Mus z czerwonej porzeczki to delikatny krem z porzeczek. Pyszny mus porzeczkowy, o lekko kwaskowym smaku, to krem porzeczkowy nadający się do wakacyjnych wypieków i deserów. Mus z porzeczek miałam okazję zrobić niedawno, robiąc tort komunijny i gościom bardzo smakował! Zrobiłam go w duecie z kremem czekoladowym …pycha!
Polecam również mus z czarnej porzeczki.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na ok 130-135 g puree z czerwonej porzeczki:
- 175 g świeżej/mrożonej czerwonej porzeczki
- 40-45 g cukru lub więcej, do smaku
Składniki na mus:
- ok 130-135 g puree z czerwonej porzeczki
- 5 g żelatyny + 1,5 łyżki zimnej wody
- 120 g/ml śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
- Mrożone porzeczki umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i podgrzewamy całość na małym ogniu. Gdy porzeczki puszczą sok i się 'rozpaćkają’ wyłączamy palnik.
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
- Porzeczki przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek. Otrzymane puree (130-135 g) przelewamy do rondelka i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Puree z porzeczek nie może być ciepłe, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
-
W misce, za pomocą miksera (szybkie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
Odkładamy mikser. - Następnie łyżkę śmietanki dodajemy do ostudzonego puree i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki/szpatułki. Gdy puree połączy się ze śmietanką dodajemy powoli resztę śmietanki i mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być.
- Można dodać puree do śmietanki, ale starajcie się wlać puree tak, by spłynęło po ściance miski i delikatnie połączyło się ze śmietanką.
- Gotowy mus z czerwonej porzeczki od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
- Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
- Wypieki z musem porzeczkowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
- Świeże porzeczki również podgrzewamy w rondelku z cukrem. Gdy zmiękną, puszczą sok wyłączamy palnik i przecedzamy przez sitko. Gdy zblendujemy świeże porzeczki otrzymamy więcej soku, który będzie zawierał skórki, dlatego polecam podgrzać owoce w rondelku. Wtedy mus będzie miał mniej skórek w sobie.
- Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą.
Uwagi:
- Musu porzeczkowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (wysokość musu 1,5 cm).
Z tej ilości musu wyjdzie 10 półkul o śr 5 cm do monoporcji. Skorzystaj z przelicznika foremek.
Jeśli chcecie grubszą warstwę musu wystarczy podzielić ilość składników przez 15 (1,5 cm) i pomnożyć np. przez 20 (2,0 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki/chrupki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa kremu z żelka ma trochę ponad 2 cm. - Sprawdź jakie kremy pasują do musu z czerwonej porzeczki: połączenia smakowe.
- Żelatynę ważyłam na wadze jubilerskiej, tzn, że dałam dokładnie 5,1 g. Polecam taką wagę gdy musimy odmierzyć dokładną ilość żelatyny, ponieważ zwykła waga kuchenna nie odmierza szczegółowo i możemy zamiast 5 g dać np. 5,8 g, a to już prawie 6 g.
- Jeśli wyjdzie Wam więcej puree niż 135 g, to odejmijcie nadmiar. Jeśli wyjdzie za mało to wrzućcie trochę owoców i zmiksujcie (mrożone owoce w puree trzeba podgrzać, aby zmiękły). Jeśli zabraknie owoców, to można dodać trochę wody (dodaję w takich przypadkach max 10 g).
- Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są porzeczki.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
12 komentarzy
Marzena
6 kwietnia 2023 at 12:14Witam, ile wychodzi ml puree?
Magdalena Indyka
6 kwietnia 2023 at 15:15Dokładnie nie wiem, bo nie sprawdzałam robiąc mus. Ale przy żelce z czerwonej porzeczki 160 g puree = 140 ml. Obliczając w przeliczniku foremek wyszło mi że 135 g to 120 ml.
Olaandra
19 sierpnia 2022 at 08:36Mus jest bardzo rzadki, nie ma go jak od razu wyłożyć na tort, i w zasadzie mogłam się tego spodziewać, robiąc mus mango – mamy więcej śmietanki i samo puree jest gęstsze od puree z porzeczki i wtedy mus jest ok. Ten czeka w lodowkce, mam nadzieje że stężeje i będę mogła wyłożyć go na blat..
Magdalena Indyka
24 sierpnia 2022 at 13:21Robiłam z tych proporcji ostatnio mus do tortu i do monoporcji. Za każdym razem ładnie stężał i był stabilny. Wykładałam od razu na biszkopt.
GOSIA
7 sierpnia 2020 at 19:06Witam 🙂
Zrobiłam mus z czerwonej porzeczki na tortownice Fi 21 przeliczylam skladniki jednak nie wiem czy za mało nie dałam żelatyny 11 g w lodówce siedzi już z 30 min i nie chce stężeć nie wiem ile czasu potrzebuje? Ewentualnie co zrobić? Proszę o odpowiedź
Magdalena Indyka
8 sierpnia 2020 at 13:43Ilość żelatyny jest ok, chyba że soku było znacznie więcej. Po pół godziny powinien już być gęściejszy. Stężał? Zawsze można dać więcej żelatyny. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ciepłej żelatyny dodać łyżeczkę musu i wymieszać. Zacząć miksować mus i dodać płynną masę z żelatyną.
Aneta
29 lipca 2021 at 22:35225g ile to mniej więcej szklanki? Nie mam wagi kuchennej, a w ogródku pełno czerwonej porzeczki
Magdalena Indyka
31 lipca 2021 at 00:21Nie wiem. Nie sprawdzałam ile mieści się w szklance.
Małgosia W.
31 lipca 2020 at 14:44Czy mozna uzyc smietanki 30?
Magdalena Indyka
1 sierpnia 2020 at 20:05Tak.
Maja
14 lipca 2020 at 23:37Witam 🙂 Czy mogę zasugerować się tymi proporcjami w przypadku czarnej porzeczki?
Magdalena Indyka
17 lipca 2020 at 09:45Tu jest przepis na mus z czarnej porzeczki :).