Tort z michałkami i różami

tort z michałkami i różami, tort michałkowy, tort dwa michały, tort z różami, krem maślany na bezie szwajcarskiej

Czekoladowy tort z michałkami, obsypany różami to moja słodka propozycja na Dzień Kobiet :).
Tort z michałkami zrobiłam z okazji urodzin mojego męża. Wybór smaków nie był przypadkowy, bo jakie inne kremy lepiej pasowałyby do mężczyzny o imieniu Michał? Miałam pewne obawy związane z dekoracją tortu. Robiłam wcześniej róże z kremu śmietankowego (kremówka + mascarpone), ale nie byłam zadowolona z efektu końcowego. Dlatego w tym przypadku zrobiłam je z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej. Róże wyszły mi tak pięknie, że mąż dosłownie oniemiał na widok tortu! Widocznie pierwszy raz dostał od kobiety tak słodki bukiet ;).

P.S. Pracę nad tortem najlepiej podzielić sobie na kilka dni:
Dzień 1:  Pieczemy biszkopt i rozpuszczamy czekolady do kremów z michałkami.
Dzień 2:  Robimy kremy z michałkami, składamy i dekorujemy tort.

Biszkopt kakaowy ‚rzucany’ (tortownica, śr 20cm):

  • 5 białek + szczypta soli
  • 160 g drobnego cukru
  • 5 łyżki zimnej wody
  • 5 żółtek
  • 120 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  1. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. W misce, przy pomocy miksera ubijamy białka z solą na sztywną pianę (zaczynamy od wolnych obrotów i stopniowo zwiększamy do najszybszych). Po ok dwóch minutach dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy ok 12-15 min, aż masa zgęstnieje. Pod koniec dodajemy wodę i dokładnie mieszamy.
  3. Nadal ubijając dodajemy żółtka, jedno po drugim (zanim dodamy kolejne żółtko dokładnie mieszamy poprzednie). Gdy otrzymamy jednolitą masę odkładamy mikser.
  4. W dwóch turach wsypujemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie łączymy z masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej.
  5. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 20cm, wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
  6. Pieczemy ok 35 – 40 min w 150 – 160ºC (bez termoobiegu), lub dłużej, do suchego patyczka.
  7. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na podłogę z wysokości ok 40 cm. Podnosimy i zostawiamy na blacie do wystudzenia.
  8. Przy pomocy noża oddzielamy biszkopt od formy, wyciągamy i kroimy na trzy równe blaty.
Krem z michałkami klasycznymi – krem z michałkami:
  • 200 ml śmietany kremówki 36%*
  • 130 g mlecznej czekolady, połamanej
  • 20 g gorzkiej/mlecznej czekolady, połamanej 
  • 50 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 40 g podpieczonych i drobno posiekanych orzeszków ziemnych (nie solonych)
  • 4 klasyczne ‚Michałki’, drobno posiekane
  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
  2. Następnie umieszczamy w misce schłodzony krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (wolniejsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odkładamy mikser. Dodajemy posiekane cukierki, orzeszki ziemne. Rózgą kuchenną lub szpatułką krótko i delikatnie mieszamy. Jeśli krem wyjdzie za gęsty można użyć miksera do mieszania (wolne obroty).
  3. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.
Krem z białymi michałkami – krem z białymi michałkami:
  • 180 ml śmietany kremówki 36%*
  • 120 g białej czekolady
  • 125 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 40 g podpieczonych, drobno posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych
  • 4 białe ‚Michałki’, drobno posiekane
  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną czekoladę. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
  2. Następnie umieszczamy w misce schłodzony krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (wolniejsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odkładamy mikser. Dodajemy posiekane cukierki i orzeszki ziemne. Rózgą kuchenną lub szpatułką krótko i delikatnie mieszamy. Jeśli krem wyjdzie za gęsty można użyć miksera do mieszania (wolne obroty).
  3. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.
tort z michałkami i różami, tort michałkowy, tort dwa michały, tort z różami, krem maślany na bezie szwajcarskiej
Krem maślany na bezie szwajcarskiej – Krem maślany:
  • 6 białek
  • 350 g cukru
  • 500 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu) 
  • barwnik spożywczy, różowy lub czerwony
  • 2 łyżeczki ulubionego ekstraktu, np. waniliowego (opcjonalnie)
  1. W metalowej misce umieszczamy białka i cukier. Miskę umieszczamy na rondelku z wrzącą wodą (gotujemy wodę na małym ogniu). Za pomocą rózgi kuchennej mieszamy całość, aż cukier się rozpuści. Białka będą gotowe w chwili, gdy nie wyczujemy już między palcami cukru.
  2. Wyłączamy palnik i odkładamy miskę na blat. Zanim zabierzemy się za ubijanie odczekajmy parę minut, aby białka przestygły (ok 5 minut).
    Gorące białka w misce możemy również włożyć do dużego garnka z zimną wodą, aby szybciej ostygły (mieszamy masę co jakiś czas, aby nie zrobiła się skorupa). Następnie ostudzona masę ubijamy za pomocą miksera ręcznego lub przelewamy białka do miski miksera planetarnego.
  3. Mikserem, zaczynając od wolnych i stopniowo zwiększając obroty, ubijamy białka przez ok 12-15 min. Gotowa masa będzie gęsta i zimna.
    Gdy białka będą nadal ciepłe odstawmy je na 5 min, aby przestygły.
  4. Jeśli posiadamy mikser planetarny zmieniamy końcówkę ubijającą na mieszającą.
  5. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy małe kawałki miękkiego masła. Po chwili masa zrobi się luźniejsza i będzie wyglądała na zwarzoną, ale tak ma być! Miksujemy dalej, aż krem ponownie zgęstnieje (ok 5 min).
  6. Do gotowego kremu dodajemy stopniowo, w małej ilości barwnik spożywczy i ekstrakt (opcjonalnie). Miksujemy do momentu połączenia się składników i uzyskania odpowiedniego koloru.
  7. W mikserze planetarnym gotowa masa będzie ‘mlaskała’ o ścianki miksera. Przy użyciu ręcznego miksera ten efekt nie będzie aż tak widoczny, ale ławo rozpoznać kiedy krem jest już gotowy.
  8. Krem maślany na bezie szwajcarskiej możemy przechowywać w lodówce, jeśli nie możemy od razu udekorować nim tortu. Przed ponownym użyciem trzeba go wcześniej wyciągnąć, aby się ocieplił zmiękł. Następnie mikserem ponownie mieszamy, aby uzyskał odpowiednią konsystencję.
  9. Krem maślany można również zamrozić.

Dodatkowo:

  • ok 150 g konfitury porzeczkowej / malinowej
  • ¾ szkl słabej kawy do nasączenia (zaparzona i wystudzona)
Wykonanie:
  1. Pierwszy blat biszkoptowy umieszczamy na tortownicy. Nasączmy go kawą i nakładamy warstwę konfitury. Wykładamy krem z klasycznymi michałkami i za pomocą szpatułki rozprowadzamy go równomiernie. Nakładamy drugi blat biszkoptowy i nasączamy go kawą. Nakładamy konfiturę, a następnie krem z białymi michałkami. Wyrównujemy go szpatułką i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym, który również nasączamy.
  2. Za pomocą szpatułki ‚tynkujemy’ cały tort cienką warstwą kremu maślanego.
  3. Następnie umieszczamy krem maślany w worku cukierniczym z tylką (duża gwiazda) i dekorujemy cały tort tworząc róże – filmik instruktażowy Tutaj.
  4. Gotowy tort przechowujemy w lodówce.

Uwagi:
  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na krem.
  2. Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone (ok 80g). Zrobiłam krem na śmietance 36% z ‚Piątnica’, która jest gęsta, prawie jak mascarpone. Inne śmietanki 36% są płynniejsze/rzadsze, dlatego warto wtedy zwiększyć ilość mascarpone (ok 50-80g). Jeśli zwiększamy ilość mascarpone warto dodać więcej czekolady, aby wzmocnić smak (ok 30-50g).
  4. Biszkopt kakaowy można zastąpić jasnym biszkoptem. Biszkopt kakaowy wyrasta z lekką górką, dlatego po wyjęciu z formy można go położyć ‚do góry nogami’, aby się wyrównał.
  5. Najlepiej zrobić rant z papieru do pieczenia wewnątrz tortownicy, aby zapobiec w ten sposób wylaniu się biszkoptu podczas pieczenia.
  6. Krem z michałkami klasycznymi wychodzi dość słodki. Jeśli nie przepadamy za takimi kremami możemy dać trochę gorzkiej czekolady – ok 20g.
  7. Nie przesadzajmy z nasączeniem blatów, aby nie ‚zatopić’ biszkoptu. Nie jest konieczne zużycie całej ilości kawy podanej w przepisie.
  8. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 170°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!
Obserwuj mój profil na Instagramie
 lub śledź mnie na Facebooku.
Zapraszam!

