PIERNIKI DO DEKOROWANIA

by Magdalena Indyka
pierniki do dekorowania, gruntowanie pierników, pierniki z lukrem, proste pierniczki świąteczne,

Pierniki do dekorowania z piękną lukrową dekoracją to moja kolejna propozycja piernikowa na Boże Narodzenie. Na filmie poniżej pokazuję jak zrobić piękny efekt szronu na pierniczkach (tzw. gruntowanie pierniczków). Obejrzyjcie i zobaczcie jakie to proste!

Przepis z bloga Moje Wypieki polecało mi dużo osób i przyszedł w końcu czas na spróbowanie tych pierniczków! Pierniki są pyszne i idealne do dekoracji lukrem królewskim. Moje kubki smakowe pozostają jednak wierne pierniczkom, gdzie dodaję konkretne przyprawy, a nie mieszankę przypraw, jak w tym przypadku. Nie wiem dlaczego, ale lepiej mi smakują te drugie pierniczki… Chyba przyzwyczaiłam się do ich wyjątkowego smaku :). Dlatego jeśli zamierzacie upiec ogromną ilość pierniczków w tym roku, to polecam przetestować oba przepisy i znaleźć swój ulubiony. Polecam również ciasteczka cynamonowe i miękkie pierniczki!

Ważne! Pierniki do dekorowania po upieczeniu są twarde. Miękną jednak po kilku dniach. Można też włożyć do puszki z piernikami kawałek jabłka, jeśli chcecie aby szybciej zmiękły. Jednak przy dekorowaniu ich lukrem najlepiej, aby były twarde. Nie polecam tego przepisu do zrobienia domku z piernika. Pierniczki szybko miękną i taki domek może nie wytrzymać. 
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Ważne! Smak, a nawet kolor pierników zależy głównie od rodzaju przyprawy do piernika, której użyjemy. Wraz z moimi obserwatorami na Instagramie polecam: Kotayni, Kamis i Krukam.

Składniki na 4 blachy pierników:
  • 300 g miodu
  • 120 g masła, może być zimne
  • 550 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 30-35 g przyprawy do piernika
  • 1 jajko, rozm. L
  • 1,5 płaskiej łyżeczki kakao (opcjonalnie, aby pierniki miały ciemniejszy kolor)
  1. W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy miód z masłem, aż otrzymamy jednolitą masę. Zdejmujemy rondelek z palnika i studzimy masę z miodem przed dodaniem do mąki!
  2. Na stolnicy lub w misce umieszczamy przesianą mąkę z cukrem pudrem, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Następnie dodajemy jajko i przestudzoną masę z miodem.
  3. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Ciasto może lekko lepić się do rąk (zawiera lepki miód). Nie podsypujemy za dużo mąki, aby nie zaczęło się kruszyć.
  4. Gotowe ciasto wkładamy na ok 30-45 min do lodówki.
  5. Schłodzone ciasto dzielimy na kilka kawałków i każdy z nich rozwałkowujemy na grubość ok 3-5 mm. Polecam stolnicę delikatnie obsypać mąką. Położyć kawałek ciasta i przykryć go kawałkiem papieru do pieczenia. Następnie rozwałkować ciasto przez ten papier. W ten sposób nie trzeba wałka obsypywać mąką i do ciasta nie dostanie się za dużo mąki.
  6. Za pomocą foremek wykrawamy pierniczki i układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Pierniki pieczemy ok 8-10 minut w 180ºC (bez termoobiegu). Gotowe pierniki wyciągamy z piekarnika i od razu glazurujemy. Polecam ten zabieg, chyba że zrobicie identyczną dekorację ze zdjęć (chodzi mi o nałożenie rzadkiego lukru pędzelkiem), wtedy to nie jest potrzebne. 
  8. Gotowe pierniki studzimy i przechowujemy w szczelnym pojemniku do momentu lukrowania.
  9. Pierniki dekorujemy lukrem najwcześniej następnego dnia po upieczeniu. Można polukrować je później. Pierniki do dekorowania zachowują świeżość bardzo długo – do kilku miesięcy (zamknięte w szczelnym pojemniku).
  10. Na filmie poniżej pokazuję jak zrobiłam efekt szronu na pierniczkach (zagruntowałam pierniczki). Będzie do tego potrzebny pędzel gąbkowy do tapowania. 
pierniki do dekorowania, gruntowanie pierników, pierniki z lukrem, proste pierniczki świąteczne,
Ważne!
Do lukru najlepiej użyć pasteryzowanych białek, które są wolne od salmonelli. Przelewanie jajek wrzątkiem nie zabija bakterii salmonelli. Pasteryzowane białka można kupić w niektórych marketach spożywczych lub w sklepach internetowych. Można też kupić jajka naświetlane, które są odkażone i bezpieczne do użycia. Można takie jajka kupić w niektórych marketach lub w hurtowniach z jajkami (mają specjalne oznaczenie).
Lukier królewski:
  • 75 g białek pasteryzowanych
  • ok 400 g cukru pudru lub więcej
  • kolorowe barwniki spożywcze w żelu lub w proszku
  1. W misce umieszczamy białka. Dodajemy przesiany cukier puder. Na najwolniejszych obrotach miksera ucieramy białka z cukrem pudrem ok 10 minut.
  2. Przy mikserze planetarnym używamy mieszadła do ucierania masła – z gumową końcówką.
  3. Nie używamy mieszadeł do ubijania białek. Nie mieszamy lukru na średnich, bądź wysokich obrotach, ponieważ nie chcemy ubić białek, tylko je utrzeć z cukrem pudrem.
  4. W trakcie mieszania lukru królewskiego możemy dodać więcej cukru pudru, aby otrzymać gęściejszy lukier.
  5. Jeśli lukier wyjdzie za gęsty, to dodajemy trochę białka i mieszamy całość do uzyskania gładkiego lukru. Nie używamy wody do rozcieńczania lukru królewskiego!
  6. Na końcu dodajemy np. żółty barwnik spożywczy, jeśli chcemy uzyskać kolorowy lukier. Mieszamy lukier z barwnikiem. 
  7. Podczas miksowania lukier się trochę napowietrza. Aby pozbyć się pęcherzyków uderzcie kilka razy miską z lukrem o blat. Następnie łyżką lub rózgą kuchenną delikatnie rozetrzyjcie pęcherze.
  8. Gotowy lukier królewski przekładamy do worka cukierniczego.
  9. Więcej na temat lukru przeczytacie w uwagach do przepisu na lukier królewski.
  10. Polecam też lukier z białkiem w proszku.
Gęstość lukru królewskiego:
  • Wypełnienie pierniczków/ciastek – dodaję ok 400 – 410 g cukru pudru.
  • Dekorowanie (malowanie kontur) – dodaję ok 415 – 420 g cukru pudru lub więcej. Tutaj ciężko mi określić ilość. Lukier nie może się rozpływać na ciasteczku. Nie może tez być za gęsty.
  • Aby zrobić dekoracje na ciasteczkach tylkami cukierniczymi, lukier musi być bardzo gęsty, jak pasta. Wtedy kształt kwiatków nie będzie się rozmywał.
Czy wybielacz/biały barwnik jest konieczny? 

Nie. Jeśli będziecie się trzymać proporcji i na 75 g białka dacie min. 400 g cukru pudru lukier wyjdzie biały. Podczas dodawania cukru do białka sami możecie zauważyć, że robi się on bielszy wraz z większą ilością cukru pudru. Czasami jednak lukier wyjdzie za gęsty. Wtedy rozcieńczacie go białkiem i robicie to na 'oko’. Może wtedy się zdarzyć, że lukier zrobi się trochę kremowy. Lukier z większą ilością białka robi się bardziej przejrzysty i po nałożeniu na pierniki może przez niego przebić się kolor przypraw (białko wchłania kolor cynamonu). Przez to lukier na pierniczku po wyschnięciu żółknieje. Jest to częsty objaw i dzieje się to wtedy, gdy jest za mało cukru pudru w lukrze.

Uwagi:
  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Oprócz masła i białek na lukier królewski.
  2. Użyłam naturalnego miodu lipowego. Polecam też mód wielokwiatowy. 
  3. Pierniki do dekorowania bardzo długo zachowują świeżość, jeśli trzymane są w szczelnym pojemniku. Kilka miesięcy…nawet rok. 
  4. Pierników nie polecam lukrować tego samego dnia. Warto odłożyć je na 1-2 dni, aby dobrze ostygły. 
  5. Można dodać trochę mąki do ciasta, ale trzeba uważać z ilością. Jeśli dodamy za dużo to ciasto będzie się kruszyło. Ciasto będzie lekko się lepiło od miodu, ale tak ma być.
  6. Do dekoracji pierników ze zdjęcia potrzebny będzie ’pędzel gąbkowy do tapowania’. Taki pędzel wykorzystuje się często do dekoracji przy decoupage. 
  7. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  8. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości pierniczków.

Smacznego 🙂

Jak zrobić efekt szronu na pierniczkach pokazałam w drugiej połowie filmu.


pierniki do dekorowania, gruntowanie pierników, pierniki z lukrem, proste pierniczki świąteczne,

pierniki do dekorowania, gruntowanie pierników, pierniki z lukrem, proste pierniczki świąteczne,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

5 komentarzy

Bernadetta 15/12/2022 - 17:29

Witam,
Czy do gruntowania można użyć babeczki do makijażu (taka łezka), oczywiście nowej:) Lub gąbka do naczyń nowa? Bo nie mam niestety takiej gabeczki jak Pani.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 17/12/2022 - 19:13

Tak 🙂 Chyba pisałam o tych gąbeczkach do mycia naczyń. Ale takiej do makijażu też można użyć :).

Odpowiedź
Bernadetta 18/12/2022 - 20:45

Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam:)

Odpowiedź
Joanna 11/12/2020 - 15:46

Wyglądają wspaniale i pewnie tak smakują, ale skoro miękną, czy nadają się do powieszenia na choince?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/12/2020 - 21:05

Tak. One trochę miękną. Jednak to trochę powoduje, że lepiej domku z tego piernika nie robić. Ale do powieszenie na choinkę jak najbardziej.

Odpowiedź

WYKRYTO BLOKER REKLAM

Pomóż mi w prowadzeniu bloga poprzez wyłączenie AdBlocker (bloker reklam) w przeglądarce dla witryny Słodki Pomysł. Dzięki wpływom z reklam mogę zakupić produkty do testowania nowych przepisów dla Ciebie.