KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

MUS Z CZARNEJ PORZECZKI

mus z czarnej porzeczki, mus porzeczkowy, krem porzeczkowy, krem z czarnej porzeczki, porzeczkowy krem do tortu,

Mus z czarnej porzeczki to pyszny krem porzeczkowy do toru i ciasta. Mus porzeczkowy, o lekko kwaskowym smaku, to krem idealny do wakacyjnych wypieków i deserów.
Polecam również mus z czerwonej porzeczki.

Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Składniki:
  • 280 g świeżej/mrożonej czarnej porzeczki
  • 60 g cukru lub więcej, do smaku
  • 6 g żelatyny (1,5 łyżeczki) + 2 łyżki zimnej wody
  • 140 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  1. Porzeczki umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i podgrzewamy całość na małym ogniu. Gdy porzeczki puszczą sok i się ‘rozpaćkają’ wyłączamy palnik.
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  3. Porzeczki przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się skórek. Otrzymany sok (ok 150 ml) przelewamy do rondelka i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Puree z porzeczek nie może być ciepłe, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
  4. W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę, aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy puree musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe ruchy mogą spowodować zwarzenie się kremu śmietankowego.
    Odkładamy mikser.
  5. Następnie, w 2-3 turach, dodajemy ostudzone puree porzeczkowe i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej
  6. Po dokładnym wymieszaniu wkładamy mus do lodówki na kilka minut. Sprawdzamy co jakiś czas konsystencję. Mus z czarnej porzeczki musi zgęstnieć na tyle, aby po wyłożeniu na blat biszkoptowy nie spłynął z niego. Ale uważajmy, aby nie zgęstniał za bardzo!
  7. Przed wyłożeniem musu na blat polecam zrobić wysoki rant wokół tortu (użyłam papieru do pieczenia). Takie zabezpieczenie zrobiłam przy torcie Płatek Śniegu.
  8. Wypieki z musem porzeczkowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
Uwagi:
  1. Musu porzeczkowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (wysokość musu ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu z czarnej porzeczki: połączenia smakowe.
  3. Do musu użyłam śmietanki kremówki 36%. Przy śmietance 30% dajemy taką samą ilość żelatyny, ale można dać w razie czego 1 g żelatyny więcej. 
  4. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są porzeczki.

Smacznego 🙂


mus z czarnej porzeczki, mus porzeczkowy, krem porzeczkowy, krem z czarnej porzeczki, porzeczkowy krem do tortu,

mus z czarnej porzeczki, mus porzeczkowy, krem porzeczkowy, krem z czarnej porzeczki, porzeczkowy krem do tortu,

mus z czarnej porzeczki, mus porzeczkowy, krem porzeczkowy, krem z czarnej porzeczki, porzeczkowy krem do tortu,

Polecam również:

biszkopt, biszkopt do tortu, biszkopt jasny, najlepszy biszkopt. biszkopt bez proszku do pieczenia

bułki z cynamonem, bułeczki cynamonowe, zawijane drożdżówki, drożdżówki cunnamon rolls, drożdżówki z cynamonem, drożdżówki cynamonowe,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Brak kometarzy

Zostaw komentarz

Polub mnie na FB!