PUSZYSTY BISZKOPT z mąką ziemniaczaną

by Magdalena Indyka
puszysty biszkopt z mąką ziemniaczaną, biszkopt bez proszku do pieczenia, ciasto biszkoptowe,

Puszysty biszkopt z mąką ziemniaczaną, bez proszku do pieczenia, który nie opada! Dziś podaję Wam idealny przepis na biszkopt jasny z mąką ziemniaczaną. Mąka ziemniaczana sprawia, że biszkopt po upieczeniu jest bardziej puszysty, delikatniejszy od biszkoptu z samą mąką pszenną. Niestety przez to biszkopt bardziej się kruszy przy krojeniu, a po zbyt mocnym nasączeniu rozpada się. Dlatego osobiście wolę biszkopt bez mąki ziemniaczanej, który polecam sobie przetestować przy okazji :).
Niżej podaję Wam idealne proporcje na puszysty i stabilny biszkopt z mąką ziemniaczaną do tortu. Opisuję też jak, krok po kroku, wykonać biszkopt z mąką ziemniaczaną i jakich błędów nie popełnić.
Zdradzę Wam także jak to jest z tym rzucaniem biszkoptu, potrzebne to, czy nie ;). 

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Na blogu znajdziecie też kakaowy biszkopt oraz pyszny, maślany biszkopt genueński, który idealnie sprawdzi się do cięższych kremów. Polecam też wilgotny biszkopt z olejem! 

Skorzystaj z przelicznika foremek.
Przepis na biszkopt do tortu, z którego otrzymacie 4 blaty znajdziecie w torcie Urodzinowym lub Jednorożec.

Składniki na puszysty biszkopt (forma lub rant śr 24 cm):
  • 6 białek (ok 222 g)
  • 216 g drobnego cukru
  • 6 żółtek
  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  1. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. W misce, przy pomocy miksera ubijamy białka na sztywną pianę (na najszybszych obrotach miksera). Po ok dwóch minutach dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Miksujemy całość od początku ok 12-15 min, aż masa będzie gęsta (im więcej białek tym dłuższy czas ubijania). 
  3. Nadal ubijając dodajemy żółtka, jedno po drugim. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Gdy otrzymamy jednolitą masę odkładamy mikser.
  4. W dwóch turach wsypujemy przesiane mąki i delikatnie łączymy je z masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej.
  5. Gotowe ciasto przekładamy do formy/rantu o śr 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
  6. Pieczemy od 50 – 60 min w temperaturze ok 155-160ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka i zarumienienia się biszkoptu.
  7. Upieczony puszysty biszkopt z mąką ziemniaczaną od razu wyciągamy z piekarnika i odkładamy na blat kuchenny.
    Zostawiamy do wystudzenia (najlepiej na całą noc, wtedy lepiej się kroi).
  8. Przy pomocy noża oddzielamy biszkopt od formy. Wyciągamy i kroimy na trzy równe blaty. Wierch tortu (skórkę) ścinamy. 
  9. Z tych proporcji, w formie o śr 24 cm, biszkopt wyrośnie wysoki na ok 6 cm.
  10. Film 'jak zrobić puszysty biszkopt’ znajduje się na końcu wpisu :).
Drugi sposób wykonania biszkoptu z mąką ziemniaczaną:
  1. Całe jajka z cukrem ubijamy, aż otrzymamy puszystą masę – ok 15-20 minut (im więcej jajek, tym dłuższy czas ubijania). Wyłączamy mikser. 
  2. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy.
puszysty biszkopt z mąką ziemniaczaną, biszkopt bez proszku do pieczenia, ciasto biszkoptowe,
Wskazówki:
Ładnie wyrośnięty puszysty biszkopt zależy od dobrze ubitych białek lub całych jajek?

U mnie najczęstszym powodem opadniętego biszkoptu było krótkie ubijanie białek lub całych jajek. Mój mikser 'słabo’ ubija białka/jajka. Zajmuje mu to 15-20 minut przy 4 całych jajkach. Ubicie samych białek z cukrem zajmuje mniej czasu – ok 10-12 min. Całe jajka zawsze ubijam trochę dłużej.
Ktoś mi kiedyś powiedział, że białka ubija się do momentu rozpuszczenia cukru. U mnie ten moment następował po ok 7 minutach. Niestety wtedy biszkopt mi zawsze opadał. Dlatego same białka z cukrem ubijam min. 10 minut. 

Osobiście polecam ubijać białka min. 10 minut, aby mieć pewność, że biszkopt ładnie wyrośnie.
To też zależy od ilości białek.

Im więcej białek/całych jajek tym dłuższy czas ubijania.
Jeśli przy 3 białkach/jajkach ubicie zajmuje ok 8-10 minut, to przy 6 białkach/całych jajkach ten czas wydłużamy. 

Dlaczego biszkopt po upieczeniu kurczy się u góry, przy brzegach?

Jeśli zauważycie, że biszkopt po upieczeniu kurczy się u góry, to znak, że ubijaliście jajka na zbyt szybkich obrotach. Mój nowy robot planetarny ma 7 poziomów prędkości. Niektóre biszkopty muszę ubijać na poziomie 6 aby ładnie wyrosły i się nie kurczyły u góry. W starym mikserze nie miałam tego problemu, ponieważ nie miał tak szybkich obrotów. 

Czy jajka muszą mieć temperaturę pokojową?

Od początku używam jajek w temperaturze pokojowej. Tylko dwa razy użyłam zimnych jajek, bo dziewczyny pisały mi, że bez problemu im biszkopt wyrasta. Niestety mi nie wychodził.
Dlatego osobiście polecam do biszkoptu jajka w temperaturze pokojowej.

Rozmiar jajek ma znaczenie?

Z mojego doświadczenia – tak. Do tego biszkoptu na 1 jajko daję 36 g cukru,
30 g mąki pszennej i 10 g skrobi ziemniaczanej.

Przy czym moje jajko ma rozmiar 'L’. Waga takiego jajka bez skorupki to ok 56-58 g (65 g ze skorupką), gdzie białko ma ok 37-38 g. Jeśli użyjecie większych jajek trzeba zwiększyć ilość mąki. W przeciwnym wypadku biszkopt wyjdzie puchaty i delikatny, przez co będzie mniej stabilny.
Jeśli ten biszkopt będzie dla Was za mało stabilny, to bez problemu możecie dodać trochę mąki następnym razem. Mi taki biszkopt do tortu odpowiada, ale to nie znaczy, że Wam musi ;). Dodatkowa łyżka mąki nie zaszkodzi.

Czy w białkach może znaleźć się odrobina żółtka?

Tak. Ale dosłownie odrobina. Jeśli wpadnie wam żółtko, to postarajcie się wyciągnąć je jak najdokładniej. Białka z odrobiną żółtka się ubiją. Przecież są przepisy na biszkopt, gdzie ubija się całe jajka (Tutaj taki mam). Raz zdarzyło mi się ubijać białka z resztkami żółtka. Oczywiście ubijałam je wtedy trochę dłużej, aby zwiększyć szansę na wyrośnięty biszkopt i udało się :).

Kiedy, jak i jaki cukier dodać do białek?

Najlepszy dla mnie jest drobny cukier. Cukier dodaję do sztywnej piany. Trzeba jednak uważać, aby nie przebić białek. Dlatego gdy widzę, że białka ładnie się ubiły (po ok 2 minutach) zaczynam dodawać cukier. Powoli, łyżka po łyżce.

Czy proszek do pieczenia jest potrzebny?

Według mnie nie. Jak już wspomniałam w pierwszym punkcie, biszkopt wyrasta dzięki dobrze ubitym białkom/całym jajkom. Ostatnio robiłam go wg przepisu mojej mamy, która zawsze dodawała proszek do pieczenia. Jajka ubijała w całości. Zaryzykowałam i nie dodałam proszku do pieczenia. 6 jajek ubijałam ok 20 minut i biszkopt do tortu pięknie wyrósł!

Jaka miska do ubijania białek?

Każda miska będzie dobra. Miska przede wszystkim musi być czysta i sucha. Plastikowa ma chropowatą powierzchnię, którą czasami ciężko domyć i pozostaje tłusta warstwa. Dlatego ja preferuję metalową lub szklaną miskę.

Jaka temperatura pieczenia?

Często dostaję pytania co zrobić, aby biszkopt nie wyrastał z górką. Gdy upewniam się, że nie był dodany proszek do pieczenia pytam o temperaturę. Wtedy najczęściej słyszę, że biszkopt był pieczony w ok 180°C. To jest za wysoka temperatura dla biszkoptu. Biszkopt pieczemy w ok 150-165°C, bez termoobiegu. Wtedy biszkopt rośnie w równym, wolnym tempie i bez górki. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 155°C, piekę na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.
U niektórych 180°C może być odpowiednikiem 170°C, dlatego musicie wyczuć swój piekarnik. 

Jeśli mimo zmniejszenia temperatury biszkopt wyrośnie Wam z górką, to wtedy po wyjęciu biszkoptu z formy i ostudzeniu wystarczy ściąć wierzch.

Papier do pieczenia czy masło?

Używam papieru do pieczenia. Papierem wykładam samo dno formy.
Nie smaruję niczym boków formy.

Czy biszkoptem trzeba rzucić po upieczeniu?

Nie! Ja przez 3 lata rzucałam biszkoptem. Najpierw na podłogę, później na blat kuchenny. Ostatnio kilka razy nie rzuciłam, aby sprawdzić czy jest to potrzebne. Nie opadł ani razu. Dlatego już biszkoptem nie rzucam!

Jak układamy blaty biszkoptu przy składaniu tortu?

Moje biszkopty układam tak jak biszkopt wygląda przed krojeniem. Dolny blat kładę na sam dół, a górny na wierzch tortu (ewentualnie do środka). Chodzi o to, że podczas pieczenia mąka może trochę opaść na dno formy i dolny blat wychodzie gęściejszy, stabilniejszy. A górny bardziej miękki i delikatny. Kładąc górny blat na sam dół tortu ryzykujemy tym, iż nie utrzyma od tortu całego tortu. Przez co tort może nam siąść i popęka tynk maślany.

Rant czy tortownica?

Nie mam faworyta. Zaczęłam piec biszkopty w tortownicy i do dziś jestem z mojej formy zadowolona. Ważne aby tortownica była dobrej jakości. Kupiłam rant, ponieważ chciałam piec wyższe biszkopty, a robiąc rant z papieru do pieczenia biszkopty wychodziły mi węższe u góry. Papier do pieczenia źle się układał. W rancie można upiec biszkopt i złożyć tort, aby był prosty. W tortownicy też można to zrobić, ale do tego potrzebny jest papier do pieczenia lub takie plastikowe podkładki na stół. Jeśli robicie torty dla siebie, sporadycznie i nie są wysokie, to tortownica Wam wystarczy.

Jeśli planujecie działalność (torty na zamówienie), polecam zainwestować w ranty.

Czy można otworzyć piekarnik podczas pieczenia biszkoptu?

Tak. Ale wtedy gdy biszkopt jest już upieczony. Nie otwieram piekarnika gdy widzę, że biszkopt jest blady, a środek jeszcze nie dopieczony. Czasami delikatnie (nie za szybko) otwieram piekarnik 5 minut przed końcem pieczenia. 

Jak zrobić kakaowy biszkopt z jasnego?

Zamieniamy część mąki na kakao. Przepis na kakaowy biszkopt znajdziesz TUTAJ.

Kiedy można upiec puszysty biszkopt przed złożeniem tortu?

Biszkopty do moich tortów piekę 1-2 dni wcześniej, przed przełożeniem kremami. Jeśli tort będzie jedzony w sobotę, to biszkopt piekę już we wtorek wieczorem. Świeży biszkopt trudniej się kroi. Biszkopt zawijam w folię i przechowuję w szafce. Biszkopt można też zamrozić! Do krojenia używam noża strunowego, dzięki czemu nie mam poszarpanych blatów.

Jaka mąka do pieczenia biszkoptu?

Używam mąki pszennej tortowej, typ 450 (używam Lubella).

Z ilu jajek wyjdzie mi biszkopt wysoki na 6 cm?

W formie o śr 24 cm robię z 6 jajek 
22 cm – 5 jajek
20 cm – 4 jajka
18 cm – 4 jaka (tutaj trzeba zrobić rant z papieru do pieczenia
bo wychodzi wysoki ok 7 cm)

16 cm – 3 jajka
polecam Przelicznik foremek,

Smacznego 🙂

puszysty biszkopt z mąką ziemniaczaną, biszkopt bez proszku do pieczenia, ciasto biszkoptowe,

puszysty biszkopt z mąką ziemniaczaną, biszkopt bez proszku do pieczenia, ciasto biszkoptowe,

puszysty biszkopt z mąką ziemniaczaną, biszkopt bez proszku do pieczenia, ciasto biszkoptowe,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

65 komentarzy

DDominika 10/08/2022 - 14:10

Mam tortownicę o średnicy 26cm … nie da się jakoś przeliczyć proporcji na taki rozmiar? Musi być 24?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/08/2022 - 12:01

