KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

MUS Z CZARNEJ PORZECZKI

mus z czarnej porzeczki, mus porzeczkowy, krem porzeczkowy, mus z czarną porzeczką

Mus z czarnej porzeczki to pyszny krem porzeczkowy do toru i ciasta. Mus porzeczkowy, o lekko kwaskowym smaku, to krem idealny do wakacyjnych wypieków i deserów.
Polecam również mus z czerwonej porzeczki i krem z czarną porzeczką

Obserwuj ‚SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
  • 280 g świeżej/mrożonej czarnej porzeczki
  • 60 g cukru lub więcej, do smaku
  • 6 g żelatyny (1,5 łyżeczki) + 2 łyżki zimnej wody
  • 140 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  1. Mrożone porzeczki umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i podgrzewamy całość na małym ogniu. Gdy porzeczki puszczą sok i się ‚rozpaćkają’ wyłączamy palnik.
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  3. Porzeczki przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się skórek. Otrzymany sok (ok 150 ml) przelewamy do rondelka i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Puree z porzeczek nie może być ciepłe, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
  4. W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  5. Następnie, w 2 turach, dodajemy ostudzone puree z porzeczki i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być. Możemy go na chwilę włożyć do lodówki, aby trochę zgęstniał.
  6. Gotowy mus porzeczkowy wykładamy na biszkopt/ciasto.
  7. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia lub podkładki na stół – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
  8. Wypieki z musem porzeczkowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  9. Świeże porzeczki miksujemy blenderem na gładkie puree. Przecedzamy przez sitko. Do soku dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.
Uwagi:
  1. Musu porzeczkowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (wysokość musu ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu z czarnej porzeczki: połączenia smakowe.
  3. Do musu użyłam śmietanki kremówki 36%. Przy śmietance 30% dajemy taką samą ilość żelatyny, ale można dać w razie czego 1 g żelatyny więcej. 
  4. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są porzeczki.

Smacznego 🙂


mus z czarnej porzeczki, mus porzeczkowy, krem porzeczkowy, mus z czarną porzeczką

mus z czarnej porzeczki, mus porzeczkowy, krem porzeczkowy, mus z czarną porzeczką

mus z czarnej porzeczki, mus porzeczkowy, krem porzeczkowy, mus z czarną porzeczką

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

Brak kometarzy

Zostaw komentarz