PIANKA TRUSKAWKOWA Z BIAŁEK

Ważne!
Do pianki truskawkowej najlepiej użyć pasteryzowanych białek, które są wolne od salmonelli. Przelewanie wrzątkiem jajek nie zabija bakterii salmonelli. Dowiedziałam się tego na szkleniu u Agnieszki Obłozy. Pasteryzowane białka można kupić w niektórych marketach spożywczych lub w sklepach internetowych. Można też kupić jajka naświetlane, które są odkażone i bezpieczne do użycia. Ale nie wiem dokładnie gdzie takie jajka można dostać (prawdopodobnie w marketach mogą być dostępne).

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 12 słoiczków (125 ml):
  • 2½ szkl pokrojonych truskawek
  • ok 74-76 g białek pasteryzowanych 
  • 80 – 100 g drobnego cukru lub 2-3 łyżki miodu, do smaku

Wykonanie:

  1. Truskawki myjemy, obieramy i kroimy na połówki. Za pomocą blendera dokładnie je rozdrabniamy, aż uzyskamy purre.
  2. W misce umieszczamy białka, cukier i puree truskawkowe. Za pomocą miksera ubijamy całość, aż otrzymamy puszystą piankę truskawkową (5-8 min).
  3. Gotową piankę przekładamy do słoiczków i dekorujemy wiórkami kokosowymi. Pianka truskawkowa najlepiej smakuje schłodzona, dlatego przechowujemy ją w lodówce.
  4. Truskawkami dekorujemy deserki tuż przed podaniem, ponieważ delikatna pianka truskawkowa z białek długo nie utrzyma na powierzchni ciężkich truskawek :).
Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe, do dekoracji
  • 12 małych truskawek, do dekoracji

Uwagi:

  1. Ilość cukru zależy od truskawek. Jeśli są bardzo słodkie to 80 g wystarczy.

Smacznego 🙂

pianka truskawkowa z białek, pianka truskawkowa, truskawki, bita śmietana z truskawek

pianka truskawkowa z białek, pianka truskawkowa, truskawki, bita śmietana z truskawek

pianka truskawkowa z białek, pianka truskawkowa, truskawki, bita śmietana z truskawek

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz