Mus truskawkowy to pyszny, lekki krem truskawkowy do tortu i ciasta. Idealny również do monoporcji. Mus z truskawek można podawać jako deser, który z chęcią spałaszują dzieci.
Polecam również krem z truskawek i żelkę z truskawek.
Ważne: Owoce są różne. Raz puszczą mniej soku, a za drugim razem więcej. Wtedy też trzeba dopasować odpowiednią ilość żelatyny. Dlatego w przepisie nie jest ważna dokładna ilość owoców, ale ilość otrzymanego puree. Jeśli wyjdzie wam więcej puree, to odejmijcie nadmiar. Jeśli wyjdzie mniej, to trzeba dorobić brakującą ilość.
Składniki na ok 220 g puree z truskawek:
- 200 g świeżych/mrożonych truskawek
- 25 g cukru lub więcej, do smaku
Składniki na mus truskawkowy:
- 220 g (ok 230 ml) puree truskawkowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie, do smaku)
- 7 g żelatyny (Dr. Oetker) + 2 łyżki zimnej wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
- 120 g/ml śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
- Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min, do napęcznienia.
- Mrożone truskawki umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy truskawki zmiękną i puszczą sok wyłączamy palnik. Blenderem miksujemy truskawki, aby otrzymać gładkie puree. Dodajemy sok z cytryny (nie jest konieczny).
- Podgrzewamy puree truskawkowe do momentu wrzenia. Następnie zdejmujemy garnuszek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy energicznie całość, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Studzimy otrzymane puree truskawkowe.
- W misce, za pomocą miksera (szybkie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
Odkładamy mikser. -
Następnie łyżkę śmietanki dodajemy do ostudzonego puree i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki/szpatułki. Gdy puree połączy się ze śmietanką dodajemy powoli resztę śmietanki i mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być. Można go na chwilę włożyć do lodówki, aby lekko stężał, zanim wyłożycie go na biszkopt (jeśli boicie się, że wam spłynie z biszkoptu).
- Można dodać puree do śmietanki, ale starajcie się wlać puree tak, by spłynęło po ściance miski i delikatnie połączyło się ze śmietanką.
- Gotowy mus truskawkowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
- Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu
- Wypieki z musem truskawkowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
- Świeże truskawki miksujemy blenderem na gładkie puree. Dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.
- Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą.
Uwagi:
- Musu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (grubość musu ok 2 cm).
Z tej ilości musu wyjdzie 11 półkul o śr 5 cm do monoporcji. Skorzystaj z przelicznika foremek - Jeśli chcecie cieńszą warstwę musu wystarczy podzielić ilość składników przez 20 (2 cm) i pomnożyć np. przez 15 (1,5 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki/chrupki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa kremu z żelka ma trochę ponad 2 cm.
- Sprawdź jakie kremy pasują do musu z truskawkami: połączenia smakowe
- Jeśli wyjdzie Wam więcej puree niż 220 g, to odejmijcie nadmiar. Jeśli wyjdzie za mało to wrzućcie trochę owoców i zmiksujcie (mrożone owoce w puree trzeba podgrzać, aby zmiękły). Jeśli zabraknie owoców, to można dodać trochę wody (dodaję w takich przypadkach max 10 g).
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
107 komentarzy
Dlaczego w opisie jest napisane żeby śmietanki nie ubijać na sztywno a na filmiku jest żeby ubić na sztywno? Więc jak to wykonać ubijać czy nie ?
Film jest stary. W międzyczasie trochę wiedzy zdobyłam. Muszę zmienić ten film. Zawsze proszę zwracać uwagę na to co jest na blogu, bo tu mogę szybko aktualizować przepis. Nie bujamy śmietanki na sztywno.
Czy puree można przetrzeć przez sito, aby pozbyć się ewentualnych pestek? W którym momencie?
Po zmiksowaniu masy blenderem :).
Ile zelatyny Bo w opisie jest 7 G a później pisze ze dała Pani 6.1g
7 🙂 Tekst w uwagach kopiowałam z innego przepisu i zapomniałam poprawić.
Czy zamiast żelatyny można dodać mąkę ziemniaczaną, jeśli tak to w jakich proporcjach
Nie można. Mąka ziemniaczana nie ma właściwości żelatyny i zupełnie inaczej działa.
Witam,
W przepisie pisze Pani, żeby śmietanki nie ubijać do końca a w filmiku jest, żeby ubić na sztywno. Jak powinno być ostatecznie? 🙂
Nie ubijać do końca 🙂 Film jest stary i będę go niebawem zmieniać na nowy 🙂 Człowiek cały czas się uczy i muszę przez to niektóre filmy uaktualnić 🙂
Dziękuję za przepis. Mus dałam z żelką truskawkową. Wszyscy chwalili lekką „piankę” w torcie.
Bardzo się cieszę 🙂 Serdecznie pozdrawiam!
Można prosić o doprecyzowanie jednostek? Bo w przypadku gęstej śmietany jak np. Piątnica 36% 1g to nie to samo co 1ml 😀 Dziękuję 😀
Nie używam już śmietanki z Piątnicy. Ona jest za tłusta dla mnie w smaku. Od roku używam do musów śmietanki 30%. Wcześniej używałam 36% ale z innych firm, które nie są tak gęste jak ta z Piątnicy. Do śmietanki z Piątnicy stosowałabym proporcje w ml. Ja bazuję na starych proporcjach i daję śmietankę 30% w gramach i zawsze mi wychodzi. Ale śmietanka z Piątnicy to osobny przypadek, gdzie różnica w ml i gr może wyjść duża.
W którym momencie nakładać górną warstwę biszkoptu? Po całkowitym stężeniu?
Nakładamy od razu po wyłożeniu musu. Jak stężeje to biszkopt nie przyklei się dobrze do musu.
Dziękuję 😊
Tort z musem truskawkowy planuje przygotować na niedzielę. Czy tort z takim musem mogę złożyć w piątek, czy lepiej przygotować go w sobotę?
Bez problemu możesz go złożyć w piątek! Zawsze tak robię i torty wychodzą pyszne 🙂 Nic się jeszcze nie zepsuło 🙂
Czy mus można dać na dolne piętro tortu piętrowego? Boje się czy nie będzie za ciężko dla niego?
Polecam dać go wyżej 🙂 Można dać go do dolnego piętra, ale na górną warstwę. Proszę też zadbać o wsporniki, bo bez tego tort z musem siądzie pod ciężarem górnego tortu :).
A jaki poleciłaby Pani krem na sam spód?
Tu są podane propozycje do kremu o smaku truskawkowym: https://slodkipomysl.pl/smaki-kremow-do-tortu
3 x ubijalam śmietankę. 2x nie ubiła się a 3. Raz się zważyła… Zwariuje zaraz. Chłodzi się w zamrażarce kolejna śmietanka ale puree w tym czasie zaczęło tężeć. Bardzo delikatnie je podgrzałam do temp. Pokojowej. Czy jest ryzyko że krem nie stężeje przez taki zabieg? To było kilka sekund na najmniejszym gazie.
Spokojnie można podgrzać puree. Uważaj z tych chłodzeniem śmietanki w zamrażarce, aby nie zamrozić jej. Co kilka minut wstrząsaj pudełkiem. Śmietankę do musu nie ubijamy do końca na sztywno. Idealna jest taka ubita na 3/4. Będę niebawem nagrywać nowy film, gdzie pokażę dokładnie jaka ma być. Na starych filmach za bardzo ubijałam śmietankę.
Jakiś czas temu robiłam ten mus, część zamrozilam, podpowiesz mi jak go prawidłowo rozmrozić? Jak z nim postępować?
Jeśli zamroziłaś gotowy mus, tzn. puree ze śmietanką, to po rozmrożeniu i podgrzaniu zrobi Ci się płyn. Nie da się tego uratować. Jeśli zamroziłaś tylko puree bez żelatyny, to rozmrażasz puree w lodówce, potem podgrzewasz w garnuszku i dodajesz żelatynę. Możesz od razu wrzucić zamrożone puree i podgrzać do momentu wrzenia i dodać żelatynę.
Witam, czy w ten mus można dać żelkę truskawkową? Czy żelkę lepiej dawać w kremy?
Jak najbardziej można do musu dać żelkę 🙂
Czy do musu można dodać świeże owoce?
Tak.
Czy zamiast rantu można włożyć biszkopt do tortownicy i wtedy nałożyć mus truskawkowy ?
Tak 🙂 Tylko żeby ta tortownica przylegała do biszkoptu.
Pani Magdaleno, a co w wegetarianami ? 🙂 mam coraz więcej wokół siebie przyjaciół, którzy są wege i nie tolerują żelatyny. Czy to się da zrobić z agarem?
Da się zrobić mus z agarem. Tylko mi kiedyś mus malinowy z agarem nie wyszedł i od tego czasu zaniechałam prób. Dlatego nie jestem w stanie pomóc z agarem.
Wychodzi🙂 nigdy nie robiłam z żelatyną, więc nie mam porównania, ale z agarem jest stabilny 🙂 1 łyżeczkę agaru wymieszać z 3 łyżkami wody, gotować ok 2min (gdy zaczyna mocno gęstnieć dodać kilka łyżek musu). Potem zdjąć z palnika i dodawać po łyżce musi w temperaturze pokojowej, za każdą razem dokładnie mieszać. Ubić śmietanę, połączyć i gotowe 🙂
Czy zamiast białego cukru można dodać cukier trzcinowy?
Można 🙂
Witam,
jakiej żelatyny Pani używa? Takiej standardowej, którą zalewa się ciepłą wodą czy innej?
Tak, daję żelatynę uniwersalną Dr Oetker. Ja zalewam zimną wodą żelatynę.
Witam,
czy ten krem nadaje się do dekoracji muffinek?
Można, ale to bardzo lejący krem zanim stężeje. Ładniej i prościej udekorować babeczki kremem truskawkowym: https://slodkipomysl.pl/krem-truskawkowy/
Mus truskawkowy nie ściął się w plastikowym pojemniczku, tak jak powinien przez noc… Proporcji pilnowałam. Czy jeśli jeszcze dobę postoi w torcie jako przełożenie to jest szansa że się zetnie???? Tort gotowy do dekoracji a ja się boję że nie da się pokroić 😥
Mus był płynny? Jeśli tak to albo żelatyny było za mało, albo soku z truskawek było za dużo. Jeśli mus nie stężał po nocy w lodówce, to w torcie też nie stężeje.
Dzień dobry,
czy mogę do tego kremu dodać mascarpone? wtedy mniej żelatyny?
Tak.
witam czy jeśli mam zamrożone zblendowane truskawki zamrożone to nadają się do zrobienia musu ?
Tak.
Robiłam mus dwukrotnie i wyszedł mi bardzo stabilny i zastanawiam się czy wychodzi mi zbytnio „zbity”. Mało przypomina mus jak np. w ptasim mleczku. Czy tak ma być? Czy może daję za dużo żelatyny?
P.S Świetna strona! Przepisy uwielbiam 🙂
Może być tak, że za dużo. Ale jeszcze nikt się nie skarżył, że za mocno zbity jest. Raczej że nie chce stężeć :). Następnym razem daj 1-2 gr mniej żelatyny i zobacz jaki Ci wyjdzie.
Czy biszkopt można normalnie nasaczyc przy takim musie? 🙂
Tak. Zawsze nasączam biszkopt przy musie.
Czy do musu przyklei się ciemny tynk z Pani przepisu ?
Tak Nigdy nie miałam problemu z nałożeniem tynku z kremu maślanego na mus owocowy. Zawsze można zrobić ramkę z kremu maślanego i do środka wlać mus. Można też po zastygnięciu musu wyskrobać delikatnie brzeg i wypełnić 'dziurę’ kremem maślanym. Potem otynkować całość.
Witam. Czy zamiast zwykłej śmietanki 30 czy 36 % mogę dodać smuetanke roślinna w kartonie decor up?
Nie znam tej śmietanki i trudno mi powiedzieć jaką konsystencję i stabilność ma po ubiciu.
Pani Magdaleno, będę piekła tort o średnicy 25 cm, chce otrzymać z niego trzy blaty. Czy dobrze rozumiem, że muszę podwoić ilość kremu w przepisie aby przełożyć taki tort ? Pozdrawiam serdecznie.
Tu jest przelicznik foremek, gdzie można obliczyć potrzebną ilość składników.
Czy do musu mogę wrzucić pokrojone truskawki?
Można 🙂
Pani Madziu, czy ten mus nadawałby sie na wierzch sernika?
Tak :).
Witam. Czy mogę zamiast z truskawek zrobić ten mus z mrożonych owoców leśnych? Czy proporcje pozostałych składników będą podobne? Pozdrawiam ?
