Proste ciasto bez pieczenia wyniosłam od mojej mamy Renaty, która zrobiła je na urodziny mojego męża, gdy byliśmy u niej w odwiedzinach. Dlatego też nazwałam je Słodka Renatka :). Mama zrobiła to szybkie ciasto bez pieczenia w uboższej wersji i gdy je spróbowałam od razu stwierdziłam, że czegoś mi w tym cieście brakuje. Powiedziałam mamie, że dałabym warstwę kajmaku lub karmelu. Na to mama odpowiedziała, że dodałaby jeszcze warstwę krakersów i tak oto wspólnymi siłami stworzyłyśmy to pyszne ciasto Słodka Renatka!
Zrobiłam połowę ciasta z krakersami, a drugą połowę z kakaowymi herbatnikami, aby spróbować, która wersja będzie smaczniejsza. Niestety obie wersje wyszły pyszne i nie mogę się zdecydować na jedną, dlatego Wam zostawiam wybór!
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki (forma 33×23 cm):
Masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego w wiaderku, w temperaturze pokojowej
- 250 g masła, w temp. pokojowej (min. 82% tłuszczu)
- 150 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru z wanilią (użyłam Kotanyi)
Dodatkowo:
- W dużej misce, za pomocą miksera na najwyższych obrotach, ucieramy masło z cukrem pudrem i cukrem z wanilią, ok 12 min.
- Następnie, w kilku turach, dodajemy do masła twaróg. Po każdej dodanej porcji twarogu miksujemy całość dokładnie. Odkładamy mikser. Dzielimy masę serową na 3 równe części (3 x ok 430 g).
- Na końcu dekorujemy proste ciasto bez pieczenia polewą czekoladową.
- Przechowujemy ciasto w lodówce.
- Polewa czekoladowa:
- 120 g masła (min. 82% tłuszczu)
- 80 g cukru pudru
- 20 g ciemnego kakao (Wedel)
- 2-4 łyżki mleka
- W rondelku, na bardzo małym ogniu, topimy masło. Dodajemy cukier puder wymieszany z kakao. Mieszamy dokładnie, aż otrzymamy jednolity sos czekoladowy. Dodajemy mleko i mieszamy całość dokładnie (nie za długo). Wyłączamy palnik.
- Gdy polewa trochę przestygnie wykładamy ją na ciasto.
- Jeśli polewa się rozwarstwi podczas podgrzewania wystarczy dodać trochę mleka, podgrzać polewę i wymieszać.
Uwagi:
- Polecam do ciasta ser twarogowy w wiaderku Wieluń lub Piątnica.
- Ser twarogowy musi być w temperaturze pokojowej, ponieważ jeśli dodacie zimny twaróg do utartego masła krem się zwarzy. Ja wyciągam wiaderko z serem ok 4 godziny przed zrobieniem kremu.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!