MUS DO TORTU I MONOPORCJI

MUS Z CZERWONEJ PORZECZKI

mus z czerwonej porzeczki, mus porzeczkowy, mus z porzeczek, mus z porzeczki, krem z czerwonej porzeczki,

Mus z czerwonej porzeczki to delikatny krem z porzeczek. Pyszny mus porzeczkowy, o lekko kwaskowym smaku, to krem porzeczkowy nadający się do wakacyjnych wypieków i deserów. Mus z porzeczek miałam okazję zrobić niedawno, robiąc tort komunijny i gościom bardzo smakował! Zrobiłam go w duecie z kremem czekoladowym …pycha!
Polecam również mus z czarnej porzeczki.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Składniki na ok 130-135 g puree z czerwonej porzeczki:

  • 175 g świeżej/mrożonej czerwonej porzeczki
  • 40-45 g cukru lub więcej, do smaku
Składniki na mus:
  • ok 130-135 g puree z czerwonej porzeczki
  • 5 g żelatyny + 1,5 łyżki zimnej wody
  • 120 g/ml śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
  1. Mrożone porzeczki umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i podgrzewamy całość na małym ogniu. Gdy porzeczki puszczą sok i się 'rozpaćkają’ wyłączamy palnik.
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  3. Porzeczki przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek. Otrzymane puree (130-135 g) przelewamy do rondelka i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Puree z porzeczek nie może być ciepłe, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
  4. W misce, za pomocą miksera (szybkie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  5. Następnie łyżkę śmietanki dodajemy do ostudzonego puree i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki/szpatułki. Gdy puree połączy się ze śmietanką dodajemy powoli resztę śmietanki i mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być.
  6. Można dodać puree do śmietanki, ale starajcie się wlać puree tak, by spłynęło po ściance miski i delikatnie połączyło się ze śmietanką. 
  7. Gotowy mus z czerwonej porzeczki od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
  8. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
  9. Wypieki z musem porzeczkowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  10. Świeże porzeczki również podgrzewamy w rondelku z cukrem. Gdy zmiękną, puszczą sok wyłączamy palnik i przecedzamy przez sitko. Gdy zblendujemy świeże porzeczki otrzymamy więcej soku, który będzie zawierał skórki, dlatego polecam podgrzać owoce w rondelku. Wtedy mus będzie miał mniej skórek w sobie. 
  11. Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą. 
Uwagi:
  1. Musu porzeczkowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (wysokość musu 1,5 cm).
    Z tej ilości musu wyjdzie 10 półkul o śr 5 cm do monoporcji.  Skorzystaj z przelicznika foremek.
    Jeśli chcecie grubszą warstwę musu wystarczy podzielić ilość składników przez 15 (1,5 cm) i pomnożyć np. przez 20 (2,0 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki/chrupki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa kremu z żelka ma trochę ponad 2 cm. 
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu z czerwonej porzeczki: połączenia smakowe.
  3. Żelatynę ważyłam na wadze jubilerskiej, tzn, że dałam dokładnie 5,1 g. Polecam taką wagę gdy musimy odmierzyć dokładną ilość żelatyny, ponieważ zwykła waga kuchenna nie odmierza szczegółowo i możemy zamiast 5 g dać np. 5,8 g, a to już prawie 6 g.
  4. Jeśli wyjdzie Wam więcej puree niż 135 g, to odejmijcie nadmiar. Jeśli wyjdzie za mało to wrzućcie trochę owoców i zmiksujcie (mrożone owoce w puree trzeba podgrzać, aby zmiękły). Jeśli zabraknie owoców, to można dodać trochę wody (dodaję w takich przypadkach max 10 g). 
  5. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są porzeczki.

Smacznego 🙂


mus z czerwonej porzeczki, prosty krem do tortu, mus porzeczkowy, mus z porzeczek, mus z porzeczki, krem z czerwonej porzeczki,

mus z czerwonej porzeczki, mus porzeczkowy, mus z porzeczek, mus z porzeczki, krem z czerwonej porzeczki,

mus z czerwonej porzeczki, mus porzeczkowy, mus z porzeczek, mus z porzeczki, krem z czerwonej porzeczki,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

12 komentarzy

  • Odpowiedź
    Marzena
    6 kwietnia 2023 at 12:14

    Witam, ile wychodzi ml puree?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 kwietnia 2023 at 15:15

      Dokładnie nie wiem, bo nie sprawdzałam robiąc mus. Ale przy żelce z czerwonej porzeczki 160 g puree = 140 ml. Obliczając w przeliczniku foremek wyszło mi że 135 g to 120 ml.

  • Odpowiedź
    Olaandra
    19 sierpnia 2022 at 08:36

    Mus jest bardzo rzadki, nie ma go jak od razu wyłożyć na tort, i w zasadzie mogłam się tego spodziewać, robiąc mus mango – mamy więcej śmietanki i samo puree jest gęstsze od puree z porzeczki i wtedy mus jest ok. Ten czeka w lodowkce, mam nadzieje że stężeje i będę mogła wyłożyć go na blat..

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      24 sierpnia 2022 at 13:21

      Robiłam z tych proporcji ostatnio mus do tortu i do monoporcji. Za każdym razem ładnie stężał i był stabilny. Wykładałam od razu na biszkopt.

  • Odpowiedź
    GOSIA
    7 sierpnia 2020 at 19:06

    Witam 🙂
    Zrobiłam mus z czerwonej porzeczki na tortownice Fi 21 przeliczylam skladniki jednak nie wiem czy za mało nie dałam żelatyny 11 g w lodówce siedzi już z 30 min i nie chce stężeć nie wiem ile czasu potrzebuje? Ewentualnie co zrobić? Proszę o odpowiedź

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 sierpnia 2020 at 13:43

      Ilość żelatyny jest ok, chyba że soku było znacznie więcej. Po pół godziny powinien już być gęściejszy. Stężał? Zawsze można dać więcej żelatyny. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ciepłej żelatyny dodać łyżeczkę musu i wymieszać. Zacząć miksować mus i dodać płynną masę z żelatyną.

      • Odpowiedź
        Aneta
        29 lipca 2021 at 22:35

        225g ile to mniej więcej szklanki? Nie mam wagi kuchennej, a w ogródku pełno czerwonej porzeczki

  • Odpowiedź
    Małgosia W.
    31 lipca 2020 at 14:44

    Czy mozna uzyc smietanki 30?

  • Odpowiedź
    Maja
    14 lipca 2020 at 23:37

    Witam 🙂 Czy mogę zasugerować się tymi proporcjami w przypadku czarnej porzeczki?

  • Zostaw komentarz