KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

MUS ANANASOWY

mus ananasowy, mus z ananasa, krem ananasowy do tortu, krem z ananasa,

Mus ananasowy do tortu i ciasta. Mus z ananasa to słodki, delikatny w smaku krem z ananasem i ubitą śmietanką. Zamiast zwykłej śmietanki możemy dać ubitą śmietankę kokosową, dzięki temu otrzymamy mus o smaku pina colada :). Polecam również frużelinę z ananasa.
Mus ananasowy zrobiłam w torcie Biedronka i torcie o smaku Pina Colada.
W uwagach podałam instrukcje jak zrobić mus ze świeżego ananasa.

Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
  • ok 210 g ananasa z puszki – 6 plastrów
  • 30 ml syropu ananasowego
  • 1 1/3 łyżki soku z cytryny
  • 3/4 łyżki cukru, do smaku
  • 8 g żelatyny + 2 łyżki zimnej wody
  • 130 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  • dodatkowo: 2,5 – 3 plastry ananasa, odsączonego i drobno pokrojonego
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia, ok 7 min.
  2. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w rondelku. Za pomocą blendera rozdrabniamy je, aż otrzymamy gładkie puree. Dodajmy cukier, syrop ananasowy i sok z cytryny. Podgrzewamy, mieszając na małym ogniu, aż masa zrobi się bardzo gorąca.
  3. Zdejmujemy rondelek z ognia.
  4. Do gorącego puree dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy, aż cała żelatyna się rozpuści.
    Studzimy puree ananasowe (nie może być ciepłe, ponieważ śmietanka się zwarzy).
  5. W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  6. Następnie, w 2 turach, dodajemy ostudzone puree i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być. Możemy go na chwilę włożyć do lodówki, aby trochę zgęstniał.
  7. Gotowy mus ananasowy wykładamy na biszkopt/ciasto.
  8. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia lub podkładki na stół – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
  9. Wypieki z musem z ananasa schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz.).

 

Uwagi:
  1. Musu z ananasa z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm.
    Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu ananasowego: połączenia smakowe.
  3. Świeży ananas utrudnia tężenie musu z żelatyną, ponieważ zawarte w nim enzymy rozkładają białko – galaretka nie tężeje. Dlatego świeżego ananasa musimy kilka minut pogotować.
    Mus ze świeżym ananasem: Pokrojonego w kostkę ananasa przekładamy do rondelka. Dodajemy cukier, sok z cytryny i wodę (zamiast syropu). Gotujemy całość na małym ogniu ok 10-15 minut. Następnie miksujemy ananasa za pomocą blendera, aż otrzymamy puree. Podgrzewamy ananasowe puree, aż zrobi się bardzo gorące. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy żelatynę. 
  4. Puree ananasowego nie przecedzamy przez sitko.
  5. Do musu użyłam śmietanki kremówki 36%. Przy śmietance 30% radzę zwiększyć ilość żelatyny (ok 2g), aby mus wyszedł stabilniejszy.

Smacznego 🙂


mus ananasowy, mus z ananasa, krem ananasowy do tortu, krem z ananasa,

mus ananasowy, mus z ananasa, krem ananasowy do tortu, krem z ananasa,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

4 komentarze

  • Odpowiedź
    Magdalena
    30 czerwca 2021 at 17:43

    Czy mogę użyć ananasa mrożonego?

  • Odpowiedź
    Ingrida
    14 lipca 2020 at 11:02

    Dzień dobry. Czy zamiast syropu z ananasem może użyć sok z ananasa?

  • Zostaw komentarz