Mus malinowy to przepyszny, delikatny jak pianka krem z malinami do tortów, deserów monoporcji oraz ciast.
Najważniejsze w musie malinowym jest to, aby puree z owoców było ostudzone (letnie, nie zimne). Jeśli dodamy za ciepłe puree do ubitej śmietanki, to niestety mus z malinami się zwarzy. Dlatego pośpiech nie jest tu wskazany ;). Jeśli macie ochotę na truskawkową wersję musu, to zapraszam Tutaj po przepis.
Ważne: Owoce są różne. Raz puszczą mniej soku, a za drugim razem więcej. Wtedy też trzeba dopasować odpowiednią ilość żelatyny. Dlatego w przepisie nie jest ważna dokładna ilość owoców, ale ilość otrzymanego puree. Jeśli wyjdzie wam więcej puree, to odejmijcie nadmiar. Jeśli wyjdzie mniej, to trzeba dorobić brakującą ilość.
Składniki na ok 220 g (210 ml) puree z malin (śr. 20 cm, grubość ok 2 cm):
- 330 g świeżych/mrożonych malin
- 65-70 g cukru lub więcej, do smaku
- 3 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
Składniki na mus malinowy:
- 220 g puree z malin
- 8 g żelatyny (Dr. Oetker) + 4 łyżki (32 g) zimnej wody (do ważenia żelatyny używam precyzyjnej wagi kuchennej)
- 200 g śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
Składniki na ok 105 g (100 ml) puree z malin (śr. 16 cm, grubość ok 1,5 cm):
- 160 g świeżych/mrożonych malin
- 30 g cukru lub więcej, do smaku
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
Składniki na mus malinowy:
- 105 g puree z malin
- 4 g żelatyny (Dr. Oetker) + 2 łyżki (16 g) zimnej wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
- 95 g śmietany kremówki 30/36%, schłodzonej
- Świeże/mrożone maliny umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny puszczą sok i się 'rozpaćkają’ wyłączamy palnik.
- Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min, do napęcznienia (daję 3-4 g wody na 1 g żelatyny).
- Malinowe puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Otrzymany sok/puree przelewamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Puree malinowe nie może być ciepłe, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
-
W misce, za pomocą miksera (szybkie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijamy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
Odkładamy mikser. - Następnie łyżkę śmietanki dodajemy do ostudzonego puree (temp. ok 29-30ºC) i mieszamy całość za pomocą łyżki/szpatułki. Gdy puree połączy się ze śmietanką dodajemy powoli resztę śmietanki i mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być.
- Można dodać puree do śmietanki, ale starajcie się wlać puree tak, by spłynęło po ściance miski i delikatnie połączyło się ze śmietanką.
- Gotowy mus malinowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
- Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Jak złożyć tort bez rantu
- Wypieki z musem malinowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
- Świeże maliny również podgrzewamy w rondelku z cukrem. Gdy zblendujemy świeże maliny otrzymamy więcej soku, który będzie zawierał części pestek, dlatego polecam podgrzać owoce w rondelku.
- Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą.
Uwagi:
- Musu malinowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm (wysokość musu 2 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek. Monoporcje – 14 półkul o śr 5 cm.
- Jeśli chcecie grubszą warstwę musu wystarczy podzielić ilość składników przez 15 (1,5 cm) i pomnożyć np. przez 20 (2 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa musu z żelką ma trochę ponad 2 cm.
- Sprawdź jakie kremy pasują do musu malinowego: połączenia smakowe
- Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są maliny.
- Kolor musu zależy od malin. Raz wyjdzie jaśniejszy, innym razem będzie miał intensywniejszy kolor.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis na mus malinowy? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
Dzień dobry, jaka jest trwałość takiego musu? Czy jeśli dzisiaj (czwartek) przełożę nim tort, to czy jest szansa, że w niedzielę będzie już sfermentowany? Przechowywany będzie oczywiście w lodówce, ale boję się, że krem owocowy skwaśnieje mimo to. Z góry dziękuję za odpowiedź
Już od kilku lat robię ten mus i nigdy mi nie sfermentował. A potrafi od dnia przełożenia tort stać w lodówce 5 dni. Dlatego spokojnie w czwartek wieczorem można złożyć tort, w piątek otynkować, w sobotę udekorować a w niedzielę podać tort gościom :).
Czy do warstwy z musu mogę dołożyć zelke z malin ? 🙂
Jak najbardziej można 🙂
Czy robiła Pani może mus z gotowego puree malinowego? Ile należałoby gram go dodać?
Nie robiłam musu z gotowego puree choć mam takie w lodówce. Dałabym tyle samo co w przepisie. Chociaż z malin otrzymuję tak naprawdę sok. Nie wiem jaką konsystencję ma gotowe puree.
Dzień dobry:)Trafiłam przez zupełny przypadek na Pani stronę- jestem zafascynowana :):):)Będą na pewno cały czas wracać do proponowanych przepisów zwłaszcza na kremy i musy.Mam tylko jedno pytanie na które do końca nie znam odpowiedzi-czym się różni krem od musu? ktory ma lepsze zastosowanie do biszkopu?z góry dziękuje za odpowiedz 🙂
Dla mnie mus to krem z żelatyną. Na samej śmietance, do której dodaję puree owocowe lub roztopioną w śmietance czekoladę, karmel, cukierki. Krem dla mnie to połączenie śmietanki z mascarpone. Mamy też krem budyniowy i maślany. Musy i kremy nadają się do tortów. Często łączę krem z musem owocowym 🙂
Czy między mus moge włozyc świeże maliny, czy nie wplynie to na konsystencję.
Na konsystencję nie wpłynie. Zwiększy się tylko warstwa musu 🙂 Ważne aby maliny były idealne, bez pleśni.
Dzień dobry, co jeśli puree z malin za bardzo stężało przez żelatynę ( tak bardzo jak żelka malinowa) ? Mam to zmiksować i dodać do śmietanki czy raczej podgrzać (nie więcej niż 50°C oczywiście), ostudzić i dodać do śmietanki?
Podgrzać, ostudzić i dodać do ubitej śmietanki.
Witam, czy można w tym musie zatopić żelkę malinową?
Tak 🙂
dzień dobry 🙂 czy jeśli za mało ubiłam śmietankę to coś się stanie? mus postał parę minut w lodówce i zgęstniał więc chyba mozna go wyłożyć na biszkopt?
Do musu nie ubijamy śmietanki na sztywno. Ma był taka półpłynna trochę 🙂
robilam mus czekoladowy i mus malinowy z Pani przepisu na stronie i niestety obydwa musy mi zastygly wylecialo mi z glowy po prostu sprawdzenie i chcialan zapytac czy mozna jakos to uratowac np podgrzac zeby sie rozpuscilo i dodac troche zelatyny czy juz to jest do wyrzucenia???
Niestety zastygły mus po rozpuszczeniu traci konsystencję, robi się z niego woda. Trzeba nowy w takiej sytuacji zrobić.
witam, czy mogę nie przecedzać owoców po ugotowaniu? Czy mus nadal będzie miał dobrą konstystencję ?
Mus będzie miał pestki. Taka będzie różnica.
na jaką średnicę tortu jest podana ilość kremu ? Gdzie mogę znaleźć tą informację ?
W uwagach pod przepisem 🙂
Dzień dobry, chciałam dodać mascarpone do kremu żeby wyszedł bardziej kremowy. Ile zmniejszyć ilości śmietanki i dodać mascarpone?
Jak dodasz 50 g mascarpone, to tyle samo odejmujesz śmietanki 🙂
czy tort z tym musem mogę tynkować kremem maślanym? nie osunie się? tak samo w przypadku kremu mascarpone ze śmietanką 36%, tynk też nie osunie się?
Wszystkie moje torty tynkuję kremem maślanym, niezależnie od tego czym są przełożone. A w środku najczęściej daję musy i kremy na bazie śmietanki i mascarpone. Nic mi się nie osuwa.
Czy przełożenie tortu kremem Kinder bueno i musem malinowym będzie ok? Czy tynk z masła i mascarpone będzie dobry do otynkowania takiego tortu?
Tak i tak 🙂
Witam
Czy można zatopić w musie całe owoce?
Tak 🙂
Witam, słyszałam o tym musie wiele dobrego. Zanim go zrobię bardzo proszę o podpowiedź z jaką śmietanką Pani go robi. 30 czy 36%? Jakaś konkretną firma?
Kiedyś robiłam go na śmietance 36%. Obecnie wszystkie musy robię na 30% 🙂 Kupuję taką jaką mam w pobliskim sklepie (Łaciata). Ale robiłam kiedyś na Mlekowita. Ważne aby była dobra i się ubiła 🙂
Witam. Czy mus malinowy moze byc w środku tortu? Udzwignie krem chalwowy z fruzeliną? Pozdrawiam
Może być 🙂
Mam pytanie … czy robiła Pani mus z pektyną ? Jeżeli tak to proszę o podanie gramatury . Dziękuję
Nie robiłam niestety.