Można przeliczyć na większą formę w przeliczniku foremek: https://slodkipomysl.pl/przelicznik-foremek.html

Odpowiedź
Adrianna 08/04/2022 - 19:19

Witam. Biszkopt ładnie rośnie, nawet z górką, a po upieczeniu opada i sam jakby zwęża się górą i odchodzi od rantu. Długo ubijałam białka, masa była fantastyczna przy wkładaniu do piekarnika. Nie mam pojęcia o co chodzi 🤔

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/04/2022 - 22:56

Sprawdź ile ważą białka. Dzieje się u mnie coś takiego, jak mam za duże jajka i nie zwiększę odpowiednio ilość mąki. Ostatnio miałam tak z biszkoptem kakaowym, jajka te same co zawsze, ale tym razem trafiłam na duże okazy :). Jajka nie mogą być prosto z lodówki, tylko w tepm. pokojowej. To też mogło to spowodować.

Odpowiedź
Basia 09/02/2022 - 20:43

Dobry wieczór, czy wyjdzie zbyt wysoki jeżeli będę piekła w foremce o śr. 16 cm.? Pozdrawiam 🌸 Basia

Odpowiedź
Magdalena Indyka 10/02/2022 - 15:44

Biszkopt z 6 jajek w formie o śr 16 cm wypłynie z formy. Polecam zrobić biszkopt z 3 jajek w takiej formie. Wtedy biszkopt będzie miał ok 6-7 cm.

Odpowiedź
Aleksandra 05/08/2021 - 09:27

Dzień dobry, jaki może być powód tego, z nie byłam w stanie ubić białka 🙁 10 minut miksowania, cukier dodawałam powoli jak w przepisie, a pomimo to nadal jest „woda”. Robiłam już ten biszkopt i wychodził super. A teraz nie wiem co poszło nie tak. Białka nie były zupełnie ciepłe, stały na blacie parę godzin, ale jednak były chłodne, czy to może być powód? Czy mogę jeszcze uratować tę masę czy musze próbować od nowa?
Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/08/2021 - 00:58

Hmmm….może coś z białkami było nie tak. Nawet zimne białka się ubiją. Skąd miałaś jajka? A może białka zdążyły się przebić zanim dodałaś cukier?

Odpowiedź
Marta 04/08/2021 - 23:06

Cześć Magda, właśnie upiekłam biszkopt z Twojego przepisu z wagą i zegarkiem w ręku ale najpierw sporo wyrósł a później opadł 🙁 co mogłam skiepścić?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/08/2021 - 01:03

Może za szybko mieszałaś masę z mąką i się rozrzedziła? Jajka były w temp. pokojowej? Jeśli długo ubijałaś białka to tylko te dwa powody mogły spowodować opadnięcie biszkoptu. Z ilu jajek robiłaś biszkopt i jak długo ubijałaś białka?

Odpowiedź
Sabina 24/06/2021 - 06:26

Można ubic cale jajka z cukrem od razu ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/06/2021 - 12:31

Tak 🙂

Odpowiedź
Justyna 28/03/2021 - 08:34

Ostatnio biszkopt wyszedl mi taki zbity i klejacy w środku. Co moglam źle zrobić .

Odpowiedź
Magdalena Indyka 30/03/2021 - 19:42

Hmmm….jeśli klejący to może za krótko pieczony. A wyrósł ładnie?

Odpowiedź
Katarzyna 01/03/2021 - 15:41

Dzień dobry, czy do tego biszkoptu można dodać barwnik w żelu? Chciałabym, żeby wyszedł czerwony, mam barwnik z Wiltona. Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/03/2021 - 13:34

Można. Dodajemy barwnik do ubitych białek, aby dobrze się wymieszał. Po upieczeniu kolor ściemnieje.

Odpowiedź
Aleksandra 20/01/2021 - 11:29

Chce zrobić biszkopt w rancie 20cm. Wedlug powyższego przepisu podane jest ze na te średnicę należy użyć 4 jaj. Natomiast używając przelicznik foremek – bazuje na przepisie Tort Urodzinowy- wychodzi ze powinnam użyć 6 jaj ?. Pomocy?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 20/01/2021 - 22:58

Bo w torcie urodzinowym masz 4 blaty! A tutaj 3 :). Więc jak chcesz 3 blaty to zrób z tych proporcji.

Odpowiedź
Aleksandra 21/01/2021 - 07:51

A no tak ?? Zrobiłam z 6, pięknie wyrósł ?

