Mus borówkowy to pyszny lekki krem z borówki amerykańskiej do tortu i ciasta. Mus z borówki amerykańskiej to połączenie ubitej śmietanki z puree borówkowym, tworzące pyszny krem z owoców leśnych. Najważniejsze w musie borówkowym jest to, aby puree było dobrze ostudzone. Jeśli dodamy ciepły sok do ubitej śmietanki, to mus się zwarzy.
Polecam również jagodową i malinową wersję musu.
Składniki:
- 220 g świeżych/mrożonych borówek
- 25-30 g cukru lub więcej, do smaku
- 3 – 4 łyżeczki soku z cytryny, do smaku
- 8 g żelatyny (Dr. Oetker) + 3 łyżki zimnej wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
- 180 ml śmietany kremówki 30/36%, schłodzonej
- Ilość cukru zależy od tego jak słodkie będą borówki.
- Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min, do napęcznienia.
- Borówki umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy owoce zmiękną i puszczą sok wyłączamy palnik.
- Przecedzamy borówki przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek.
- Do otrzymanego soku borówkowego (ok 180 ml) dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy sok do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
Puree borówkowe nie może być ciepłe, ponieważ ubita śmietanka się zwarzy. -
W misce, za pomocą miksera (szybsze obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
Odkładamy mikser. - Następnie, w 2 turach, dodajemy ostudzone puree z borówek i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być.
- Gotowy mus borówkowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto lub do formy silikonowej na monoporcje. Nie schładzamy go w misce w lodówce.
- Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu
- Wypieki z musem borówkowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
- Świeże borówki również podgrzewamy w rondelku z cukrem. Gdy zmiękną, puszczą sok wyłączamy palnik i przecedzamy przez sitko. Gdy zblendujemy świeże borówki otrzymamy więcej soku, który będzie zawierał skórki, dlatego polecam podgrzać owoce w rondelku. Wtedy mus będzie miał mniej skórek w sobie.
- Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą.
Uwagi:
- Musu borówkowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (wysokość musu 2 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek
- Sprawdź jakie kremy pasują do musu z borówki amerykańskiej: połączenia smakowe
- Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są borówki. Warto dodać sok z cytryny i go nie pomijać. Jagody ze śmietanką w smaku są trochę mdłe. Sok z cytryny orzeźwia smak musu.
- Do musu użyłam śmietanki kremówki 30%.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
38 komentarzy
Genialny przepis! Dziękuję także za filmik, pozwolił unikać kluczowego błędu. Smak nieziemski!
Bardzo się cieszę! Pozdrawiam serdecznie!
hej. robiłam krem borówkowy z Pani przepisu. było napisane że ma się schładzać przez min 6 h. Ale nie wiem po jakim czasie mogę go wyjąć z rantu żeby zrobić tynk
Po takim samym czasie. Mus przed tynkowaniem musi dobrze stężeć. Dlatego zawsze tynkuję tort na drugi dzień po złożeniu. Te 6 godzin to minimum. Wolę jak dłużej tort siedzi w lodówce.
Dzień dobry.
Czy mogę zrobić mus dzień przed składaniem tortu czy jednak lepiej zrobić go w ten sam dzień, w którym będę składała tort ?
Mus zawsze robimy tuż przed wyłożeniem go na biszkopt. Zawiera żelatynę, która spowoduje, że w lodówce stężeje. Dlatego musów nigdy nie robimy dzień przed jeśli chcemy go użyć do tortu.
Czy można dać do musu borówki?
Tak, można :).
Dzień dobry, bardzo dziękuję za Pani przepisy. Z wielu korzystam cały czas. Mam problem z gramaturą przecieru z owoców, za nic nie wychodzi mi podana w przepisie wartość, czy musie borówkowy czy też jagodowym.
Czy w celu uzyskania oczekiwanego 180ml mogę rozcieńczyć przeciwr wodą + ewentualnie cukier?
Dziękuję i pozdrawiam Krzychu
Niestety tak jest z owocami. Raz dadzą więcej soku, raz mniej. Jeśli brakuje mi ok 10 g/ml soku to uzupełniam to wodą (można dodać trochę cukru). Jeśli więcej to dorabiam sok przez podgrzanie małej ilości owoców. Jeśli stale wychodzi Panu za mało soku, to następnym razem proszę dać więcej owoców. Jak robię puree z jednej marki owoców to zawsze mam tyle samo soku. Jeśli kupuję mrożone owoce innej marki to albo wychodzi go za dużo albo za mało. Dlatego może Pan sobie poprawić przepis i wpisać trochę większą ilość owoców. Nadmiar puree łatwo poprawić, trochę gorzej jak zabraknie :).
