KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

MUS Z CZERWONEJ PORZECZKI

mus z czerwonej porzeczki, mus porzeczkowy, mus z porzeczek, mus z porzeczki, krem z czerwonej porzeczki,

Mus z czerwonej porzeczki to delikatny krem z porzeczek. Pyszny mus porzeczkowy, o lekko kwaskowym smaku, to krem porzeczkowy nadający się do wakacyjnych wypieków i deserów. Mus z porzeczek miałam okazję zrobić niedawno, robiąc tort komunijny i gościom bardzo smakował! Zrobiłam go w duecie z kremem czekoladowym …pycha!
Polecam również mus z czarnej porzeczki.

Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Składniki:
  • 225 g świeżych/mrożonych czerwonych porzeczek
  • 50 g cukru lub więcej, do smaku
  • 6 g żelatyny (1,5 łyżeczki) + 2 łyżki zimnej wody
  • 140 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  1. Mrożone porzeczki umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i podgrzewamy całość na małym ogniu. Gdy porzeczki puszczą sok i się ‘rozpaćkają’ wyłączamy palnik.
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  3. Porzeczki przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek. Otrzymany sok (ok 160 ml) przelewamy do rondelka i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Puree z porzeczek nie może być ciepłe, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
  4. W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę, aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy puree musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe ruchy mogą spowodować zwarzenie się kremu śmietankowego.
    Odkładamy mikser.
  5. Następnie, w 2-3 turach, dodajemy ostudzone puree porzeczkowe i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej
  6. Po dokładnym wymieszaniu wkładamy mus do lodówki na kilka minut. Sprawdzamy co jakiś czas konsystencję. Mus z czerwonej porzeczki musi zgęstnieć na tyle, aby po wyłożeniu na blat biszkoptowy nie spłynął z niego. Ale uważajmy, aby nie zgęstniał za bardzo!
  7. Przed wyłożeniem musu na blat polecam zrobić wysoki rant wokół tortu (użyłam papieru do pieczenia). Takie zabezpieczenie zrobiłam przy torcie Płatek Śniegu.
  8. Wypieki z musem porzeczkowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  9. Świeże porzeczki miksujemy blenderem na gładkie puree. Przecedzamy przez sitko. Do soku dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.
Uwagi:
  1. Musu porzeczkowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (wysokość musu 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu z czerwonej porzeczki: połączenia smakowe.
  3. Do musu użyłam śmietanki kremówki 36%. Przy śmietance 30% polecam zwiększyć ilość żelatyny (ok 2g), aby mus wyszedł stabilniejszy.
  4. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są porzeczki.

Smacznego 🙂


mus z czerwonej porzeczki, mus porzeczkowy, mus z porzeczek, mus z porzeczki, krem z czerwonej porzeczki,

mus z czerwonej porzeczki, mus porzeczkowy, mus z porzeczek, mus z porzeczki, krem z czerwonej porzeczki,

mus z czerwonej porzeczki, mus porzeczkowy, mus z porzeczek, mus z porzeczki, krem z czerwonej porzeczki,

Polecam również:

biszkopt, biszkopt do tortu, biszkopt jasny, najlepszy biszkopt. biszkopt bez proszku do pieczenia

biszkopt z truskawkami, biszkopt z owocami, biszkopt z galaretką, biszkopt z kremem i owocami, krem russel, truskawki, galaretka

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

6 komentarzy

  • Odpowiedź
    GOSIA
    7 sierpnia 2020 at 19:06

    Witam 🙂
    Zrobiłam mus z czerwonej porzeczki na tortownice Fi 21 przeliczylam skladniki jednak nie wiem czy za mało nie dałam żelatyny 11 g w lodówce siedzi już z 30 min i nie chce stężeć nie wiem ile czasu potrzebuje? Ewentualnie co zrobić? Proszę o odpowiedź

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 sierpnia 2020 at 13:43

      Ilość żelatyny jest ok, chyba że soku było znacznie więcej. Po pół godziny powinien już być gęściejszy. Stężał? Zawsze można dać więcej żelatyny. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ciepłej żelatyny dodać łyżeczkę musu i wymieszać. Zacząć miksować mus i dodać płynną masę z żelatyną.

  • Odpowiedź
    Małgosia W.
    31 lipca 2020 at 14:44

    Czy mozna uzyc smietanki 30?

  • Odpowiedź
    Maja
    14 lipca 2020 at 23:37

    Witam 🙂 Czy mogę zasugerować się tymi proporcjami w przypadku czarnej porzeczki?

  • Zostaw komentarz

    Polub mnie na FB!