PROSTE CIASTO BEZ PIECZENIA – Słodka Renatka

Proste ciasto bez pieczenia wyniosłam od mojej mamy Renaty, która zrobiła je na urodziny mojego męża, gdy byliśmy u niej w odwiedzinach. Dlatego też nazwałam je Słodka Renatka :). Mama zrobiła to szybkie ciasto bez pieczenia w uboższej wersji i gdy je spróbowałam od razu stwierdziłam, że czegoś mi w tym cieście brakuje. Powiedziałam mamie, że dałabym warstwę kajmaku lub karmelu. Na to mama odpowiedziała, że dodałaby jeszcze warstwę krakersów i tak oto wspólnymi siłami stworzyłyśmy to pyszne ciasto Słodka Renatka!

Zrobiłam połowę ciasta z krakersami, a drugą połowę z kakaowymi herbatnikami, aby spróbować, która wersja będzie smaczniejsza. Niestety obie wersje wyszły pyszne i nie mogę się zdecydować na jedną, dlatego Wam zostawiam wybór!

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki (forma 33×23 cm):
Masa serowa:
  • 1 kg sera twarogowego w wiaderku, w temperaturze pokojowej
  • 250 g masła, w temp. pokojowej (min. 82% tłuszczu)
  • 150 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią (użyłam Kotanyi)

Dodatkowo:

  1. W dużej misce, za pomocą miksera na najwyższych obrotach, ucieramy masło z cukrem pudrem i cukrem z wanilią, ok 12 min.
  2. Następnie, w kilku turach, dodajemy do masła twaróg. Po każdej dodanej porcji twarogu miksujemy całość dokładnie. Odkładamy mikser. Dzielimy masę serową na 3 równe części (3 x ok 430 g).
  3. Na końcu dekorujemy proste ciasto bez pieczenia polewą czekoladową.
  4. Przechowujemy ciasto w lodówce.
  5. Polewa czekoladowa:
    • 120 g masła (min. 82% tłuszczu)
    • 80 g cukru pudru
    • 20 g ciemnego kakao (Wedel)
    • 2-4 łyżki mleka
    1. rondelku, na bardzo małym ogniu, topimy masło. Dodajemy cukier puder wymieszany z kakao. Mieszamy dokładnie, aż otrzymamy jednolity sos czekoladowy. Dodajemy mleko i mieszamy całość dokładnie (nie za długo). Wyłączamy palnik.
    2. Gdy polewa trochę przestygnie wykładamy ją na ciasto.
    3. Jeśli polewa się rozwarstwi podczas podgrzewania wystarczy dodać trochę mleka, podgrzać polewę i wymieszać. 

     

    Uwagi:

    1. Polecam do ciasta ser twarogowy w wiaderku Wieluń lub Piątnica.
    2. Ser twarogowy musi być w temperaturze pokojowej, ponieważ jeśli dodacie zimny twaróg do utartego masła krem się zwarzy. Ja wyciągam wiaderko z serem ok 4 godziny przed zrobieniem kremu.

    Smacznego 🙂

    proste ciasto bez pieczenia, ciasto Słodka Renatka, szybkie ciasto z kajmakiem, ciasto z krakersami, sernik bez pieczenia,

    proste ciasto bez pieczenia, ciasto Słodka Renatka, szybkie ciasto z kajmakiem, ciasto z krakersami, sernik bez pieczenia,

    szybkie ciasto z kajmakiem, ciasto Słodka Renatka, ciasto z krakersami, sernik bez pieczenia,

    szybkie ciasto z kajmakiem, ciasto Słodka Renatka, ciasto z krakersami, sernik bez pieczenia,

    Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
    Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
    i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!