Tort Kurczak to idealny tort Wielkanocny. Tort z jasnym biszkoptem, kremem kokosowym i musem ananasowym w kształcie jajka. Taki słodki kurczak na pewno umili Wam święta :). Dekoracje z masy cukrowej można wykonać z kremu maślanego lub z lukru królewskiego.
Polecam również tort Wielkanocny.
Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni.
Kilka dni przed zrobieniem tortu robimy dekoracje z masy cukrowej, aby zdążyły wyschnąć.
1 dzień: Pieczemy biszkopt.
2 dzień: Robimy kokosowy krem, mus ananasowy i składamy tort (przekładamy biszkopt kremami).
3 dzień: Tynkujemy i dekorujemy tort kremem maślanym.
4 dzień: Tort Kurczak podajemy gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć!
Skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki na biszkopt (forma śr 20 cm) – biszkopt:
- 4 białka (ok 146 g)
- 133 g drobnego cukru
- 4 żółtka
- 120 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- Oddzielamy białka od żółtek.
- W misce, przy pomocy miksera ubijamy białka na sztywną pianę (na najszybszych obrotach miksera). Po ok dwóch minutach dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Miksujemy całość od początku ok 12-15 min, aż masa będzie gęsta (im więcej białek tym dłuższy czas ubijania).
- Nadal ubijając dodajemy żółtka, jedno po drugim. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Gdy otrzymamy jednolitą masę odkładamy mikser.
- W dwóch turach wsypujemy przesiane mąki i delikatnie łączymy je z masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej.
- Gotowe ciasto przekładamy do formy o śr 20 cm. Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia – samo dno.
- Pieczemy ok 40 – 45 min w temperaturze 165ºC (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka.
- Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i odkładamy na blat kuchenny. Zostawiamy do wystudzenia (najlepiej na całą noc, wtedy lepiej się kroi). Przy pomocy noża oddzielamy biszkopt od formy. Wyciągamy i kroimy na trzy równe blaty.
- Z każdego blatu wycinamy kształt jajka – na filmie poniżej pokazałam jak to można zrobić.
Moje jajko miało wymiary: długość 19 cm, szerokość 16 cm.
Kokosowy krem – kokosowy krem
- 200 g serka mascarpone, schłodzonego
- 100 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej lub śmietanki kokosowej
- 30-35 g cukru pudru, do smaku
- 50 g wiórków kokosowych
- W misce umieszczamy mascarpone, śmietankę i cukier puder. Całość mieszamy przy pomocy miksera (szybsze obroty), aż krem zgęstnieje.
- Do gotowego kremu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy bardzo krótko. Długie miksowanie sprawia, że krem się warzy. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt.
- Ja zaczynam ubijać krem od średnich obrotów miksera. W połowie zwiększam obroty i gdy widzę, że krem zaczyna gęstnieć zmniejszam je z powrotem do średnich.
- Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy.
Mus ananasowy (okrągły tort – 1 blat o śr 16 cm) – mus ananasowy:
- ok 210 g ananasa z puszki – 6 plastrów
- 30 ml syropu ananasowego
- 1 1/3 łyżki soku z cytryny
- 3/4 łyżki cukru trzcinowego
- 2,5 – 3 plastry ananasa, odsączonego i drobno pokrojonego
- 8 g żelatyny + 2 łyżki zimnej wody
- 130 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia, ok 7 min.
- Ananasa kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w rondelku. Za pomocą blendera rozdrabniamy je, aż otrzymamy gładkie puree. Dodajmy syrop ananasowy, sok z cytryny i cukier. Podgrzewamy, mieszając na małym ogniu, aż masa zrobi się bardzo gorąca. Następnie zdejmujemy rondelek z ognia.
- Do gorącego puree dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy, aż cała żelatyna się rozpuści. Studzimy puree ananasowe (nie może być ciepłe, ponieważ śmietanka się zwarzy).
- W misce, za pomocą miksera ubijamy śmietankę, aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy puree musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe ruchy mogą spowodować zwarzenie się kremu śmietankowego.
Odkładamy mikser. - Do ubitej śmietany dodajemy powoli ostudzoną masę ananasową (w dwóch turach). Rózgą kuchenną mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy odsączonego, pokrojonego ananasa z puszki i krótko mieszamy. Mus ananasowy wyjdzie luźny, dlatego przed wyłożeniem na tort schładzamy go kilka minut w lodówce.
- Gdy mus będzie miał odpowiednią konsystencję wykładamy go na biszkopt (wokół tortu robimy rant z papieru do pieczenia).
Do nasączenia – sok z ananasa wymieszany z małą ilością wody, można dodać trochę soku z cytryny, aby sok nie był za słodki.
