Proste ciasto z bananami

Proste ciasto z bananami, ciasto z bananami, szybie ciasto z bananami, polewa cytrynowa

Proste ciasto z bananami, szybkie i smaczne! To ciasto można upiec na dwa sposoby. W sposobie pierwszym zapraszamy do pomocy dzieci – ciasto jest banalnie łatwe do przygotowania, więc maluchy mogą uczestniczyć w każdym etapie. Ze sposobu drugiego korzystamy wtedy, gdy po całym dniu sprzątania klocków i ciumkania “gu gu, da da”, mamy dość dziecięcych klimatów. Wystarczy wtedy dać maluchom nową książeczkę i zanim zorientują się, że tak naprawdę jest stara, zdążycie włożyć ciasto do piekarnika. Ha! Sprytne? Smak: niewytworny, ale bananowy, więc jeden z moich ulubionych. Polewa cytrynowa z serkiem załatwia resztę.

Składniki na ciasto:

    • 3 banany (ok 250g bez skórki)
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 3 duże jajka
    • 140 g cukru trzcinowego
    • 120 ml oleju rzepakowego
    • 125 ml maślanki lub 125 ml mleka + 1 łyżka soku z cytryny
    • 370 g mąki pszennej
    • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • ½ łyżeczki soli

Wykonanie:

  1. Przesianą mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą. Odkładamy na bok.
  2. Banany rozdrabniamy blenderem. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
  3. W misce, za pomocą miksera, mieszamy jajka, cukier, banany, olej i maślankę, aż otrzymamy gładką masę. Odkładamy mikser.
  4. Dodajemy suche składniki i za pomocą rózgi kuchennej mieszamy całość do połączenia się składników, nie dłużej.
  5. Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 33×22 cm.
  6. Pieczemy od 35 – 40 min 175°C (bez termoobiegu), lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy ciasto i studzimy. Ostudzone ciasto z bananami dekorujemy polewą cytrynową z serkiem.
Polewa cytrynowa:
  • 135 g serka śmietankowego, np. ‘Milandia’, ‘Philadelphia’
  • 60 g miękkiego masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • otarta skórka z 1 cytryny (wyszorowana i sparzona), opcjonalnie
  • 40 – 50 g cukru pudru, do smaku
  • 1–2 łyżki mleka – opcjonalnie

Wszystkie składniki (oprócz mleka) umieszczamy w misce i za pomocą miksera mieszamy, aż otrzymamy gładką i jednolitą masę. Jeśli polewa wyjdzie za gęsta, to dodajemy odrobinę mleka. Jeśli wyjdzie za rzadka, to dodajemy trochę cukru pudru.

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Mleko z cytryną jest zamiennikiem maślanki. Po dodaniu soku do mleka odstawiamy całość na 5 minut aby nastąpiła reakcja.
  4. Jeśli nie lubimy mocno cytrynowych smaków, to sok i skórkę z cytryny w polewie można pominąć.
  5. Ciasto z polewą przechowujemy w lodówce.
  6.  Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 175ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. 
  7. Jeśli lubisz piec ciasta, torty i inne słodkości oraz dzielić się z innymi radami, wskazówkami i sprawdzonymi przepisami, to zapraszam Cię do mojej grupy na FB: ‘Słodki Pomysł’. Gdzie razem z innymi czytelniczkami bloga i pasjonatkami pieczenia dzielimy się swoją wiedzą i bezcennymi radami :).

Smacznego 🙂

Proste ciasto z bananami, ciasto z bananami, szybie ciasto z bananami, polewa cytrynowa

Proste ciasto z bananami, ciasto z bananami, szybie ciasto z bananami, polewa cytrynowa

Proste ciasto z bananami, ciasto z bananami, szybie ciasto z bananami, polewa cytrynowa

Źródło przepisu Tutaj, przepis zmodyfikowany.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

2 thoughts on “Proste ciasto z bananami

    1. Twoje pytanie dało mi do myślenia i nie dawało spokoju, dlatego upiekłam ciasto ponownie! Miałaś rację 🙂 Przy okazji zmniejszyłam ilość maślanki i ciasto wyszło bardzo mięciutkie. Polecam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *