BOŻE NARODZENIE/ TORTY

ŚWIĄTECZNY TORT Z LAMPKAMI – tort szarlotka

świąteczny tort z lampkami, tort szarlotka, tort z jabłkami, prażone jabłka, krem cynamonowy, ciasto piernikowe, mus jabłkowy, cukierki
Świąteczny tort z lampkami o smaku szarlotki to idealny pomysł na święta Bożego Narodzenia.
Ciasto cynamonowe nie jest lekkie ani puszyste. Jeśli nie lubicie ciężkich ciast polecam wykorzystać ciasto z Tortu piernikowego. Krem do tynkowania z białą czekoladą jest bardzo słodki. Jeśli ktoś uważa, że kremy maślane do tynkowania są za słodkie, to niech spróbuje tego! Inne kremy, które nadają się do tynkowania tortu znajdziecie Tutaj. Pamiętać trzeba jednak, że na kremie śmietankowym kolorowe cukierki się rozpuszczą. Dlatego polecam przykleić je na roztopionej czekoladzie. Zapraszam każdego fana szarlotki na ten wyjątkowo świąteczny tort! 

P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni.
Dzień 1: Robimy mus jabłkowy i pieczemy 3 blaty ciasta.
Dzień 2: Prażymy jabłka, robimy krem cynamonowy i składamy tort.
Dzień 3: Tynkujemy tort kremem i dekorujemy cukierkami.
Dzień 4: Podajemy tort gościom. Tort najlepiej smakuje 2 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć!

Skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki na 1 blat ciasta o śr 20 cm:
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 65 g drobnego cukru trzcinowego
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 65 g musu jabłkowego*
  • 125 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  1. W misce, za pomocą rózgi kuchennej mieszamy olej z cukrem. Dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy i mus jabłkowy, mieszamy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Mieszamy całość krótko, tylko do połączenia się składników.
  2. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o śr 20 cm.
  3. Pieczemy ok 18-22 minut w 180°C (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Wyciągamy ciasto i studzimy.
  4. Powtarzamy czynność dwukrotnie.
  5. Blaty rosną z lekką górką, którą ścinamy.

*Mus jabłkowy:

  • 250 g obranych i pokrojonych w kostkę jabłek (ok 400 g całych)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka drobnego cukru (do smaku)
  • 1/2 łyżeczki cukru z wanilią (opcjonalnie)
  1. Sok z cytryny, cukier i cukier z wanilią umieszczamy na patelni. Podgrzewając na małym ogniu mieszamy chwilę. Dodajemy pokrojone jabłka i prażymy pod przykryciem, aż owoce zmiękną (5-10 minut, zależy od jabłek).
  2. Gdy jabłka będą gotowe ściągamy patelnię z ognia, studzimy. Miksujemy blenderem, aż otrzymamy gładki mus jabłkowy.
Prażone jabłka:
  • 500 g obranych i pokrojonych w kostkę jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki drobnego cukru, do smaku
  • 30 g masła
  • 1/2 – 3/4 łyżeczki cynamonu
  1. Cukier, sok z cytryny i masło umieszczamy na patelni. Podgrzewając na małym ogniu mieszamy, aż masło się roztopi. Dodajemy cynamon, mieszamy. Dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy i przykrywamy pokrywką.
  2. Jabłka prażymy pod przykryciem, aż zmiękną, 5-8 minut lub dłużej (czas zależy od odmiany jabłek). Co jakiś czas mieszamy jabłka, aby równomiernie się uprażyły. Sprawdzamy przy okazji czy nie są już gotowe.
  3. Gdy jabłka zmiękną ściągamy patelnię z ognia. Posypujemy owoce kaszką manną i delikatnie mieszamy. Studzimy masę.
Krem cynamonowy – krem cynamonowy:
  • 350 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  • 450 g mascarpone, schłodzonego
  • 1 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  1. W misce umieszczamy śmietankę, mascarpone, cynamon i cukier puder.
  2. Całość mieszamy przy pomocy miksera (średnie obroty) ok 2-3 min aż masa zgęstnieje. Gotowy krem od razu nakładamy na ciasto.
  3. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem ze śmietanką 30% ubija się dłużej.
świąteczny tort z lampkami, tort szarlotka, tort z jabłkami, prażone jabłka, krem cynamonowy, ciasto piernikowe, mus jabłkowy, cukierki
Krem do tynkowania z białą czekoladą i masłem:
  • 300 g białej czekolady
  • 75 ml śmietanki kremówki 30/36%
  • 115 g miękkiego masła
  • zielony barwnik spożywczy w żelu
  • biały barwnik spożywczy w żelu /wybielacz
  1. Czekoladę kroimy na bardzo małe kawałki. Dodajemy pokrojone w małą kostkę miękkie masło.
  2. Śmietankę podgrzewamy w rondelku, aż będzie bardzo gorąca.
  3. Dodajemy gorącą śmietankę do czekolady z masłem. Mieszamy, aż czekolada i masło się rozpuszczą i otrzymamy gładką, jednolitą masę.
  4. Jeśli czekolada nie rozpuści się do końca umieszczamy miskę z masą na rondelku z gotującą się wodą (kąpiel wodna). Mieszamy całość, aż czekolada zacznie się rozpuszczać (biała czekolada nie potrzebuje wysokiej temperatury, dlatego uważajmy, aby jej nie przegrzać).
    Gdy czekolada zacznie się topić można ściągnąć miskę znad pary i dalej energicznie mieszać masę, do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
  5. Gotową masę czekoladowo-maślaną studzimy i odkładamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc) na blat kuchenny.
  6. Następnie, za pomocą miksera miksujemy masę min. 5 minut (najszybsze obroty). W trakcie miksowania dodajmy stopniowo biały i zielony barwnik, aby otrzymać odpowiedni kolor (krem bez białego barwnika będzie miał żółtawy odcień).
  7. Gotowym kremem tynkujemy tort. Przed tynkowaniem tort należy wyciągnąć z lodówki, aby się ocieplił.

Dodatkowo:

  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 30 g mlecznej czekolady
  • 30 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 g cukierków, typu M&Ms
  1. W rondelku podgrzewamy śmietankę, aż będzie gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). 
  2. Do gorącej śmietanki dodajemy drobno pokrojoną czekoladę i mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę czekoladową. Chwilę studzimy i przekładamy ganache czekoladowe do worka cukierniczego. Odcinamy róg worka, aby zrobić malutką dziurkę.
Wykonanie:
  1. Pierwszy blat ciasta umieszczamy na tortownicy. Nakładamy połowę uprażonych jabłek, a następnie połowę kremu cynamonowego. Wygładzamy krem szpatułką i nakładamy drugi blat ciasta. Wykładamy jabłka, krem i przykrywamy ostatnim blatem ciasta.
  2. Tak przygotowany tort schładzamy w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc), aby naturalnie osiadł.
  3. Schłodzony tort wyciągamy z lodówki min. 30 minut przed tynkowaniem, aby trochę się ocieplił.
  4. Nakładamy pierwszą – cienką warstwę zielonego kremu. W ten sposób sklejamy okruszki, które nie będą mieszać się z kremem. Otynkowany tort schładzamy w lodówce ok 30 min. Następnie tynkujemy tort drugą – grubszą warstwą kremu czekoladowo-maślanego.
  5. Krem szybko zastyga, przez co mogą powstać nierówności trudne do wygładzenia. Polecam zamoczyć szpatułkę w gorącej wodzie, wytrzeć i na sucho delikatnie wygładzać tynk. Uważać trzeba, aby szpatułka nie była za gorąca, ponieważ barwnik może ‘puścić kolor’, przez co powstaną przebarwienia.
  6. Dekorujemy tort masą czekoladową, tworząc ‘kabel’. Następnie przyklejamy bezpośrednio do kremu cukierki. Można je przykleić masą czekoladową.
  7. Świąteczny tort z lampkami przechowujemy w lodówce. Tort wyciągamy min. 30 minut przed podaniem, aby krem zmiękł i nie kruszył się podczas krojenia.
Uwagi:
  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na krem cynamonowy
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone (ok 100 g). Zrobiłam krem na śmietance 36%, która jest gęściejsza.
  4. Pod tort otynkowany kremem z masłem i czekoladą koniecznie dajcie gruby podkład, ok 1 cm. Zapobiegnie on pękaniu kremu podczas przenoszenia/transportu tortu.
  5. Świąteczny tort z lampkami otynkowany kremem maślanym wyciągamy min. 30 min przed podaniem i kroimy gorącym nożem. Krem maślany z czekoladą po schłodzeniu twardnieje (jak masło) i kruszy się podczas krojenia.
  6. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC.

Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!
Obserwuj ‘Słodki Pomysł’ na Instagramie.


świąteczny tort z lampkami, tort szarlotka, tort z jabłkami, prażone jabłka, krem cynamonowy, ciasto piernikowe, mus jabłkowy, cukierki

świąteczny tort z lampkami, tort szarlotka, tort z jabłkami, prażone jabłka, krem cynamonowy, ciasto piernikowe, mus jabłkowy, cukierki

świąteczny tort z lampkami, tort szarlotka, tort z jabłkami, prażone jabłka, krem cynamonowy, ciasto piernikowe, mus jabłkowy, cukierki

świąteczny tort z lampkami, tort szarlotka, tort z jabłkami, prażone jabłka, krem cynamonowy, ciasto piernikowe, mus jabłkowy, cukierki Źródło przepisu Tutaj.

Polecam również:

tort piernikowy z choinkami, tort piernikowy, tort z kremem cynamonowym, tort semi naked,

tort płatek śniegu, tort z płatkiem śniegu, niebieski tort, kraina lodu, tort zimowy, mus malinowy, krem czekoladowy

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!

Brak kometarzy

Zostaw komentarz