MUS MALINOWY

by Magdalena Indyka

Mus malinowy to przepyszny, delikatny jak pianka krem z malinami do tortów, deserów monoporcji oraz ciast. Mimo że teraz potrafię go zrobić z zamkniętymi oczami, to pierwszy raz nie obył się bez stresu :).
Najważniejsze w musie malinowym jest to, aby puree z owoców było dobrze ostudzone. Jeśli dodamy ciepły sok do ubitej śmietanki, to niestety mus z malinami się zwarzy. Dlatego pośpiech nie jest tu wskazany ;). Jeśli macie ochotę na truskawkową wersję musu, to zapraszam Tutaj po przepis.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Ważne: Owoce są różne. Raz puszczą mniej soku, a za drugim razem więcej. Wtedy też trzeba dopasować odpowiednią ilość żelatyny. Dlatego w przepisie nie jest ważna dokładna ilość owoców, ale ilość otrzymanego puree. Jeśli wyjdzie wam więcej puree, to odejmijcie nadmiar. Jeśli wyjdzie mniej, to trzeba dorobić brakującą ilość.

Składniki na ok 220 g (210 ml) puree z malin:

  • 330 g świeżych/mrożonych malin
  • 65-70 g cukru lub więcej, do smaku
  • 3 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
Składniki na mus malinowy:
  • 220 g puree z malin
  • 8 g żelatyny (Dr. Oetker) + 2-3 łyżki zimnej wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
  • 200 g/ml śmietany kremówki 30/36%, schłodzonej
  1. Mrożone maliny umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny puszczą sok i się 'rozpaćkają’ wyłączamy palnik.
  2. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min, do napęcznienia.
  3. Malinowe puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Otrzymany sok/puree (220 g / 210 ml) przelewamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Puree malinowe nie może być ciepłe, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
  4. W misce, za pomocą miksera (szybsze obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijamy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  5. Następnie łyżkę śmietanki dodajemy do ostudzonego puree i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki/szpatułki. Gdy puree połączy się ze śmietanką dodajemy powoli resztę śmietanki i mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być.
  6. Można dodać puree do śmietanki, ale starajcie się wlać puree tak, by spłynęło po ściance miski i delikatnie połączyło się ze śmietanką. 
  7. Gotowy mus malinowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
  8. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Jak złożyć tort bez rantu.
  9. Wypieki z musem malinowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  10. Świeże maliny również podgrzewamy w rondelku z cukrem. Gdy zmiękną, puszczą sok wyłączamy palnik i przecedzamy przez sitko. Gdy zblendujemy świeże maliny otrzymamy więcej soku, który będzie zawierał części pestek, dlatego polecam podgrzać owoce w rondelku. 
  11. Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą. 
Uwagi:
  1. Musu malinowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm (wysokość musu 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremekMonoporcje – 18 półkul o śr 5 cm. 
  2. Jeśli chcecie grubszą warstwę musu wystarczy podzielić ilość składników przez 15 (1,5 cm) i pomnożyć np. przez 20 (2 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa musu z żelką ma trochę ponad 2 cm. 
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do musu malinowego: połączenia smakowe.
  4. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są maliny.
  5. Kolor musu zależy od malin. Raz wyjdzie jaśniejszy, innym razem będzie miał intensywniejszy kolor.

Smacznego 🙂

mus malinowy do tortu, krem malinowy, mus z malin, mus do monoporcji, przepis na mus z malinami do tortu,

mus malinowy do monoporcji, mus z malin do tortu, przepis na mus do monoporcji,

mus malinowy do tortu, krem malinowy, mus z malin, mus do monoporcji, przepis na mus z malinami do tortu,

Podoba Ci się przepis na mus malinowy?
Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

156 komentarzy

Olaa 21/03/2024 - 20:17

Kiedy nakładać kolejny biszkopt na taki mus? Odrazu czy odczekać aż chociaż trochę zastygnie?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/03/2024 - 15:52

Biszkopt nakładamy od razu po wyłożeniu musu. Jeśli trochę zastygnie będzie problem z przyczepnością musu do biszkoptu.

Odpowiedź
Julita 22/02/2024 - 19:15

Czy mogę w musie zatopić świeże maliny?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/02/2024 - 19:43

Tak 🙂 Tylko proszę je sprawdzać dokładnie, aby nie było pleśni w malinach.

Odpowiedź
Natalia 23/02/2024 - 11:34

Jak wydrukować przepis ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/02/2024 - 13:16

Wczoraj zmieniłam szablon bloga na nowy i nie ma tu tej funkcji. Muszę zlecić informatykowi, aby dodał możliwość drukowania przepisów. Zajmie to parę dni, bo na razie szykuję listę rzeczy do zrobienia dla informatyka. Wkrótce będzie można drukować przepisy :).

Odpowiedź
Aga 31/08/2023 - 08:57

czy ten mus malinowy będzie pasował w połączenie z musem jabłkowym?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 01/09/2023 - 13:55

Wg moich kubków smakowych nie 🙂 Nie mogę sobie wyobrazić tego połączenia.

Odpowiedź
Kukla klaudia 24/08/2023 - 19:51

Dzień dobry:) czy zamiast malin w tych proporcjach mogę dać owoce leśne ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/08/2023 - 23:18

Można, ale ważna jest ilość otrzymanego soku. W przepisie podałam ilość soku/puree otrzymanego po przecedzeniu malin przez sitko.

Odpowiedź
kasia 23/03/2023 - 10:47

Dzień dobry, jaka jest trwałość takiego musu? Czy jeśli dzisiaj (czwartek) przełożę nim tort, to czy jest szansa, że w niedzielę będzie już sfermentowany? Przechowywany będzie oczywiście w lodówce, ale boję się, że krem owocowy skwaśnieje mimo to. Z góry dziękuję za odpowiedź

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/03/2023 - 14:35

Już od kilku lat robię ten mus i nigdy mi nie sfermentował. A potrafi od dnia przełożenia tort stać w lodówce 5 dni. Dlatego spokojnie w czwartek wieczorem można złożyć tort, w piątek otynkować, w sobotę udekorować a w niedzielę podać tort gościom :).

Odpowiedź
Agnieszka 11/01/2023 - 21:49

Czy robiła Pani może mus z gotowego puree malinowego? Ile należałoby gram go dodać?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 12/01/2023 - 14:33

Nie robiłam musu z gotowego puree choć mam takie w lodówce. Dałabym tyle samo co w przepisie. Chociaż z malin otrzymuję tak naprawdę sok. Nie wiem jaką konsystencję ma gotowe puree.

Odpowiedź
Renata 08/11/2022 - 15:12

Dzień dobry:)Trafiłam przez zupełny przypadek na Pani stronę- jestem zafascynowana :):):)Będą na pewno cały czas wracać do proponowanych przepisów zwłaszcza na kremy i musy.Mam tylko jedno pytanie na które do końca nie znam odpowiedzi-czym się różni krem od musu? ktory ma lepsze zastosowanie do biszkopu?z góry dziękuje za odpowiedz 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/11/2022 - 13:31

Dla mnie mus to krem z żelatyną. Na samej śmietance, do której dodaję puree owocowe lub roztopioną w śmietance czekoladę, karmel, cukierki. Krem dla mnie to połączenie śmietanki z mascarpone. Mamy też krem budyniowy i maślany. Musy i kremy nadają się do tortów. Często łączę krem z musem owocowym 🙂

Odpowiedź
Magdalena 09/03/2023 - 07:58

Czy między mus moge włozyc świeże maliny, czy nie wplynie to na konsystencję.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/03/2023 - 12:43

Na konsystencję nie wpłynie. Zwiększy się tylko warstwa musu 🙂 Ważne aby maliny były idealne, bez pleśni.

Odpowiedź
Asia 23/09/2022 - 23:37

Dzień dobry, co jeśli puree z malin za bardzo stężało przez żelatynę ( tak bardzo jak żelka malinowa) ? Mam to zmiksować i dodać do śmietanki czy raczej podgrzać (nie więcej niż 50°C oczywiście), ostudzić i dodać do śmietanki?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/09/2022 - 12:11

Podgrzać, ostudzić i dodać do ubitej śmietanki.

Odpowiedź
Katarzyna 23/06/2022 - 11:00

Witam, czy można w tym musie zatopić żelkę malinową?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/06/2022 - 19:56

Tak 🙂

Odpowiedź
Martyna 19/05/2022 - 10:48

dzień dobry 🙂 czy jeśli za mało ubiłam śmietankę to coś się stanie? mus postał parę minut w lodówce i zgęstniał więc chyba mozna go wyłożyć na biszkopt?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/05/2022 - 18:29

Do musu nie ubijamy śmietanki na sztywno. Ma był taka półpłynna trochę 🙂

Odpowiedź
gagabibi 14/09/2022 - 00:40

robilam mus czekoladowy i mus malinowy z Pani przepisu na stronie i niestety obydwa musy mi zastygly wylecialo mi z glowy po prostu sprawdzenie i chcialan zapytac czy mozna jakos to uratowac np podgrzac zeby sie rozpuscilo i dodac troche zelatyny czy juz to jest do wyrzucenia???

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/09/2022 - 18:37

Niestety zastygły mus po rozpuszczeniu traci konsystencję, robi się z niego woda. Trzeba nowy w takiej sytuacji zrobić.

Odpowiedź
Edyta 19/03/2022 - 15:37

witam, czy mogę nie przecedzać owoców po ugotowaniu? Czy mus nadal będzie miał dobrą konstystencję ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/03/2022 - 12:00

Mus będzie miał pestki. Taka będzie różnica.