Odpowiedź
SS 29/12/2020 - 18:29

Witam ?
Czy biszkopt wyciągamy z tortownicy dopiero gdy całkowicie ostygnie czy od razu po upieczeniu?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 30/12/2020 - 13:43

Gdy ostygnie.

Odpowiedź
Anna 24/12/2020 - 14:29

Dzień dobry, Pani Magdo a mnie nurtuje taka kwestia.. Czemu po upieczeniu (do suchego patyczka) wyszedł mi taki mokry? Co mogłam zrobić nie tak?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 27/12/2020 - 22:37

Nie wiem. W środku był mokry czy pod spodem?

Odpowiedź
IzaIza 27/11/2020 - 16:16

Dzien dobry, czy w tym przepisie maka ziemniaczana to skrobia ziemniaczana?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 28/11/2020 - 20:31

Nie, to mąka ziemniaczana.

Odpowiedź
Iiza 18/01/2021 - 20:12

Dodałam już skrobie ziemiaczana i dopiero po włożeniu do piekarnika zaczęłam czytać komentarze. Czy biszkopt w połączeniu ze skrobia będzie okej czy piec kolejny?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/01/2021 - 22:27

Powinien być ok. Daj znać jak wyszedł.

Odpowiedź
Izabela 15/02/2021 - 11:43

Nie wiem jaki wyszedł Pani, ale mi ze skrobią się udał. Proporcje z urodzinowego ?

Sabina 10/10/2020 - 21:17

Witam, będę próbowała piec, ale nurtuje mnie jeszcze jedna rzecz (bo przyznam szczerze, że do tej pory niemal wszystko piekłam na termoobiegu) – czy jeśli bez termoobiegu to wybrać opiekanie góra i dół, czy tylko dół?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 10/10/2020 - 22:50

Góra-dół. Ja piekę tylko bez termoobiegu.

Odpowiedź
Krysia 18/08/2020 - 10:10

Biszkopt kakaowy robiłam 2 razy i rewelacja . Tym razem chcę zrobić biszkopt jasny i moje pytanie czy do biszkoptu mogę dodać orzechy

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/08/2020 - 09:09

Na blogu jest przepis na biszkopt orzechowy w torcie orzechowym 🙂

Odpowiedź
Paula 02/07/2020 - 08:44

Pani Magdo, czy z tego przepisu na biszkopt można upiec tort tęczowy? Tzn czy można dodawać barwniki spożywcze?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 02/07/2020 - 09:30

Można :). Przed dodaniem żółtek dodajemy barwniki.

Odpowiedź
Asia 14/07/2020 - 09:10

Witam czy mozna dodac do tego biszkoptu wode do białek tak jak w ciemnym biszkopcie ?czy bedzie wilgotny smaczny?czy moze do piekarnika wlozycz szklane naczynie z wodą pod rant?czy uzyskam wtedy wilgotniejszy biszkop

Odpowiedź
Magdalena Indyka 14/07/2020 - 10:47

Lepiej dodać 2 łyżki oleju na 4 jajka zamiast wody do jasnego.

Odpowiedź
Anna 17/06/2020 - 18:17

Czy nasącza Pani czymś biszkopt czy wystarczy wcześniej przełożyć kremami, żeby nie był zbyt suchy?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 17/06/2020 - 21:29

Nasączam biszkopt.

Odpowiedź
Michalina 13/08/2020 - 17:36

A czym najlepiej nasączyć biszkopt? Alkohol odpada 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 13/08/2020 - 23:19

Słaba herbata z cukrem, sok.

Odpowiedź
Karolina 13/06/2020 - 14:00

Dzien Dobry,
Jeżeli robimy w większej formie, korzystając z przelicznika, wychodzi 7 jajek, 234 cukru itd. To o ile wydłużyć czas pieczenia?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 13/06/2020 - 14:26

O kilka minut. To zależy od piekarnika, więc trudno dokładnie określić długość pieczenia.

Odpowiedź
Natalia 14/06/2020 - 12:16

Witam, a jaki przelicznik byłby do tortownicy 28cm żeby nie wyrósł zbyt niski?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 14/06/2020 - 21:51 Odpowiedź
Patrycja2801pa 04/08/2020 - 11:14

Witam , pisze w sprawie biszkopta 30×40 gdy przepis na biszkopt z Pani przepisu trzeba przelicze na blachę ,ile czasu trzeba taki tort piec w rancie ? BARDZO PROSZE O RADE ,DZIEKUJE I POZDRAWIAM ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 07/08/2020 - 01:09

Pieczemy tyle samo jak w zwykłej formie. Ale jeśli biszkopt jest np. z dwóch jajek to czas się skraca. Trzeba obserwować biszkopt podczas pieczenia i gdy zacznie się rumienić sprawdzić do patyczkiem do pieczenia.

Odpowiedź
Karolina 30/05/2020 - 21:02

A czy to długie ubijanie białek może wpłynąć na stabilność tortu? Ubijałam dość długo, białka były bardzo sztywne, biszkopt wyrósł mi jak szalony, tylko, ze po wyjęciu z rantu jakby siadł, a góra była bardzo „puchata”, miałam wrażenie ze jest aż pusty w środku. Zastanawiam się czy może to być zbyt długie ubijanie białek z cukrem czy jednak zbyt mało mąki?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 30/05/2020 - 21:40

Za mało mąki. Taki puchaty biszkopt robi się, gdy jest za mało mąki w stosunku do białek.

Odpowiedź
Karolina 31/05/2020 - 16:09

Dziękuje!! Zrobiłam z 5 jaj z idealnie odważnymi składnikami i pięknie wyrósł (przynajmniej dla mnie). Zależało mi na wysokim min 8cm przy średnicy 18cm. Wyrósł na 9 cm 🙂 myśle jednak, ze to tez dzięki mojemu nowemu „robotowi”, miksera się nie umywa 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 31/05/2020 - 16:23

Super! Cieszę się 🙂

Odpowiedź
Katarzyna 17/05/2020 - 15:27

REWELACJA! Jeszcze tak prostego i dobrego biszkoptu nie piekłam! Wyszedł idealny!

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/05/2020 - 23:36

Cieszę się 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedź
Karolina 18/06/2020 - 23:10

Dzień dobry 😉 jakim alkoholem najlepiej nasączyć biszkopt na tort z masami z mlecznej i białej czekolady? Czy podczas nasączania alkohol należy jakoś rozcieńczyć? Proszę o poradę, pozdrawiam.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/06/2020 - 18:19

Nie wiem. Nie używam alkoholu do tortów ze względu na dzieci w domu. Alkohol warto rozcieńczyć.

Odpowiedź
Bożena 15/05/2020 - 16:32

witam.
zrobiłam biszkopt z Pani przepisu.
rewelacja!
wcześniej robiłam na proszku i nigdy mi tak nie wyrosły. jestem zachwycona Pani blogiem ?. Biszkopt przekładam curdem malinowym (niebo w gębie ;)) i kremem z białej czekolady. wszytko z Pani bloga. pozdrawiam serdecznie i czekam na więcej wspaniałych przepisów.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 16/05/2020 - 16:08

Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedź
Agnieszka 24/04/2020 - 21:19

Czy z tego przepisu da sie pokroic biszkopt na 3 blaty?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/04/2020 - 12:43

Odpowiedź na to pytanie jest w 8 punkcie opisu wykonania biszkoptu.

Odpowiedź
Emilia 02/04/2020 - 13:30

Czy trzeba ten biszkopt nasączyć? Nie lubię mocno mokrych ale nie chciałabym też aby tort wyszedł suchy.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 02/04/2020 - 18:07

Wilgotność biszkoptu zależy od czasu pieczenia Na początku trochę krócej go piekłam i czasami nie musiałam dużo go nasączać, ale zawsze coś dawałam. Nie musisz dawać dużo nasączenia, ale zawsze warto trochę go skropić.

Odpowiedź
Doris 25/03/2020 - 11:51

Czy na formę prostokątną 25×30 ? jakiś przepis ? Proszę 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/03/2020 - 14:42

Na blogu jest przelicznik foremek, gdzie można obliczyć składniki na prostokątną formę. Link do przelicznika jest nad składnikami.

Odpowiedź
Asia 23/03/2020 - 20:14

Moj był piękny w piekarniku, piekłam na tortownicy 18cm, 30 minut i po wyjęciu niestety opadł :((

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/03/2020 - 20:54

Jak dla mnie 30 minut to za krótko. W przepisie podałam czas min. 40 minut. Ale jeśli był ładnie wypieczony, to może białka były za krótko ubite.

Odpowiedź
ewewaewa 11/03/2020 - 22:43

Udał się !!! Wyszedł wspaniały! dziękuję!

Odpowiedź