MUS MALINOWY

by Magdalena Indyka
image_print

Mus malinowy to przepyszny, delikatny jak pianka krem z malinami do tortów, deserów monoporcji oraz ciast. 

Najważniejsze w musie malinowym jest to, aby puree z owoców było ostudzone (letnie, nie zimne). Jeśli dodamy za ciepłe puree do ubitej śmietanki, to niestety mus z malinami się zwarzy. Dlatego pośpiech nie jest tu wskazany ;). Jeśli macie ochotę na truskawkową wersję musu, to zapraszam Tutaj po przepis.

Ważne: Owoce są różne. Raz puszczą mniej soku, a za drugim razem więcej. Wtedy też trzeba dopasować odpowiednią ilość żelatyny. Dlatego w przepisie nie jest ważna dokładna ilość owoców, ale ilość otrzymanego puree. Jeśli wyjdzie wam więcej puree, to odejmijcie nadmiar. Jeśli wyjdzie mniej, to trzeba dorobić brakującą ilość.

Składniki na ok 220 g (210 ml) puree z malin (śr. 20 cm, grubość ok 2 cm):

  • 330 g świeżych/mrożonych malin
  • 65-70 g cukru lub więcej, do smaku
  • 3 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
Składniki na mus malinowy:
  • 220 g puree z malin
  • 8 g żelatyny (Dr. Oetker) + 4 łyżki (32 g) zimnej wody (do ważenia żelatyny używam precyzyjnej wagi kuchennej)
  • 200 g śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej

Składniki na ok 105 g (100 ml) puree z malin (śr. 16 cm, grubość ok 1,5 cm):

  • 160 g świeżych/mrożonych malin
  • 30 g cukru lub więcej, do smaku
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
Składniki na mus malinowy:
  • 105 g puree z malin
  • 4 g żelatyny (Dr. Oetker) + 2 łyżki (16 g) zimnej wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
  • 95 g śmietany kremówki 30/36%, schłodzonej
  1. Świeże/mrożone maliny umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny puszczą sok i się 'rozpaćkają’ wyłączamy palnik.
  2. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min, do napęcznienia (daję 3-4 g wody na 1 g żelatyny).
  3. Malinowe puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Otrzymany sok/puree przelewamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Puree malinowe nie może być ciepłe, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
  4. W misce, za pomocą miksera (szybkie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijamy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  5. Następnie łyżkę śmietanki dodajemy do ostudzonego puree (temp. ok 29-30ºC) i mieszamy całość za pomocą łyżki/szpatułki. Gdy puree połączy się ze śmietanką dodajemy powoli resztę śmietanki i mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być.
  6. Można dodać puree do śmietanki, ale starajcie się wlać puree tak, by spłynęło po ściance miski i delikatnie połączyło się ze śmietanką. 
  7. Gotowy mus malinowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
  8. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Jak złożyć tort bez rantu
  9. Wypieki z musem malinowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  10. Świeże maliny również podgrzewamy w rondelku z cukrem. Gdy zblendujemy świeże maliny otrzymamy więcej soku, który będzie zawierał części pestek, dlatego polecam podgrzać owoce w rondelku. 
  11. Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą. 
Uwagi:
  1. Musu malinowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm (wysokość musu 2 cm). Skorzystaj z przelicznika foremekMonoporcje – 14 półkul o śr 5 cm. 
  2. Jeśli chcecie grubszą warstwę musu wystarczy podzielić ilość składników przez 15 (1,5 cm) i pomnożyć np. przez 20 (2 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa musu z żelką ma trochę ponad 2 cm. 
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do musu malinowego: połączenia smakowe
  4. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są maliny.
  5. Kolor musu zależy od malin. Raz wyjdzie jaśniejszy, innym razem będzie miał intensywniejszy kolor.

