BOŻE NARODZENIE/ TORTY

TORT PŁATEK ŚNIEGU

tort płatek śniegu, tort z płatkiem śniegu, niebieski tort, kraina lodu, tort zimowy, mus malinowy, krem czekoladowy

Tort Płatek Śniegu to połączenie pysznego kremu czekoladowego z musem malinowym. Idealny dla dziecka, które swoje urodziny świętuje zimą.
Tort Płatek Śniegu to drugi tort z okazji pierwszych urodzin Kacperka. Na urodziny z tortem Ciasteczkowy Potwór niestety nie mógł przybyć wujek i dlatego mieliśmy okazję świętować urodziny syna dwa razy. Z racji tego, że wielkimi krokami zbliżała się zima stwierdziłam, że tort z płatkiem śniegu, którego zdjęcie przypadkiem znalazłam w internecie będzie idealny na tą okazję. Tort Płatek Śniegu, mimo skromnego wyglądu zrobił ogromne wrażenie na gościach :).

P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni:
Dzień 1:  Pieczemy biszkopt i rozpuszczamy czekolady do kremu.
Dzień 2:  Robimy krem czekoladowy, mus malinowy i składamy tort (przekładamy biszkopt kremami).
Dzień 3:  Robimy niebieski i biały krem. Dekorujemy tort.
Dzień 4: Podajemy tort gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć!

Skorzystaj z Przelicznika foremek.

Składniki na biszkopt kakaowy (tortownica śr 24cm) – biszkopt kakaowy:

  • 7 białek + szczypta soli
  • 220 g cukru
  • 7 łyżek wody, zimnej
  • 7 żółtek
  • 170 g mąki pszennej
  • 45 g kakao
  1. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. W misce, przy pomocy miksera ubijamy białka z solą na sztywną pianę (zaczynamy od wolnych obrotów i stopniowo zwiększamy do najszybszych). Po ok dwóch minutach dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy całość od 14-17 min, aż masa zgęstnieje. Pod koniec dodajemy wodę i dokładnie mieszamy.
  3. Nadal ubijając dodajemy żółtka, jedno po drugim (zanim dodamy kolejne żółtko dokładnie mieszamy poprzednie). Gdy otrzymamy jednolitą masę odkładamy mikser.
  4. W dwóch turach wsypujemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie łączymy z masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej.
  5. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
  6. Pieczemy ok 40 – 45 min w 160 – 170ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka.
  7. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na podłogę z wysokości ok 40 cm. Podnosimy i zostawiamy na blacie do wystudzenia.
  8. Przy pomocy noża oddzielamy biszkopt od formy, wyciągamy i kroimy na trzy równe blaty.
Krem czekoladowy- krem czekoladowy:
  • 280 ml śmietanki kremówki 36%*
  • 180 g mlecznej czekolady, połamanej
  • 45 g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 80 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godz.).
  2. Następnego dnia umieszczamy w misce krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (wolniejsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy.
  3. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.
Mus malinowy – mus malinowy:
  • 450 g świeżych/mrożonych malin
  • 100 g cukru trzcinowego lub więcej, do smaku
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki wody
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%*
  • 50 g serka mascarpone lub 50 ml kremówki 36%
  1. Maliny umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu, aż maliny się ‘rozpaćkają’. Zdejmujemy z palnika.
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min do napęcznienia.
  3. Malinowe puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Otrzymany sok przelewamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Możemy na chwilę włożyć do lodówki (15-20 min), aby sok trochę się schłodził, ale nie stężał.
  4. Przy pomocy miksera (wolniejsze obroty) ubijamy kremówkę z serkiem mascarpone, ok 2-3 min, aż masa zgęstnieje. Odkładamy mikser. Następnie, dodajemy schłodzony sok z malin i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej. Masa wyjdzie rzadka, ale tak ma być (jeśli zależy nam na smaku).
  5. Po dokładnym wymieszaniu wkładamy mus do lodówki. Sprawdzamy co jakiś czas konsystencję. Mus musi zgęstnieć na tyle, aby po wyłożeniu na blat biszkoptowy nie spłynął z niego. Ale uważajmy, aby nie zgęstniał za bardzo!
  6. Przed wyłożeniem musu na blat polecam zrobić wysoki rant z papieru do pieczenia wokół tortu.
Niebieski krem śmietankowy:
  • 400 ml śmietanki kremówki 36%*
  • 250 ml serka mascarpone, schłodzonego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel niebieskiego barwnika w żelu
  1. W misce umieszczamy śmietankę, serek mascarpone, cukier puder i kilka kropli barwnika. Całość mieszamy przy pomocy miksera (wolniejsze obroty) ok 2-3 min, aż masa zgęstnieje. W trakcie mieszania można dodać stopniowo więcej barwnika, aby otrzymać odpowiedni kolor.
  2. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.
Biały krem na ‘Płatek śniegu’:
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%*
  • 150 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 łyżki cukru pudru
  1. W misce umieszczamy śmietankę, serek mascarpone i cukier puder. Całość mieszamy przy pomocy miksera (wolniejsze obroty) ok 2 min, aż masa zgęstnieje. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy tort.
  2. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.

Nasączenie blatów:

  • ½ szkl wody
  • 1 łyżeczka kakao

Dodatkowo:

  • ok 60g wiórków kokosowych
  • srebrne i perłowe kuleczki cukrowe do dekoracji
Wykonanie:
  1. Pierwszy blat biszkoptowy umieszczamy na tortownicy. Nasączmy wodą z kakao, wykładamy krem czekoladowy i wyrównujemy szpatułką. Nakładamy drugi blat biszkoptowy i nasączamy go. Na tym etapie owijamy tort papierem do pieczenia, tworząc wokół niego rant. Zabezpieczamy go kawałkiem taśmy klejącej. Wykładamy mus malinowy i delikatnie wyrównujemy szpatułką. Nakładamy ostatni blat biszkoptowy.
  2. Tak przygotowany tort wkładamy do lodówki, aby mus stężał, a tort naturalnie ‘osiadł’.
  3. Schłodzony tort wyciągamy z lodówki i delikatnie odklejamy papierowy rant. Nasączamy górny blat biszkoptowy.
  4. Cały tort ‘tynkujemy’ niebieskim kremem śmietankowym. Szpatułką delikatnie wygładzamy boki i wierzch tortu. Biały krem śmietankowy umieszczamy w worku cukierniczym z tylką i robimy śnieżynkę.
  5. Na końcu obsypujemy cały tort wiórkami kokosowymi. Śnieżynkę dekorujemy perłowymi i srebrnymi kuleczkami cukrowymi.
  6. Gotowy tort przechowujemy w lodówce.

 

Uwagi:
  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na kremy.
  2. Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone. Zrobiłam krem na śmietance 36% z ‘Piątnica’, która jest gęsta, prawie jak mascarpone. Inne śmietanki 36% są płynniejsze/rzadsze, dlatego warto wtedy zwiększyć ilość mascarpone. 
  4. W musie malinowym przy śmietance 30% warto dodać mascarpone lub zwiększyć ilość żelatyny.
  5. Papierem do pieczenia wykładamy na dno tortownicy oraz robimy rant (wewnątrz), aby biszkopt nie wylał się podczas pieczenia.
  6. Biszkopt kakaowy wyrasta z lekką górką, dlatego po wyjęciu z formy można go położyć ‘do góry nogami’, aby się wyrównał.
  7. Latem, gdy na dworze panują upały, polecam dodanie do musu malinowego serka mascarpone. W chłodniejsze dni można użyć samej kremówki.
  8. Płatek śniegu można również zrobić lukrem królewskim lub kremem maślanym.
  9. Sukces wyrośniętego biszkoptu zależy od dobrze ubitych, sztywnych białek. Długość miksowania zależy od mocy Waszego miksera. Mikser z większą mocą szybciej ubije białka. Mój ubija od 14-17 min. To też zależy od ilości białek. Im więcej, tym dłuższy czas ubijania.
  10. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!
Obserwuj ‘Słodki Pomysł’ na Instagramie.
tort płatek śniegu, tort z płatkiem śniegu, niebieski tort, kraina lodu, tort zimowy, mus malinowy, krem czekoladowy

tort płatek śniegu, tort z płatkiem śniegu, niebieski tort, kraina lodu, tort zimowy, mus malinowy, krem czekoladowy

tort płatek śniegu, tort z płatkiem śniegu, niebieski tort, kraina lodu, tort zimowy, mus malinowy, krem czekoladowy

tort płatek śniegu, tort z płatkiem śniegu, niebieski tort, kraina lodu, tort zimowy, mus malinowy, krem czekoladowy

tort płatek śniegu, tort z płatkiem śniegu, niebieski tort, kraina lodu, tort zimowy, mus malinowy, krem czekoladowy

tort płatek śniegu, tort z płatkiem śniegu, niebieski tort, kraina lodu, tort zimowy, mus malinowy, krem czekoladowyŹródło inspiracji Tutaj.

Polecam również:

drożdżówki dyniowe cinnamon rolls, drożdżówki dyniowe, babeczki dyniowe, dynia, puree z dyni, ciasto drożdżowe

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Brak kometarzy

Zostaw komentarz