Odpowiedź
Edyta 12/03/2022 - 07:25

na jaką średnicę tortu jest podana ilość kremu ? Gdzie mogę znaleźć tą informację ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 13/03/2022 - 19:01

W uwagach pod przepisem 🙂

Odpowiedź
Kasiak ka 06/07/2022 - 17:47

Dzień dobry, chciałam dodać mascarpone do kremu żeby wyszedł bardziej kremowy. Ile zmniejszyć ilości śmietanki i dodać mascarpone?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/07/2022 - 16:57

Jak dodasz 50 g mascarpone, to tyle samo odejmujesz śmietanki 🙂

Odpowiedź
Iza 13/09/2021 - 18:45

czy tort z tym musem mogę tynkować kremem maślanym? nie osunie się? tak samo w przypadku kremu mascarpone ze śmietanką 36%, tynk też nie osunie się?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/09/2021 - 00:37

Wszystkie moje torty tynkuję kremem maślanym, niezależnie od tego czym są przełożone. A w środku najczęściej daję musy i kremy na bazie śmietanki i mascarpone. Nic mi się nie osuwa.

Odpowiedź
PaPaulapula 26/09/2021 - 12:10

Czy przełożenie tortu kremem Kinder bueno i musem malinowym będzie ok? Czy tynk z masła i mascarpone będzie dobry do otynkowania takiego tortu?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 27/09/2021 - 01:20

Tak i tak 🙂

Odpowiedź
MARTYNA 27/10/2022 - 10:12

Witam
Czy można zatopić w musie całe owoce?

Magdalena Indyka 27/10/2022 - 22:43

Tak 🙂

Basia 02/11/2023 - 13:19

Witam, słyszałam o tym musie wiele dobrego. Zanim go zrobię bardzo proszę o podpowiedź z jaką śmietanką Pani go robi. 30 czy 36%? Jakaś konkretną firma?

Magdalena Indyka 02/11/2023 - 22:01

Kiedyś robiłam go na śmietance 36%. Obecnie wszystkie musy robię na 30% 🙂 Kupuję taką jaką mam w pobliskim sklepie (Łaciata). Ale robiłam kiedyś na Mlekowita. Ważne aby była dobra i się ubiła 🙂

WerWeronikaonika 14/12/2023 - 13:51

Witam. Czy mus malinowy moze byc w środku tortu? Udzwignie krem chalwowy z fruzeliną? Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/12/2023 - 17:39

Może być 🙂

Sgosia machnio 04/07/2021 - 14:51

Mam pytanie … czy robiła Pani mus z pektyną ? Jeżeli tak to proszę o podanie gramatury . Dziękuję

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/07/2021 - 20:40

Nie robiłam niestety.

Odpowiedź
Regina 26/08/2021 - 09:42

Dzień dobry.Czy wykonywała Pani krem malinowy tutaj jest przepis tylko na mus mnie bardziej interesuje krem 😀Była bym bardzo wdzięczna za podpowiedź jak go wykonać 😀

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/08/2021 - 12:10

Jak na razie robiłam tylko krem z curdem malinowym. Przepis jest w babeczkach kokosowych z kremem malinowym: https://slodkipomysl.pl/babeczki-kokosowe/

Odpowiedź
Klaudia 31/03/2022 - 21:46

Dzień dobry, mam dość nietypowe pytanie 😅 czy taką masę można wykonać w thermomixie? A jeśli tak to w jaki sposób? Niestety, coś się dzieje z moim mikserem, a muszę zrobić krem do tortu

Odpowiedź
Magdalena Indyka 01/04/2022 - 00:03

Nie mam thermomix i nie mam pojęcia jak go zrobić.

Odpowiedź
Ewelina 09/06/2021 - 05:38

Witam, mam pytanie. Planuje zrobić tort i przełożyć go trzema smakami musu, jagodowy/malinowy i truskawkowy. Czy musy mogę przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki, ewentualnie rano i wstawić do lodówki a wieczorem zacząć składać tort?
Biszkopt ma być biały…musy tak jak pisałam wyżej. Jaki będzie najlepszy krem do tynkowania takiego tortu?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/06/2021 - 01:35

Musy przygotowujemy tuż przed przełożeniem, bo zawierają żelatynę. W misce, w lodówce stężeją i nie nałożysz ich na biszkopt.

Odpowiedź
Asia 20/04/2023 - 14:41

Czy to możliwe, że z ponad 400g owoców z cukrem, po przetarciu zostało ci tylko 210g soku? Mi zostało 325 soku i 80g pestek. Nie jestem przekonana czy wystarczy tylko tyle żelatyny ile jest w przepisie

Odpowiedź
Magdalena Indyka 21/04/2023 - 21:03

Możliwe 🙂 Dwa dni temu robiłam mus malinowy i wyszło mi trochę więcej soku, który odlałam. Maliny są różne, raz dadzą więcej soku, raz mniej. Tak samo jest z innymi owocami 🙂 Dlatego podaję ilość otrzymanego soku, ponieważ to jest ważne w przepisie, a nie ilość samych owoców. Jeśli wyszło Ci więcej soku niż podane w przepisie to odlej nadmiar.

Odpowiedź
Agnieszka 29/03/2021 - 09:09

Dzień dobry pani Magdo. Czy śmietankę kremówkę 36% mogę zastąpić w tej samej proporcji(200 ml) śmietanką kokosową(91% Freshona)? Dziękuję za pomoc 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 30/03/2021 - 19:41

Tak 🙂 Śmietanka kokosowa jest mniej stabilna od zwykłej. Dałabym 1 g żelatyny więcej do musu.

Odpowiedź
roza 21/04/2021 - 14:42

Witam, z racji że będę również robić krem z białej czekolady kupiłam śmietankę 36 z mlekovity. Czy do tego musu również nada się taka rzadka czy lepszą będzie z piatnicy?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/04/2021 - 00:33

Nada się. Od ponad roku robię musy ze śmietanką z kartonika. Przepisy są podane do takiej śmietanki właśnie. Ze śmietanką z Piątnicy mus wychodzi gęściejszy. Wtedy można dać mniej żelatyny, o 1g mniej.

Odpowiedź
Marta 23/01/2021 - 12:32

Dzień dobry. Czym różni się mus malinowy od kremu malinowego? Czy mogę przełożyć tort musem malinowym?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/01/2021 - 18:01

Mus jest lżejszy. Tak, można nim przełożyć tort 🙂

Odpowiedź
Agata 10/01/2021 - 08:31

Witam serdecznie ? chciałabym zrobić mus z owoców leśnych (malina, truskawka, jagoda ewentualnie do tego jeszcze borówka) czy do tego mogę wykorzystać przepis na mus malinowy? Czy jednak trzeba zmienić ilość żelatyny i śmietanki? Pozdrawiam ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 10/01/2021 - 15:01

Skorzystałabym z przepisu na mus malinowy. Truskawkowy mus ma więcej żelatyny, bo truskawki mają więcej wody. A Ty masz jeszcze jagody.

Odpowiedź
dDddomka2004doma 28/07/2020 - 20:59

Witam, tort robię na piątek i chciałabym przełożyć go kremami w środę i nasuwa mi się pytanie ile czasu mus malinowy i krem kokosowy może znajdować się w torcie?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/07/2020 - 16:46

Jeśli tort będzie jedzony w piątek lub w sobotę to bez problemu można go przełożyć w środę, a otynkować w czwartek :).

Odpowiedź
Kamila 09/01/2022 - 00:45

Dzień dobry Pani Magdo, czy do gotowego musu, tuż przed przełożeniem mogę dodać świeże owoce?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/01/2022 - 17:40

Tak 🙂 Można po nałożeniu je powkładać do musu.

Odpowiedź
Marta m 20/06/2022 - 23:06

Witam
Też chcę zrobić tort z tym krem i musem malinowym i wiem że najlepiej będzie jeśli warstwa musem będzie w wyższym piętrze ale czy mogę jeszcze na tym torcie zrobić drugie piętro czy tort opadnie?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/06/2022 - 19:59

Można, ale tylko ze wspornikami. Tort piętrowy bez wsporników siądzie.

Odpowiedź
Aleksandra 22/07/2020 - 22:30

Czy mrożone maliny muszą się rozmrozić przed podgrzaniem? Czy mrożone mogę wrzucić od razu z cukrem j to podgrzewac?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/07/2020 - 23:27

Od razu do garnuszka i podgrzewamy. Nie rozmrażamy wcześniej.

Odpowiedź
Elżbieta 10/05/2021 - 13:18

Dzień dobry, jeśli nie chce usuwać pestek to ile gram malin powinnam użyć?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/05/2021 - 00:11

Nie wiem. Nigdy nie robiłam tego musu z pestkami. Nikt u mnie nie lubi pestek w kremie.

Odpowiedź
Anna 25/02/2021 - 11:08

Witam czy gotowy mus malinowy można przechować na drugi dzień do przekładania tortu? I czy nie zrobi się sztywny za bardzo??
Pozdrawiam.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/02/2021 - 19:49

Mus zawiera żelatynę i musi być od razu nałożony na tort.

Odpowiedź
Nadia 20/04/2021 - 09:41

Jeśli chciałabym dołożyć do musu mascarpone jakie muszą być proporcje? Czy mogę tym musem obłożyć tort?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 20/04/2021 - 18:20

Musami nie obkładamy tortu, chyba że robimy to w większej formie, aby zrobić taki kształt tortu. Tynkować musem tortu się jednak nie da. Ja kiedyś dodawałam na te proporcje ok 50 g mascarpone.