Tak, można dać owoce leśne 🙂 Proporcje te same 🙂
Dziękuję ? tak też myślałam ale wolałam się upewnić ? goście chwalą musy z Pani przepisów więc i tym razem musi się udać ? pozdrawiam K.
Pani Magdo czy wystarczy schładzać tort przełożony tym musem 8 godzin i dalej go kończyć?
Tak 🙂 Ważne aby mus był stabilny. 8 godzin powinno wystarczyć.
Dziękuję za odpowiedź ?
Zrobiłam ten mus i od ok.. 3h jest w lodowce. Wydaje mi się za rzadki (wyslalam filmik na facebooku) czy da się jeszcze uratowaac?
Rozpuść łyżeczkę żelatyny w wodzie. Jak spęcznieje to rozpuść w kąpieli wodnej, aby zrobiła się płynna. Dodaj 1 łyżeczkę musu i energicznie wymieszaj. Zacznij miksować mus i dodaj tą masę z żelatyną. Dokładnie wymieszaj. Widocznie truskawki miały dużo wody.
Witam! Czy mogę dać śmietanę 30 %?
Tak. Dałabym wtedy 1-2 żelatyny więcej.
Witam. Chciałam powiedzieć że od niedawna robię torty i tylko na okazje rodzinne ale za każdym razem sięgam do pani przepisów i porad.Teraz będę robiła tort na moje 40-ste urodziny. chciałam żeby był przełożony musem truskawkowym(bo wszyscy sie nim zachwycamy)i brakuje mi czegoś drugiego ale proszę o radę co by to mogło być .Były już michały czarne i oreo:) I jeszcze pytanie odnośnie tarteletek czy mogę je wypełnić kremem dzień wcześniej (będą bez frużeliny) czy zmiękną?Bardzo dziękuję i pozdrawiam .
Do musu truskawkowego pasuje krem raffaello lub prosty krem czekoladowy. Tartaletki miękną nie tylko od kremu. Tu polecam krem ze śmietanki i mascarpone, który jest mniej wodnisty. Wilgoć w lodówce też zmiękcza ciasto. Polecam udekorowanie babeczek późnym wieczorem, aby długo ich nie przechowywać w lodówce.
Dziękuję za szybką odpowiedz. Przegłosowany został krem czekoladowy. Mam tylko pytanie które przełożenie zrobić jako pierwsze czyli na dole . czekoladowe czy mus truskawkowy . Pozdrawiam
Ja zawsze daje najcięższe kremy na sam dół. Musy są stabilne z żelatyną, ale jak długo postoi w cieple to różnie może być. Dlatego krem czekoladowy zawsze staram się dać na sam dół 🙂
Witam. Właśnie mi się zwarzyl mus po dodaniu do śmietanki da się go uratować?
Podgrzać na parze wodnej, cały czas miksując, aż się ujednolici. Spróbuj potem jak to smakuje. Nigdy nie ratowałam musu i wydaje mi się, że może trzeba będzie dodać więcej żelatyny. Gdy mus się ujednolici włóż go do lodówki i co kilka minut sprawdzaj jego konsystencję. Jeśli po dwóch godzinach będzie nadal płynny to dodaj żelatynę.
Pani Magdo, czy przy przekładaniu biszkoptu tym musem trzeba robić rant ze śmietany i mascarpone, żeby nie wypłynął, czy nie jest to potrzebne?
Rant robimy tylko z papieru do pieczenia. Wokół musu nie musimy robić rantu z kremu śmietankowego.
Włożyłam właśnie mus do lodówki. Co jeśli się okaże że żelatyny jest zbyt mało? Dobic mascarpone?
Dodałabym więcej żelatyny.
Tyle przepisów przetestowałam kremów truskawkowych i nigdy nie byłam zadowolona… Właśnie zrobiłam mus truskawkowy z Pani przepisu jest rewelacyjny,.porostu pyszny…..polecam przepis
Super! Bardzo się cieszę. Robiłam krem truskawkowy i niestety taki krem jest słaby w smaku. Jak na razie jedynie mus jest najpyszniejszy 🙂
WITAM, CHCIAŁABYM ZROBIĆ TORT PIERWSZE PRZEŁOŻENIE TO KREM TRUFLOWY, A DRUGIM PRZEŁOŻENIEM BYŁBY WŁAŚNIE MUS TRUSKAWKOWY. CZY WEDŁUG PANI TAKI TORT BĘDZIE WSPÓŁGRAŁ SMAKOWO?
