Mus z czerwonej porzeczki to delikatny krem z porzeczek. Pyszny mus porzeczkowy, o lekko kwaskowym smaku, to krem porzeczkowy nadający się do wakacyjnych wypieków i deserów. Mus z porzeczek miałam okazję zrobić niedawno, robiąc tort komunijny i gościom bardzo smakował! Zrobiłam go w duecie z kremem czekoladowym …pycha!
Polecam również mus z czarnej porzeczki.
Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
- 225 g świeżych/mrożonych czerwonych porzeczek
- 50 g cukru lub więcej, do smaku
- 6 g żelatyny (1,5 łyżeczki) + 2 łyżki zimnej wody
- 140 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- Mrożone porzeczki umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i podgrzewamy całość na małym ogniu. Gdy porzeczki puszczą sok i się ‘rozpaćkają’ wyłączamy palnik.
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
- Porzeczki przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek. Otrzymany sok (ok 160 ml) przelewamy do rondelka i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Puree z porzeczek nie może być ciepłe, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
- W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę, aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy puree musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe ruchy mogą spowodować zwarzenie się kremu śmietankowego.
Odkładamy mikser. - Następnie, w 2-3 turach, dodajemy ostudzone puree porzeczkowe i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony) ale taki ma być. Można go na chwilę włożyć do lodówki, aby trochę zgęstniał.
- Gotowy mus z czerwonej porzeczki wykładamy na biszkopt/ciasto.
- Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia lub podkładki na stół – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
- Wypieki z musem porzeczkowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
- Świeże porzeczki miksujemy blenderem na gładkie puree. Przecedzamy przez sitko. Do soku dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.
Uwagi:
- Musu porzeczkowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (wysokość musu 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do musu z czerwonej porzeczki: połączenia smakowe.
- Do musu użyłam śmietanki kremówki 36%. Przy śmietance 30% polecam zwiększyć ilość żelatyny (ok 2g), aby mus wyszedł stabilniejszy.
- Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są porzeczki.
Smacznego 🙂
Polecam również:
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.
6 komentarzy
GOSIA
7 sierpnia 2020 at 19:06Witam 🙂
Zrobiłam mus z czerwonej porzeczki na tortownice Fi 21 przeliczylam skladniki jednak nie wiem czy za mało nie dałam żelatyny 11 g w lodówce siedzi już z 30 min i nie chce stężeć nie wiem ile czasu potrzebuje? Ewentualnie co zrobić? Proszę o odpowiedź
Magdalena Indyka
8 sierpnia 2020 at 13:43Ilość żelatyny jest ok, chyba że soku było znacznie więcej. Po pół godziny powinien już być gęściejszy. Stężał? Zawsze można dać więcej żelatyny. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ciepłej żelatyny dodać łyżeczkę musu i wymieszać. Zacząć miksować mus i dodać płynną masę z żelatyną.
Małgosia W.
31 lipca 2020 at 14:44Czy mozna uzyc smietanki 30?
Magdalena Indyka
1 sierpnia 2020 at 20:05Tak.
Maja
14 lipca 2020 at 23:37Witam 🙂 Czy mogę zasugerować się tymi proporcjami w przypadku czarnej porzeczki?
Magdalena Indyka
17 lipca 2020 at 09:45Tu jest przepis na mus z czarnej porzeczki :).