Smacznego 🙂

mus malinowy do tortu, krem malinowy, mus z malin, mus do monoporcji, przepis na mus z malinami do tortu,

mus malinowy do monoporcji, mus z malin do tortu, przepis na mus do monoporcji,

mus malinowy do tortu, krem malinowy, mus z malin, mus do monoporcji, przepis na mus z malinami do tortu,

Podoba Ci się przepis na mus malinowy? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

5 3 głosy
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

195 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
kasia
kasia
2 lat temu

Dzień dobry, jaka jest trwałość takiego musu? Czy jeśli dzisiaj (czwartek) przełożę nim tort, to czy jest szansa, że w niedzielę będzie już sfermentowany? Przechowywany będzie oczywiście w lodówce, ale boję się, że krem owocowy skwaśnieje mimo to. Z góry dziękuję za odpowiedź

Ewelina
Ewelina
Odpowiedz na  kasia
10 miesięcy temu

Czy do warstwy z musu mogę dołożyć zelke z malin ? 🙂

Agnieszka
Agnieszka
2 lat temu

Czy robiła Pani może mus z gotowego puree malinowego? Ile należałoby gram go dodać?

Renata
2 lat temu

Dzień dobry:)Trafiłam przez zupełny przypadek na Pani stronę- jestem zafascynowana :):):)Będą na pewno cały czas wracać do proponowanych przepisów zwłaszcza na kremy i musy.Mam tylko jedno pytanie na które do końca nie znam odpowiedzi-czym się różni krem od musu? ktory ma lepsze zastosowanie do biszkopu?z góry dziękuje za odpowiedz 🙂

Magdalena
Magdalena
Odpowiedz na  Renata
2 lat temu

Czy między mus moge włozyc świeże maliny, czy nie wplynie to na konsystencję.

Asia
Asia
2 lat temu

Dzień dobry, co jeśli puree z malin za bardzo stężało przez żelatynę ( tak bardzo jak żelka malinowa) ? Mam to zmiksować i dodać do śmietanki czy raczej podgrzać (nie więcej niż 50°C oczywiście), ostudzić i dodać do śmietanki?

Katarzyna
Katarzyna
3 lat temu

Witam, czy można w tym musie zatopić żelkę malinową?

Martyna
Martyna
3 lat temu

dzień dobry 🙂 czy jeśli za mało ubiłam śmietankę to coś się stanie? mus postał parę minut w lodówce i zgęstniał więc chyba mozna go wyłożyć na biszkopt?

gagabibi
gagabibi
Odpowiedz na  Martyna
2 lat temu

robilam mus czekoladowy i mus malinowy z Pani przepisu na stronie i niestety obydwa musy mi zastygly wylecialo mi z glowy po prostu sprawdzenie i chcialan zapytac czy mozna jakos to uratowac np podgrzac zeby sie rozpuscilo i dodac troche zelatyny czy juz to jest do wyrzucenia???

Edyta
Edyta
3 lat temu

witam, czy mogę nie przecedzać owoców po ugotowaniu? Czy mus nadal będzie miał dobrą konstystencję ?

Edyta
Edyta
3 lat temu

na jaką średnicę tortu jest podana ilość kremu ? Gdzie mogę znaleźć tą informację ?

Kasiak ka
Kasiak ka
Odpowiedz na  Edyta
3 lat temu

Dzień dobry, chciałam dodać mascarpone do kremu żeby wyszedł bardziej kremowy. Ile zmniejszyć ilości śmietanki i dodać mascarpone?

Iza
Iza
3 lat temu

czy tort z tym musem mogę tynkować kremem maślanym? nie osunie się? tak samo w przypadku kremu mascarpone ze śmietanką 36%, tynk też nie osunie się?

PaPaulapula
PaPaulapula
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
3 lat temu

Czy przełożenie tortu kremem Kinder bueno i musem malinowym będzie ok? Czy tynk z masła i mascarpone będzie dobry do otynkowania takiego tortu?

MARTYNA
MARTYNA
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
2 lat temu

Witam
Czy można zatopić w musie całe owoce?

Basia
Basia
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
1 rok temu

Witam, słyszałam o tym musie wiele dobrego. Zanim go zrobię bardzo proszę o podpowiedź z jaką śmietanką Pani go robi. 30 czy 36%? Jakaś konkretną firma?

WerWeronikaonika
WerWeronikaonika
Odpowiedz na  PaPaulapula
1 rok temu

Witam. Czy mus malinowy moze byc w środku tortu? Udzwignie krem chalwowy z fruzeliną? Pozdrawiam

Sgosia machnio
Sgosia machnio
4 lat temu

Mam pytanie … czy robiła Pani mus z pektyną ? Jeżeli tak to proszę o podanie gramatury . Dziękuję

Regina
Regina
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
3 lat temu

Dzień dobry.Czy wykonywała Pani krem malinowy tutaj jest przepis tylko na mus mnie bardziej interesuje krem 😀Była bym bardzo wdzięczna za podpowiedź jak go wykonać 😀

Klaudia
Klaudia
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
3 lat temu

Dzień dobry, mam dość nietypowe pytanie 😅 czy taką masę można wykonać w thermomixie? A jeśli tak to w jaki sposób? Niestety, coś się dzieje z moim mikserem, a muszę zrobić krem do tortu

Ewelina
Ewelina
4 lat temu

Witam, mam pytanie. Planuje zrobić tort i przełożyć go trzema smakami musu, jagodowy/malinowy i truskawkowy. Czy musy mogę przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki, ewentualnie rano i wstawić do lodówki a wieczorem zacząć składać tort?
Biszkopt ma być biały…musy tak jak pisałam wyżej. Jaki będzie najlepszy krem do tynkowania takiego tortu?

Asia
Asia
Odpowiedz na  Ewelina
2 lat temu

Czy to możliwe, że z ponad 400g owoców z cukrem, po przetarciu zostało ci tylko 210g soku? Mi zostało 325 soku i 80g pestek. Nie jestem przekonana czy wystarczy tylko tyle żelatyny ile jest w przepisie

Agnieszka
Agnieszka
4 lat temu

Dzień dobry pani Magdo. Czy śmietankę kremówkę 36% mogę zastąpić w tej samej proporcji(200 ml) śmietanką kokosową(91% Freshona)? Dziękuję za pomoc 🙂

roza
roza
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
4 lat temu

Witam, z racji że będę również robić krem z białej czekolady kupiłam śmietankę 36 z mlekovity. Czy do tego musu również nada się taka rzadka czy lepszą będzie z piatnicy?

Marta
Marta
4 lat temu

Dzień dobry. Czym różni się mus malinowy od kremu malinowego? Czy mogę przełożyć tort musem malinowym?

Agata
Agata
4 lat temu

Witam serdecznie ? chciałabym zrobić mus z owoców leśnych (malina, truskawka, jagoda ewentualnie do tego jeszcze borówka) czy do tego mogę wykorzystać przepis na mus malinowy? Czy jednak trzeba zmienić ilość żelatyny i śmietanki? Pozdrawiam ?

dDddomka2004doma
dDddomka2004doma
4 lat temu

Witam, tort robię na piątek i chciałabym przełożyć go kremami w środę i nasuwa mi się pytanie ile czasu mus malinowy i krem kokosowy może znajdować się w torcie?

Kamila
Kamila
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
3 lat temu

Dzień dobry Pani Magdo, czy do gotowego musu, tuż przed przełożeniem mogę dodać świeże owoce?

Marta m
Marta m
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
3 lat temu

Witam
Też chcę zrobić tort z tym krem i musem malinowym i wiem że najlepiej będzie jeśli warstwa musem będzie w wyższym piętrze ale czy mogę jeszcze na tym torcie zrobić drugie piętro czy tort opadnie?

195
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x