tort z michałkami i różami, tort michałkowy, tort dwa michały, tort z różami, krem maślany na bezie szwajcarskiej

tort z michałkami i różami, tort michałkowy, tort dwa michały, tort z różami, krem maślany na bezie szwajcarskiej

tort z michałkami i różami, tort michałkowy, tort dwa michały, tort z różami, krem maślany na bezie szwajcarskiej

tort z michałkami i różami, tort michałkowy, tort dwa michały, tort z różami, krem maślany na bezie szwajcarskiej

tort z michałkami i różami, tort michałkowy, tort dwa michały, tort z różami, krem maślany na bezie szwajcarskiej

tort z michałkami i różami, tort michałkowy, tort dwa michały, tort z różami, krem maślany na bezie szwajcarskiejŹródło inspiracji Tutaj.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

17 thoughts on “Tort z michałkami i różami

  1. Potrzebuje tort na czwartek czyli piekę biszkopty i rozpuszczam czekolady we wtorek, skłaładm i dekoruje w środę i w czwartek podaje. Czy dekoracja wytrzyma tyle w lodówce??

  2. Witam. Mam pytanie odnośnie masy maślanej na bezie szwajcarskiej. Czy z takich proporcji wystarczy mi na obłożenie różami tortu o śr 24cm?

  3. oooo znalazłam połączenie obu kremów! 🙂 tylko coś na górę i boki zamiast tego kremu musiałąbym wymyślić… masz jakąś radę?

    1. Pyt.1. Będzie słodko ale da się zjeść 🙂 Dlatego dodałam kwaśny dżem, aby przełamać słodycz. Jak najbardziej może Pani dodać do kremu z klasycznymi michałkami gorzką czekoladę (ok 20-30g). Wtedy jednak bardziej będzie przypominał krem czekoladowy z dodatkiem michałków. Ale również będzie pyszny, bo ja też za pierwszym razem dałam za dużo gorzkiej czekolady i nikt nie narzekał.
      Pyt.2. Jak Pani chce udekorować tort? Jeśli chce Pani obsypać pokruszonymi michałkami lub orzeszkami to trzeba zrobić podwójną porcję kremu z michałkami klasycznymi. Tylko przed dodaniem orzeszków i michałków trzeba odłożyć część samego kremu czekoladowego na bok do otynkowania tortu.
      Mam nadzieję, że pomogłam. Jeśli ma Pani jakieś pytania to proszę pisać 🙂 Pozdrawiam.

      1. Powracam do tematu bo urodziny tuż, tuż 🙂 a czy ten krem z białych Michałków też się nada do dekoracji? Oczywiście bez orzeszków i michałków? Bardziej podobałby mi się jasny tort, może wtedy biszkopt zrobię kakaowy, a z tradycyjnego kremu „michałkowego” zrezygnuję na rzecz jednej warstwy kremu budyniowego? Ewentualnie właśnie budyniowy do dekoracji?

        1. Myślę, że nadałby się, ale nie gwarantuję takiego efektu jak w tym torcie. Można zrobić krem do dekoracji z samej kremówki + mascarpone w proporcjach 1:1. Robiłam takie róże z takiego kremu i wyszły jak na załączonym zdjęciu. Nie robiłam dekoracji z kremu budyniowego i nie ryzykowałabym 🙂 Do przełożenia tortu jak najbardziej można zrobić krem budyniowy :)Do tej pory robiłam krem budyniowy o smaku cytrynowym i połączyłam go z kremem z klasycznych michałków… pycha! Pozdrawiam.

  4. Ojej, wspaniaaaały! Ja tak chyba nie umiem….. Kiedyś zrobiłam mężowi hiper-czekoladowy tort z maltesersami. Torty to kawał ciężkiej pracy, są naprawdę czasochłonne. Ale efekt powala!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *