SMAKI KREMÓW DO TORTU – połączenia smakowe
Smaki kremów do tortu nie jest łatwo dobrać tak, aby całość była harmonijna i zadowoliła podniebienia naszych gości. Sama mam z tym nie lada problem. Dlatego postanowiłam przeszukać cały internet, moją grupę na Facebooku oraz moją wiedzę na ten temat i zrobić sobie słodką ściągę z połączeń kremów do tortów. W ten sposób powstała ta nie mała lista, która mam nadzieję pomoże nie tylko mi, ale i Wam drodzy czytelnicy. Jeśli macie swoje ulubione smaki kremów do tortu (połączenia smakowe) i zauważyliście, że ich tutaj nie ma, będę ogromnie wdzięczna za uzupełnienie tej listy :).
Zbiór przepisów na kremy do tortów Tutaj
Przepisy na kremy do tynkowania i dekorowania Tutaj
Zbiór przepisów na torty Tutaj
Przepisy na FRUŻELINY lub ŻELKI
Polecam wpis – Jak uratować zwarzony krem maślany
A oto smaki kremów do tortu, które mam nadzieję, posłużą Wam za słodką inspirację!
Nazwy kremów w kolorze różowym to linki do przepisów (kliknij i zobacz przepis).
KREM CZEKOLADOWY / CZEKOLADOWY BEZ MASCARPONE / MUS CZEKOLADOWY /
malinowy – wiśniowy – truskawkowy – jeżynowy – raffaello – krem raffaello na śnieżce – kokosowy – ananasowy – kawowy – adwokatowy – cytrynowy – oreo – krem z białymi michałkami – krem/mus z białą czekoladą – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – borówkowy/jagodowy – pomarańczowy – brzoskwiniowy – bananowy – miętowy – krem z masłem orzechowym lub kajmakiem – krem solony karmel – rabarbarowy – marakuja – karmelowy
Frużeliny i żelki: malinowa, wiśniowa, truskawkowa, pomarańczowa, brzoskwiniowa, ananasowa, porzeczkowa, jeżynowa, jagodowa, żurawinowa, sos karmelowy, cytrynowy curd, pomarańczowy curd, malinowy curd, wiśnie w likierze/rumie, solony karmel, prażone jabłka
KREM ŚMIETANKOWY
Krem śmietankowy to uniwersalny krem, który pasuje do większości kremów i owoców. Ja jednak nie lubię 'mdłych’ tortów, dlatego wypisałam tylko te smaki i owoce, które wg mnie będą smaczne i bezpieczne.
malinowy – wiśniowy – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – jeżynowy – cytrynowy – rocher/z Nutellą – truflowy – czekoladowy – pistacjowy – oreo – truskawkowy – brzoskwiniowy – pomarańczowy – czereśniowy – borówkowy/jagodowy – gruszkowy – kawowy – krem z michałkami klasycznymi – rabarbarowy – marakuja
Frużeliny i żelki: malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa, jagodowa, truskawkowa, pomarańczowa, żurawinowa, gruszkowa, jabłkowa, ananasowa, brzoskwiniowa, malinowy/cytrynowy/pomarańczowy curd
KREM WANILIOWY
malinowy – wiśniowy – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – jeżynowy – cytrynowy – rocher/z Nutellą – truflowy – czekoladowy – pistacjowy – orzechowy – krem z malinowym cudem – truskawkowy – brzoskwiniowy – pomarańczowy – czereśniowy – borówkowy/jagodowy – gruszkowy – karmelowy – kawowy – whiskey – krem z michałkami klasycznymi – marakuja – rabarbarowy – ananasowy
Frużeliny i żelki: malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa, jagodowa, truskawkowa, pomarańczowa, żurawinowa, gruszkowa, jabłkowa, ananasowa, brzoskwiniowa, malinowy/cytrynowy/pomarańczowy curd
KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ / MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY / NAMELAKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
malinowy – wiśniowy – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – jeżynowy – truskawkowy – borówkowy/jagodowy – kawowy – krem z klasycznych michałków – czekoladowy – truflowy – cytrynowy – rabarbarowy
Frużeliny i żelki: malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa, jagodowa, żurawinowa, malinowy curd, cytrynowy/pomarańczowy curd
/
MUS Z PALONEJ BIAŁEJ CZEKOLADY
malinowy – gruszkowy – czekoladowy – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – jeżynowy – jabłkowy – truflowy – bananowy – kawowy – cytrynowy – karmelowy – chałwowy – borówkowy/jagodowy – marakuja
Frużeliny i żelki: porzeczkowa, prażone jabłka, gruszka, jeżynowa, cytrynowy curd, karmelizowane banany
malinowy – wiśniowy – jeżynowy – oreo – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – kawowy – cytrynowy – śmietankowy – waniliowy – krem z białych michałków – pomarańczowy – miętowy – borówkowy/jagodowy – marakuja – truskawkowy
Frużeliny i żelki: malinowa, wiśniowa, porzeczkowa, jeżynowa, żurawinowa, jagodowa, pomarańczowa, cytrynowy/pomarańczowy curd, malinowy curd, wiśnie w likierze/rumie
KREM ROCHER lub KREM Z NUTELLĄ
malinowy – wiśniowy – jeżynowy – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – śmietankowy – waniliowy – pomarańczowy – borówkowy/jagodowy – mango + marakuja – brzoskwiniowy – truskawkowy
Frużeliny i żelki: malinowa, wiśniowa, pomarańczowa, porzeczkowa, jeżynowa, żurawinowa, wiśnie w likierze/rumie, malinowy/pomarańczowy curd,
KREM Z MICHAŁKÓW KLASYCZNYCH lub KREM Z MICHAŁKAMI
malinowy – wiśniowy – truskawkowy – jeżynowy – cytrynowy – krem z białymi michałkami – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – krem z cytrynowym curdem – krem z malinowym curdem – truflowy – pomarańczowy – marakuja – śmietankowy – rabarbarowy
Frużeliny i żelki: malinowa, wiśniowa, porzeczkowa, jeżynowa, jagodowa, pomarańczowa, żurawinowa, malinowy/pomarańczowy curd,
KREM Z BIAŁYMI MICHAŁKAMI lub KREM MICHAŁKOWY JASNY
malinowy – wiśniowy – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – jeżynowy – truskawkowy – borówkowy/jagodowy – krem z klasycznych michałków – krem z malinowym curdem – truflowy – czekoladowy – cytrynowy – kawowy – rabarbarowy
Frużeliny i żelki: malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa, jagodowa, żurawinowa, malinowy curd, cytrynowy curd,
malinowy – wiśniowy – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – jeżynowy – borówkowy/jagodowy – krem z klasycznych michałków – czekoladowy – truflowy – cytrynowy – kawowy – rabarbarowy
Frużeliny i żelki: malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa, brzoskwiniowa, jagodowa, malinowy curd, cytrynowy curd
KREM KINDER BUENO – ciemny – drugi sposób przygotowania
malinowy – wiśniowy – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – jeżynowy – truskawkowy – borówkowy/jagodowy – czekoladowy – kawowy – cytrynowy
Frużeliny i żelki: malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa, brzoskwiniowa, jagodowa
KREM z batonikami MILKY WAY / MUS z batonikami MILKY WAY
malinowy – wiśniowy – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – jeżynowy – borówkowy/jagodowy – czekoladowy
Frużeliny i żelki: malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa, brzoskwiniowa, borówkowa/jagodowa
malinowy – wiśniowy – czarna porzeczka – truskawkowy – jeżynowy – krem z malinowym curdem – truflowy – czekoladowy – rabarbarowy – borówkowy/jagodowy
Frużeliny i żelki: malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa, jagodowa, banany
KREM KOKOSOWY RAFFAELLO / KOKOSOWY / MUS KOKOSOWY
malinowy – czekoladowy – ananasowy – mango – borówkowy/jagodowy – brzoskwiniowy – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – kawowy – truskawkowy – marakuja – truflowy – whiskey
Frużeliny i żelki: malinowa, ananasowa, jagodowa, porzeczkowa, wiśniowa, malinowy curd
KREM CYTRYNOWY lub CYTRYNOWY KREM z Lemon Curd
śmietankowy – waniliowy – malinowy – czekoladowy – truskawkowy – krem z klasycznymi michałkami – krem z białymi michałkami – krem z białą czekoladą – krem z Kinder Bueno – borówkowy/jagodowy – szampański – whiskey
Frużeliny i żelki: malinowa, jagodowa, porzeczkowa, wiśniowa
KREM ADWOKATOWY / KREM Z ADWOKATEM / KREM Z CUKIERKÓW ADWOKAT
malinowy – wiśniowy – czekoladowy – orzechowy – brzoskwiniowy – truflowy
Frużeliny i żelki: malinowa, wiśniowa, brzoskwiniowa, porzeczkowa
KREM Z MASŁEM ORZECHOWYM, KREM Z PASTY ORZECHOWEJ, MUS Z PASTĄ ORZECHOWĄ,
z kajmakiem lub krem Toffi
malinowy – jeżynowy – gruszkowy – bananowy – czekoladowy – cytrynowy – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – marakuja – truflowy – jabłkowy
Frużeliny i żelki: porzeczkowa, brzoskwiniowa, prażone jabłka, karmelizowane banany, cytrynowy curd, wiśniowa,
KREM KARMELOWY / SOS KARMELOWY
MUS KARMELOWY
malinowy – waniliowy – gruszkowy – czekoladowy – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – czerwona porzeczka – jeżynowy – jabłkowy – truflowy – pistacjowy – orzechowy – wiśniowy – bananowy – kawowy – whiskey – cytrynowy – marakuja – borówkowy/jagodowy – mango – czereśniowy
Frużeliny i żelki: porzeczkowa, malinowa, wiśniowa, prażone jabłka, gruszka, jeżynowa, cytrynowy curd, karmelizowane banany
KREM z SOLONYM KARMELEM / SOLONY KARMEL
MUS SŁONY KARMEL
malinowy – waniliowy – gruszkowy – czekoladowy – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – jeżynowy – jabłkowy – truflowy – pistacjowy – orzechowy – wiśniowy – bananowy – kawowy – whiskey – cytrynowy – borówkowy/jagodowy – mango – czereśniowy
Frużeliny i żelki: porzeczkowa, malinowa, wiśniowa, prażone jabłka, gruszka, jeżynowa, cytrynowy curd, karmelizowane banany
KREM ORZECHOWY
śliwkowy – kawowy – czekoladowy – adwokatowy – rabarbarowy – brzoskwiniowy – whiskey – pomarańczowy – marakuja – krem z solonym karmelem
Frużeliny i żelki: porzeczkowa, powidła, pomarańczowa, wiśniowa, gruszkowa, rabarbarowa, prażone jabłka, solony karmel, pomarańczowy curd
KREM GIOTTO / KREM Z PRALINKAMI GIOTTO
śliwkowy – kawowy – czekoladowy – whiskey – pomarańczowy – rabarbarowy – krem rocher – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – wiśniowy – malinowy – marakuja
Frużeliny i żelki: porzeczkowa, wiśniowa, malinowa, rabarbarowa, pomarańczowy curd
KREM CYNAMONOWY / PIERNIKOWY / SPECULOOS
pomarańczowy – jabłkowy – śliwkowy – gruszkowy – dyniowy – rabarbarowy – waniliowy
Frużeliny i żelki: ananasowa, pomarańczowa, prażone jabłka, powidła, pomarańczowy curd
