CIASTECZKA

POPĘKANE CIASTECZKA CZEKOLADOWE

popękane ciasteczka czekoladowe, popękane ciasteczka, chocolate crinkles, ciasteczka z czekoladą, ciasteczka z cukrem pudrem

Piekąc popękane ciasteczka czekoladowe byłam pewna, że z dwóch testowanych przepisów wybiorę jeden, ten najlepszy. Jednak okazało się, że ciasteczka z obu wyszły bardzo pyszne i nie czułam żadnej różnicy w smaku. Dlatego Wam również nie ułatwię sprawy i podaję dwa przepisy na te przepyszne czekoladowe ciasteczka! Sami zdecydujcie, który lepszy 🙂

Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Przepis I – składniki na ok 20 ciasteczek (bez miksera):
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 140 g drobnego cukru
  • 45 g ciemnego kakao
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g deserowej/gorzkiej czekolady, posiekanej
  1. W misce, za pomocą rózgi kuchennej, mieszamy olej, kakao, cukier, jajka i ekstrakt waniliowy.
  2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszamy całość do połączenia się składników. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Ciasto wyjdzie gęste, dlatego najlepiej mieszać je szpatułką.
  3. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce, min. 6 godz. (najlepiej całą noc).
  4. Z schłodzonego ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy kulki o śr. 2,5 cm. Układamy je na blaszce i schładzamy w lodówce ok 2 godziny.
  5. Schłodzone kulki obtaczamy w cukrze pudrze (od razu po wyjęciu z lodówki) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Popękane ciasteczka pieczemy ok 12-15 min w 180°C (bez termoobiegu).
  7. Upieczone ciastka będą miękkie, dlatego studzimy je na blaszce.
  8. Popękane ciasteczka czekoladowe można przechowywać ok 5 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Dodatkowo:

  • ok 100 g cukru pudru, do obtaczania
popękane ciasteczka czekoladowe, popękane ciasteczka, chocolate crinkles, ciasteczka z czekoladą, ciasteczka z cukrem pudrem
Przepis II – składniki na ok 30 ciasteczek:
  • 100 g miękkiego masła
  • 140 g brązowego cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 180 g mąki pszennej
  • 45 g ciemnego kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g deserowej/gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 50 g posiekanych orzechów/migdałów (opcjonalnie)
  1. W misce, przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem, ok 8 min. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ekstrakt waniliowy i dokładnie miksujemy.
  2. Następnie dodajemy przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sól. Miksujemy do momentu otrzymania jednolitej masy. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę i krótko mieszamy. Odkładamy mikser.
  3. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce, min. 6 godz. (najlepiej całą noc).
  4. Z schłodzonego ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy kulki o śr. 2,5 cm. Układamy je na mniejszej blaszce i schładzamy w lodówce, ok 2 godz.
  5. Schłodzone kulki obtaczamy w cukrze pudrze (od razu po wyjęciu z lodówki) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Popękane ciasteczka pieczemy ok 12-15 min w 180°C (bez termoobiegu).
  7. Upieczone ciastka będą miękkie, dlatego studzimy je na blaszce.
  8. Popękane ciasteczka można przechowywać ok 5 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Dodatkowo:

  • ok 100 g cukru pudru, do obtaczania 
Uwagi:
  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Schłodzone kulki czekoladowe trzeba od razu po wyjęciu z lodówki obtoczyć w cukrze pudrze. Ciepłe ciasto rozpuści cukier puder i nie będzie fajnego efektu.
  3. Masło ma być miękkie, ale nie pływające. Latem masło bardzo szybko mięknie. Pokrojone w kostkę jest już gotowe do utarcia po niecałych  40 minutach.
  4. Cukier puder można pominąć. Otrzymamy popękane czekoladowe ciasteczka bez efektownych pęknięć :).
  5. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  6. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek.

Smacznego 🙂


popękane ciasteczka czekoladowe, popękane ciasteczka, chocolate crinkles, ciasteczka z czekoladą, ciasteczka z cukrem pudrem

popękane ciasteczka czekoladowe, popękane ciasteczka, chocolate crinkles, ciasteczka z czekoladą, ciasteczka z cukrem pudremŹródło przepisu Tutaj Tutaj.

Polecam również:

ciasto drożdżowe bez wyrastania, ciasto drożdżowe ze śliwkami, ciasto drożdżowe bez użycia miksera, proste ciasto, ciasto ze śliwkami,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

Brak kometarzy

Zostaw komentarz