Tort z kremem pomarańczowym i speculoos polecam na Święta i inne zimowe okazje :). Tort Bałwan zrobiłam z okazji 4 urodzin Kacperka. Mały był uszczęśliwiony pięknym bałwankiem, a mama dumna z kolejnego słodkiego wyzwania :). Torcik jest przesłodki i zachwyci każde dziecko swoim wyglądem, a gości swoim wyjątkowym, świątecznym smakiem. Zapraszam!
P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni.
Kilka dni przed wykonaniem tortu możemy zrobić dekoracje z masy cukrowej, aby zdążyły wyschnąć.
1 dzień: Pieczemy ciasto marchewkowe, biszkopt cynamonowy i orange curd.
2 dzień: Robimy krem Speculoos i krem pomarańczowy, a następnie składamy tort (przekładamy ciasto i biszkopt kremem).
3 dzień: Tynkujemy i dekorujemy tort kremem maślanym.
4 dzień: Tort z kremem pomarańczowym podajemy gościom. Tort Bałwan najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć!
Skorzystaj z przelicznika foremek
ILOŚĆ PORCJI -17-18 – Jak obliczyć ilość porcji
Jak kroić tort? – ZOBACZ!
Składniki na 1 blat ciasta marchewkowego o śr 20 cm i wysokości 2 cm:
- 2 jajka, rozm 'L’
- 60 ml oleju rzepakowego
- 70 g drobnego cukru trzcinowego
- skórka starta z 3/4 pomarańczy
- 110 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta goździków (opcjonalnie)
- 40 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- 20 g drobno posiekanych migdałów
- 140 g drobno startej marchewki
- Orzechy i migdały możemy posiekać nożem lub blenderem (specjalny pojemnik do siekania). Marchewkę ścieramy na tarce z małymi oczkami (na filmie pokazuję jak małe te oczka powinny być). Można też użyć malaksera.
- W misce, za pomocą rózgi kuchennej mieszamy jajka, olej, cukier i skórkę z pomarańczy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami. Mieszamy całość tylko do połączenia się składników.
- Do otrzymanej masy dodajemy orzechy, migdały oraz startą marchewkę i krótko mieszamy.
- Gotowe ciasto marchewkowe przekładamy do formy o śr 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).
- Pieczemy ok 35-45 min w 180°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka.
Wyciągamy i studzimy. - Ostudzone marchewkowe ciasto wyciągamy z formy. Ciasto wyrasta z delikatną górką, którą można ściąć przed nałożeniem kremu.
Składniki na biszkopt cynamonowy:
- 3 białka (ok 110 g)
- 100 g drobnego cukru
- 3 żółtka
- 114 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- szczypta goździków (opcjonalnie)
- Oddzielamy białka od żółtek.
- W misce, przy pomocy miksera ubijamy białka na sztywną pianę (na najszybszych obrotach miksera). Po ok dwóch minutach dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Miksujemy całość od początku ok 10-12 min, aż masa będzie gęsta (im więcej białek tym dłuższy czas ubijania).
- Nadal ubijając białka, dodajemy żółtka. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Gdy otrzymamy jednolitą masę odkładamy mikser.
- W dwóch turach wsypujemy przesianą mąkę z przyprawami i delikatnie łączymy ją z masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej.
- Gotowe ciasto przekładamy do formy/rantu o śr 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
- Pieczemy ok 40 – 45 min w temperaturze 165ºC (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka.
- Upieczony biszkopt z cynamonem od razu wyciągamy z piekarnika i odkładamy na blat kuchenny.
Zostawiamy do wystudzenia (najlepiej na całą noc, wtedy lepiej się kroi). - Przy pomocy noża oddzielamy biszkopt od formy. Wyciągamy i kroimy na dwa równe blaty.
Nasączenie:
Nasączamy tylko biszkopt cynamonowy. Możemy to zrobić słabą herbatą lub sokiem pomarańczowym z dodatkiem soku z cytryny.
Dodatkowo:
- powidła do posmarowania ciasta marchewkowego
- pomarańczowy curd (jeśli zostanie z kremu pomarańczowego) do posmarowania blatu biszkoptu. Zamiast curdu można zrobić frużelinę pomarańczową. Można też pominąć.
Krem Speculoos – krem Speculoos:
- 300 g serka mascarpone, schłodzonego
- 150 g kremu Speculoos, schłodzonego*
- W misce umieszczamy mascarpone oraz krem ciasteczkowy i za pomocą miksera mieszamy krótko, do momentu połączenia się składników.
- Użyłam gotowego kremu Speculoos z kawałkami ciastek, który kupiłam w Lidlu.
