TORT WIELKANOCNY

by Magdalena Indyka
tort wielkanocny, tort na wielkanoc, tort z kremem z cukierków adwokat, tort z kremem adwokatowym, przepis na tort,
image_print

Tort Wielkanocny kryje w sobie przepyszne kremy zrobione z cukierków z nadzieniem adwokatowym. Tort ten będzie nie tylko smakował, ale i pięknie prezentował się na świątecznym stole :).
Krem czekoladowy jest bardzo stabilny w przeciwieństwie do adwokatowego. Dlatego krem ten polecam jedynie do lekkich tortów bez masy cukrowej i ciężkich dekoracji. 

P.S. Robiłam tort na Wielkanoc dwa razy. Za drugim razem do tynkowania użyłam kremu z masłem, który jest trwalszy. Przepis znajdziecie pod przepisem na krem do tynkowania z białą czekoladą. Zmieniłam również przepis na krem z nadzieniem, dodając do niego białą czekoladę, która lepiej ustabilizowała krem. 

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni.
1 dzień: Pieczemy biszkopt, rozpuszczamy czekoladę z czekoladek w śmietance.
2 dzień: Robimy krem czekoladowy i adwokatowy, składamy tort (przekładamy biszkopt kremem).
3 dzień: Tynkujemy tort kremem i dekorujemy czekoladą.
4 dzień: Podajemy tort gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort Wielkanocny jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć!
Skorzystaj z przelicznika foremek
ILOŚĆ PORCJIJak obliczyć ilość porcji.
Jak kroić tort?ZOBACZ!

Składniki na biszkopt jajka rozm. 'L’ – forma o śr 16 cm:
  • ok 172 g jajek bez skorupki (3 jajka 'L’)
  • 105 g drobnego cukru
  • 125 g mąki pszennej tortowej 

Składniki – jajka, rozm. M:

  • ok 158 g jajek bez skorupki 
  • 95 g drobnego cukru
  • 115 g mąki pszennej tortowej 
  1. W misce, przy pomocy miksera (najszybsze obroty), ubijamy jajka z cukrem. Miksujemy całość ok 12-15 min, aż masa potroi swoją objętość. Im więcej jajek, tym dłuższy czas ubijania. Przy 6 jajkach może to zająć nawet 20 minut (zależy to też od miksera). Odkładamy mikser.
  2. W dwóch turach wsypujemy przesianą mąkę. Delikatnie łączymy ją z masą jajeczną używając szpatułki lub rózgi kuchennej (rózgą mieszamy wolno i delikatnie).
  3. Gotowe ciasto przekładamy do rantu/formy o śr 16 cm, wyłożonego papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
  4. Pieczemy od 50 – 60 min w temperaturze ok 155-160ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka i zarumienienia się biszkoptu.  
  5. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
  6. Przy pomocy długiego noża oddzielamy biszkopt od formy. Wyciągamy i kroimy na trzy równe blaty – grubość ok 1,8 cm. Wierzch biszkoptu (skórkę) ścinamy. 
Krem czekoladowykrem czekoladowy:
  • 180 g/ml śmietanki kremówki 30/36%
  • 130 g czekolady z czekoladek, połamanych
  • ok 55-60 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. Za pomocą noża odcinamy spody czekoladek i wyciągamy nadzienie, które zużyjemy do kremu adwokatowego (nadzienie umieszczamy w szczelnym pojemniku). Pozostałą czekoladę kroimy na mniejsze kawałki.
  2. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną czekoladę. Po ok 2 minutach mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Jeśli czekoladki nie rozpuszczą się całkowicie trzeba zmiksować masę blenderem. Odstawiamy masę czekoladową do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godz.).
  3. Następnie umieszczamy w misce schłodzony krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy.
Krem z nadzieniem adwokatowymkrem z cukierkami adwokat:
  • 100 g nadzienia adwokatowego z cukierków adwokatowych (ok 12 cukierków)
  • ok 25-30 g białej czekolady
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. Za pomocą noża odcinamy spody cukierków i wyciągamy nadzienie adwokatowe. Przekładamy je do osobnej miseczki.
  2. Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia, uważając przy tym, aby czekolada nie zgęstniała za bardzo. Czekolada nie może być ciepła (max. 30ºC ), ponieważ krem się zwarzy.
  3. W misce, do schłodzonego serka mascarpone dodajemy nadzienie adwokatowe i ostudzoną białą czekoladę. Za pomocą miksera krótko miksujemy, aż otrzymamy gładki i jednolity krem.
  4. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
Proporcje na krem przed dodaniem białej czekolady:
  • 100 g nadzienia adwokatowego z cukierków adwokatowych (11-12 cukierków)
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. Nadzienie adwokatowe dodajemy do schłodzonego serka mascarpone i za pomocą miksera krótko miksujemy, aż otrzymamy gładki i jednolity krem.

Do nasączenia:

  • przegotowana woda

Dodatkowo:

  • konfitura malinowa, jagodowa lub z czarnej porzeczki
tort wielkanocny, tort na wielkanoc, tort z kremem z cukierków adwokat, tort z kremem adwokatowym, przepis na tort,
Krem do dekoracji z białą czekoladąkrem do dekoracji:
  • 170 g/ml śmietanki kremówki 30/36%*
  • 90 g białej czekolady
  • 140 g mascarpone, schłodzonego
  • miętowy/turkusowy barwnik w żelu (użyłam Wilton 'Teal’)
  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik. Dodajemy połamaną czekoladę i miętowy/turkusowy barwnik spożywczy. Mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę. Jeśli kolor masy wyjdzie nam żółtawy lub będzie miał ‘dziwny/brzydki’ odcień dodajemy trochę białego barwnika. Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy rondelek folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki, aby masa porządnie się schłodziła (min. 6 godz.).
  2. W misce umieszczamy schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Dodajemy trochę barwnika. Przy pomocy miksera mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. W trakcje mieszania możemy dodać więcej barwnika, jeśli zajdzie taka potrzeba.
  3. Nie dodajemy barwnika na końcu, gdy krem będzie gotowy. Dodatkowe mieszanie kremu z barwnikiem powoduje warzenie się kremu. Dlatego dodajemy trochę barwnika przed i potem można w trakcie ubijania dodać więcej. 
Można też zrobić krem z masłem (zrobiłam taki za drugim razem, zdjęcia tortu w przekroju):
  • 200 g masła w temp. pokojowej (min. 82% tłuszczu)
  • 200 g białej czekolady (użyłam Wedel)
  • 50 g/ml śmietanki kremówki 30%
  • miętowy/turkusowy barwnik spożywczy (użyłam olejowego)

Opis wykonania kremu do tynkowania znajdziesz TUTAJ

Dekoracja tortu:
  • 30 g/ml śmietanki kremówki 30/36%
  • 40 g czekolady (deserowej lub gorzkiej)
  • 30 g białej czekolady, startej na tarce
  • czekoladowe jajeczka do dekoracji
  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie gorąca. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż cała się rozpuści. Gdyby masa wyszła za gęsta dodajemy trochę śmietanki, gdy za rzadka – czekoladę.
  2. Otrzymaną polewę studzimy i dekorujemy tort i czekoladowe jajeczka.
  3. Zamiast rozpuszczonej czekolady w śmietance można ochlapać tort kakao rozpuszczonym w ekstrakcie waniliowym (1 łyżka kakao + 1 łyżka ekstraktu waniliowego).

Wykonanie:

  1. Tort polecam składać w wysokim rancie cukierniczym. Jeśli go nie macie możecie taki rant zrobić z papieru do pieczenia.
    P
    olecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
  2. Pierwszy blat biszkoptowy umieszczamy na podkładzie/tortownicy i nasączmy go wodą. W tym momencie możemy nałożyć rant cukierniczy z papierem do pieczenia. Nakładamy krem czekoladowy. Wygładzamy szpatułką i nakładamy drugi blat biszkoptowy. Nasączamy go. Wykładamy konfiturę, krem adwokatowy, wyrównujemy i przykrywamy całość ostatnim blatem biszkoptowym, który również nasączamy.
  3. Tak przygotowany tort wkładamy na kilka godzin do lodówki (min. 6 godz., najlepiej na całą noc), aby tort z kremami się ustabilizował.
  4. Wyciągamy tort z rantu: ściągamy rant i odklejamy papier do pieczenia. Polecam wpis: wyciąganie tortu z rantu.
  5. Tort Wielkanocny tynkujemy kremem z białą czekoladą. Szpatułką delikatnie wygładzamy boki i wierzch tortu.
  6. Otynkowany i wygładzony tort dekorujemy (ochlapujemy) płynną czekoladą. Używamy w tym celu pędzelka i łyżki (w załączonym filmie pokazałam jak to zrobiłam). W ten sposób dekorujemy też jajeczka, ale nie jest to konieczne.
  7. Startą białą czekoladą i jajeczkami dekorujemy wierzch tortu. Jajeczka najlepiej nałożyć tuż przed podaniem tortu gościom.
Uwagi:
  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, oprócz mascarpone.
  2. Użyłam jajka rozmiar ‘L’. Jedno jajko ma ok 56-58 g bez skorupki (65 g ze skorupką), gdzie białko waży ok 37-38 g.
  3. Użyłam cukierków Wawel. Jeśli inne cukierki mają rzadsze nadzienie, to dodawajcie je stopniowo do mascarpone, aby nie rozrzedziło za bardzo kremu adwokatowego. Krem w smaku jest delikatny. Jeśli chcecie wzmocnić smak i dać więcej nadzienia dodajcie do kremu żelatynę, aby usztywnić krem. 
  4. Tort Wielkanocny kroimy gorącym nożem, aby nie kruszył się podczas krojenia.
  5. Sukces wyrośniętego biszkoptu zależy od dobrze ubitych, sztywnych białek. Długość miksowania zależy od mocy Waszego miksera. Mikser z większą mocą szybciej ubije białka. Mój ubija ok 12-15 min. To też zależy od ilości białek. Im więcej, tym dłuższy czas ubijania.
  6. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  7. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Piekłam biszkopt na najniższym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół.

Smacznego 🙂

tort wielkanocny, tort z kremem z cukierków adwokat, tort z kremem adwokatowym, przepis na tort, tort z konfiturą porzeczkową,

tort wielkanocny, tort z kremem z cukierków adwokat, tort z kremem adwokatowym, przepis na tort, tort z konfiturą porzeczkową,

Podoba Ci się przepis na tort Wielkanocny? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

12 komentarzy

Judthns 02/04/2022 - 18:13

Skąd te pisanki do dekoracji?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 02/04/2022 - 19:41

Można je kupić w sklepach spożywczych, gdzie mają produkty Milka Wielkanocne. Widziałam je też na allegro. Wpisz w Google: Milka mini eggs.

Odpowiedź
Kasia 03/04/2021 - 17:19

Czy w przepisie na krem do dekoracji nie ma błędu ze nie ma tam masła? Zaufałam i zrobiłam według przepisu, ale wyszedł płynny, spływa wręcz z tortu, nie twardnieje w lodowce… jak to teraz uratować?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/04/2021 - 17:55

Nie ma błędu. Torty można też tynkować kremami bez masła. Ja wybrałam taki krem, który mi się spodobał, ale Pani mogła wybrać krem maślany do tynkowania. Jeśli krem wyszedł płynny może to znaczyć, że krem się zwarzył. Albo za krótko był ubijany. Ja ten krem robiłam na śmietance z Piątnicy (w punkcie 3 to napisałam). Przy innej śmietance polecałam dać więcej mascarpone.

Odpowiedź
karolina 14/04/2020 - 11:17

Cześć. Ja na Wielkanoc piekłam sernik i murzynka. Nie wiem jak Wy , ale do murzynka dodaję bakalie i żurawinę suszoną. Moim domownikom smakuje 🙂 Pierwszy raz słyszę o kremie adwokatowym! Natchnęłaś mnie żeby go zrobić i spróbować 🙂 Dziękuję, że tak szczegółowo opisujesz jak upiec tort. Dopiero zaczynam swoją przygodę z pieczeniem tortów. Zazwyczaj kupuję na różne okazje w cukierniach, bądź tak jak teraz zamówiłam wielkanocny tort z dostawą . Jeszcze raz dziękuję za fajny przepis. Na pewno będę zaglądać na twój blog. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/04/2020 - 14:04

Cieszę się i życzę wielu sukcesów kulinarnych!

Odpowiedź
Halina 10/04/2019 - 22:24

Piękny tort,perfekcja wykonania i na pewno poezja smaku.Mam tylko pytanie o jakie cukierki adwokatowe chodzi?
,rzadko kupuje cukierki lub pomadki i nie wiem które to

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/04/2019 - 11:02

Cukierki z Wawelu. W przepisie na krem adwokatowy jest film, gdzie widać jakie cukierki użyłam 🙂

Odpowiedź
AAlicja 07/04/2019 - 19:00

Piękny tort, film świetny.Fajnie, że pokazałaś w przekroju.Dzięki,Alicja.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 07/04/2019 - 20:46

Dziękuję!

Odpowiedź
Dorota 07/04/2019 - 15:25

Cudny ten tort. Masz talent, perfekcyjnie dekorujesz torty.
Pozdrawiam.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 07/04/2019 - 20:46

Dziękuję i pozdrawiam 🙂

Odpowiedź