BOŻE NARODZENIE/ CIASTA/ DZIEŃ MAMY, BABCI i DZIADKA/ SERNIKI/ SYLWESTER i NOWY ROK/ WIELKANOC

SERNIK Z MLEKIEM W PROSZKU

sernik z mlekiem w proszku, puszysty sernik z mlekiem w proszku, sernik z malinami, sernik z dodatkiem mleka w proszku,

Sernik z mlekiem w proszku to pyszny kremowy sernik z dodatkiem mleka w proszku. Robiąc ten sernik za pierwszym razem złamałam główną zasadę, która obowiązuje przy robieniu serników: wolne mieszanie składników. Mimo że sernik wyszedł pięknie, za drugim razem już nie ryzykowałam i zmniejszyłam obroty miksera po ubiciu żółtek z cukrem. Sprawdziłam też przy okazji, czy jest jakaś różnica gdy piecze się sernik z kąpielą wodną. W uwagach spisałam moje spostrzeżenia.
Sernik najlepiej smakuje po kilkugodzinnym odstaniu, gdy zastygnie. Ja przechowałam go w lodówce do następnego dnia.

Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.

Skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki na formę o śr 20 cm:

Spód: 12-14 herbatników (użyłam z Jutrzenki)

Masa serowa:
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 i 1/2 żółtka (jajka rozm. L)
  • 1/2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 430 g twarogu w wiaderku, w temperaturze pokojowej
  • 34 g budyniu bez cukru śmietankowego/waniliowego
  • 45 ml (lub 70 ml) oleju rzepakowego***
  • 160 ml mleka
  • 80 g mleka w proszku
  • 2 i 1/2 białka + szczypta soli

Uwaga! 
Do sernika użyłam twarogu z wiaderka i dałam 45 ml oleju. Jeśli użyjecie zwykłego twarogu, który trzeba mielić dajcie ok 70 ml oleju. Taki twaróg lepiej chłonie olej od twarogu z wiaderka. 

  1. Formę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Następnie wykładamy herbatniki, jeden obok drugiego.
  2. W misce, za pomocą miksera na szybkich obrotach, ubijamy żółtka z cukrem i cukrem z wanilią, ok 5 minut.
  3. Zmniejszamy obroty miksera do najwolniejszych i dodajemy twaróg, łyżka po łyżce. Następnie, cały czas mieszając masę, dodajemy budyń, olej, mleko i mleko w proszku. Mieszamy wszystko tylko do połączenia się składników. Nie dłużej, ponieważ masa nie może zostać mocno napowietrzona. Odkładamy mikser.
  4. W osobnej, czystej i suchej, misie ubijamy białka z solą (zaczynamy od wolnych obrotów i stopniowo zwiększamy), aż otrzymamy sztywną pianę, ok 3 minut.
  5. Ubite białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką lub rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników.
  6. Gotową masę serową przekładamy delikatnie do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i herbatnikami. Robimy to powoli, aby herbatniki nie przemieściły się. Wkładamy sernik z mlekiem w proszku do rozgrzanego piekarnika.
  7. Pieczemy sernik ok 60-70 minut w 180ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Studzimy sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągamy sernik z piekarnika.
  8. Sernik z mlekiem w proszku można upiec w kąpieli wodnej. Wtedy, po zakończeniu pieczenia, odczekujemy ok 30 minut i dopiero wtedy usuwamy z piekarnika pojemnik/blaszkę z wodą.
  9. Pieczenia z kąpielą wodną: formę z sernikiem umieszczamy w większej formie z gorącą wodą (wlewamy wrzątek), tak aby woda sięgała połowy wysokości formy z sernikiem. Formę z sernikiem owijamy folią aluminiową, aby zabezpieczyć ją przed wodą. Można też większą formę z wodą umieścić pod formą z sernikiem (pokazuję to na zdjęciach poniżej). 
  10. Ostudzony sernik z mlekiem w proszku dekorujemy frużeliną malinową i bitą śmietanką. Sernik przechowujemy w lodówce. 
Frużelina z malin – frużelina malinowa:
  • 250 g malin mrożonych/świeżych
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub więcej, do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub więcej, do smaku (opcjonalnie)
  • 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody
  1. Maliny umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu.
  2. Gdy całość się zagotuje (maliny zmiękną i się rozpaćkają) zmniejszamy ogień i dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i gotujemy, aż frużelina zgęstnieje. Gotowa frużelina będzie mieć konsystencję kisielu.
  3. Zdejmujemy rondelek z palnika i studzimy frużelinę.

Dodatkowo:

  • 180 ml śmietanki kremówki 36% + 1 łyżka cukru pudru
  • ok 15 świeżych malin
  • świeże listki mięty

Śmietankę z cukrem pudrem ubijamy, aż otrzymamy gęsty krem. Następnie przekładamy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy sernik.

Uwagi:
  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, oprócz mrożonych malin.
  2. 45 ml oleju = ok 38 g.
  3. Użyłam sera twarogowego ‘Mój ulubiony’ Wieluń (w opakowaniu 450 g, jest też w wiaderku 1 kg).
  4. Użyłam mleka w proszku: ‘Łaciate’, 27% tłuszczu.
  5. Masę serową, po dodaniu twarogu do ubitych żółtek, mieszamy na wolnych obrotach. Sernik nie lubi być napowietrzany. Ja akurat mieszałam na szybszych, ale mój mikser wolno ubija masy, więc na szczęście nic z sernikiem się nie stało.
  6. W mikserze planetarnym, po ubiciu żółtek, zmieniamy mieszadło ubijające na mieszadło do mieszania ciasta. Ja o tym zapomniałam. Nic się nie stało, ale lepiej nie ryzykować.
  7. Czy pieczenie z kąpielą wodną jest konieczne? Nie wiem. Za pierwszym razem piekłam bez kąpieli wodnej, a za drugim razem z kąpielą wodną. Nie zauważyłam żadnej różnicy. Sernik za pierwszym i drugim razem wyszedł równy.
  8. Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy dobrze zastygnie. 
  9. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180ºC. Sernika nie pieczemy z termoobiegiem.

Smacznego :).

sernik z mlekiem w proszku, puszysty sernik z mlekiem w proszku, sernik z malinami, sernik z dodatkiem mleka w proszku,

Do dolnej blachy wlałam wrzątek. Włączyłam piekarnik
i do rozgrzanego włożyłam sernik.

sernik z mlekiem w proszku, puszysty sernik z mlekiem w proszku, sernik z malinami, sernik z dodatkiem mleka w proszku,

sernik z mlekiem w proszku, puszysty sernik z mlekiem w proszku, sernik z malinami, sernik z dodatkiem mleka w proszku,

puszysty sernik z mlekiem w proszku, sernik z malinami, sernik z dodatkiem mleka w proszku,

Źródło inspiracji, przepis zmodyfikowany: www.mojewypieki.com

Polecam również:

biszkopt, biszkopt do tortu, biszkopt jasny, najlepszy biszkopt. biszkopt bez proszku do pieczenia

drożdżówki z malinami, drożdżówki malinowe, maliny, drożdżówki, ślimaczki drożdżowe, drożdżówki Raspberry Sweet Rolls

lukier do ciastek, lukier z białkiem w proszku, lukier na białku w proszku, lukier królewski, royal icing, lukier do dekorowania ciastek,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

2 komentarze

  • Odpowiedź
    Karola
    5 marca 2020 at 17:45

    Jestuńku od samego patrzenia na zdjęcie mam ślinotok. Ale zastanawiam się czy nie można by tych malin przetrzeć te pesteczki chyba będą mi przeszkadzać. Co myślisz?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 marca 2020 at 11:19

      Można, ale wtedy trzeba będzie chyba dać więcej mąki ziemniaczanej, bo po pozbyciu się pestek wyjdzie sok. Mi te pestki nie przeszkadzały, ani mężowi :).

    Zostaw komentarz

    Polub mnie na FB!