MUS BRZOSKWINIOWY
Mus brzoskwiniowy do tortu i monoporcji to delikatny, lekki krem brzoskwiniowy ze śmietanką. Mus ze świeżych brzoskwiń idealnie pasuje do kremu śmietankowego lub czekoladowego. Z biszkoptów najlepszy będzie klasyczny jasny biszkopt.
Polecam dodać do musu żelkę brzoskwiniową, aby wzmocnić smak delikatnego musu. Dodatek ekstraktu z wanilii sprawia iż mus smakuje jak pyszne lody brzoskwiniowe!
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na puree brzoskwiniowe:
- 200 g świeżych/mrożonych brzoskwiń, bez skórki i pestek
- 20 g cukru lub więcej, do smaku
- Składniki na mus brzoskwiniowy:
- ok 205 g puree brzoskwiniowego
- łyżki zimnej wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
- 110 g śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
- Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki i pozbywamy się pestek. Kroimy na małe kawałki.
- Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut, do napęcznienia.
- Pokrojone brzoskwinie umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i miksujemy blenderem, aż otrzymamy gładkie puree.
Po zblendowaniu 200 g brzoskwiń z cukrem wyszło ok 205 g puree. - Otrzymane puree (205 g) podgrzewamy na małym ogniu, do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy do puree napęczniałą żelatynę. Mieszamy całość, aż żelatyna się rozpuści.
Studzimy puree – nie może być ciepłe, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy. -
W misce, za pomocą miksera (szybkie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
Odkładamy mikser. - Następnie łyżkę śmietanki dodajemy do ostudzonego puree brzoskwiniowego i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki/szpatułki. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być. Można go na chwilę włożyć do lodówki, aby lekko stężał, zanim wyłożycie go na biszkopt (jeśli boicie się, że wam spłynie z biszkoptu).
- Można dodać puree do śmietanki, ale starajcie się wlać puree tak, by spłynęło po ściance miski i delikatnie połączyło się ze śmietanką.
- Gotowy mus brzoskwiniowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
- Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
- Wypieki z musem brzoskwiniowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
- Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą.
- Mrożone brzoskwinie podgrzewamy w rondelku, aż zmiękną. Dodajemy cukier i ekstrakt z wanilii. Miksujemy blenderem na gładkie puree.
Uwagi:
- Musu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (grubość ok 1,5 cm).
Z tej ilości musu wyjdzie 11 półkul o śr 5 cm do monoporcji. Skorzystaj z przelicznika foremek.
Jeśli chcecie grubszą warstwę musu wystarczy podzielić ilość składników przez 15 (1,5 cm) i pomnożyć np. przez 20 (2 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa musu z żelką ma trochę ponad 2 cm. - Sprawdź jakie kremy pasują do musu brzoskwiniowego: połączenia smakowe.
- Żelatynę ważyłam na wadze jubilerskiej, tzn, że dałam dokładnie 5,1 g. Polecam taką wagę gdy musimy odmierzyć dokładną ilość żelatyny, ponieważ zwykła waga kuchenna nie odmierza szczegółowo i możemy zamiast 5 g dać np. 5,8 g, a to już prawie 6 g.
- Jeśli wyjdzie Wam więcej puree niż 205 g, to odejmijcie nadmiar. Jeśli wyjdzie za mało to wrzućcie trochę owoców i zmiksujcie (mrożone owoce w puree trzeba podgrzać, aby zmiękły). Jeśli zabraknie owoców można dodać trochę wody (dodaję w takich przypadkach max 10 g).
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!