Krem pomarańczowy – pomarańczowy krem:
- 230 ml śmietanki 36%, schłodzonej
- 120 g serka mascarpone, schłodzonego
- 180 – 200 g pomarańczowego curdu, schłodzonego, do smaku
Składniki na ok 200 g pomarańczowego curdu – wykonanie orange curd:
- 1 jajko (rozm. L)
- 1 żółtko
- 50 – 60 g cukru lub, do smaku*
- 120 ml soku wyciśniętego z 2 średnich pomarańczy
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- skórka starta z 2 pomarańczy (średnie, umyte i wyszorowane)
- 1/3 łyżeczki mielonych goździków (opcjonalnie)
- 75 g miękkiego masła*
- 1/2 – 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka soku pomarańczowego (opcjonalnie, gdy curd wyjdzie za rzadki)
Wykonanie kremu pomarańczowego:
- W misce umieszczamy śmietankę i mascarpone. Za pomocą miksera miksujemy całość (średnie obroty), aż otrzymamy gęsty krem śmietankowy (trzeba uważać, aby za długo nie ubijać kremu, ponieważ po dodaniu curdu musimy go jeszcze chwilę miksować).
- Do kremu dodajemy schłodzony orange curd i krótko miksujemy (średnie obroty), tylko do połączenia się składników.
- Gotowy krem pomarańczowy nakładamy na biszkopt.
- Kremu nie schładzamy przed wyłożeniem na biszkopt.
Krem maślany z mascarpone do tynkowania tortu o śr 20 cm, wysoki 9 cm:
- 200 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
- 65 g cukru pudru (przy kakao dajemy więcej)
- 320 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
- biały barwnik (wybielacz)
- Mascarpone wyciągamy z lodówki min. 5 godzin przed zrobieniem kremu. Serek ociepla się dłużej od masła i dwie godziny to za krótki czas na ocieplenie mascarpone.
- W misce, za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, aż otrzymamy puszystą masę (min. 10 min, najszybsze obroty miksera).
- Nadal miksując dodajemy powoli serek mascarpone. Dodałam go w 3 turach. Miksujemy całość, aż uzyskamy gładki krem.
- W tym momencie dodajemy biały barwnik (wybielacz), aby wybielić krem.
- Miksujemy chwilę na najszybszych obrotach, aby wymieszać dobrze biały barwnik, a następnie zmniejszamy obroty i mieszamy krem przez kilka minut. W ten sposób odpowietrzymy krem maślany, aby nie był ‘dziurawy’. Gotowym kremem tynkujemy tort z kremem pomarańczowym.
- Polecam wpis – Jak uratować zwarzony krem maślany
Krem maślany z mascarpone do dekoracji tortu:
- 100 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
- 30 g cukru pudru
- 160 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
- biały barwnik (wybielacz)
- niebieski barwnik w żelu
- Krem robimy tak samo jak krem do tynkowania, tylko po dodaniu wybielacza odkładamy 2 pełne łyżki białego kremu.
- Do pozostałego białego kremu dodajemy trochę niebieskiego barwnika, aby uzyskać jasno niebieski kolor kremu. Mieszamy barwnik z kremem mikserem.
Dodatkowo:
- 10 g gorzkiej/deserowej czekolady
- masa cukrowa biała i czarna (użyłam masy Saracino Pasta Model, do figurek)
- pomarańczowy barwnik spożywczy w żelu
- Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę przekładamy do woreczka, a następnie odcinamy róg (robimy malutką dziurkę) i malujemy Bałwanowi uśmiech.
- Z czarnej masy cukrowej formujemy oczy, a do białej dodajemy pomarańczowy barwnik i robimy nos bałwanowi. Oczy można też zrobić z gorzkiej czekolady.
- Gotowa masa cukrowa w opakowaniu jest twarda, dlatego trzeba ją rozgrzać i ugnieść jak plastelinę. Gotowe części dekoracji zostawiamy do wysuszenia (1-2 dni). Wysychanie masy można przyśpieszyć przez dodanie proszku CMC, o którym opowiadam na moim profilu na Instagramie w wyróżnionej relacji 'Klej CMC’.
- Dekoracja z masy cukrowej możemy wykonać nawet 2 tygodnie przed zrobieniem tortu. Zamknijcie wysuszone dekoracje w szczelnym pudełku. Nie przechowujemy takich dekoracji w lodówce!
Wykonanie:
- Tort składamy w wysokim rancie. Jeśli go nie macie możecie taki rant zrobić z papieru do pieczenia.
Polecam wpis: Składanie tortu bez rantu. - Na podkładzie/paterze układamy pierwszy blat biszkoptu i nasączmy go. W tym momencie możemy nałożyć rant cukierniczy z papierem do pieczenia. Można też najpierw ustawić rant na podkładzie. Wyłożyć go od środka papierem do pieczenia i włożyć pierwszy blat biszkoptu.
- Nakładamy krem Speculoos i wyrównujemy go szpatułką. Kładziemy pierwszy blat biszkoptu cynamonowego. Nasączamy biszkopt i smarujemy pomarańczowym curdem (cienka warstwa) lub nakładamy frużelinę pomarańczową. Następnie nakładamy krem pomarańczowy. Równomiernie rozprowadzamy szpatułką. Kładziemy ostatni blat biszkoptu i nasączamy go.
- Tak przygotowany tort wkładamy na kilka godzin do lodówki (min. 6 godz., najlepiej na całą noc), aby tort z kremami się ustabilizował.
-
Wyciągamy tort z rantu: ściągamy rant i odklejamy papier do pieczenia. Polecam wpis: wyciąganie tortu z rantu
- Cały tort tynkujemy białym kremem maślanym. Najpierw nakładamy cienką warstwę kremu, która zbierze i przyklei okruszki biszkoptu. Następnie nakładamy drugą, grubszą warstwę kremu i dokładnie wygładzamy szpatułką i packą.
Tort bez problemu można otynkować jedną warstwą kremu, nakładając od razu cały krem maślany. Nie trzeba nakładać pierwszej, cieńszej warstwy. Dlatego róbcie tak, jak Wam jest łatwiej.
- Schładzamy tort w lodówce ok 40 minut, aby tynk trochę stwardniał.
- Na schłodzonym robimy dekoracje. Tylką Wilton 1M zrobiłam obramowanie czapki. Tylką Wilton nr 18 zrobiłam 'warkocze’ na czapce i obramowanie na dole tortu.
- Biały krem maślany przekładamy do worka cukierniczego z tylką do włosów (Wilton nr 233) i robimy pompon czapki. Polecam wpis – Tylki cukiernicze
- Gotowy tort z kremem pomarańczowym przechowujemy w lodówce. Przed podaniem gościom wyciągamy do 30 minut wcześniej, aby krem maślany zmiękł.
Uwagi:
- Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
- Użyłam jajka rozmiar ‘L’, gdzie jedno jajko ma ok 56-60 g (bez skorupki).
- Biszkopt najlepiej upiec 1-2 dni wcześniej przed przełożeniem go kremem. Jeśli tort będzie jedzony w sobotę, to biszkopt można upiec już we wtorek.
- Krem maślany możemy przechowywać w lodówce, jeśli nie możemy od razu udekorować nim tortu. Przed ponownym użyciem trzeba go wcześniej wyciągnąć, aby się ocieplił zmiękł. Następnie mikserem ponownie mieszamy, aby uzyskał odpowiednią konsystencję. Krem maślany można również zamrozić.
- Pod tort otynkowany kremem maślanym koniecznie dajcie gruby podkład, ok 1 cm. Zapobiegnie on pękaniu kremu podczas przenoszenia/transportu tortu.
- Tort z kremem pomarańczowym otynkowany kremem maślanym wyciągamy min. 30 min przed podaniem i kroimy gorącym nożem. Krem maślany po schłodzeniu twardnieje (jak masło) i kruszy się podczas krojenia.
- Sukces wyrośniętego biszkoptu zależy od dobrze ubitych, sztywnych białek, dlatego polecam ubijać białka min. 10 minut, aby mieć pewność, że biszkopt ładnie wyrośnie. Mikser z większą mocą pewnie szybciej ubije białka. Mój ubija od 12-15 min. Zależy to również od ilości białek. Im więcej białek, tym dłuższy czas ubijania.
- Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Piekłam biszkopt na najniższym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
5 komentarzy
Dobry wieczór ?
Robię Tort Bałwanek, ale niestety nie mogę dostać Kremu speculoos. Jaki inny krem by Pani poleciła do tego tortu zamiast tego kremu?
Cynamonowy lub orzechowy.
Witam, pilnie potrzebuje Pani porady? postanowiłam ze zrobię z Pani przepisu „Bałwanka” Moje ogromne zaskoczenie nigdzie nie idzie kupić speculoos. Na internecie znalazlam krem Lotus Biscoff albo Lotus Biscoff crem crunchy. Nigdy nie mialam z tym nic wspolnego czy można to zamienić i uzyc tych podanych przezemnie? Nie orientuje sie czym się to różni. Urodziny mam w nd i nie mam czasu zamowic z niemiec odpowiedniego kremu. 🙁 pisalam również na fb ☺
Z tym kremem jest problem, bo on jest sezonowy. Przed świętami go bez problemu w Lidlu można dostać. Wiem że jest przepis na domowy krem Speculoos. Jeszcze nie robiłam, ale w Google można znaleźć kilka przepisów (niestety nie wiem, który lepszy). Zamiast tego kremu możesz zrobić krem kawowy lub orzechowy.
Ależ przepiękny i na dodatek tak apetyczny w środku mniam aż mi ślinka pociekła ?