TORT PŁATEK ŚNIEGU

by Magdalena Indyka
tort płatek śniegu, tort z płatkiem śniegu, niebieski tort, kraina lodu, tort zimowy, mus malinowy, krem czekoladowy
image_print

Tort Płatek Śniegu to połączenie pysznego kremu czekoladowego z musem malinowym. Idealny dla dziecka, które swoje urodziny świętuje zimą.
Tort Płatek Śniegu to drugi tort z okazji pierwszych urodzin Kacperka. Na urodziny z tortem Ciasteczkowy Potwór niestety nie mógł przybyć wujek i dlatego mieliśmy okazję świętować urodziny syna dwa razy. Z racji tego, że wielkimi krokami zbliżała się zima stwierdziłam, że tort z płatkiem śniegu, którego zdjęcie przypadkiem znalazłam w internecie będzie idealny na tą okazję. Tort Płatek Śniegu, mimo skromnego wyglądu zrobił ogromne wrażenie na gościach :).

P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni:
1 dzień:  Pieczemy biszkopt i rozpuszczamy czekolady do kremu.
2 dzień:  Robimy krem czekoladowy, mus malinowy i składamy tort (przekładamy biszkopt kremami).
3 dzień:  Robimy niebieski i biały krem. Dekorujemy tort.
4 dzień: Podajemy tort gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć!

Skorzystaj z Przelicznika foremek

Składniki na biszkopt kakaowy (tortownica śr 24 cm) – biszkopt kakaowy:
  • 7 białek (ok 260 g)
  • 260 g drobnego cukru
  • 6 łyżek wody, zimnej
  • 7 żółtek
  • 190 g mąki pszennej, typ 450
  • 50 g kakao (użyłam Wedel)
  1. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. W misce, przy pomocy miksera ubijamy białka na sztywną pianę (na najszybszych obrotach miksera). Po ok dwóch minutach dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Miksujemy całość od początku ok 12-15 min, aż masa będzie gęsta (im więcej białek tym dłuższy czas ubijania).
    Pod koniec ubijania dodajemy wodę i miksujemy do połączenia się składników.
  3. Nadal ubijając dodajemy żółtka, jedno po drugim. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Gdy otrzymamy jednolitą masę odkładamy mikser.
  4. W dwóch turach wsypujemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie łączymy z masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej.
  5. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
  6. Pieczemy ok 50 – 65 min w 155-160ºC (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka.
  7. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i odkładamy na blat kuchenny.
    Zostawiamy do wystudzenia (najlepiej na całą noc, wtedy lepiej się kroi).
  8. Przy pomocy długiego noża oddzielamy biszkopt od formy i wyciągamy go. Spód biszkoptu jest twardy i przypieczony, dlatego ścinamy go za pomocą noża. Kroimy biszkopt na trzy równe blaty, przy czym wierzch biszkoptu (skórkę) również ścinamy.
Krem czekoladowy- krem czekoladowy:
  • 290 g śmietanki kremówki 36%*
  • 180 g mlecznej czekolady, połamanej
  • 50 g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 130 g serka mascarpone, schłodzonego*
  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godz.).
  2. Następnego dnia umieszczamy w misce krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (wolniejsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy.
  3. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.
Mus malinowymus malinowy:

Składniki na ok 285 g puree z malin:

  • 450 g świeżych/mrożonych malin
  • 90 g cukru lub więcej, do smaku
  • 3-4 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
Składniki na mus malinowy:
  • 285 g puree z malin
  • 11 g żelatyny (Dr. Oetker) + 5,5 łyżki (44 g) zimnej wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
  • 265 g śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
  1. Maliny umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny puszczą sok i się 'rozpaćkają’ wyłączamy palnik.
  2. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min, do napęcznienia.
  3. Malinowe puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Otrzymany sok/puree przelewamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Puree malinowe nie może być ciepłe, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
  4. W misce, za pomocą miksera (szybkie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijamy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  5. Następnie łyżkę śmietanki dodajemy do ostudzonego puree i mieszamy całość za pomocą łyżki/szpatułki. Gdy puree połączy się ze śmietanką dodajemy powoli resztę śmietanki i mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być.
  6. Można dodać puree do śmietanki, ale starajcie się wlać puree tak, by spłynęło po ściance miski i delikatnie połączyło się ze śmietanką. 
  7. Gotowy mus malinowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
  8. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Jak złożyć tort bez rantu
  9. Świeże maliny również podgrzewamy w rondelku z cukrem. Gdy zblendujemy świeże maliny otrzymamy więcej soku, który będzie zawierał części pestek, dlatego polecam podgrzać owoce w rondelku. 
tort płatek śniegu, tort z płatkiem śniegu, niebieski tort, kraina lodu, tort zimowy, mus malinowy, krem czekoladowy
Niebieski krem śmietankowy:
  • 400 ml śmietanki kremówki 36%*
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel niebieskiego barwnika w żelu
  1. W misce umieszczamy śmietankę, serek mascarpone, cukier puder i kilka kropli barwnika. Całość mieszamy przy pomocy miksera (wolniejsze obroty) ok 2-3 min, aż masa zgęstnieje. W trakcie mieszania można dodać stopniowo więcej barwnika, aby otrzymać odpowiedni kolor.
  2. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.
Biały krem na 'Płatek śniegu’:
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%*
  • 150 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 łyżki cukru pudru
  1. W misce umieszczamy śmietankę, serek mascarpone i cukier puder. Całość mieszamy przy pomocy miksera (wolniejsze obroty) ok 2 min, aż masa zgęstnieje. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy tort.
  2. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.

Nasączenie blatów:

  • ½ szkl wody
  • 1 łyżeczka kakao

Dodatkowo:

  • ok 60 g wiórków kokosowych
  • srebrne i perłowe kuleczki cukrowe do dekoracji
Wykonanie:
  1. Tort polecam składać w wysokim rancie cukierniczym. Jeśli takiego nie macie możecie taki rant zrobić z papieru do pieczenia.
    P
    olecam wpis: Składanie tortu bez rantu
  2. Pierwszy blat biszkoptowy umieszczamy na tortownicy. Nasączmy wodą z kakao, wykładamy krem czekoladowy i wyrównujemy szpatułką. Nakładamy drugi blat biszkoptowy i nasączamy go. Na tym etapie owijamy tort papierem do pieczenia, tworząc wokół niego rant. Zabezpieczamy go kawałkiem taśmy klejącej. Wykładamy mus malinowy i delikatnie wyrównujemy szpatułką. Nakładamy ostatni blat biszkoptowy, który również nasączamy.
  3. Tak przygotowany tort wkładamy do lodówki na kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc), aby tort naturalnie 'osiadł’.
  4. Schłodzony tort wyciągamy z lodówki i delikatnie odklejamy papierowy rant.
  5. Cały tort tynkujemy niebieskim kremem śmietankowym. Szpatułką delikatnie wygładzamy boki i wierzch tortu. Biały krem śmietankowy umieszczamy w worku cukierniczym z tylką i robimy śnieżynkę.
  6. Na końcu obsypujemy cały tort wiórkami kokosowymi. Śnieżynkę dekorujemy perłowymi i srebrnymi kuleczkami cukrowymi.
  7. Gotowy tort Płatek Śniegu przechowujemy w lodówce.

 

Uwagi:
  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na kremy.
  2. Użyłam jajka rozmiar ‘L’. Jedno jajko ma ok 56-58 g bez skorupki (65 g ze skorupką), gdzie białko waży ok 37-38 g.
  3. Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450.
  4. Krem czekoladowy zrobiony jest na śmietance 36% z kartonika 'UHT’. Przy śmietance z Piątnicy zmniejszamy ilość mascarpone do 80 g. Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone (do 170 g).
  5. W musie malinowym przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość żelatyny o 1 g.
  6. Papierem do pieczenia wykładamy na dno tortownicy oraz robimy rant (wewnątrz), aby biszkopt nie wylał się podczas pieczenia.
  7. Biszkopt kakaowy wyrasta z lekką górką, dlatego po wyjęciu z formy można go położyć 'do góry nogami’, aby się wyrównał.
  8. Latem, gdy na dworze panują upały, polecam dodanie do musu malinowego serka mascarpone. W chłodniejsze dni można użyć samej kremówki.
  9. Płatek śniegu można również zrobić lukrem królewskim lub kremem maślanym.
  10. Sukces wyrośniętego biszkoptu zależy od dobrze ubitych, sztywnych białek. Długość miksowania zależy od mocy Waszego miksera. Mikser z większą mocą szybciej ubije białka. Mój ubija od 12-15 min. To też zależy od ilości białek. Im więcej, tym dłuższy czas ubijania.
  11. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂

tort płatek śniegu, tort z płatkiem śniegu, niebieski tort, kraina lodu, tort zimowy, mus malinowy, krem czekoladowy

tort płatek śniegu, tort z płatkiem śniegu, niebieski tort, kraina lodu, tort zimowy, mus malinowy, krem czekoladowy

tort płatek śniegu, tort z płatkiem śniegu, niebieski tort, kraina lodu, tort zimowy, mus malinowy, krem czekoladowyŹródło inspiracji: http://cakewhiz.com/chocolate-snowflake-cake/

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Może Ci się spodobać

0 0 głosy
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

6 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Joanna
Joanna
4 lat temu

Dzień dobry ?
Właśnie biorę się za tort płatek śniegu.
Czy mogę zrobić zamiast musu malinowego, mus truskawkowy i będzie tak samo pyszny???
Dziękuję ?

Agnieszka
Agnieszka
4 lat temu

Ten tort jest przepyszny! Piekłam go aż 4 razy. Za każdym razem robił furorę, goście zawsze bardzo chwalili smak, zawsze brali sobie drugi kawałek a nawet brali po kawałku do domu do porannej kawy. Moje dzieci uwielbiają ten tort i same o niego proszą. Szczególnie pyszny jest czekoladowy krem. Gratuluje Pani tego przepisu ??

Sara
Sara
5 lat temu

Dzień dobry. Chciałam dopytać o mus malinowy co znaczy przecedzamy maliny,czy tylko wrzucamy na sitko i to co przecieknie dodajemy do musu? Czy przecieramy łyżką tak żeby zostały same pestki i całość dodajemy do musu? Z góry dziękuję za odpowiedź ? pozdrawiam

6
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x