MUS BORÓWKOWY

by Magdalena Indyka
mus borówkowy do tortu, mus z borówki amerykańskiej, krem borówkowy, krem z owoców leśnych, krem do tortu,

Mus borówkowy to pyszny lekki krem z borówki amerykańskiej do tortu i ciasta. Mus z borówki amerykańskiej to połączenie ubitej śmietanki z puree borówkowym, tworzące pyszny krem z owoców leśnych. Najważniejsze w musie borówkowym jest to, aby puree było dobrze ostudzone. Jeśli dodamy ciepły sok do ubitej śmietanki, to mus się zwarzy.
Polecam również jagodową i malinową wersję musu.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
  • 220 g świeżych/mrożonych borówek 
  • 25-30 g cukru lub więcej, do smaku
  • 3 – 4 łyżeczki soku z cytryny, do smaku
  • 8 g żelatyny (Dr. Oetker) + 3 łyżki zimnej wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
  • 180 ml śmietany kremówki 30/36%, schłodzonej
  1. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie będą borówki.
  2. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min, do napęcznienia.
  3. Borówki umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy owoce zmiękną i puszczą sok wyłączamy palnik. 
  4. Przecedzamy borówki przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek.
  5. Do otrzymanego soku borówkowego (ok 180 ml) dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy sok do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
    Puree borówkowe nie może być ciepłe, ponieważ ubita śmietanka się zwarzy.
  6. W misce, za pomocą miksera (szybsze obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  7. Następnie, w 2 turach, dodajemy ostudzone puree z borówek i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być.
  8. Gotowy mus borówkowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto lub do formy silikonowej na monoporcje. Nie schładzamy go w misce w lodówce. 
  9. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
  10. Wypieki z musem borówkowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  11. Świeże borówki również podgrzewamy w rondelku z cukrem. Gdy zmiękną, puszczą sok wyłączamy palnik i przecedzamy przez sitko. Gdy zblendujemy świeże borówki otrzymamy więcej soku, który będzie zawierał skórki, dlatego polecam podgrzać owoce w rondelku. Wtedy mus będzie miał mniej skórek w sobie. 
  12. Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą. 
Uwagi:
  1. Musu borówkowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (wysokość musu 2 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu z borówki amerykańskiej: połączenia smakowe.
  3. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są borówki. Warto dodać sok z cytryny i go nie pomijać. Jagody ze śmietanką w smaku są trochę mdłe. Sok z cytryny orzeźwia smak musu. 
  4. Do musu użyłam śmietanki kremówki 30%. 

Smacznego 🙂


mus borówkowy do tortu, mus z borówki amerykańskiej, krem borówkowy, krem z owoców leśnych, krem do tortu,

mus borówkowy do tortu, mus z borówki amerykańskiej, krem borówkowy, krem z owoców leśnych, krem do tortu,

mus borówkowy do tortu, mus z borówki amerykańskiej, krem borówkowy, krem z owoców leśnych, krem do tortu,

mus z borówki amerykańskiej, krem borówkowy, krem z owoców leśnych, krem do tortu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

34 komentarze

Amelia 10/03/2024 - 09:27

Dzień dobry.
Czy mogę zrobić mus dzień przed składaniem tortu czy jednak lepiej zrobić go w ten sam dzień, w którym będę składała tort ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 10/03/2024 - 10:19

Mus zawsze robimy tuż przed wyłożeniem go na biszkopt. Zawiera żelatynę, która spowoduje, że w lodówce stężeje. Dlatego musów nigdy nie robimy dzień przed jeśli chcemy go użyć do tortu.

Odpowiedź
Kasia 05/02/2024 - 20:38

Czy można dać do musu borówki?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/02/2024 - 19:15

Tak, można :).

Odpowiedź
Krzysztof Kuźmicz 04/01/2024 - 16:09

Dzień dobry, bardzo dziękuję za Pani przepisy. Z wielu korzystam cały czas. Mam problem z gramaturą przecieru z owoców, za nic nie wychodzi mi podana w przepisie wartość, czy musie borówkowy czy też jagodowym.
Czy w celu uzyskania oczekiwanego 180ml mogę rozcieńczyć przeciwr wodą + ewentualnie cukier?
Dziękuję i pozdrawiam Krzychu

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/01/2024 - 10:15

Niestety tak jest z owocami. Raz dadzą więcej soku, raz mniej. Jeśli brakuje mi ok 10 g/ml soku to uzupełniam to wodą (można dodać trochę cukru). Jeśli więcej to dorabiam sok przez podgrzanie małej ilości owoców. Jeśli stale wychodzi Panu za mało soku, to następnym razem proszę dać więcej owoców. Jak robię puree z jednej marki owoców to zawsze mam tyle samo soku. Jeśli kupuję mrożone owoce innej marki to albo wychodzi go za dużo albo za mało. Dlatego może Pan sobie poprawić przepis i wpisać trochę większą ilość owoców. Nadmiar puree łatwo poprawić, trochę gorzej jak zabraknie :).

Odpowiedź
Sylwia Stechura 20/12/2023 - 11:15

Witaj mam takie pytanie czy mus borówkowy będzie pasował do tortu z kremami z kawy i białych Michałków? Myślałam jeszcze zrobić żelke i włożyć ją w krem z białych Michałków?

