Mus czekoladowy to lżejsza wersja Waszego ulubionego kremu czekoladowego do tortu. Mus z czekolady to lekki jak pianka krem z czekoladą. Można go jeść łyżkami!
Polecam mus z czekoladą jako krem do tortu oraz pyszny deser dla dzieci :). Polecam również mus z białą czekoladą, krem z białej czekolady oraz mus z palonej białej czekolady.
Składniki na 1 blat biszkoptu/ciasta o śr 18 cm:
- 90 g mlecznej czekolady
- 25 g gorzkiej czekolady lub trochę więcej, do smaku
- 90 g/ml śmietanki kremówki 30/36%
- 3 g żelatyny (Dr. Oetker) + 1 łyżka zimnej wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
- 180 g/ml śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
- Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min, do napęcznienia.
- W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę (90 g), do momentu wrzenia. Gdy śmietanka zacznie wrzeć zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajemy pokrojone czekolady i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy rondelek na bok.
- Kubeczek/szklankę z napęczniałą żelatyną wkładamy do gorącej wody i mieszamy, aż uzyskamy płynną żelatynę.
- Ciepłą, płynną żelatynę dodajemy do jeszcze ciepłej masy czekoladowej i energicznie mieszamy całość.
Masę czekoladową studzimy (nie może być ciepła). Gdy dodamy do śmietanki ciepłą masę krem się zwarzy. - W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę, aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy masę czekoladową musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe ruchy mogą spowodować zwarzenie się kremu śmietankowego.
Odkładamy mikser. - Następnie stopniowo dodajemy ostudzoną (temp. ok 28-30ºC) masę czekoladową (w 2-3 turach). Mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej tylko do połączenia się składników.
- Gotowy mus czekoladowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
- Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu
- Wypieki z musem czekoladowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
- Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą.
Uwagi:
- Ilość musu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa ma ok 1,8 cm grubości). Skorzystaj z przelicznika foremek
- Sprawdź jakie kremy pasują do musu czekoladowego: połączenia smakowe
- Do musu użyłam śmietanki kremówki 30%.
- Ilość czekolady gorzkiej można trochę zwiększyć, do smaku.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
51 komentarzy
Zrobiłam z podwójnej porcji, ale masa z czekoladą po wystygnieciu zrobiła się bardzo ścięta, gęsta i po dodaniu do śmietany zrobiły się jakby grudki, nie są wyczuwalne w smaku, ale są takie ciemne kropeczki, czym może to byś spowodowane? Bałam się dłużej ubija by nie przebić śmietany, a może to by pomogło? Ile trzeba razem miksowac?
Możliwe że masa czekoladowa była za chłodna. ostatnio robiłam ten mus i dodałam masę czekoladową, gdy miała ok 28 stopni. Wtedy jest jeszcze lekko ciepła, ale nie tak aby rozpuścić śmietankę i jest na tyle płynna, że po dodaniu do zimnej śmietanki nie zrobią się grudki.
czy czekolada rozpuszczona w śmietance z dodatkiem żelatyny może poczekać w lodowce do dnia następnego i wtedy dopiero zmiksować ze śmietaną?
Nigdy! W lodówce żelatyna stężeje i będzie z tego mus. Nie da się tego potem połączyć dobrze ze śmietanką.
Cześć, zamierzam tort obłożyć masą cukrową czy mus nada się do obłożenia tortu przed masą ?
Masę cukrową wykładamy wyłącznie na tynk z kremu maślanego lub ganache. Nie można 'otynkować’ tortu musem a potem obłożyć masą cukrową. Do środka tortu można dać mus owocowy. Ale taki tort trzeba otynkować potem kremem maślanym lub ganache.
Do monoporcji też da radę ten mus?
Jak najbardziej 🙂
Dzień dobry,
Czy przy składaniu tortu, w którym do przełożenia użyty jest mus, po wylaniu warstwy musu od razu należy położyć kolejną warstwę biszkoptu, czy należy odczekać aż nieco stężeje?
Biszkopt nakładamy na mus od razu po jego wyłożeniu. Jak lekko stężeje to słabiej się biszkopt przyczepia do musu 🙂
Czy można dodać chrupkę do musu czekoladowego ?
Można, ale dałabym ją na sam dół musu. Na biszkopt nałożyć cienką warstwę musu, potem chrupkę i resztę musu :).
dzień dobry, czy w musie czekoladowym można zamienić ilość czekolady mlecznej z gorzką?
Można. Jednak gorzka czekolada bardziej stabilizuje mus i nie wiem ile dokładnie dać wtedy żelatyny. Nie robiłam musu z większą ilością gorzkiej czekolady.
G/ml liczyć w gramach czy ml ponieważ mam zrzut wcześniejszego przepisu i były tylko gramy 🙈 a chciałabym zrobić pierwszy raz
Można w ml lub w gramach. Kiedyś podawałam wagę tylko w ml, ale jak dałam tyle samo gramów, to było ok.
Orientuje się Pani ile czego zmniejszyć, jeśli chce zrobić mus z gorzkiej czekolady
Czekolada gorzka ma inne właściwości. Dlatego trudno mi powiedzieć ile czego dać aby wyszedł dobry mus. nie robiłam musu z gorzkiej czekolady.
Dzień dobry, czy tym musem można obłożyć tort dookoła jeżeli biszkopt będzie przełożony musem malinowym? Czy on spłynie i się nie uda?
Mus to luźny krem zanim stężeje w lodówce. Będzie spływał. Jeśli chcesz mieć tort w musie czekoladowym, to musisz włożyć tort w większy rant i wlać mus tak, aby otoczył tort.
Witam czy 90ml smietany mieszam z czekolada a 180 ubijam czy na odwrót?
Ubija się schłodzoną śmietankę, więc podgrzewasz 90 ml/g.
Dzień dobry,
czy nic się nie stanie jeżeli dodam do kremu pokrojone batony kinderki ? (nie kinder bueno) 🙂
Pozdrawiam, Ola
Nic się nie stanie 🙂
witam, Ile procent ma Twoja czekolada gorzka?
Do musu użyłam 64%.
Dziekuje bardzo
Czy mozna pominąć Gorzka czekoladę i dać tylko mleczna?
Można 🙂 Tylko zamiast gorzkiej proszę dać mleczną.
Czy mogę zrobić mus rano a dopiero popołudniu wyłóż go na biszkopty czy trzeba koniecznie zrobić to od razu ?
Koniecznie od razu. W musie jest żelatyna, jak stężeje w misce to możesz ten mus nożem tylko na plasterki pokroić.
Witam. Czy ten mus można użyć do monoporcji?
Tak.
Dziękuje;)
Czy mleczną czekoladę można zamienić tylko na gorzką czekoladę?
Można, ale trzeba będzie zmienić resztę składników. Czekolada gorzka jest twardsza od mlecznej. Niestety nie robiłam musu z gorzką czekoladą i nie jestem w stanie podać dokładnych proporcji śmietanki i żelatyny.
Ja zamieniam czekoladę na gorzką i robię dokładnie z tych proporcji, mus jest idealny – gorzki i głęboki w smaku.
Lepiej na śmietance 30% czy 36%?
Robiłam tylko na 30% więc trudno mi powiedzieć.
czy na ten mus mozna położyć żelkę mango i przykryć ja tym musem? czy jest za lekki do żelki?
Można.
W którym momencie schładzamy mus 6 godzin w lodówce?
Gotowy mus schładzamy, jak już będzie w torcie lub w miseczce, gdy robimy deser.
Dzień dobry, świetny przepis! Chciałabym go wykorzystać jako nadzienie do rurek. Nada się? Czy niezbyt będzie pasował? Pozdrawiam
Do rurek polecam krem czekoladowy. Mus jest z żelatyną i bardzo lekki i ciężko będzie nim kształt tylki zachować.
Dzień dobry 🙂 czy mus nada się jako ostatnia warstwa tortu? Czy wierzchni biszkopt wykładamy od razu na mus czy trzeba poczekać chwilę? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂 P.S. Jest Pani skarbnicą wiedzy!
Robiłam ostatnio ten mus do tortu (zobacz Tutaj). Dałam go na dół, a na górę mus z białej czekolady. Trzymał się super, ale zawsze można dać 1 g więcej żelatyny. Nie było wybrzuszeń w torcie. Od razu wkładam biszkopt na mus.
Rozumiem, że czekoladę dodajemy do mniejszej ilości kremówki a większa ilość kremówki ubijamy mikserem?
Z góry dziękuje za odpowiedź 🙂
Tak.
A czy można rozpuścić czekoladę w mikrofalówce?
W jaki sposób? – daje smietanke do tego czekoladę i rozpuszczam Ile czasu?
Można. Ale nie posiadam mikrofalówki i nie jestem w stanie podać konkretnie czasu. Myślę że co kilka sekund trzeba wyciągać z mikrofali, mieszać i sprawdzać.