tort płatek śniegu, tort z płatkiem śniegu, niebieski tort, kraina lodu, tort zimowy, mus malinowy, krem czekoladowy
image_print

Tort Płatek Śniegu to połączenie pysznego kremu czekoladowego z musem malinowym. Idealny dla dziecka, które swoje urodziny świętuje zimą.
Tort Płatek Śniegu to drugi tort z okazji pierwszych urodzin Kacperka. Na urodziny z tortem Ciasteczkowy Potwór niestety nie mógł przybyć wujek i dlatego mieliśmy okazję świętować urodziny syna dwa razy. Z racji tego, że wielkimi krokami zbliżała się zima stwierdziłam, że tort z płatkiem śniegu, którego zdjęcie przypadkiem znalazłam w internecie będzie idealny na tą okazję. Tort Płatek Śniegu, mimo skromnego wyglądu zrobił ogromne wrażenie na gościach :).

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni:
1 dzień:  Pieczemy biszkopt i rozpuszczamy czekolady do kremu.
2 dzień:  Robimy krem czekoladowy, mus malinowy i składamy tort (przekładamy biszkopt kremami).
3 dzień:  Robimy niebieski i biały krem. Dekorujemy tort.
4 dzień: Podajemy tort gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć!

Skorzystaj z Przelicznika foremek
ILOŚĆ PORCJIJak obliczyć ilość porcji
Jak kroić tort?ZOBACZ!

Składniki na biszkopt kakaowy (tortownica śr 24 cm) – biszkopt kakaowy:
  • 7 białek (ok 260 g)
  • 260 g drobnego cukru
  • 6 łyżek wody, zimnej
  • 7 żółtek
  • 190 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  1. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. W misce, przy pomocy miksera ubijamy białka na sztywną pianę (na najszybszych obrotach miksera). Po ok dwóch minutach dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Miksujemy całość od początku ok 12-15 min, aż masa będzie gęsta (im więcej białek tym dłuższy czas ubijania).
    Pod koniec ubijania dodajemy wodę i miksujemy do połączenia się składników.
  3. Nadal ubijając dodajemy żółtka, jedno po drugim. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Gdy otrzymamy jednolitą masę odkładamy mikser.
  4. W dwóch turach wsypujemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie łączymy z masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej.
  5. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
  6. Pieczemy ok 50 – 60 min w 155-160ºC (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka.
  7. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i odkładamy na blat kuchenny.
    Zostawiamy do wystudzenia (najlepiej na całą noc, wtedy lepiej się kroi).
  8. Przy pomocy noża oddzielamy biszkopt od formy, wyciągamy i kroimy na trzy równe blaty.
Krem czekoladowy- krem czekoladowy:
  • 290 ml śmietanki kremówki 36%*
  • 180 g mlecznej czekolady, połamanej
  • 50 g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 130 g serka mascarpone, schłodzonego*
  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godz.).
  2. Następnego dnia umieszczamy w misce krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (wolniejsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy.
  3. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.
Mus malinowy – mus malinowy:
  • 450 g świeżych/mrożonych malin
  • 95 g cukru lub więcej, do smaku
  • 4 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 12 g żelatyny (3 łyżeczki) + 3 łyżki zimnej wody
  • 290 ml śmietanki kremówki 36%*, schłodzonej
  1. Maliny umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu, aż maliny się 'rozpaćkają’. Zdejmujemy z palnika.
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min do napęcznienia.
  3. Malinowe puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Otrzymany sok przelewamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
  4. W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  5. Następnie, w 2 turach, dodajemy ostudzone puree i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być. Możemy go na chwilę włożyć do lodówki, aby trochę zgęstniał.
  6. Gotowy mus malinowy wykładamy na biszkopt/ciasto.
  7. Przed wyłożeniem musu na blat polecam zrobić wysoki rant z papieru do pieczenia wokół tortu.
tort płatek śniegu, tort z płatkiem śniegu, niebieski tort, kraina lodu, tort zimowy, mus malinowy, krem czekoladowy
Niebieski krem śmietankowy:
  • 400 ml śmietanki kremówki 36%*
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel niebieskiego barwnika w żelu
  1. W misce umieszczamy śmietankę, serek mascarpone, cukier puder i kilka kropli barwnika. Całość mieszamy przy pomocy miksera (wolniejsze obroty) ok 2-3 min, aż masa zgęstnieje. W trakcie mieszania można dodać stopniowo więcej barwnika, aby otrzymać odpowiedni kolor.
  2. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.
Biały krem na 'Płatek śniegu’:
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%*
  • 150 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 łyżki cukru pudru
  1. W misce umieszczamy śmietankę, serek mascarpone i cukier puder. Całość mieszamy przy pomocy miksera (wolniejsze obroty) ok 2 min, aż masa zgęstnieje. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy tort.
  2. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.

Nasączenie blatów:

  • ½ szkl wody
  • 1 łyżeczka kakao

Dodatkowo:

  • ok 60 g wiórków kokosowych
  • srebrne i perłowe kuleczki cukrowe do dekoracji
Wykonanie:
  1. Tort polecam składać w wysokim rancie cukierniczym. Jeśli takiego nie macie możecie taki rant zrobić z papieru do pieczenia.
    P
    olecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
  2. Pierwszy blat biszkoptowy umieszczamy na tortownicy. Nasączmy wodą z kakao, wykładamy krem czekoladowy i wyrównujemy szpatułką. Nakładamy drugi blat biszkoptowy i nasączamy go. Na tym etapie owijamy tort papierem do pieczenia, tworząc wokół niego rant. Zabezpieczamy go kawałkiem taśmy klejącej. Wykładamy mus malinowy i delikatnie wyrównujemy szpatułką. Nakładamy ostatni blat biszkoptowy, który również nasączamy.
  3. Tak przygotowany tort wkładamy do lodówki na kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc), aby tort naturalnie 'osiadł’.
  4. Schłodzony tort wyciągamy z lodówki i delikatnie odklejamy papierowy rant.
  5. Cały tort tynkujemy niebieskim kremem śmietankowym. Szpatułką delikatnie wygładzamy boki i wierzch tortu. Biały krem śmietankowy umieszczamy w worku cukierniczym z tylką i robimy śnieżynkę.
  6. Na końcu obsypujemy cały tort wiórkami kokosowymi. Śnieżynkę dekorujemy perłowymi i srebrnymi kuleczkami cukrowymi.
  7. Gotowy tort Płatek Śniegu przechowujemy w lodówce.

 

Uwagi:
  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na kremy.
  2. Użyłam jajka rozmiar ‘L’. Jedno jajko ma ok 56-58 g bez skorupki (65 g ze skorupką), gdzie białko waży ok 37-38 g.
  3. Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450.
  4. Krem czekoladowy zrobiony jest na śmietance 36% z kartonika 'UHT’. Przy śmietance z Piątnicy zmniejszamy ilość mascarpone do 80 g. Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone (do 170 g).
  5. W musie malinowym przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość żelatyny o 1 g.
  6. Papierem do pieczenia wykładamy na dno tortownicy oraz robimy rant (wewnątrz), aby biszkopt nie wylał się podczas pieczenia.
  7. Biszkopt kakaowy wyrasta z lekką górką, dlatego po wyjęciu z formy można go położyć 'do góry nogami’, aby się wyrównał.
  8. Latem, gdy na dworze panują upały, polecam dodanie do musu malinowego serka mascarpone. W chłodniejsze dni można użyć samej kremówki.
  9. Płatek śniegu można również zrobić lukrem królewskim lub kremem maślanym.
  10. Sukces wyrośniętego biszkoptu zależy od dobrze ubitych, sztywnych białek. Długość miksowania zależy od mocy Waszego miksera. Mikser z większą mocą szybciej ubije białka. Mój ubija od 12-15 min. To też zależy od ilości białek. Im więcej, tym dłuższy czas ubijania.
  11. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂

tort płatek śniegu, tort z płatkiem śniegu, niebieski tort, kraina lodu, tort zimowy, mus malinowy, krem czekoladowy

tort płatek śniegu, tort z płatkiem śniegu, niebieski tort, kraina lodu, tort zimowy, mus malinowy, krem czekoladowy

tort płatek śniegu, tort z płatkiem śniegu, niebieski tort, kraina lodu, tort zimowy, mus malinowy, krem czekoladowy

tort płatek śniegu, tort z płatkiem śniegu, niebieski tort, kraina lodu, tort zimowy, mus malinowy, krem czekoladowy

tort płatek śniegu, tort z płatkiem śniegu, niebieski tort, kraina lodu, tort zimowy, mus malinowy, krem czekoladowyŹródło inspiracji Tutaj.

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

6 komentarzy

Joanna 02/04/2021 - 17:21

Dzień dobry ?
Właśnie biorę się za tort płatek śniegu.
Czy mogę zrobić zamiast musu malinowego, mus truskawkowy i będzie tak samo pyszny???
Dziękuję ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 02/04/2021 - 22:08

Tak 🙂

Odpowiedź
Agnieszka 04/01/2021 - 10:59

Ten tort jest przepyszny! Piekłam go aż 4 razy. Za każdym razem robił furorę, goście zawsze bardzo chwalili smak, zawsze brali sobie drugi kawałek a nawet brali po kawałku do domu do porannej kawy. Moje dzieci uwielbiają ten tort i same o niego proszą. Szczególnie pyszny jest czekoladowy krem. Gratuluje Pani tego przepisu ??

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/01/2021 - 20:41

Dziękuję! Te połączenie smaków jest bardzo smaczne 🙂 Moja rodzinka też o nie prosi, gdy robię tort. Czekolada i maliny nigdy się nie znudzą :).

Odpowiedź
Sara 13/11/2019 - 23:12

Dzień dobry. Chciałam dopytać o mus malinowy co znaczy przecedzamy maliny,czy tylko wrzucamy na sitko i to co przecieknie dodajemy do musu? Czy przecieramy łyżką tak żeby zostały same pestki i całość dodajemy do musu? Z góry dziękuję za odpowiedź ? pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 13/11/2019 - 23:58

Przecieramy łyżką, aby zostały same pestki. Trochę malin zostanie w sitku, ale bez łyżki dużo soku zostanie w sitku 🙂

Odpowiedź