25×30 cm. Odcinamy wystające brzegi. Można podczas wałkowania lekko posypać wałek, aby nie przyklejał się do ciasta. 
  11. Ciasto lepi się do rąk. Dlatego dzieliłam je na małe kawałki, spłaszczałam między palcami i układałam na papierze. Następnie małym wałkiem do ciasta z rączką rozwałkowywałam je. 
  12. W taki sam sposób przygotowujemy kolejne pięć kawałków ciasta. 
  13. Pieczemy każdy blat ciasta ok 5-7 minut w 180°C, bez termoobiegu. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. 
  14. Przed złożeniem ciasta delikatnie odklejamy papier. 
  15. Przygotowujemy krem budyniowy. Krem można zrobić dzień po upieczeniu ciasta.
Krem budyniowy:
  • 700 g/ml mleka
  • 30 g drobnego cukru – 2 łyżki
  • 2 opakowania budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru 
  • 350-400 g kajmaku/masy krówkowej (w puszce)
  • 200 g masła w temp. pokojowej
  1. Budyń przygotowujemy wg opisu na opakowaniu. W większym garnku, na małym palniku, zagotowujemy mleko z cukrem. Gdy mleko zacznie wrzeć zmniejszamy ogień. Cały czas mieszając mleko łopatką dodajemy budynie w proszku. Mieszamy całość, aż uzyskamy jednolity, gęsty budyń. Wyłączamy palnik.
  2. Od razu przykrywamy gorący budyń folią do żywności tak, aby folia stykała się z powierzchnią budyniu. W ten sposób nie zrobi się kożuch i nie będzie potem grudek w kremie.
  3. Studzimy budyń (nie może być ciepły, gdyż dodany bo utartego masła rozpuści je i krem się zwarzy). 
  4. W większej misce, za pomocą miksera ucieramy miękkie masło przez min. 10 minut (najwyższe obroty miksera). Następnie w kilku turach dodajemy stopniowo ostudzony budyń na zmianę z masą kajmakową i mieszamy całość dokładnie. Odkładamy mikser. 
  5. Powstanie ok 1250 g kremu budyniowego. Dzielimy go na pięć równych części, każda po ok 250 g.  
marlenka, pyszne ciasto marlenka, miodownik, przekładane ciasto z masą kajmakową, miodowe ciasto czeskie,
Polewa czekoladowa:
  • 50 g masła
  • 80 g gorzkiej czekolady 64%
  • 90 g mlecznej czekolady
  1. W małym rondelku topimy masło. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy całość, aż otrzymamy jednolitą masę. Od razu polewamy ciasto Marlenka. Gdy polewa ostygnie zrobi się za gęsta.

Dodatkowo:

  • ok 60 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
Wykonanie ciasta Marlenka:
  1. Jedna z moich czytelniczek, Basia, nasącza ciasto kawą. Nie próbowałam tego, ale skorzystam z tej rady następnym razem. 
  2. Na pierwszy blat ciasta wykładamy 1/5 kremu kajmakowego i równomiernie rozprowadzamy po całości. Przykrywamy drugim blatem ciasta miodowego. Czynność powtarzamy aż do ostatniego blatu ciasta. Nie smarujemy górnego blatu ciasta.
  3. Ostatni blat ciasta przykrywamy papierem do pieczenia. Następnie kładziemy np. książkę lub deskę do krojenia. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. W ten sposób ciasto wyrówna się i zmięknie pod wpływem wilgoci. 
  4. Następnego dnia dekorujemy ciasto polewą i pokruszonymi orzechami.
  5. Ciasto Marlenka można udekorować samymi orzechami. Wtedy ostatni blat ciasta również trzeba posmarować kremem (dzielimy krem na sześć równych porcji). 
Uwagi:
  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450. 
  3. Ciasto miodowe można upiec kilka dni wcześniej (2-3) przed przełożeniem.
  4. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂

marlenka, pyszne ciasto marlenka, miodownik, przekładane ciasto z masą kajmakową, miodowe ciasto czeskie,

marlenka, pyszne ciasto marlenka, miodownik, przekładane ciasto z masą kajmakową, miodowe ciasto czeskie,

Podoba Ci się przepis na ciasto Marlenka? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

4 komentarze

Ewa 14/02/2024 - 19:05

1 łyżka sody? Nie łyżeczka? To się nie rozpuszcza, octu musiałabym dać więcej. W trakcie robienia mnie to trochę zaskoczyło. Dałam łyżeczkę, zobaczymy co wyjdzie 😉

Odpowiedź
Magdalena Indyka 14/02/2024 - 20:31

Płaska łyżka. Jak pamiętam to do końca soda się nie rozpuściła.

Odpowiedź
Ewa 15/02/2024 - 14:30

Ups….dałam 1 łyżeczkę, blaty wyglądają dobrze…..

Odpowiedź
Magdalena Indyka 16/02/2024 - 17:11

To super 🙂 Jak daję płaską łyżkę to nie czuć tego w cieście. Dzięki za informację 🙂

Odpowiedź