MUS ANANASOWY

by Magdalena Indyka
mus ananasowy, mus z ananasa, krem ananasowy do tortu, krem z ananasa, przepis na mus ananasowy do monoporcji,

Mus ananasowy do tortu i monoporcji. Mus z ananasa to słodki, delikatny w smaku krem z ananasem i ubitą śmietanką. Zamiast zwykłej śmietanki możemy dać ubitą śmietankę kokosową, dzięki temu otrzymamy mus o smaku pina colada :). Polecam również frużelinę oraz żelkę ananasową.
Mus ananasowy zrobiłam w torcie Biedronka i torcie o smaku Pina Colada.
W uwagach podałam instrukcje jak zrobić mus ze świeżego ananasa.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Uwaga!
Miałam okazję zrobić ponownie mus ananasowy i trochę zmieniłam proporcje. Wiem jednak, że nie lubicie zmian, dlatego stare proporcje znajdziecie pod opisem wykonania musu ananasowego :). 

Składniki na ok 180 g (160 ml) puree z ananasa:

  • 200 g ananasa z puszki
  • 23-25 g cukru, do smaku
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny, opcjonalnie
Składniki na mus anansowy:
  • ok 180 g (160 ml) puree ananasowego
  • 6 g żelatyny + 2 łyżki zimnej wody
  • 120 ml/g śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia, ok 7 min.
  2. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy całość na małym ogniu, do momentu gdy ananasy zmiękną. Wyłączamy palnik.
  3. Miksujemy owoce blenderem, aż otrzymamy gładkie puree. 
  4. Jeśli wyjdzie Wam więcej niż 180 g puree, to odejmijcie nadmiar. 
  5. Następnie podgrzewamy otrzymane puree na małym ogniu, do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy całość energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
    Nie gotujemy puree z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące.
    Studzimy puree ananasowe (nie może być ciepłe, ponieważ śmietanka się zwarzy).
  6. W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu. Odkładamy mikser.
  7. Następnie, w 2 turach, dodajemy ostudzone puree i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być. Możemy go na chwilę włożyć do lodówki, aby trochę zgęstniał.
  8. Gotowy mus ananasowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
  9. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
  10. Wypieki z musem z ananasa schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz.).
  11. Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą. 
Stare proporcje:
  • ok 210 g ananasa z puszki – 6 plastrów
  • 30 ml syropu ananasowego
  • 1 1/3 łyżki soku z cytryny
  • 3/4 łyżki cukru, do smaku
  • 8 g żelatyny (Dr. Oetker) + 2-3 łyżki zimnej wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
  • 130 ml/g śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
  • opcjonalnie: 2,5 – 3 plastry ananasa, odsączonego i drobno pokrojonego
  1. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia, ok 10 min.
  2. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w rondelku. Dodajmy cukier, syrop ananasowy i sok z cytryny. Podgrzewamy całość na małym ogniu, do momentu gdy ananasy zmiękną. Wyłączamy palnik.
  3. Miksujemy owoce blenderem, aż otrzymamy gładkie puree. 
  4. Następnie podgrzewamy otrzymane puree na małym ogniu, do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy całość energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
    Nie gotujemy puree z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące. Studzimy puree ananasowe (nie może być ciepłe, ponieważ śmietanka się zwarzy).
  5. Następne etapy wykonujemy wg opisu wykonania wyżej. 
  6. Do gotowego musu można dodać pokrojone kawałki ananasa, frużelinę lub żelkę ananasową. 

 

Uwagi:
  1. Musu z ananasa z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (wysokość musu ok 1,5 cm).
    Skorzystaj z przelicznika foremek.
    Monoporcje – zrobiłam 12 półkul o śr 5 cm. 
  2. Jeśli chcecie grubszą warstwę musu wystarczy podzielić ilość składników przez 15 (1,5 cm) i pomnożyć np. przez 20 (2 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa musu z żelką ma trochę ponad 2 cm. 
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do musu ananasowego: połączenia smakowe.
  4. Świeży ananas utrudnia tężenie musu z żelatyną, ponieważ zawarte w nim enzymy rozkładają białko – galaretka nie tężeje. Dlatego świeżego ananasa musimy kilka minut pogotować.
    Mus ze świeżym ananasem: Pokrojonego w kostkę ananasa przekładamy do rondelka. Dodajemy cukier, sok z cytryny i wodę (zamiast syropu). Gotujemy całość na małym ogniu ok 10-15 minut. Następnie miksujemy ananasa za pomocą blendera, aż otrzymamy puree. Podgrzewamy ananasowe puree, aż zrobi się bardzo gorące. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy żelatynę. 
  5. Puree ananasowego nie przecedzamy przez sitko.
  6. Żelatynę ważyłam na wadze jubilerskiej, tzn, że dałam dokładnie 6,1 g. Polecam taką wagę gdy musimy odmierzyć dokładną ilość żelatyny, ponieważ zwykła waga kuchenna nie odmierza szczegółowo i możemy zamiast 6 g dać np. 6,8 g, a to już prawie 7 g.

Smacznego 🙂


mus ananasowy, mus z ananasa, krem ananasowy do tortu, krem z ananasa, przepis na mus ananasowy do monoporcji,

mus ananasowy, mus z ananasa, krem ananasowy do tortu, krem z ananasa, przepis na mus ananasowy do tortu,

mus ananasowy, mus z ananasa, krem ananasowy do tortu, krem z ananasa, przepis na mus ananasowy do monoporcji,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

10 komentarzy

Basia 31/01/2024 - 17:01

Czy zamiast żelatyny można użyć galaretki ananasowej? Jeśli tak, to ile jej dajemy?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 02/02/2024 - 19:48

Można. Niestety nigdy tak nie robiłam i nie wiem jaką ilość dać.

Odpowiedź
Milena 26/01/2022 - 23:51

W składnikach jest drobno pokrojony ananas A później nie pisze Pani co z nim zrobić. Po prostu dołożyć do gotowego musu?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/01/2022 - 11:49

Racja. Uciekło mi gdzieś to zdanie. Ten pokrojony ananas wkładamy do gotowego musu i mieszamy. Potem wykładamy na biszkopt. Nie jest to konieczne. Można zrobić gładki mus.

Odpowiedź
Angelika 25/01/2022 - 20:49

Witam, do czego potrzebny jest ten dodatkowy ananas na końcu listy produktów?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/01/2022 - 11:51

Można go włożyć do musu. Nie wiem dlaczego nie ma tego w opisie :). Poprawiam to :).

Odpowiedź
Magdalena 30/06/2021 - 17:43

Czy mogę użyć ananasa mrożonego?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 01/07/2021 - 13:23

Tak 🙂

Odpowiedź
Ingrida 14/07/2020 - 11:02

Dzień dobry. Czy zamiast syropu z ananasem może użyć sok z ananasa?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 14/07/2020 - 22:23

Tak.

Odpowiedź