czekoladowy – cynamonowy – piernikowy – orzechowy – waniliowy – marcepanowy – truflowy – kawowy – rocher/z nutellą – śmietankowy – z kremem Speculoos
KREM DYNIOWY
śliwkowy – piernikowy – cynamonowy – z kremem Speculoos
Frużeliny i żelki: śliwkowa (powidła), pomarańczowa
KREM MIĘTOWY
malinowy – czekoladowy – cytrynowy – limonkowy – truflowy – oreo – karmelowy – kawowy – whiskey
KREM O SMAKU CHAŁWY / KREM Z CHAŁWĄ
czarna porzeczka – czerwona porzeczka – jeżynowy – kawowy – karmelowy – malinowy – borówkowy – wiśniowy – gruszkowy – truflowy
Frużeliny i żelki: porzeczkowa, jeżynowa, malinowa, jabłkowa, gruszkowa, wiśniowa,
KREM KAWOWY / MUS CZEKOLADOWO-KAWOWY
orzechowy – czekoladowy – wiśniowy – malinowy – truflowy – cytrynowy – whiskey – waniliowy – miętowy – krem/mus z białą czekoladą – krem z masłem orzechowym i kajmakiem – krem z solonym karmelem – krem karmelowy – pomarańczowy – raffaello – czarna porzeczka – czerwona porzeczka
Frużeliny i żelki: wiśniowa, porzeczkowa, brzoskwiniowa, pomarańczowa, cytrynowy/pomarańczowy curd
KREM Z MARCEPANEM / MUS MARCEPANOWY
kawowy – pomarańczowy – krem z klasycznych michałków – czekoladowy – truflowy – wiśniowy – rabarbarowy – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – malinowy – mango-marakuja
Frużeliny i żelki: malinowa, wiśniowa, porzeczkowa, żurawinowa, brzoskwiniowa, pomarańczowa frużelina, curd pomarańczowy,
KREM Z BATONIKAMI MARCEPANOWYMI / MUS Z BATONAMI MARCEPANOWYMI
malinowy – wiśniowy – truskawkowy – jeżynowy – kawowy – krem z białymi michałkami – krem/mus z białą czekoladą – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – borówkowy/jagodowy – pomarańczowy – orzechowy
Frużeliny i żelki: malinowa, wiśniowa, pomarańczowa, porzeczkowa, jeżynowa, pomarańczowy curd, malinowy curd,
KREM Z WHISKEY
malinowy – wiśniowy – orzechowy – kawowy – czekoladowy – truflowy – waniliowy – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – marakuja – karmelowy
Frużeliny i żelki: wiśniowa, porzeczkowa, malinowa, marakuja,
KREM BANANOWY
krem z masłem orzechowym – jeżynowy – kawowy – waniliowy – krem z kajmakiem – krem toffi – krem z solonym karmelem – czekoladowy – oreo – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – orzechowy – whiskey
Frużeliny i żelki: porzeczkowa, solony karmel, jeżynowa
MUS MALINOWY – KREM Z MALINOWYM CURDEM
czekoladowy – truflowy – krem z białą czekoladą – krem z klasycznych michałków – krem z białych michałków – miętowy – oreo – śmietankowy – waniliowy – pistacjowy – chałwowy – raffaello/kokosowy – hibiskusowy – mango + marakuja – brzoskwiniowy – kawowy – cytrynowy – rabarbarowy
Dodatki (wkładamy do musu lub pod krem jako frużelinę/żelkę ): maliny, jagody, jeżyny, mango
MUS TRUSKAWKOWY / KREM z TRUSKAWEK
czekoladowy – cytrynowy – truflowy – oreo – krem z klasycznymi michałkami – krem z białą czekoladą – krem z batonikami milky way – śmietankowy – waniliowy – ananasowy, szampański – rabarbarowy
Dodatki (wkładamy do musu lub pod krem jako frużelinę/żelkę): truskawki
czekoladowy – truflowy – krem z białą czekoladą – krem z klasycznymi michałkami – krem z białymi michałkami – śmietankowy – whiskey – kawowy – oreo – chałwowy – waniliowy
Dodatki (wkładamy do musu lub pod krem jako frużelinę/żelkę): wiśnie
