TORTY

TORT Z MICHAŁKAMI I RÓŻAMI

tort z michałkami i różami, tort michałkowy, tort dwa michały, tort z różami, krem maślany na bezie szwajcarskiej
Czekoladowy tort z michałkami, obsypany różami to moja słodka propozycja na Dzień Kobiet :).
Tort z michałkami zrobiłam z okazji urodzin mojego męża. Wybór smaków nie był przypadkowy, bo jakie inne kremy lepiej pasowałyby do mężczyzny o imieniu Michał? Miałam pewne obawy związane z dekoracją tortu. Robiłam wcześniej róże z kremu śmietankowego (kremówka + mascarpone), ale nie byłam zadowolona z efektu końcowego. Dlatego w tym przypadku zrobiłam je z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej. Róże wyszły mi tak pięknie, że mąż dosłownie oniemiał na widok tortu! Widocznie pierwszy raz dostał od kobiety tak słodki bukiet ;).

P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni:
Dzień 1:  Pieczemy biszkopt i rozpuszczamy czekolady do kremów z michałkami.
Dzień 2:  Robimy kremy z michałkami i składamy tort (przekładamy biszkopt kremami).
Dzień 3: Dekorujemy tort kremem maślanym.
Dzień 4: Podajemy tort gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć!

Skorzystaj z Przelicznika foremek.

Biszkopt kakaowy ‘rzucany’ (tortownica, śr 20cm) – biszkopt kakaowy:

  • 5 białek + szczypta soli
  • 160 g drobnego cukru
  • 5 łyżek wody, zimnej
  • 5 żółtek
  • 120 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  1. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. W misce, przy pomocy miksera ubijamy białka z solą na sztywną pianę (zaczynamy od wolnych obrotów i stopniowo zwiększamy do najszybszych). Po ok dwóch minutach dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy od 12-15 min, aż masa zgęstnieje. Pod koniec dodajemy wodę i dokładnie mieszamy.
  3. Nadal ubijając dodajemy żółtka, jedno po drugim (zanim dodamy kolejne żółtko dokładnie mieszamy poprzednie). Gdy otrzymamy jednolitą masę odkładamy mikser.
  4. W dwóch turach wsypujemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie łączymy z masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej.
  5. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 20cm, wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
  6. Pieczemy ok 35 – 40 min w 160 – 170ºC (bez termoobiegu), lub dłużej, do suchego patyczka.
  7. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na podłogę z wysokości ok 40 cm. Podnosimy i zostawiamy na blacie do wystudzenia.
  8. Przy pomocy noża oddzielamy biszkopt od formy, wyciągamy i kroimy na trzy równe blaty.
Krem z michałkami klasycznymi – krem z michałkami:
  • 200 ml śmietany kremówki 36%*
  • 130 g mlecznej czekolady, połamanej
  • 20 g gorzkiej/mlecznej czekolady, połamanej 
  • 50 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 40 g podpieczonych i drobno posiekanych orzeszków ziemnych (nie solonych)
  • 4 klasyczne ‘Michałki’, drobno posiekane
  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
  2. Następnie umieszczamy w misce schłodzony krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (wolniejsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odkładamy mikser. Dodajemy posiekane cukierki, orzeszki ziemne. Rózgą kuchenną lub szpatułką krótko i delikatnie mieszamy. Jeśli krem wyjdzie za gęsty można użyć miksera do mieszania (wolne obroty).
  3. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.
Krem z białymi michałkami – krem z białymi michałkami:
  • 180 ml śmietany kremówki 36%*
  • 120 g białej czekolady
  • 125 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 40 g podpieczonych, drobno posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych
  • 4 białe ‘Michałki’, drobno posiekane
  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną czekoladę. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
  2. Następnie umieszczamy w misce schłodzony krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (wolniejsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odkładamy mikser. Dodajemy posiekane cukierki i orzeszki ziemne. Rózgą kuchenną lub szpatułką krótko i delikatnie mieszamy. Jeśli krem wyjdzie za gęsty można użyć miksera do mieszania (wolne obroty).
  3. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.
tort z michałkami i różami, tort michałkowy, tort dwa michały, tort z różami, krem maślany na bezie szwajcarskiej
Krem maślany na bezie szwajcarskiej – Krem maślany:
  • 6 białek
  • 350 g cukru
  • 500 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu) 
  • barwnik spożywczy, różowy lub czerwony
  • 2 łyżeczki ulubionego ekstraktu, np. waniliowego (opcjonalnie)
  1. W metalowej misce umieszczamy białka i cukier. Miskę umieszczamy na rondelku z małą ilością wrzącej wody (gotujemy wodę na małym ogniu). Za pomocą rózgi kuchennej mieszamy całość, aż cukier się rozpuści. Białka będą gotowe w chwili, gdy nie wyczujemy już między palcami cukru.
  2. Wyłączamy palnik i odkładamy miskę na blat. Zanim zabierzemy się za ubijanie białek odczekajmy parę minut, aby się ostudziły. Gorące białka w misce możemy również włożyć do dużego garnka z zimną wodą, aby szybciej ostygły (mieszamy masę co jakiś czas, aby nie zrobiła się skorupa).
  3. Ostudzona masę ubijamy za pomocą miksera ręcznego lub przelewamy białka do miski miksera planetarnego. Zaczynając od wolnych obrotów i stopniowo je zwiększając, ubijamy białka ok 12-15 min. Gotowa masa ma być gęsta i zimna.
    Gdy masa nadal będzie trochę ciepła (ale gęsta) odstawmy ją na 5 min, aby ostygła.
  4. Jeśli posiadamy mikser planetarny zmieniamy końcówkę ubijającą na mieszającą.
  5. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy do białek małe kawałki miękkiego masła. Po chwili masa zrobi się luźniejsza i będzie wyglądała na zwarzoną, ale tak ma być!
    Miksujemy dalej, aż krem ponownie zgęstnieje, ok 5 min.
  6. Do gęstego kremu dodajemy stopniowo, w małej ilości, barwnik oraz ekstrakt (opcjonalnie). Miksujemy na szybkich obrotach do momentu połączenia się składników i uzyskania odpowiedniego koloru.
    Następnie zmniejszamy obroty miksera (do najwolniejszych), aby odpowietrzyć krem.
    Miksujemy całość ok 5-10 minut.
     Dzięki temu krem będzie gładki, bez dziur.
  7. Jeśli używamy miksera ręcznego, to gotowy krem maślany mieszamy łyżką, aby go odpowietrzyć.
  8. Krem maślany na bezie szwajcarskiej możemy przechowywać w lodówce, jeśli nie możemy od razu udekorować nim tortu. Przed ponownym użyciem trzeba go wcześniej wyciągnąć, aby się ocieplił, zmiękł. Następnie ponownie miksujemy, aż krem uzyska odpowiednią konsystencję. Ponownie go odpowietrzamy, zmniejszając obroty miksera.

Dodatkowo:

  • ok 150 g konfitury porzeczkowej / malinowej
  • ¾ szkl słabej kawy do nasączenia (zaparzona i wystudzona)
Wykonanie:
  1. Pierwszy blat biszkoptowy umieszczamy na tortownicy. Nasączmy go kawą i nakładamy warstwę konfitury. Wykładamy krem z klasycznymi michałkami i za pomocą szpatułki rozprowadzamy go równomiernie. Nakładamy drugi blat biszkoptowy i nasączamy go kawą. Nakładamy konfiturę, a następnie krem z białymi michałkami. Wyrównujemy go szpatułką i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym, który również nasączamy.
  2. Za pomocą szpatułki ‘tynkujemy’ cały tort cienką warstwą kremu maślanego.
  3. Następnie umieszczamy krem maślany w worku cukierniczym z tylką (duża gwiazda) i dekorujemy cały tort tworząc róże – filmik instruktażowy Tutaj.
  4. Gotowy tort przechowujemy w lodówce.

Uwagi:
  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na krem.
  2. Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone (ok 80g). Zrobiłam krem na śmietance 36% z ‘Piątnica’, która jest gęsta, prawie jak mascarpone. Inne śmietanki 36% są płynniejsze/rzadsze, dlatego warto wtedy zwiększyć ilość mascarpone (ok 50-80g). Jeśli zwiększamy ilość mascarpone warto dodać więcej czekolady, aby wzmocnić smak (ok 30-50g).
  4. Biszkopt kakaowy można zastąpić jasnym biszkoptem. Biszkopt kakaowy wyrasta z lekką górką, dlatego po wyjęciu z formy można go położyć ‘do góry nogami’, aby się wyrównał.
  5. Najlepiej zrobić rant z papieru do pieczenia wewnątrz tortownicy, aby zapobiec w ten sposób wylaniu się biszkoptu podczas pieczenia.
  6. Krem z michałkami klasycznymi wychodzi dość słodki. Jeśli nie przepadamy za takimi kremami możemy dać trochę gorzkiej czekolady – ok 20g.
  7. Nie przesadzajmy z nasączeniem blatów, aby nie ‘zatopić’ biszkoptu. Nie jest konieczne zużycie całej ilości kawy podanej w przepisie.
  8. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 170°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!
Obserwuj ‘Słodki Pomysł’ na Instagramie.

tort z michałkami i różami, tort michałkowy, tort dwa michały, tort z różami, krem maślany na bezie szwajcarskiej

tort z michałkami i różami, tort michałkowy, tort dwa michały, tort z różami, krem maślany na bezie szwajcarskiejŹródło inspiracji Tutaj.

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

19 komentarzy

  • Odpowiedź
    Papa
    2 lipca 2018 at 22:10

    proszę o podpowiedź, który krem jest najlepszy do róż ? Pisała Pani też o tym z mlekiem skondensowanym… Nie chcę smaku masła

  • Odpowiedź
    Alicja
    11 maja 2018 at 21:24

    Czy tort można ozdobić dzień przed i róże nie spyną?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      11 maja 2018 at 22:17

      Można. Jak najbardziej. Jeśli tort będzie przetrzymywany w lodówce, to nie ma prawa nic spłynąć. To krem na maśle i długo utrzymuje kształt.

  • Odpowiedź
    Aga
    27 kwietnia 2018 at 21:16

    Mam tortownice 26cm o ile zwiększyć ilość składników?

  • Odpowiedź
    Aga
    26 kwietnia 2018 at 12:23

    Potrzebuje tort na czwartek czyli piekę biszkopty i rozpuszczam czekolady we wtorek, skłaładm i dekoruje w środę i w czwartek podaje. Czy dekoracja wytrzyma tyle w lodówce??

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      26 kwietnia 2018 at 13:20

      Tak. Jak najbardziej wytrzyma 🙂 Zawsze robię torty wcześniej i etapami, bo przy dzieciach jest mi łatwiej go wtedy zrobić :).

      • Odpowiedź
        Aga
        26 kwietnia 2018 at 21:27

        Super. Dziękuję za odpowiedź:) przy mojej trójce też jest ciężko zrobić coś bardziej precyzyjnego;)

  • Odpowiedź
    Ewa
    7 października 2017 at 17:06

    Witam. Mam pytanie odnośnie masy maślanej na bezie szwajcarskiej. Czy z takich proporcji wystarczy mi na obłożenie różami tortu o śr 24cm?

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      7 października 2017 at 18:47

      Nie. Mi kremu z tej porcji niewiele zostało. Zrobiłabym z 8 białek, aby starczyło na poprawki w razie czego.

  • Odpowiedź
    Monika
    7 marca 2017 at 19:08

    oooo znalazłam połączenie obu kremów! 🙂 tylko coś na górę i boki zamiast tego kremu musiałąbym wymyślić… masz jakąś radę?

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      7 marca 2017 at 20:45

      Pyt.1. Będzie słodko ale da się zjeść 🙂 Dlatego dodałam kwaśny dżem, aby przełamać słodycz. Jak najbardziej może Pani dodać do kremu z klasycznymi michałkami gorzką czekoladę (ok 20-30g). Wtedy jednak bardziej będzie przypominał krem czekoladowy z dodatkiem michałków. Ale również będzie pyszny, bo ja też za pierwszym razem dałam za dużo gorzkiej czekolady i nikt nie narzekał.
      Pyt.2. Jak Pani chce udekorować tort? Jeśli chce Pani obsypać pokruszonymi michałkami lub orzeszkami to trzeba zrobić podwójną porcję kremu z michałkami klasycznymi. Tylko przed dodaniem orzeszków i michałków trzeba odłożyć część samego kremu czekoladowego na bok do otynkowania tortu.
      Mam nadzieję, że pomogłam. Jeśli ma Pani jakieś pytania to proszę pisać 🙂 Pozdrawiam.

      • Odpowiedź
        Monika
        30 marca 2017 at 20:52

        Powracam do tematu bo urodziny tuż, tuż 🙂 a czy ten krem z białych Michałków też się nada do dekoracji? Oczywiście bez orzeszków i michałków? Bardziej podobałby mi się jasny tort, może wtedy biszkopt zrobię kakaowy, a z tradycyjnego kremu “michałkowego” zrezygnuję na rzecz jednej warstwy kremu budyniowego? Ewentualnie właśnie budyniowy do dekoracji?

        • Odpowiedź
          Słodki Pomysł
          30 marca 2017 at 21:53

          Myślę, że nadałby się, ale nie gwarantuję takiego efektu jak w tym torcie. Można zrobić krem do dekoracji z samej kremówki + mascarpone w proporcjach 1:1. Robiłam takie róże z takiego kremu i wyszły jak na załączonym zdjęciu. Nie robiłam dekoracji z kremu budyniowego i nie ryzykowałabym 🙂 Do przełożenia tortu jak najbardziej można zrobić krem budyniowy :)Do tej pory robiłam krem budyniowy o smaku cytrynowym i połączyłam go z kremem z klasycznych michałków… pycha! Pozdrawiam.

  • Odpowiedź
    Magda M.
    4 marca 2017 at 10:01

    Ojej, wspaniaaaały! Ja tak chyba nie umiem….. Kiedyś zrobiłam mężowi hiper-czekoladowy tort z maltesersami. Torty to kawał ciężkiej pracy, są naprawdę czasochłonne. Ale efekt powala!

  • Odpowiedź
    Słodki Pomysł
    3 marca 2017 at 18:47

    Dziękuję 🙂 Robiony dla męża, więc włożyłam całe serce 🙂

  • Odpowiedź
    Kaśka
    3 marca 2017 at 14:50

    dlaczego nie ma fotki z przekroju tortu 🙁

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      3 marca 2017 at 15:50

      Zdjęcie w przekroju robiłam w pośpiechu i nie wyszło za fajnie. Ale dodam je skoro jest potrzebne 🙂

  • Zostaw komentarz