KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

MUS ANANASOWY

mus ananasowy, mus z ananasa, krem ananasowy do tortu, krem z ananasa,

Mus ananasowy do tortu i ciasta. Mus z ananasa to słodki, delikatny w smaku krem z ananasem i ubitą śmietanką. Zamiast zwykłej śmietanki możemy dać ubitą śmietankę kokosową, dzięki temu otrzymamy mus o smaku pina colada :). Polecam również frużelinę z ananasa.
Mus ananasowy zrobiłam w torcie Biedronka i torcie o smaku Pina Colada.
W uwagach podałam instrukcje jak zrobić mus ze świeżego ananasa.

Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Składniki:
  • ok 210 g ananasa z puszki – 6 plastrów
  • 30 ml syropu ananasowego
  • 1 1/3 łyżki soku z cytryny
  • 3/4 łyżki cukru, do smaku
  • 8 g żelatyny + 2 łyżki zimnej wody
  • 130 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  • dodatkowo: 2,5 – 3 plastry ananasa, odsączonego i drobno pokrojonego
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia, ok 7 min.
  2. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w rondelku. Za pomocą blendera rozdrabniamy je, aż otrzymamy gładkie puree. Dodajmy cukier, syrop ananasowy i sok z cytryny. Podgrzewamy, mieszając na małym ogniu, aż masa zrobi się bardzo gorąca.
  3. Zdejmujemy rondelek z ognia.
  4. Do gorącego puree dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy, aż cała żelatyna się rozpuści.
    Studzimy puree ananasowe (nie może być ciepłe, ponieważ śmietanka się zwarzy).
  5. W misce, za pomocą miksera ubijamy śmietankę, aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy puree musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe ruchy mogą spowodować zwarzenie się kremu śmietankowego.
    Odkładamy mikser.
  6. Do ubitej śmietanki dodajemy powoli ostudzoną masę ananasową (w dwóch turach). Rózgą kuchenną mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Na końcu, jeśli chcemy, dodajemy odsączonego, pokrojonego ananasa z puszki i krótko mieszamy. Mus ananasowy wyjdzie luźny, dlatego przed wyłożeniem na tort schładzamy go kilka minut w lodówce.
  7. Gdy mus ananasowy będzie miał odpowiednią konsystencję wykładamy go na biszkopt (wokół tortu robimy rant z papieru do pieczenia lub używamy rantu do pieczenia).

 

Uwagi:
  1. Musu z ananasa z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm.
    Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu ananasowego: połączenia smakowe.
  3. Świeży ananas utrudnia tężenie musu z żelatyną, ponieważ zawarte w nim enzymy rozkładają białko – galaretka nie tężeje. Dlatego świeżego ananasa musimy kilka minut pogotować.
    Mus ze świeżym ananasem: Pokrojonego w kostkę ananasa przekładamy do rondelka. Dodajemy cukier, sok z cytryny i wodę (zamiast syropu). Gotujemy całość na małym ogniu ok 10-15 minut. Następnie miksujemy ananasa za pomocą blendera, aż otrzymamy puree. Podgrzewamy ananasowe puree, aż zrobi się bardzo gorące. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy żelatynę. 
  4. Puree ananasowego nie przecedzamy przez sitko.
  5. Do musu użyłam śmietanki kremówki 36%. Przy śmietance 30% radzę zwiększyć ilość żelatyny (ok 2g), aby mus wyszedł stabilniejszy.

Smacznego 🙂


mus ananasowy, mus z ananasa, krem ananasowy do tortu, krem z ananasa,

mus ananasowy, mus z ananasa, krem ananasowy do tortu, krem z ananasa,

Polecam również:

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

2 komentarze

  • Odpowiedź
    Ingrida
    14 lipca 2020 at 11:02

    Dzień dobry. Czy zamiast syropu z ananasem może użyć sok z ananasa?

  • Zostaw komentarz

    Polub mnie na FB!