MIĘKKIE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

Miękkie ciasteczka z czekoladą zrobiły furorę na urodzinkach Kacperka, gdzie główną atrakcją był tort Miś!
W pewnym momencie zaczęłam się poważnie zastanawiać czy był sens w robieniu tortu, skoro to miękkie ciasteczka stały się gwiazdą przyjęcia ;).
Polecam również miękkie ciastka z malinami lub ciasteczka z marchewką

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na ok 14-16 miękkich ciasteczek:
  • 170 g masła w temp. pokojowej
  • 90 g drobnego cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 duże jajko (rozm. 'L’)
  • 1 żółtko
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g deserowej czekolady, drobno pokrojonej
  1. W misce, za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem, aż otrzymamy puszystą masę (ok 8 min).
  2. Dodajemy ekstrakt, jajko i żółtko. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą i solą. Miksujemy, aż otrzymamy jednolite, miękkie ciasto. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę i krótko mieszamy.
  3. Gotowe ciasto nakładamy na blachę do pieczenia za pomocą łyżki lub gałki do lodów. Osobiście polecam gałkę. Jeśli użyjecie łyżki, to starajcie się ciasto uformować w kulki. Ciastek nie spłaszczamy przed pieczeniem. 
  4. Ciastka pieczemy ok 12-15 min w 180°C (bez termoobiegu), do zarumienienia się ciastek. Wyjmujemy ciastka z piekarnika i studzimy na kratce do studzenia.
  5. Nie polecam zwiększać temperatury. Przy 185°C ciasteczka zaczęły się topić i rozlewać. Po 5 minutach zmniejszyłam temp. do 175°C, dzięki czemu miałam ciasteczka zamiast naleśników. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika. Za pierwszym razem radzę obserwować ciastka, aby sprawdzić czy temperatura jest odpowiednia, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej!

 

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
  2. Jajko bez skorupki ważyło 55 g, żółtko ok 20 g.
  3. Ciasta nie chłodzimy w lodówce.
  4. Jeśli ciasto wyjdzie bardzo luźne można dodać więcej mąki (1-2 łyżki). Ale nie za dużo, bo wtedy ciasteczka już nie będą miękkie po upieczeniu. 
  5. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  6. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C, ale u Was może to być za niska lub za wysoka temperatura. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15°C. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek.

Smacznego 🙂

miękkie ciasteczka, miękkie ciasteczka z czekoladą, miękkie ciastka, ciastka z czekoladą, miękkie pieguski,

miękkie ciasteczka, miękkie ciasteczka z czekoladą, miękkie ciastka, ciastka z czekoladą, miękkie pieguski,

miękkie ciasteczka, miękkie ciasteczka z czekoladą, miękkie ciastka, ciastka z czekoladą, miękkie pieguski, Źródło przepisu Tutaj.

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.