SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI i MUFFINY

by Magdalena Indyka
szybkie ciasto z jabłkami, szybkie ciasto bez miksera, ciasto z jabłkami, jabłka, cynamon

Szybkie ciasto z jabłkami to pyszne, wilgotne ciasto pachnące jabłkami i cynamonem :).
Ciasto z jabłkami zrobimy bez użycia miksera. Wszystkie składniki mieszamy rózgą kuchenną! Dlatego szybkie ciasto z jabłkami może zrobić każdy… no prawie każdy… potrzebny jest jeszcze piekarnik. Ciasto polecam delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Można też, tak jak ja zajadać się nim bez żadnych słodzących dodatków :). Z ciasta można zrobić przepyszne muffinki.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki na formę 33×22 cm:
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka, rozm L
  • 80 ml wody
  • 120 ml oleju rzepakowego lub kokosowego (ok 110 g w postaci stałej)
  • 120 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 140 g cukru trzcinowego
  • 3 średnie jabłka pokrojone w kostkę (całe jabłka – ok 500 g)
Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  1. W misce umieszczamy jajka, wodę, olej, maślankę i cukier. Za pomocą rózgi kuchennej/trzepaczki mieszamy całość. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dokładnie mieszamy do momentu połączenia się składników. Na końcu dodajemy pokrojone jabłka i krótko mieszamy.
  2. Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 33×22 cm.
  3. Pieczemy od 30 – 35 minut w 180°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
szybkie ciasto z jabłkami, szybkie ciasto bez miksera, ciasto z jabłkami, jabłka, cynamon

Muffiny z jabłkami

Składniki na 12 szt:
  • 210 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki cynamonu lub 1 płaska łyżeczka
  • 1 duże jajko
  • 50 ml wody
  • 70 ml oleju rzepakowego
  • 70 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 85 g cukru trzcinowego
  • 2 średnie jabłka pokrojone w kostkę
  1. Ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy papilotki do 3/4 ich wysokości.
  2. Pieczemy od 20 – 25 minut w 180°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy. Babeczki dekorujemy cukrem pudrem.
Uwagi:
  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Zamiast maślanki możemy użyć mlek z dodatkiem soku z cytryny. Dodajemy do mleka łyżeczkę soku z cytryny i odstawiamy na 5 min przed dodaniem ciasta.
  4. Jeśli mamy twarde jabłka, to kroimy je na drobną kostkę, aby zmiękły podczas pieczenia. Można je w razie czego 'podsmażyć’ chwilę na patelni z dodatkiem masła. Gdy trochę zmiękną zdejmujemy z palnika i studzimy.

Smacznego 🙂

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

4 komentarze

Justyna 15/01/2021 - 10:42

Czy moze byc zwykly cukier?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/01/2021 - 12:19

Tak 🙂

Odpowiedź
Mariola 12/10/2017 - 19:29

Niesamowicie latwe ciasto. Upieklismy z z wnukami 2 I
i 3 letnimi, pomogli w przygotowaniu I jedzeniu tez. Pycha

Odpowiedź
Słodki Pomysł 12/10/2017 - 21:11

Cieszę się! U mnie Błażej garnie się do wrzucania jabłek do ciasta 🙂 Takie ciasto to chyba najsłodszy sposób na spędzenie czasu z dziećmi 🙂

Odpowiedź

WYKRYTO BLOKER REKLAM

Pomóż mi w prowadzeniu bloga poprzez wyłączenie AdBlocker (bloker reklam) w przeglądarce dla witryny Słodki Pomysł. Dzięki wpływom z reklam mogę zakupić produkty do testowania nowych przepisów dla Ciebie.