Krem do tynkowania: krem maślany z mascarpone (tort wysoki 8 cm):
- 180 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
- 65 g cukru pudru
- 300 g mascarpone, w temp. pokojowej
- wybielacz (biały barwnik Wilton)
- żółty i zielony barwnik spożywczy w żelu
- Mascarpone wyciągamy z lodówki min. 5 godzin przed zrobieniem kremu. Serek ociepla się dłużej od masła i dwie godziny to za krótki czas na ocieplenie mascarpone.
- W misce, za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, aż otrzymamy puszystą masę (min. 10 min, najszybsze obroty miksera).
- Nadal miksując dodajemy powoli serek mascarpone. Dodałam go w 3 turach. Miksujemy całość, aż uzyskamy gładki krem.
- W tym momencie dodajemy biały barwnik (wybielacz), aby wybielić krem.
- Z gotowego kremu odkładamy 3 łyżki kremu, do którego dodajemy trochę zielonego barwnika i mieszamy.
- Do pozostałej części kremu (tej większej) dodajemy żółty barwnik i mieszamy. Miksujemy chwilę na najszybszych obrotach, aby wymieszać dobrze barwnik, a następnie zmniejszamy obroty i mieszamy krem przez kilka minut. W ten sposób odpowietrzymy krem maślany, aby nie był ‘dziurawy’.
- Żółtym kremem tynkujemy tort Kurczak, a zielony krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką (użyłam tylki Wilton 22).
Do dekoracji:
- biała masa cukrowa (Saracino Pasta Model)
- pomarańczowy barwnik spożywczy w żelu
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- biała posypka cukrowa – drobny maczek
- Dekoracje z masy cukrowej robimy min. 2 dni przed dekoracją tortu, aby zdążyły wyschnąć.
- Do kawałka białej masy dodajemy trochę barwnika w żelu i ugniatamy jak plastelinę, aż otrzymamy jednolity kolor masy. Gotowa (kupna) masa cukrowa jest twarda. Trzeba ją ocieplić w dłoniach, aby zmiękła.
- Czarną część oczu zrobiłam z roztopionej gorzkiej czekolady.
Wykonanie:
- Pierwszy blat biszkoptowy w kształcie jaja umieszczamy na tortownicy. Nasączmy go i nakładamy krem kokosowy. Wygładzamy krem szpatułką. Nakładamy drugi blat biszkoptowy. W tym momencie robimy rant wokół tortu z papieru do pieczenia (na filmie pokazałam jak to zrobić). Nasączamy biszkopt i nakładamy tężejący mus ananasowy. Wygładzamy szpatułką i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym, który również nasączamy.
- Tak przygotowany tort wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc), aby tort osiadł.
- Schłodzony tort przed tynkowaniem wyciągamy z lodówki kilka minut wcześniej, aby się ocieplił. Na zimnym torcie krem maślany szybko twardnieje i trudniej go tynkować.
- Nakładamy cienką warstwę żółtego kremu maślanego i tynkujemy tort. Szpatułką wygładzamy boki i wierzch tortu. W ten sposób okruszki biszkoptu przykleją się i nie będą się mieszać z kremem.
- Wkładamy tort do lodówki na ok 30 minut, aby schłodzić go przed nałożeniem drugiej warstwy tynku. Ja przy torcie Kurczak pominęłam pierwszą warstwę i od razu nałożyłam cały krem. Wtedy nie wiedziałam, że lepiej to zrobić na dwa razy.
- Nakładamy drugą, grubszą warstwę kremy maślanego i wygładzamy szpatułką. Na końcu dekorujemy tort zielonym kremem, tworząc ramkę u spodu tortu (tylka Wilton 22).
- Tak przygotowany tort Kurczak wkładamy do lodówki. Dekoracje: grzywa, oczy, dziób i nóżki z masy cukrowej nakładamy na tort przed podaniem. Wyciągamy wcześniej tort, aby się trochę ocieplił i dekoracje bez problemu się przykleją do kremu.
- Tort Kurczak kroimy gorącym nożem.
Uwagi:
- Użyłam jajek – rozmiar ‘L’. Jedno jajko (bez skorupki) ma ok 55-60 g.
- Pod tort otynkowany kremem maślanym koniecznie dajcie gruby podkład. Zapobiegnie on pękaniu kremu podczas przenoszenia/transportu tortu.
- Tort Kurczak otynkowany kremem maślanym wyciągamy min. 30 min przed podaniem i kroimy gorącym nożem. Krem maślany po schłodzeniu twardnieje (jak masło) i kruszy się podczas krojenia.
- Dekoracje z masy cukrowej robimy kilka dni wcześniej, aby zdążyły wyschnąć. Można je nawet zrobić 2 tygodnie wcześniej.
- Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC.
Smacznego 🙂
Polecam również:
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.
Brak kometarzy