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Twoje przepisy są przepyszne.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 20/12/2023 - 21:54

Jak najbardziej będzie pasować do tych kremów. Żelkę również dałabym do kremu z białych michałków 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedź
Karolina 14/09/2023 - 20:13

Uwielbiam Pani bloga! Wszystko wyjaśnione krok po kroku i skarbnica pomysłów na torty, cudo 🤩 Tym razem chcę zrobić tort z musem borówkowym i malinowym i zastanawiam się czy to dobre połączenie? Czy może jeszcze coś dodać? Żelkę lub trzeci mus/krem?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 17/09/2023 - 22:42

Dziękuję 🙂 Dla mnie te dwa smaki się gryzą w tym torcie. Dałabym trzeci krem lub mus czekoladowy na środek, aby oddzielić smakowo te owocowe musy. Wtedy będą trzy przełożenia. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
BRODA WERONIKA 21/07/2023 - 08:47

Witam. Czy mus jest na tyle stabilny aby dać go na środkowa warstwę? Tort będzie wyglądał tak że będzie krem czekoladowy z chrupka zas byłby ten mus i na to jeszcze krem kinder bueno. Czy lepiej dać go na sam wierch?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 21/07/2023 - 14:41

Można go dać na środek 🙂

Odpowiedź
Dominika 10/03/2023 - 18:15

Czy 180ml soku/przecieru z borówek to również 180g?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/03/2023 - 07:21

Nie. Niektóre przepisy robiłam ponownie i sprawdzałam wagę puree/soku w gramach, ale borówkowego jeszcze nie robiła ponownie. Muszę czekać do lata 🙂

Odpowiedź
Małgorzata 05/02/2023 - 12:51

Czy mogę użyć zamiast borówki amerykańskiej borówek leśnych? Ilość owoców będzie taka sama?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/02/2023 - 20:38

Chodzi o jagody? Jeśli tak, to na blogu jest przepis: https://slodkipomysl.pl/mus-jagodowy

Odpowiedź
Aga 04/08/2023 - 10:30

Witam czy jest możliwe żeby pani podała przepis na ten tort co jest kawałek pokazany na zdjęciu?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/08/2023 - 12:21

To był tort testowy, gdzie sprawdzałam stabilność kremów. Nie dekorowałam go i nie zapisałam przepisu. Ten dolny krem to mus brzoskwiniowy i żelka z brzoskwiń: https://slodkipomysl.pl/mus-brzoskwiniowy Do musu borówkowego dałam żelkę z borówki: https://slodkipomysl.pl/zelka-borowkowa Nie pamiętam jakim kremem tynkowałam ten tort…na pewno był to maślany :).

Odpowiedź
Klaudia 10/11/2022 - 16:40

Czy po wyłożeniu musu na tort można od razu tynkowac ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/11/2022 - 13:16

Mus jest 'płynny’ po zrobieniu. Trzeba schłodzić tort z musem przed tynkowanie, bo inaczej mus wypłynie.

Odpowiedź
Marysia 22/09/2022 - 07:50

usiadłam przy kawie, zapomniałam o moich puree truskawkowe, borówkowe i malinowe…. wszystkie stężały..
Czy ja mogę je delikatnie podgrzać , żeby miały prawidłowa konsystencję do połączenia z śmietanką?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/09/2022 - 14:30

Tak, można podgrzać puree do momentu aż zrobią się płynne. Studzimy i dodajemy do ubitej śmietanki.

Odpowiedź
Renata 30/07/2022 - 21:57

Jaki drugi krem i żelka jest w torcie na zdjęciu pod przepisem?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 31/07/2022 - 20:39

Żelka brzoskwiniowa i mus brzoskwiniowy jak dobrze pamiętam 🙂 Przepis na żelkę jest na blogu. Przepis na mus właśnie przygotowuję.

Odpowiedź
Aa 18/04/2022 - 22:08

Czy do zrobienia musu borówkowego do tortu o średnicy 24 cm potrzeba 495 g borówek?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/04/2022 - 19:19

Można dać mniej, jednak wtedy smak nie będzie tak intensywny.

Odpowiedź
Agnieszka 05/01/2022 - 16:28

Czy mus borówkowy można użyć do monoporcji?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/01/2022 - 11:24

Tak 🙂

Odpowiedź
Ania 23/12/2021 - 14:56

A czy można zamiast żelatyny użyć agaru?
Niestety w życiu żelatyna do kremu mi nie wyszła, a agar jest trochę prostszy w użyciu…

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/12/2021 - 22:10

Można. Mi niestety mus malinowy, który próbowałam zrobić z agarem nie wyszedł. Dlatego wolę żelatynę, bo wydaje mi się prostsza w użyciu :). Ale jeśli pracujesz z agarem, to można go użyć. Niestety nie wiem w jakiej ilości go dać.

Odpowiedź
Kasia 10/09/2021 - 07:45

Naprawdę pyszny potwierdzam 😋 A może krem pistacjowy?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/09/2021 - 00:41

Będę niebawem robić.

Odpowiedź
Kinga 02/09/2021 - 19:04

Czy można dodać to tego musu mascarpone jeśli tak to ile ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 03/09/2021 - 17:43

Można, ale nie robiłam z mascarpone i nie jestem w stanie powiedzieć ile go gać i o ile zmniejszyć ilość żelatyny.

Odpowiedź

WYKRYTO BLOKER REKLAM

Pomóż mi w prowadzeniu bloga poprzez wyłączenie AdBlocker (bloker reklam) w przeglądarce dla witryny Słodki Pomysł. Dzięki wpływom z reklam mogę zakupić produkty do testowania nowych przepisów dla Ciebie.