RED VELVET CAKE

by Magdalena Indyka
red velvet cake, ciasto red velvet, czerwone ciasto, barwnik czerwony,

Red Velvet Cake przysporzyło mi wiele problemów. Przy trzecim podejściu miałam już dość, ale coś mi mówiło, że nie powinnam tak łatwo odpuszczać ;). W sumie piekłam ciasto aż 5 razy! Bliska sukcesu byłam już za czwartym podejściem, ale ostatni blat ciasta okazał się trochę za mokry. Abyście nie musieli latać z ręcznikiem papierowym zrobiłam je jeszcze raz! Dlaczego to ciasto sprawiało tyle problemów? W oryginalnym przepisie było aż 240 ml wody, co sprawiło, że za pierwszym razem miałam błoto, a nie puszyste ciasto :). Poza tym nie miałam nigdy okazji jeść Red Velvet Cake i nie wiedziałam jakie ono powinno być. W tej kwestii pomogły mi i nakierowały dziewczyny z mojej grupy na Facebooku.
Red Velvet Cake to wilgotne, ciężkie ciasto, które idealnie komponuje się z kremem o smaku czekoladowym, ananasowym, brzoskwiniowym, michałkowym oraz kremem z serka philadelphia. 

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki na Red Velvet Cake:

  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 2 duże jajka
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 250 ml maślanki
  • 3 płaskie łyżeczki czerwonego barwnika w żelu 
  • 2 łyżeczki octu
  • 320 g mąki pszennej
  • 10 g jasnego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 ml gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  1. W misce, za pomocą rózgi kuchennej mieszamy olej, jajka, cukier i maślankę. Dodajemy barwnik, mieszamy. Dodajemy ocet i całość krótko mieszamy.
  2. Następnie dodajemy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy wodę i krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników.
  3. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o śr 20 cm.
  4. Pieczemy od 50 do 60 minut w 175°C (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Pod koniec pieczenia warto sprawdzać ciasto co kilka minut, aby go nie wysuszyć.
  5. Wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy. Ostudzone ciasto wyciągamy z formy i kroimy na równe blaty. Ciasto Red Velvet rośnie z górką, którą ścinamy.

 

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
  2. Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Do wyciągnięcia barwnika użyłam malutkiej łyżeczki, sporo mniejszej od zwykłej. Dlatego radzę dać płaskie łyżeczki.
  4. Jeżeli okaże się, że dolny blat jest bardzo mokry (nie surowy) to wystarczy przyłożyć do niego na chwilę ręcznik papierowy. Miałam tak, gdy dodałam więcej wody do ciasta (120ml). 
  5. Do ciasta najlepiej użyć jasnego kakao. Jeśli dasz ciemne kakao, odcień czerwonego może wyjść ciemniejszy.
  6. Użyłam barwnika Wilton 'No taste red’.
  7. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 175°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika, grzałka dolna. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂

Polecam również:
Wilgotny biszkopt z olejem
Klasyczny jasny biszkopt
Biszkopt genueński
Kakaowy biszkopt

red velvet cake, ciasto red velvet, czerwone ciasto, barwnik czerwony,

red velvet cake, ciasto red velvet, czerwone ciasto, barwnik czerwony,
red velvet cake, ciasto red velvet, czerwone ciasto, barwnik czerwony, Źródło przepisu Tutaj, przepis zmodyfikowany.

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

20 komentarzy

Renata 13/04/2023 - 14:16

Uwielbiam to ciasto, ale przy przy pieczeniu barwnik (wilton) migruje do góry. Blaty wychodzą jak z dwóch różnych ciast, bo jeden jest jasno brązowy a drugi bordowy. Irytuje mnie to okropnie. Próbowałam już kilka razy piec, ale zawsze jest to samo. Moża ma Pni pomysł, jak temu zaradzić?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 16/04/2023 - 14:26

Nie mam pojęcia. Nie miałam takiego problemu. Dziwne to. Tutaj niestety nie pomogę.