Wg mnie lepszy będzie mus malinowy 🙂 Robiłam z musem wiśniowym i było pysznie 🙂
Witam, czy zamiast żelatyny mogę dodać galaretkę truskawkową? wiadomo bez cukru dodatkowo, ale w jakiej ilosci?
Można. Nie robiłam tego musu z galaretką, więc trudno mi powiedzieć ile. Na mojej grupie dziewczyny wspominały, że dają 1 opakowanie.
Potrzebuję przygotować tort na niedzielę. I tak się zastanawiam czy jeśli zaczne od piątku to wystarczy? W pt biszkopt, czekolady i Milky way w śmietańce. w sobotę rano mus i przełożenie i wieczorem dekoracja. Wytrzyma to wszystko czy radzidz Madxiu inaczej to zorganizować?
Biszkopt upiecz w czwartek wieczorem (świeży gorzej się kroi). W piątek zrób kremy i ze spokojem przełóż tort. Tylko czekolady i batoniki rozpuść w śmietance w czwartek wieczorem, aby w piątek można było je ubić z mascarpone. Mus w piątek zrób. Tak przygotowany tort do lodówki na całą noc i w sobotę zostanie Ci tynkowanie i dekorowanie. Ja tak zawsze robię. Wtedy nie muszę latać jak szalona przy dzieciach, tylko na spokojnie :).
Do tej pory robiłam raczej kremy maślane i mam zagwozdkę, czy nic nie stanie się z musem przez ten czas? Chciałabym zrobić mus i przełożyć tort w czwartek wieczorem (impreza w sobotę), ale właśnie obawiam się, że krem do tego czasu się zepsuje ze względu na owoce.
Robię często musy z różnych owoców i nic się nie dzieje. Śmiało możesz zrobić w czwartek. Tu nie ma całych owoców, które mogłyby się zepsuć.
Witam, czy jeśli będę robić z malin to takie same proporcje??
Podobne 🙂 Tu jest dokładny przepis: https://slodkipomysl.pl/mus-malinowy-do-tortu/
Czy zamiast mrożonych truskawek mogę dać mrożone mango? Jakie wtedy proporcje
Można dać. Ale nie wiem jakie proporcje dać, aby było pysznie i mus wyszedł stabilny.
A czy można taki sam mus przygotować z agrestu?
Nie robiłam takiego, ale spróbowałabym. Agrest na pewno też trzeba zmiksować blenderem, aby zmielić skórki. Przecedzić przez sitko. Nie wiem ile soku puści agrest i ile owoców będzie potrzebnych. Jeśli spróbujesz to chętnie się dowiem jak wyszedł 🙂 Pozdrawiam 🙂
To jutro próbuje z takich samych proporcji jak na truskawki i zobaczymy. Będę pisać co wyszło
Dzień dobry a nie można musi wsądzić do lodówki i przełożyć później?jestem na etapie pieczenia biszkoptu a truskawki z żelatyna juz mi się chlodsa w lodowce
Nie można. Mus stężeje w lodówce i nie rozsmarujesz go na biszkopcie. Wyciągnij truskawki z żelatyną z lodówki i jeśli zacznie tężeć podgrzej chwilę, aby puree zrobiło się płynne i ponownie ostudź. Nie doprowadzaj do wrzenia.
A po co najpierw podgrzewamy truskawki a później blendujemy? Nie można najpierw zblędować a później podgrzać
Można. Ale mrożone łatwiej podgrzać, aby zmiękły. Nie każdy ma mocny sprzęt do rozdrabniania lodu. Świeże można przed podgrzewaniem zblendować. Nie ma problemu.
A czy do tego musu mogę dodać kawałki truskawek? Czy puszczą sok?
Można dać 🙂 W musie jest żelatyna i nawet jeśli truskawki puszczą sok, to nic nie powinno się stać.
Witam 🙂 Pani Magdo jeżeli użyje mrożonych truskawek to dodać więcej żelatyny czy tyle co w przepisie? I czy rozmrażać truskawki na ogniu zasypane cukrem czy normalnie ?
Ja robiłam z mrożonych, więc żelatyny tule ile w przepisie. Zasypuję cukrem mrożone truskawki i rozmrażam na małym ogniu.