Odpowiedź
Klaudia 03/06/2020 - 10:25

Witam 🙂 czy można zastąpić malinki w tym przepisie borówkami? 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 03/06/2020 - 15:22

Można 🙂 Na blogu jest przepis na mus jagodowy, tam można zamienić jagody na borówki.

Odpowiedź
Marta 14/04/2020 - 20:53

Czy mus nada się do wyłożenia tortu Pavlowa? 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/04/2020 - 14:02

Tak. Tylko mus stężeje i będzie jak pianka. Ma inną konsystencję od kremu.

Odpowiedź
Kinga 04/03/2020 - 08:50

Czy można dodać śmietanę 18 ? Nie mam innej niestety

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/03/2020 - 00:50

Niestety nie. Śmietana 18% ma inny smak i z tego co wiem, to się nie ubije dobrze.

Odpowiedź
Beata 18/06/2020 - 13:51

Czy mus moze byc jako krem na 1 od dolu blat biszkoptu w torcie? Czy lepiej go na gore polozyc? Czy musze czekac te 6h zeby położyć na niego blat biszkoptowy i dalsze kremy ??

Odpowiedź
Magdalena Indyka 18/06/2020 - 21:19

Lepiej na górze. Nie trzeba czekać. Od razu po wyłożeniu musu kładziemy biszkopt. Tynkujemy wtedy gdy mus dobrze stężeje, po min 6 godzinach.

Odpowiedź
Patrycja 22/09/2020 - 09:37

Czy mus malinowy będzie pasował do tynku o smaku białej czekolady ? Czy będzie za słodko ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/09/2020 - 18:30

Będzie pasować 🙂

Odpowiedź
Paula 18/02/2020 - 18:05

Czy zamiast malin mogę dać czarną porzeczkę?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 18/02/2020 - 23:14

Tak.

Odpowiedź
Magda 05/04/2020 - 21:04

Czy śmietankę najlepiej ubić ja 3/4 ??

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/04/2020 - 10:38

Ubić 3/4? Nie rozumiem?

Odpowiedź
Magda 06/04/2020 - 19:13

Ubita ale nie tak do końca . Podobno robi się tak przy musach

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/04/2020 - 21:06

Można. Ja często ubijam ją do końca i nic się nie dzieje. Ważne aby nie zaczynała się warzyć, bo wtedy dodanie musu ją zepsuje.

K 04/02/2020 - 13:25

Czy nasącza Pani blaty tortu? jesli tak to czym przy kremach milky way i mus malinowy

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/02/2020 - 10:52

Przy takich smakach słabą herbatą z cytryną i cukrem. Można nasączyć samą wodą z cytryną i cukrem.

Odpowiedź
Anita 06/08/2020 - 15:25

Czy jeżeli mam 230g mrożonych malin, to jeśli dodam 100ml soku domowego z malin to też wyjdzie dobrze?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 07/08/2020 - 01:04

W przepisie jest 210 ml soku i jeśli łącznie będziesz mieć tyle soku to będzie ok.

Odpowiedź
Anita 07/08/2020 - 08:14

Dziękuję slicznie za pomoc 🙂

Odpowiedź
Nats 21/01/2020 - 09:08

Czy śmietankę można zastąpić mascarpone? Ewentualnie rozbić na śmietankę i mascarpone? Zostaje mi 140 g mascarpone i szkoda mi go zmarnować ;). Tort robię o średnicy 18 cm. 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 21/01/2020 - 23:44

Można, ale wtedy dać mniej żelatyny, ponieważ mascarpone sam w sobie usztywnia krem.

Odpowiedź
Alicja 27/01/2023 - 06:40

Dzień dobry, czy żelatynę i cukier można zastąpić galaretką malinową? Ile opakowań użyć? 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 27/01/2023 - 13:54

Można, ale nie wiem ile. Nigdy nie robiłam w ten sposób tego musu.

Odpowiedź
Aleksandra 05/01/2020 - 22:49

Witam, planuję zrobić tort ale jeszcze do końca nie jestem pewna czy będą to 2 czy 3 przełożenia. Chciałabym przelozyc dolna warstwę kremem z białych michałków, środek musem malinowym, a czym przełożyć ew 3 warstwę? Tort chciałabym otynkować kremem milky way do tynkowania i przyozdobić żywymi kwiatami. Zastanawiam sie czy w torcie może być jedna warstwa maślana czy to przerost formy nad treścią? Czy mogłabym prosić o wskazówkę? 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/01/2020 - 17:30

Polecam krem czekoladowy lub z truflami jako trzecie przełożenie. Może być np. krem maślany czekoladowy, ale wtedy musi być na dole, bo to ciężki krem. Ten krem z białymi michałkami dałabym na górę, a krem czekoladowy lub z klasycznymi michałkami na dół.

Odpowiedź
BbbBo 27/12/2019 - 05:39

Czy wyłożony mus można od razu przykryć następnym blatem biszkoptu?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 27/12/2019 - 21:11

Tak. Pod warunkiem, że tort składany jest w rancie.

Odpowiedź
BbbBo 09/02/2020 - 17:11

Zrobiłam tort z musem malinowym na śmietance 30% wg pani wskazówek i wyszedł wyśmienity , goście byli zachwyceni . Bardzo dziekuję za przepis i polecam wszystkim niezdecydowanym 🙂
pozdrawiam Bożena

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/02/2020 - 19:48

Cieszę się :). Pozdrawiam!

Odpowiedź
Kasią 13/09/2019 - 16:20

Na Mus z owoców leśnych można dać takie same proporcje czy trzeba coś zmienić ? Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedź
Magdalena Indyka 13/09/2019 - 18:18

Można te same 🙂 Sprawdź po przecedzeniu ich przez sitko ile purre otrzymałaś. Lepiej aby nie przekraczało 200 ml.

Odpowiedź
PaPaulina 12/09/2019 - 12:00

Witam, mam pytanie jakiej mniejwiecej wysokosci wyszlo Pani przelozenie z tego musu ? Pozdrawiam
Paulina

Odpowiedź
Magdalena Indyka 12/09/2019 - 16:26

Akurat dzisiaj robiłam go ponownie i sprawdziłam wysokość 🙂 Proszę spojrzeć na proporcje. Dodałam więcej malin i przepis uległ zmianie, na lepsze. Wyszedł wysoki na 1,5 cm.

Odpowiedź
Paulina 12/09/2019 - 21:30

Super, dziekuję bardzo za odpowiedź 🙂

Odpowiedź
Iwona 04/08/2019 - 21:00

Czy zamiast malin można dodać jagód?Czy trzeba będzie wtedy zmienić proporcje? Z malinami już robiłam i wyszedł przepyszny!

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/08/2019 - 12:48

Właśnie testuję mus z jagód. Na śr 16cm potrzeba 190g jagód, 20-25g cukru (jagody są słodkie i trzeba uważać z ilością cukru), 3 łyżeczki soku z cytryny (koniecznie dodaj), 6 g żelatyny + 2 łyżki wody. Jagody przecedzić przez sitko. Powinnaś otrzymać ok 120 ml soku. Ubić 180 ml śmietanki 36% i dodać schłodzone puree. Będzie mi miło jeśli dasz mi znać czy mus jest dobry 🙂

Odpowiedź
justyna 24/07/2019 - 13:10

Witam,
czy jeżeli mam zamrożone morele, ale takie już zagotowane z cukrem i przetarte przez sitko to na takiej bazie mogę zrobić mus do toru?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/07/2019 - 15:12

Tak 🙂 Ja daję średnio 150ml puree na 150g śmietanki, do tego 8 gr żelatyny 🙂

Odpowiedź
Moniss11 06/08/2019 - 10:19

Witam. Chciałabym zrobić tort z tym musem, lecz nie mam pomysłu na pozostałe dwa kremy. Ma Pani może jakiś pomysł, aby tak połączyć smaki, żeby tort nie był za słodki? Dziękuję za odpowiedź ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/08/2019 - 12:26

W tym torcie jednorożec zamiast musu wiśniowego można dać malinowy 🙂

Odpowiedź
AGATA 16/06/2019 - 19:59

Czy mus można dać na bezę? Nie rozmięknie?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 18/06/2019 - 00:11

Ciężko mi powiedzieć. Nie robiłam jeszcze bezy. Jeśli mus będzie trochę stężały i szybko stężeje w lodówce, to beza nie powinna nasiąknąć za mocno.

Odpowiedź
Natalia 10/05/2019 - 19:43

Dzień dobry! 🙂
Chciałabym użyć tego musu jako jeden z kremów do tortu piętrowego i stąd moje pytanie. Czy mogę dodatkowo zabezpieczyć krem smietan fixem? Chcę również składać tort w rancie, czy muszę między rant, a tort włożyć papier czy wystarczy sam rant?

Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 10/05/2019 - 22:22

Nie trzeba dodawać śmietan fixu, żelatyna wystarczy. Musy kładzie się na samej górze tortów, wtedy nie 'dźwigają’ ciężaru całego tortu. Nie dodawaj więcej żelatyny, bo wyjdzie guma zamiast musu. Możesz dodać mascarpone zamiast części śmietanki. Między rant, a tort nie trzeba kłaść papieru do pieczenia. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Anna 12/08/2019 - 22:56

Ja robiłam tort z musem truskawkowym, był w torcie z ukrytym piętrem, po środku dolnego tortu i po środku górnego. Nic się z nim nie stało, a tort był na 60 osob. Więc nie musi mus być na górze tortu.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 13/08/2019 - 19:30

W sumie masz rację. Dziś sama włożyłam mus do środka trzy smakowego tortu i nic się nie stało. Ale na sam dół bym nie dałam musu.

Odpowiedź
Aleksandra 22/03/2019 - 11:31

Witam, czy można jakoś uratować mus, jeśli wyszedł za rzadki? Proszę o szybką poradę

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/03/2019 - 12:36

Jeśli już zastygł to podgrzej delikatnie na parze wodnej, aby się rozluźnił, zmiksuj go i dodaj więcej żelatyny. Wkładałaś go do lodówki po zrobieniu, aby trochę zgęstniał? Czasami żelatyna dłużej tężeje. Mus malinowy był zimny, gdy dodawałaś go do ubitej śmietanki? Może był za ciepły i śmietanka się zwarzyła?

Odpowiedź
Aleksandra 22/03/2019 - 12:58

Sok był chłodny, śmietanka się nie zwazyla, ale wydaje mi się że może soku miałam za dużo. Dwie godziny już mi stoi w lodówce i tylko trochę stężał. Spróbuję tak jak Pani radzi dodać troszkę żelatyny 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/03/2019 - 13:02

Proszę dodać. Ocieplić mus na blacie, aby miał temperaturę pokojową (nie trzeba podgrzewać jeśli za bardzo nie stężał). Żelatynę zalać zimną wodą do napęcznienia. Rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Do ciepłej i płynnej żelatyny dodać łyżeczkę musu i szybko i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. W razie czego można dodać jeszcze jedną łyżeczkę. Taką mieszankę dodać do musu podczas miksowania. Mus nie może być zimny, bo będą grudki. Ja tak ratowałam mus truskawkowy bo zabrakło mi żelatyny i nie stężał.

Odpowiedź
Mój pierwszy w życiu tort - Księżniczka Zosia | perfekcyjnawdomu.pl 18/03/2019 - 21:48

[…] planowo wykonałam z przepisów z Thermomixa, ale mus malinowy z przepisu Magdy. Wyszedł idealnie, chociaż był już taki moment w którym Magda, widząc moją […]

Odpowiedź
EDYTA 25/01/2019 - 11:13

Witam. Czy można użyć gotowego soku malinowego (domowego) i w jakiej ilości ? Z góry dziękuję za odpowiedź ☺

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/01/2019 - 22:01

Można, ale nigdy nie sprawdzałam ile soku mi wyszło z podanej ilości malin. Na pewno nie miałam całej szklanki soku. Można by spróbować z 3/4 szklanki (poj 250 ml). Dodać żelatynę. Potem stopniowo dodawać do ubitej śmietanki. Dodawać, aż mus osiągnie odpowiednią konsystencję. Nie może być rzadki. Proszę zerknąć na przepis na mus truskawkowy. Tam jest filmik. Zobaczy Pani jaką konsystencję musi mieć mus.

Odpowiedź
Olaa 05/10/2018 - 16:24

Myśli pani że zamiast malin moglabym użyć także wiśni??

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/10/2018 - 17:35

Tak 🙂 Wiśnie puszczają dużo soku. Nie robiłam musu z wiśni i nie wiem jakie proporcje trzeba zrobić. Chyba bliżej będzie do musu truskawkowego. Tam dałam łyżeczkę więcej żelatyny, ponieważ truskawki też dają więcej soku.

Odpowiedź
IwoN 05/10/2018 - 08:52

Czy mrożone maliny wcześniej rozmrazamy?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/10/2018 - 09:47

Nie. Podgrzewamy je w rondelku.

Odpowiedź
Jolanta 15/09/2018 - 10:52

Witam, jakiej dokladnie smietany kremowki pani dodala? Wiem,ze 36 % ale jaka jej dokladnie nazwa

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/09/2018 - 11:40

Do tej na zdjęciu użyłam 36% z Piątnicy. Gdy nie ma jej w sklepie kupuję 36% w kartoniku (różne firmy).

Odpowiedź
dagmara1987 30/08/2018 - 23:05

Mam bardzo nietypowe pytanie 🙂 Widziałam na jednym z filmików (tym z kremem na bezie szwajcarskiej), że używa Pani świetnego robota z końcówką do ucierania i mieszania, której szukam – bardzo będę wdzięczna, jeśli napisze Pani co to za producent i model 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 31/08/2018 - 16:25

Mikser Bosh Mum 52120. Mieszadło 'fleksi’ do ucierania masła trzeba dokupić, ponieważ nie ma go w zestawie. Bez mieszadła ciężko było mi utrzeć masło. Musiałam kilka razy zatrzymywać mikser i ściągać masło ze ścianki miski. Dzięki mieszadle robię to tylko raz. Mam problem z ubiciem 3 białek. 4 białka już ładnie się ubiją, ale biszkopt z 3 jajek zawsze mi opada. Max. 7 jajek ubije ten mikser (średnich).

Odpowiedź
Romana 29/08/2018 - 08:48

Czy zamiast zelatyny mozna uzyc samej galaretki? Jesli tak to czy jedna wystarczy?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/08/2018 - 22:16

Tak, wystarczy 🙂 Wtedy puree malinowe gotujemy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajemy galaretkę.

Odpowiedź
Romana 01/09/2018 - 08:52

Dziekuje:)

Odpowiedź
Ula 10/08/2018 - 19:01

Witam, zrobiłam ten mus dokładnie z przepisu, gdy wykładałam go na biszkopt było ok ale potem zaczął pod ciężarem kolejnego biszkoptu płynąć… 3h w lodówce i nadal nie jest dobrze, czy tak może się dziać czy już „po ptakach”? 🙁

Odpowiedź
Magdalena Indyka 10/08/2018 - 19:57

Na biszkopcie, w lodówce powinien szybko stężeć. Zrobiłaś sobie rant wokół tortu papieru do pieczenia? Czy od razu nałożyłaś biszkopt?

Odpowiedź
Kasia 01/08/2018 - 09:53

Witam, czy można zrobić ten mus z agarem zamiast żelatyny i jaką proporcje dać ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 01/08/2018 - 13:12

Można użyć agar. Jednak nie pamiętam ile go dawałam, gdy raz spróbowałam go użyć. Na opakowaniu powinno być napisane jakich proporcji użyć. Nie wiem czy używałaś już agaru, ale mi mus malinowy z nim nie wyszedł. Agar bardzo szybko tężeje. Dodałam masę do śmietany jak jeszcze była ciepła, ponieważ już robiła mi się galaretka. Przez to śmietana mi się zwarzyła. Od tamtego razu nie podjęłam się kolejnej próby.

Odpowiedź
ewa 07/06/2018 - 18:24

Prosze o porade,mam resztke zelatyny to jest 1 lyzeczka czubata i 1 galaretke malinowa czy moge uzyc te dwa produkty ? nie mam niestety w domu wiecej zelatyny,czy da rade zrobic ten mus i bedzie wystarczajaco sztywny i czy bedzie trzymal forme?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 07/06/2018 - 18:41

Tak 🙂 Ja przy truskawkowym musie miałam 2 płaskie łyżeczki i też ratowałam go galaretką 🙂 Do malinowego potrzeba trochę mniej żelatyny, więc to co masz to będzie ok. Galaretkę rozpuść w małej ilości wrzątku. Nie pamiętam dokładnie ile, ale nie więcej niż 1/4 szklanki.

Odpowiedź
Gosia 25/04/2018 - 12:36

Czy można dodać zwykły cukier?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/04/2018 - 12:43

Jak najbardziej 🙂 Słodzimy do smaku 🙂

Odpowiedź
Monika 09/02/2018 - 22:47

Uwielbiam ten mus! Mój przepis nr 1,wychodzi idealny 🙂

Odpowiedź
Marzena 26/11/2017 - 16:33

Czy mogę użyć musu z gruszek ze słoika zamiast malin? Czy powinnam zmienić wszystkie proporcje, bo w słoiczku jest ok 350 ml musu. Mus jest z fodatkiem cukru i soku z cytryny☺

Odpowiedź
Słodki Pomysł 26/11/2017 - 21:12

Ostatnio robiłam mus z ananasów w puszki. Zblendowałam ananasy z sokiem. Na ok 300ml musu dałam 2,5 łyżeczki żelatyny i 200ml śmietanki kremówki. Musu wystarczyło na przełożenie 1 blatu o śr 20cm. Dosłodziłam 1 łyżką cukru trzcinowego.

Odpowiedź
Marzena 27/11/2017 - 21:43

Dziękuję bardzo, będę próbować, zobaczymy co wyjdzie?☺

Odpowiedź
Słodki Pomysł 27/11/2017 - 21:48

Daj znać jak wyszło 🙂 Ja na 200g owoców dałam 100ml soku (sok+woda) i zmiksowałam blenderem.

Odpowiedź
Kaja 10/01/2023 - 11:09

Witam. Chciałabym zrobić ten mus do przełożenia tortu ale na śmietance i mascarpone. Czy jak zrobię w proporcjach 1:1 używając śmietanki 30% to żelatynę mogę zostawić w takiej ilości jak w przepisie ?

Magdalena Indyka 12/01/2023 - 14:30

Mascarpone zagęszcza śmietankę i wtedy dajemy mniej żelatyny. Nie wiem ile jej dokładnie dać, bo nie robiłam musu z mascarpone.

Słodki Pomysł 18/08/2017 - 18:35

To podaj potem przepis lub wrzuć link z przepisem. Marzy mi się tort urodzinowy w moich ulubionych smakach i chętnie przetestuję wersję kokosowo-malinową 🙂

Odpowiedź

WYKRYTO BLOKER REKLAM

Pomóż mi w prowadzeniu bloga poprzez wyłączenie AdBlocker (bloker reklam) w przeglądarce dla witryny Słodki Pomysł. Dzięki wpływom z reklam mogę zakupić produkty do testowania nowych przepisów dla Ciebie.