BISZKOPTY/ CIASTA

MOLLY CAKE – waniliowe ciasto do tortu

molly cake, ciasto waniliowe do tortu, biszkopt waniliowy do naked cake, ciasto molly cake,

Molly Cake to waniliowe ciasto, które przez jakiś czas było popularne na różnych grupach tortowych. Z ciekowości sama je zrobiłam. Niestety nie zachwyciło mnie za pierwszym razem. Jestem przyzwyczajona do lekkich biszkoptów lub do wilgotnych ciast czekoladowych. Ciasto Molly Cake wyszło takie pomiędzy – ciężkie i stabilne ciasto, które wg mnie wymagało dodatkowego nasączenia. Dlatego przy kolejnych próbach zmieniałam trochę ilość składników, aby osiągnąć stabilne i wilgotniejsze waniliowe ciasto do tortu. 

Ciasto idealnie sprawdzi się przy cięższych kremach, w torcie typu naked cake lub w piętrowym. Tam gdzie potrzebujecie stabilnego ciasta zamiast klasycznego biszkoptu

Do tego ciasta nie jest konieczne dodanie ekstraktu waniliowego lub cytrynowego. Jak dla mnie ciasto z cytrynowym ekstraktem smakuje jak babka wielkanocna, którą robiła moja mama :). Dlatego proponuję Wam zrobienie tego ciasta w dwóch wersjach i wybranie dla siebie tej najlepszej! 

Poniżej podaję moje poprawione proporcje na Molly Cake. A pod uwagami znajdziecie oryginalną wersję przepisu, jeśli macie ochotę sami sprawdzić różnicę. Bo może się okazać, że bardziej będzie Wam smakować ten drugi przepis. 

Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Skorzystaj z przelicznika foremek

Składniki na formę o śr 16 cm:
  • 3 jajka (ok 168 g bez skorupki)
  • 145 g cukru
  • 210 g mąki pszennej
  • 6 g proszku do pieczenia
  • 215 g śmietanki 36%, schłodzonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cytrynowego, opcjonalnie
  1. W misce, przy pomocy miksera (najszybsze obroty) ubijamy jajka z cukrem. Miksujemy całość ok 15 min, aż masa potroi swoją objętość, pamiętając że im więcej jajek, tym dłuższy czas ubijania. Przy 6 jajkach może to zająć nawet 20 minut (zależy to też od miksera). Odkładamy mikser.
  2. Pod koniec ubijania jajek ubijamy śmietankę na sztywno. Zajmie to ok 3 minut (zależy od ilości śmietanki).
  3. W dwóch turach wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączymy ją z masą jajeczną używając szpatułki lub rózgi kuchennej (rózgą mieszamy wolno i delikatnie). W międzyczasie (po dodaniu 2 porcji mąki) dodajemy ubitą śmietankę. Mieszamy całość dokładnie ale nie za długo, do połączenia się składników. Pod koniec mieszania lub razem ze śmietanką dodajemy ekstrakt waniliowy/cytrynowy. Mieszamy.
  4. Gotowe ciasto przekładamy do formy o śr 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
  5. Pieczemy ciasto Molly Cake ok 55 – 65 min w temperaturze 165ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka.
  6. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
  7. Przy pomocy długiego noża oddzielamy ciasto od formy. Wyciągamy i kroimy na trzy równe blaty.
  8. Ciasto Molly Cake z tych proporcji w formie o śr 16 cm wyrasta mi na ok 6-7 cm wysokie. 
Uwagi:
  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, oprócz śmietanki do ubicia.
  2. Użyłam jajka rozmiar ‘L’, które waży ok 56-58 g bez skorupki (65 g ze skorupką).
  3. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  4. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.
Proporcje przed zmianą:
  • 3 jajka (ok 168 g bez skorupki)
  • 145 g cukru
  • 240 g mąki pszennej
  • 6 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 240 ml śmietanki 36%, schłodzonej

Smacznego :).

Polecam również:
Wilgotny biszkopt z olejem
Klasyczny jasny iszkopt
Biszkopt kakaowy
Czekoladowy biszkopt


molly cake, ciasto waniliowe do tortu, biszkopt waniliowy do naked cake, ciasto molly cake,

molly cake, ciasto waniliowe do tortu, biszkopt waniliowy do naked cake, ciasto molly cake,

molly cake, ciasto waniliowe do tortu, biszkopt waniliowy do naked cake, ciasto molly cake,

molly cake, ciasto waniliowe do tortu, biszkopt waniliowy do naked cake, ciasto molly cake,

Źródło przepisu: 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej! 

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

Brak kometarzy

Zostaw komentarz