Witaj mam takie pytanie czy mus borówkowy będzie pasował do tortu z kremami z kawy i białych Michałków? Myślałam jeszcze zrobić żelke i włożyć ją w krem z białych Michałków?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Twoje przepisy są przepyszne.
Jak najbardziej będzie pasować do tych kremów. Żelkę również dałabym do kremu z białych michałków 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Uwielbiam Pani bloga! Wszystko wyjaśnione krok po kroku i skarbnica pomysłów na torty, cudo 🤩 Tym razem chcę zrobić tort z musem borówkowym i malinowym i zastanawiam się czy to dobre połączenie? Czy może jeszcze coś dodać? Żelkę lub trzeci mus/krem?
Dziękuję 🙂 Dla mnie te dwa smaki się gryzą w tym torcie. Dałabym trzeci krem lub mus czekoladowy na środek, aby oddzielić smakowo te owocowe musy. Wtedy będą trzy przełożenia. Pozdrawiam 🙂
Witam. Czy mus jest na tyle stabilny aby dać go na środkowa warstwę? Tort będzie wyglądał tak że będzie krem czekoladowy z chrupka zas byłby ten mus i na to jeszcze krem kinder bueno. Czy lepiej dać go na sam wierch?
Można go dać na środek 🙂
Czy 180ml soku/przecieru z borówek to również 180g?
Nie. Niektóre przepisy robiłam ponownie i sprawdzałam wagę puree/soku w gramach, ale borówkowego jeszcze nie robiła ponownie. Muszę czekać do lata 🙂
Czy mogę użyć zamiast borówki amerykańskiej borówek leśnych? Ilość owoców będzie taka sama?
Chodzi o jagody? Jeśli tak, to na blogu jest przepis: https://slodkipomysl.pl/mus-jagodowy
Witam czy jest możliwe żeby pani podała przepis na ten tort co jest kawałek pokazany na zdjęciu?
To był tort testowy, gdzie sprawdzałam stabilność kremów. Nie dekorowałam go i nie zapisałam przepisu. Ten dolny krem to mus brzoskwiniowy i żelka z brzoskwiń: https://slodkipomysl.pl/mus-brzoskwiniowy Do musu borówkowego dałam żelkę z borówki: https://slodkipomysl.pl/zelka-borowkowa Nie pamiętam jakim kremem tynkowałam ten tort…na pewno był to maślany :).
Czy po wyłożeniu musu na tort można od razu tynkowac ?
Mus jest 'płynny’ po zrobieniu. Trzeba schłodzić tort z musem przed tynkowanie, bo inaczej mus wypłynie.
usiadłam przy kawie, zapomniałam o moich puree truskawkowe, borówkowe i malinowe…. wszystkie stężały..
Czy ja mogę je delikatnie podgrzać , żeby miały prawidłowa konsystencję do połączenia z śmietanką?
Tak, można podgrzać puree do momentu aż zrobią się płynne. Studzimy i dodajemy do ubitej śmietanki.
Jaki drugi krem i żelka jest w torcie na zdjęciu pod przepisem?
Żelka brzoskwiniowa i mus brzoskwiniowy jak dobrze pamiętam 🙂 Przepis na żelkę jest na blogu. Przepis na mus właśnie przygotowuję.
Czy do zrobienia musu borówkowego do tortu o średnicy 24 cm potrzeba 495 g borówek?
Można dać mniej, jednak wtedy smak nie będzie tak intensywny.
Czy mus borówkowy można użyć do monoporcji?
Tak 🙂
A czy można zamiast żelatyny użyć agaru?
Niestety w życiu żelatyna do kremu mi nie wyszła, a agar jest trochę prostszy w użyciu…
Można. Mi niestety mus malinowy, który próbowałam zrobić z agarem nie wyszedł. Dlatego wolę żelatynę, bo wydaje mi się prostsza w użyciu :). Ale jeśli pracujesz z agarem, to można go użyć. Niestety nie wiem w jakiej ilości go dać.
Naprawdę pyszny potwierdzam 😋 A może krem pistacjowy?
Będę niebawem robić.
Czy można dodać to tego musu mascarpone jeśli tak to ile ?
Można, ale nie robiłam z mascarpone i nie jestem w stanie powiedzieć ile go gać i o ile zmniejszyć ilość żelatyny.