BISZKOPTY i CIASTA/ CIASTA

RED VELVET CAKE

red velvet cake, ciasto red velvet, czerwone ciasto, barwnik czerwony,

Moje ciasto Red Velvet przysporzyło mi wiele problemów. Przy trzecim podejściu miałam już dość, ale coś mi mówiło, że nie powinnam tak łatwo odpuszczać ;). W sumie piekłam ciasto aż 5 razy! Bliska sukcesu byłam już za czwartym podejściem, ale ostatni blat ciasta okazał się trochę za mokry. Abyście nie musieli latać z ręcznikiem papierowym zrobiłam je jeszcze raz! Dlaczego to ciasto sprawiało tyle problemów? W oryginalnym przepisie było aż 240 ml wody, co sprawiło, że za pierwszym razem miałam błoto, a nie puszyste ciasto :). Poza tym nie miałam nigdy okazji jeść Red Velvet Cake i nie wiedziałam jakie ono powinno być. W tej kwestii pomogły mi i nakierowały dziewczyny z mojej grupy na Facebooku.
Red Velvet Cake to wilgotne, ciężkie ciasto, które idealnie komponuje się z kremem o smaku czekoladowym, ananasowym, brzoskwiniowym, michałkowym oraz kremem z serka philadelphia. 

Szukasz wiedzy o pieczeniu i dekorowaniu tortów?
Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE!

Składniki na Red Velvet Cake:

  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 2 duże jajka
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 250 ml maślanki
  • 3 płaskie łyżeczki czerwonego barwnika w żelu 
  • 2 łyżeczki octu
  • 320 g mąki pszennej
  • 10 g jasnego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 ml gorącej wody
  1. W misce, za pomocą rózgi kuchennej mieszamy olej, jajka, cukier i maślankę. Dodajemy barwnik, mieszamy. Dodajemy ocet i całość krótko mieszamy.
  2. Dodajemy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy wodę i krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników.
  3. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o śr 20 cm.
  4. Pieczemy od 50 do 60 minut w 175°C (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Pod koniec pieczenia warto sprawdzać ciasto co kilka minut, aby go nie wysuszyć.
  5. Wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy. Ostudzone ciasto wyciągamy z formy i kroimy na równe blaty. Ciasto Red Velvet rośnie z górką, którą ścinamy.

 

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
  2. Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Do wyciągnięcia barwnika użyłam malutkiej łyżeczki, sporo mniejszej od zwykłej. Dlatego radzę dać płaskie łyżeczki.
  4. Jeżeli okaże się, że dolny blat jest bardzo mokry (nie surowy) to wystarczy przyłożyć do niego na chwilę ręcznik papierowy. Miałam tak, gdy dodałam więcej wody do ciasta (120ml). 
  5. Do ciasta najlepiej użyć jasnego kakao. Jeśli dasz ciemne kakao, odcień czerwonego może wyjść ciemniejszy.
  6. Do ciasta użyłam barwnika Wilton ‘No taste red’.
  7. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 175°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika, grzałka dolna. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂

red velvet cake, ciasto red velvet, czerwone ciasto, barwnik czerwony,

red velvet cake, ciasto red velvet, czerwone ciasto, barwnik czerwony,

red velvet cake, ciasto red velvet, czerwone ciasto, barwnik czerwony, Źródło przepisu Tutaj, przepis zmodyfikowany.

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!

8 komentarzy

  • Odpowiedź
    Kate
    16 marca 2019 at 17:23

    Druga sprawa – czy mogę pominąć barwnik i mieć cięższe ciasto czekoladowe?

  • Odpowiedź
    Kate
    16 marca 2019 at 17:23

    Ocet wchodzi w reakcję z sodą i powoduje spulchnienie ciasta.
    Jak się doleje octu do sody (np. w szklance) to następuje natychmiastowa reakcja i burzenie się wszystkiego.

    Swoją drogą w ten sposób odtykam też zlew :p ale w większej ilości mam wszystko 😉

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      16 marca 2019 at 21:07

      Dzięki! Teraz będę wiedziała 🙂 Barwnik możesz pominąć, tylko kolor ciasta będzie taki żółtawo-brązowy.

  • Odpowiedź
    Elka
    26 lutego 2019 at 15:35

    Witam. Mam pytanie co do octu. Co od wnosi do ciasta? I czy może być to zwykły ocet czy musi być winny lub jabłkowy?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      26 lutego 2019 at 18:52

      Z tego co się dowiedziałam, szukając przepisy na red velvet cake, ocet zachodzi w reakcję z innym ze składników. Nie pamiętam już dokładnie za co on odpowiada, ale nie robiłam tego ciasta bez octu, więc nie wiem jaki jest efekt. Myślę że każdy z wymienionych przez Ciebie octów będzie dobry.

  • Odpowiedź
    Gosia
    6 lutego 2018 at 16:54

    Ciekawe jakby wyszło używając innego koloru, przypuszczam że należy dodać tez ciemnego barwnika.

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      6 lutego 2018 at 17:05

      Gdy robiłam ciasto do babeczek Blue Velvet, to z dodatkiem kakao kolor wyszedł prawie zielony/szmaragdowy. Kakao jest brązowe i z dodatkiem innego koloru może wyjść zupełnie inny odcień. W razie czego można pominąć kakao i ocet.

  • Odpowiedź
    Renata
    1 lutego 2018 at 17:56

    Piekłam z tego przepisu dzisiaj. Rewelacja!!! Dziękuję bardzo za inspirację 🙂

  • Zostaw komentarz