Dzień dobry.Czy wykonywała Pani krem malinowy tutaj jest przepis tylko na mus mnie bardziej interesuje krem 😀Była bym bardzo wdzięczna za podpowiedź jak go wykonać 😀
Jak na razie robiłam tylko krem z curdem malinowym. Przepis jest w babeczkach kokosowych z kremem malinowym: https://slodkipomysl.pl/babeczki-kokosowe/
Dzień dobry, mam dość nietypowe pytanie 😅 czy taką masę można wykonać w thermomixie? A jeśli tak to w jaki sposób? Niestety, coś się dzieje z moim mikserem, a muszę zrobić krem do tortu
Nie mam thermomix i nie mam pojęcia jak go zrobić.
Witam, mam pytanie. Planuje zrobić tort i przełożyć go trzema smakami musu, jagodowy/malinowy i truskawkowy. Czy musy mogę przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki, ewentualnie rano i wstawić do lodówki a wieczorem zacząć składać tort?
Biszkopt ma być biały…musy tak jak pisałam wyżej. Jaki będzie najlepszy krem do tynkowania takiego tortu?
Musy przygotowujemy tuż przed przełożeniem, bo zawierają żelatynę. W misce, w lodówce stężeją i nie nałożysz ich na biszkopt.
Czy to możliwe, że z ponad 400g owoców z cukrem, po przetarciu zostało ci tylko 210g soku? Mi zostało 325 soku i 80g pestek. Nie jestem przekonana czy wystarczy tylko tyle żelatyny ile jest w przepisie
Możliwe 🙂 Dwa dni temu robiłam mus malinowy i wyszło mi trochę więcej soku, który odlałam. Maliny są różne, raz dadzą więcej soku, raz mniej. Tak samo jest z innymi owocami 🙂 Dlatego podaję ilość otrzymanego soku, ponieważ to jest ważne w przepisie, a nie ilość samych owoców. Jeśli wyszło Ci więcej soku niż podane w przepisie to odlej nadmiar.
Dzień dobry pani Magdo. Czy śmietankę kremówkę 36% mogę zastąpić w tej samej proporcji(200 ml) śmietanką kokosową(91% Freshona)? Dziękuję za pomoc 🙂
Tak 🙂 Śmietanka kokosowa jest mniej stabilna od zwykłej. Dałabym 1 g żelatyny więcej do musu.
Witam, z racji że będę również robić krem z białej czekolady kupiłam śmietankę 36 z mlekovity. Czy do tego musu również nada się taka rzadka czy lepszą będzie z piatnicy?
Nada się. Od ponad roku robię musy ze śmietanką z kartonika. Przepisy są podane do takiej śmietanki właśnie. Ze śmietanką z Piątnicy mus wychodzi gęściejszy. Wtedy można dać mniej żelatyny, o 1g mniej.
Dzień dobry. Czym różni się mus malinowy od kremu malinowego? Czy mogę przełożyć tort musem malinowym?
Mus jest lżejszy. Tak, można nim przełożyć tort 🙂
Witam serdecznie ? chciałabym zrobić mus z owoców leśnych (malina, truskawka, jagoda ewentualnie do tego jeszcze borówka) czy do tego mogę wykorzystać przepis na mus malinowy? Czy jednak trzeba zmienić ilość żelatyny i śmietanki? Pozdrawiam ?
Skorzystałabym z przepisu na mus malinowy. Truskawkowy mus ma więcej żelatyny, bo truskawki mają więcej wody. A Ty masz jeszcze jagody.
Witam, tort robię na piątek i chciałabym przełożyć go kremami w środę i nasuwa mi się pytanie ile czasu mus malinowy i krem kokosowy może znajdować się w torcie?
Jeśli tort będzie jedzony w piątek lub w sobotę to bez problemu można go przełożyć w środę, a otynkować w czwartek :).
Dzień dobry Pani Magdo, czy do gotowego musu, tuż przed przełożeniem mogę dodać świeże owoce?
Tak 🙂 Można po nałożeniu je powkładać do musu.
Witam
Też chcę zrobić tort z tym krem i musem malinowym i wiem że najlepiej będzie jeśli warstwa musem będzie w wyższym piętrze ale czy mogę jeszcze na tym torcie zrobić drugie piętro czy tort opadnie?
Można, ale tylko ze wspornikami. Tort piętrowy bez wsporników siądzie.