śmietankowy – czekoladowy – oreo – kawowy – krem z białą czekoladą – waniliowy – truflowy – whiskey
orzechowy – piernikowy – cynamonowy – waniliowy – chałwowy – z kremem Speculoos
czekoladowy – truflowy- rocher/z Nutellą – śmietankowy – krem z białymi michałkami – krem z klasycznymi michałkami – oreo – rem z białą czekoladą – krem z masłem orzechowym – krem z kajmakiem – krem z solonym karmelem – chałwowy – waniliowy
Dodatki (wkładamy do musu lub pod krem jako frużelinę/żelkę): jeżyny
KREM Z CZARNEJ PORZECZKI / MUS Z CZARNEJ PORZECZKI
czekoladowy – truflowy – kawowy – krem z białej czekolady – oreo – śmietankowy – waniliowy – kokosowy/raffaello – krem z białymi michałkami – krem z klasycznych michałków – whiskey – chałwowy – krem z batonikami Milky Way – krem z Kinder Bueno – adowkatowy
KREM / MUS Z CZERWONEJ PORZECZKI
czekoladowy – truflowy – kawowy – krem z białej czekolady – oreo – śmietankowy – waniliowy – krem z białymi michałkami – krem z klasycznych michałków – whiskey – chałwowy – krem z batonikami Milky Way – krem z Kinder Bueno – adwokatowy – kokosowy/raffaello
śmietankowy – waniliowy – malinowy – czekoladowy – orzechowy – giotto – truskawkowy – krem z klasycznymi michałkami – krem z białymi michałkami – krem z białą czekoladą – marcepanowy – oreo – krem z Kinder Bueno – cynamonowy – speculoos – jagodowy
MUS JAGODOWY / MUS BORÓWKOWY
krem z białą czekoladą – czekoladowy – raffaello – kokosowy – krem z batonikami Milky Way – krem z białymi michałkami – krem Kinder Bueno – śmietankowy – oreo – waniliowy – krem z cytrynowym curdem – cytrynowy
Dodatki (wkładamy do musu lub pod krem jako frużelinę/żelkę): jagody
raffaello – kokosowy – truskawkowy – czekoladowy – krem z Kinder Bueno
Dodatki (wkładamy do musu lub pod krem jako frużelinę/żelkę): ananas, żelka truskawkowa,
MUS MANGO / MUS z MANGO i MARAKUJI
malinowy – kokosowy – raffaello – borówkowy/jagodowy – truskawkowy – jeżynowy – czekoladowy – krem z białą czekoladą
Frużeliny i żelki: jagodowa, malinowa
waniliowy – czekoladowy – śmietankowy – karmelowy – orzechowy – whiskey – kokosowy – michałkowy – krem z paloną czekolada – giotto – krem z masłem orzechowym
Frużeliny i żelki: mango,
MUS / KREM GRUSZKOWY
krem czekoladowy – krem z masłem orzechowym – krem z kajmakiem – krem toffi – krem z solonym karmelem – mus/krem jagodowy – cynamonowy – waniliowy
Frużeliny i żelki: solony karmel, porzeczkowa
KREM PISTACJOWY
malinowy – truskawkowy – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – krem z białej czekolady – orzechowy – irish cream – kokosowy – karmelowy
Frużeliny i żelki: malinowa, morelowa, brzoskwiniowa, truskawkowa, porzeczkowa
KREM HIBISKUSOWY
brzoskwiniowy – malinowy – krem z białej czekolady z brzoskwiniami
Frużeliny i żelki: malinowa, brzoskwiniowa, rabarbar,
KREM BRZOSKWINIOWY / MUS BRZOSKWINIOWY
hibiskusowy – czekoladowy – krem z kajmakiem – śmietankowy – waniliowy – rocher/z Nutellą – krem z batonikami Milky Way – adwokatowy – kokosowy/raffaello – cytrynowy – malinowy
Frużeliny i żelki: brzoskwiniowa, cytrynowy curd
KREM RÓŻANY
pistacjowy – malinowy
MUS / KREM SZAMPAŃSKI
truskawkowy – cytrynowy
Podoba Ci się wpis smaki kremów do tortu?
Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.