Odpowiedź
ArkmamahaKinga 19/09/2020 - 22:57

A jakie proporcje na tortownice 24cm i 4 blaty? .. I nie wiem jak to ugryźć..

Odpowiedź
Magdalena Indyka 21/09/2020 - 20:04

Na blogu jest przelicznik foremek. Potem podzielić przez 3 i pomnożyć przez 4.

Odpowiedź
Marta 28/06/2020 - 20:45

Czy jest szansa na zamienienie maślanki na jogurt naturalny? Tu, gdzie mieszkam, jeszcze maślanki nie znalazłam ☹️

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/06/2020 - 13:43

Można :).

Odpowiedź
Paolinka 09/02/2020 - 16:22

Hej Magda. Planuję zrobić to ciasto jednak jasne kakao jest dość ciężko znaleźć. Gdzie kupujesz swoje?
Właśnie mi przyszła na myśl inka… Jest jasna 😛 Co myślisz?
Pozdrawiam
Paulina

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/02/2020 - 19:49

Jasne kupiłam z Wawelu. Z inką nie próbowałam, ale można spróbować.

Odpowiedź
AnnaAnna 20/01/2020 - 21:47

Czy barwnik w żelu można zastąpić zdrowszą wersją np sproszkowanym burakiem lub sokiem z buraków?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 20/01/2020 - 23:12

Można, ale nie wiem ile go dać. Nie stosowałam takiego zamiennika.

Odpowiedź
KaKasiaasia 10/09/2019 - 12:24

Udało się, piekłam bez barwnika, zamiast niego dodałam o tą troszkę więcej kakao!
a no i najważniejsze! szukając przepisu bardzo się ucieszyłam, że znalazłam go u Pani. Obserwuję na FB i wiedziałam, że z Pani przepisem wtopy nie będzie!
Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/09/2019 - 09:39

Cieszę się! Pozdrawiam!

Odpowiedź
Kate 16/03/2019 - 17:23

Druga sprawa – czy mogę pominąć barwnik i mieć cięższe ciasto czekoladowe?

Odpowiedź
Kate 16/03/2019 - 17:23

Ocet wchodzi w reakcję z sodą i powoduje spulchnienie ciasta.
Jak się doleje octu do sody (np. w szklance) to następuje natychmiastowa reakcja i burzenie się wszystkiego.

Swoją drogą w ten sposób odtykam też zlew :p ale w większej ilości mam wszystko 😉

Odpowiedź
Magdalena Indyka 16/03/2019 - 21:07

Dzięki! Teraz będę wiedziała 🙂 Barwnik możesz pominąć, tylko kolor ciasta będzie taki żółtawo-brązowy.

Odpowiedź
Elka 26/02/2019 - 15:35

Witam. Mam pytanie co do octu. Co od wnosi do ciasta? I czy może być to zwykły ocet czy musi być winny lub jabłkowy?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 26/02/2019 - 18:52

Z tego co się dowiedziałam, szukając przepisy na red velvet cake, ocet zachodzi w reakcję z innym ze składników. Nie pamiętam już dokładnie za co on odpowiada, ale nie robiłam tego ciasta bez octu, więc nie wiem jaki jest efekt. Myślę że każdy z wymienionych przez Ciebie octów będzie dobry.

Odpowiedź
Gosia 06/02/2018 - 16:54

Ciekawe jakby wyszło używając innego koloru, przypuszczam że należy dodać tez ciemnego barwnika.

Odpowiedź
Słodki Pomysł 06/02/2018 - 17:05

Gdy robiłam ciasto do babeczek Blue Velvet, to z dodatkiem kakao kolor wyszedł prawie zielony/szmaragdowy. Kakao jest brązowe i z dodatkiem innego koloru może wyjść zupełnie inny odcień. W razie czego można pominąć kakao i ocet.

Odpowiedź
Renata 01/02/2018 - 17:56

Piekłam z tego przepisu dzisiaj. Rewelacja!!! Dziękuję bardzo za inspirację 🙂

Odpowiedź