PIEGUSKI

Pieguski, pyszne ciasteczka z orzechami i czekoladą, ciastka Ciasteczkowego Potwora… można by jeszcze sporo wymieniać. Nieważne jak się nazywają… ważne, że te pyszne ciasteczka potrafią przywołać błogi uśmiech na twarzy :).

Szukasz pomysłu na urodziny z Ciasteczkowym Potworem? Zapraszam do obejrzenia słodkiej aranżacji
Ciasteczkowy Potwór – Pierwsze urodziny Kacpra.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na ok 18-20 mniejszych ciasteczek:
  • 90 g miękkiego masła
  • 60 g drobnego cukru trzcinowego
  • 1 jajko, rozm. 'L’
  • 175 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g posiekanych, prażonych orzechów laskowych
  • 80 g czekolady deserowej, posiekanej / kropelki czekoladowe

Wykonanie:

  1. W misce, przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem, ok 5 minut. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i orzechy laskowe. Miksujemy do momentu otrzymania jednolitej masy. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę i krótko mieszamy. Odkładamy mikser. Następnie delikatnie ugniatamy ciasto.
  2. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
  3. Po wyjęciu ciasta z lodówki odrywamy małe kawałki i formujemy ciastka. Układamy je w równych odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce do pieczenia.
  4. Pieczemy ok 13-15 minut w 200°C (bez termoobiegu), aż ciasteczka ładnie się zarumienią.
  5. Gotowe pieguski wyjmujemy z piekarnika i od razu przekładamy na kratkę do studzenia. Jeśli jej nie mamy to odwracamy delikatnie ciastka.

 

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 200ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek.

Smacznego 🙂

pieguski, ciastka z czekoladą, ciastka z orzechami, ciastka maślane,

pieguski, ciastka z czekoladą, ciastka z orzechami, ciastka maślane,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz