TORT Z KREMEM ŚMIETANKOWYM
Tort z kremem śmietankowym i galaretką robiłam dwa razy. Pierwszy tort Baran trafił do klasy Kacpra z okazji śniadanka Wielkanocnego, które zorganizowała im Pani wychowawczyni.
W klasie Kacpra są dzieci uczulone na orzechy i musiałam zrobić kremy, które ich nie zawierają. Połącznie musu owocowego z kremem śmietankowym i kolorową galaretką okazało się bardzo smaczne. Wyszedł mi lekki, owocowy torcik, który przypadł do gustu małym smakoszom. Dlatego też zrobiłam torcik drugi raz, abym mogła go uwiecznić i podzielić się przepisem z Wami 🙂
P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni.
1 dzień: Pieczemy biszkopt i przygotowujemy galaretkę.
2 dzień: Przygotowujemy mus malinowy i krem śmietankowy. Składamy tort.
3 dzień: Tynkujemy tort i dekorujemy. Robimy uszy z kremu maślanego.
4 dzień: Tort z kremem śmietankowym podajemy gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami), gdyż jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć!
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
ILOŚĆ PORCJI – Jak obliczyć ilość porcji
ZOBACZ!
Składniki – forma o śr 20 cm:
- 250 g jajek bez skorupki (5 jajek 'M’ )
- 150 g drobnego cukru
- 180 g mąki pszennej
W misce, przy pomocy miksera, ubijamy jajka z cukrem (w słabszym mikserze na wysokich obrotach, w robotach o dużej mocy na średnich obrotach). Miksujemy całość ok 12-15 min, aż masa potroi swoją objętość. Im więcej jajek, tym dłuższy czas ubijania (zależy to też od miksera). Wyłączamy mikser.
Nasączenie: przegotowana woda Podoba Ci się przepis na tort z kremem śmietankowym?Kolorowe galaretki – użyłam malinową i cytrynową:
Mus malinowy:
W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijamy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
Odkładamy mikser.krem ze śmietany:
Krem do tynkowania – krem maślany Milky Way – tort wysoki 10 cm, śr 20 cm – skorzystaj z Przelicznika foremek:
Składniki na nos i uszy:
Dodatkowo:
Następnie do większej części kremu dodajemy barwnik. Barwnik dodajemy stopniowo, w małych ilościach, aby uzyskać odpowiedni odcień koloru.
Wykonanie tortu:
Polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.Wyciągamy tort z rantu: ściągamy rant i odklejamy papier do pieczenia. Polecam wpis: wyciąganie tortu z rantu.
Tort bez problemu można otynkować jedną warstwą kremu, nakładając od razu cały krem maślany. Nie trzeba nakładać pierwszej, cieńszej warstwy. Dlatego róbcie tak, jak Wam jest łatwiej.
Uwagi:
Smacznego 🙂
Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!