Mus z czerwonej porzeczki to delikatny krem z porzeczek. Pyszny mus porzeczkowy, o lekko kwaskowym smaku, to krem porzeczkowy nadający się do wakacyjnych wypieków i deserów. Mus z porzeczek miałam okazję zrobić niedawno, robiąc tort komunijny i gościom bardzo smakował! Zrobiłam go w duecie z kremem czekoladowym …pycha!
Polecam również mus z czarnej porzeczki.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
- 225 g świeżych/mrożonych czerwonych porzeczek
- 50 g cukru lub więcej, do smaku
- 6 g żelatyny (1,5 łyżeczki) + 2 łyżki zimnej wody
- 140 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- Mrożone porzeczki umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i podgrzewamy całość na małym ogniu. Gdy porzeczki puszczą sok i się 'rozpaćkają’ wyłączamy palnik.
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
- Porzeczki przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek. Otrzymany sok (ok 160 ml) przelewamy do rondelka i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Puree z porzeczek nie może być ciepłe, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
-
W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
Odkładamy mikser. - Następnie, w 2 turach, dodajemy ostudzone puree porzeczkowe i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być. Możemy go na chwilę włożyć do lodówki, aby trochę zgęstniał.
- Gotowy mus z czerwonej porzeczki wykładamy na biszkopt/ciasto.
- Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia lub podkładki na stół – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
- Wypieki z musem porzeczkowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
- Świeże porzeczki miksujemy blenderem na gładkie puree. Przecedzamy przez sitko. Do soku dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.
Uwagi:
- Musu porzeczkowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (wysokość musu 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do musu z czerwonej porzeczki: połączenia smakowe.
- Do musu użyłam śmietanki kremówki 36%. Przy śmietance 30% polecam zwiększyć ilość żelatyny (ok 2g), aby mus wyszedł stabilniejszy.
- Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są porzeczki.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
(ikonka drukarki widoczna na komputerach)
8 komentarzy
GOSIA
7 sierpnia 2020 at 19:06Witam 🙂
Zrobiłam mus z czerwonej porzeczki na tortownice Fi 21 przeliczylam skladniki jednak nie wiem czy za mało nie dałam żelatyny 11 g w lodówce siedzi już z 30 min i nie chce stężeć nie wiem ile czasu potrzebuje? Ewentualnie co zrobić? Proszę o odpowiedź
Magdalena Indyka
8 sierpnia 2020 at 13:43Ilość żelatyny jest ok, chyba że soku było znacznie więcej. Po pół godziny powinien już być gęściejszy. Stężał? Zawsze można dać więcej żelatyny. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ciepłej żelatyny dodać łyżeczkę musu i wymieszać. Zacząć miksować mus i dodać płynną masę z żelatyną.
Aneta
29 lipca 2021 at 22:35225g ile to mniej więcej szklanki? Nie mam wagi kuchennej, a w ogródku pełno czerwonej porzeczki
Magdalena Indyka
31 lipca 2021 at 00:21Nie wiem. Nie sprawdzałam ile mieści się w szklance.
Małgosia W.
31 lipca 2020 at 14:44Czy mozna uzyc smietanki 30?
Magdalena Indyka
1 sierpnia 2020 at 20:05Tak.
Maja
14 lipca 2020 at 23:37Witam 🙂 Czy mogę zasugerować się tymi proporcjami w przypadku czarnej porzeczki?
Magdalena Indyka
17 lipca 2020 at 09:45Tu jest przepis na mus z czarnej porzeczki :).