PROSTE CIASTO BEZ PIECZENIA – Słodka Renatka

by Magdalena Indyka
proste ciasto bez pieczenia, ciasto Słodka Renatka, szybkie ciasto z kajmakiem, ciasto z krakersami, sernik bez pieczenia,
image_print

Proste ciasto bez pieczenia wyniosłam od mojej mamy Renaty, która zrobiła je na urodziny mojego męża, gdy byliśmy u niej w odwiedzinach. Dlatego też nazwałam je Słodka Renatka :). Mama zrobiła to szybkie ciasto bez pieczenia w uboższej wersji i gdy je spróbowałam od razu stwierdziłam, że czegoś mi w tym cieście brakuje. Powiedziałam mamie, że dałabym warstwę kajmaku lub karmelu. Na to mama odpowiedziała, że dodałaby jeszcze warstwę krakersów i tak oto wspólnymi siłami stworzyłyśmy to pyszne ciasto Słodka Renatka!

Zrobiłam połowę ciasta z krakersami, a drugą połowę z kakaowymi herbatnikami, aby spróbować, która wersja będzie smaczniejsza. Niestety obie wersje wyszły pyszne i nie mogę się zdecydować na jedną, dlatego Wam zostawiam wybór!

Polecam zrobić ciasto dwa dni przed imprezą, wtedy najlepiej smakuje. Przełożyłam ciasto w piątek i w sobotę było dobre. A w niedzielę i w poniedziałek to był obłęd… niebo w gębie! Po takim czasie krem z herbatnikami 'przegryzł się’ i ciasto smakowało wybornie, dlatego polecam wstrzymać się trochę z konsumpcją 😉

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki (forma 33×23 cm):
Masa serowa:
  • 1 kg sera twarogowego w wiaderku, w temperaturze pokojowej
  • 250 g masła, w temp. pokojowej (min. 82% tłuszczu)
  • 150 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią (użyłam Kotanyi)

Dodatkowo:

  • herbatniki maślane, jasne – ok 42 szt
  • herbatniki maślane kakaowe – ok 23 szt
  • krakersy lub kakaowe herbatniki – ok 25 szt
  • ok 350 masy krówkowej – kajmaku (użyłam SM Gostyń masa krówkowa)
  1. W dużej misce, za pomocą miksera na najwyższych obrotach, ucieramy masło z cukrem pudrem i cukrem z wanilią, ok 12 min.
  2. Następnie, w kilku turach, dodajemy do masła twaróg. Po każdej dodanej porcji twarogu miksujemy całość dokładnie. Odkładamy mikser. Dzielimy masę serową na 3 równe części (3 x ok 430 g).
  3. W formie o wymiarach 33×23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy na spodzie herbatniki jasne. Jeden obok drugiego. Wykładamy na herbatniki pierwszą porcję masy serowej i delikatnie wyrównujemy. Nakładamy na masę kakaowe herbatniki i wykładamy drugą porcję masy serowej, wyrównujemy. Układamy warstwę krakersów lub kakaowych herbatników. Na krakersy wykładamy masę krówkową/kajmak, który delikatnie rozprowadzamy. Na kajmak wykładamy ostatnią porcję masy serowej. Wyrównujemy i wykładamy na masę jasne herbatniki.
  4. Na końcu dekorujemy proste ciasto bez pieczenia polewą czekoladową.
  5. Przechowujemy ciasto w lodówce.
  6. W skrócie układamy: herbatniki jasne – masa serowa – herbatniki kakaowe – masa serowa – krakersy/herbatniki kakaowe – kajmak – masa serowa – herbatniki jasne – polewa czekoladowa.
Polewa czekoladowa:
  • 120 g masła (min. 82% tłuszczu)
  • 80 g cukru pudru
  • 20 g ciemnego kakao (Wedel)
  • 2-4 łyżki mleka
  1. rondelku, na bardzo małym ogniu, topimy masło. Dodajemy cukier puder wymieszany z kakao. Mieszamy dokładnie, aż otrzymamy jednolity sos czekoladowy. Dodajemy mleko i mieszamy całość dokładnie (nie za długo). Wyłączamy palnik.
  2. Gdy polewa trochę przestygnie wykładamy ją na ciasto.
  3. Jeśli polewa się rozwarstwi podczas podgrzewania wystarczy dodać trochę mleka, podgrzać polewę i wymieszać. 

 

Uwagi:

  1. Polecam do ciasta ser twarogowy w wiaderku Wieluń lub Piątnica.
  2. Ser twarogowy musi być w temperaturze pokojowej, ponieważ jeśli dodacie zimny twaróg do utartego masła krem się zwarzy. Ja wyciągam wiaderko z serem ok 4 godziny przed zrobieniem kremu.

Smacznego 🙂

proste ciasto bez pieczenia, ciasto Słodka Renatka, szybkie ciasto z kajmakiem, ciasto z krakersami, sernik bez pieczenia,

proste ciasto bez pieczenia, ciasto Słodka Renatka, szybkie ciasto z kajmakiem, ciasto z krakersami, sernik bez pieczenia,

szybkie ciasto z kajmakiem, ciasto Słodka Renatka, ciasto z krakersami, sernik bez pieczenia,

szybkie ciasto z kajmakiem, ciasto Słodka Renatka, ciasto z krakersami, sernik bez pieczenia,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

4 komentarze

Anna 17/08/2022 - 00:01

Witam korzystam z Pani przepisów i jak do tej pory żaden nie zawiódł. Wszystkie ciasta oraz krem jakie robiłam były pyszne i zawsze się udawały. Czy po zrobieniu Renatki będę mogła ją zamrozić czy lepiej poświęcić się i zrobić tuż przed podaniem a będzie ich kilka. Wydaje mi się że konsystencja raczej nie powinna się zmienić jednak czekam na opinię eksperta.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/08/2022 - 13:24

Nie mroziłam tego ciasta i trudno mi powiedzieć. Boję się że krem z serkiem po rozmrożeniu może puścić wodę. To jest ciasto które można zrobić 2 dni przed podaniem i trzymać bez problemu w lodówce. Lepiej smakuje jak się przegryzie z 2 dni po złożeniu.

Odpowiedź
Justyna 17/12/2021 - 17:40

Zrobiłam to ciasto na parapetówkę. Tak posmakowało gościom, że „Renatka” zagości u nich na Święta 😁 Mąż natomiast stwierdził, że ciasto ” za dobrze wchodzi”. Dziękuję za przepis 😁

Odpowiedź
Magdalena Indyka 18/12/2021 - 23:46

Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedź