TORT Z TRUFLAMI

by Magdalena Indyka
image_print

Tort z truflami był moim urodzinowym marzeniem, dlatego nie wiem co mnie podkusiło, aby zrobić go mężowi z okazji imienin?!? Może z powodu wyglądu? Taki ciemny typ bardziej pasuje do mężczyzny niż do płci pięknej ;).
Najważniejsze, że mężowi tort bardzo smakował, mimo iż nie przepada za mocno czekoladowymi wypiekami. A ten tort to prawdziwa czekoladowa bomba! Jeśli podzielacie moją słabość do 'Trufli’, to również obdarzycie ten tort bezgraniczną miłością ;). No chyba że ktoś nie toleruje czekolady w takiej ilości ;). Są tu tacy?

P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni:
1 dzień: Pieczemy ciasto i rozpuszczamy cukierki z czekoladą.
2 dzień: Robimy krem z truflami, składamy i tynkujemy tort.
3 dzień: Dekorujemy tort polewą i kremem z truflami (cukierki rozpuszczamy dzień wcześniej).
4 dzień: Podajemy tort gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć!

Skorzystaj z Przelicznika foremek

Składniki na ciasto (tortownica, śr 20 cm):
  • 200 g mąki pszennej
  • 70 g kakao (używam Wedel)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka, rozm. 'L’
  • 200 ml mleka
  • 200 g drobnego cukru 
  • 150 ml oleju rzepakowego
  1. W misce mieszamy przesianą mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia.
  2. W drugiej misce, za pomocą rózgi kuchennej dokładnie mieszamy jajka, mleko, cukier i olej. Dodajemy suche składniki i mieszamy całość tylko do połączenia się składników.
  3. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o śr 20 cm.
  4. Pieczemy ok 55-60 minut w 170°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy. Kroimy ciasto na 3 równe blaty. Ciasto czekoladowe wyrasta z górką, którą ścinamy.
Krem z truflami – krem z truflami:
  • 630 g śmietanki kremówki 36%*
  • 27 cukierków Trufle (Wawel), pokrojonych  (ok 490-513 g)
  • 165 g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 240 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę. Gdy będzie ciepła dodajemy pokrojone cukierki i połamaną czekoladę (nie zdejmujemy rondelka z palnika). Całość dokładnie mieszamy, aż czekolada z cukierkami się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Pamiętajmy przy tym, aby nie doprowadzić masy do wrzenia. Zdejmujemy rondelek z palnika. Jeśli cukierki nie rozpuściły się do końca przecedzamy masę przez sitko. Odstawiamy masę czekoladową do wystudzenia. Następnie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia schłodzoną masę truflową i serek mascarpone umieszczamy w misce. Przy pomocy miksera (średnie/większe obroty) mieszamy całość do momentu otrzymania gęstego i stabilnego kremu.

Dodatkowo:

  • ok 150 g konfitury żurawinowej/malinowej/wiśniowej
  • 3/4 szkl wody + 2 łyżeczki kakao, do nasączenia
 Polewa z gorzkiej czekolady – drip na tort
  • 90 g śmietanki kremówki 30%/36% lub więcej
  • 70 g gorzkiej czekolady (64% zawartości kakao)
  • 20 g mlecznej czekolady
  • trochę mleka, do rozrzedzenia polewy
  • trochę czarnego barwnika jeśli chcemy uzyskać czarny drip
  1. Zamiast mieszanki gorzkiej i mlecznej czekolady można użyć czekolady deserowej, z 55% zawartości kakao.
  2. W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy kremówkę, aby była gorąca (staramy się nie doprowadzić do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Mieszamy całość, aż uzyskamy jednolitą masę czekoladową. Jeśli polewa wyjdzie za gęsta dodajemy trochę śmietanki lub mleka i mieszamy, aż uzyskamy luźniejszą konsystencję. Dodając mleko/śmietankę możemy przez chwilę lekko podgrzać drip.
  3. Drip nie może być gorący w momencie nakładania na tort, ponieważ rozpuści nam krem. Powinien mieć ok 36 stopni. Niestety nigdy tego dokładnie nie sprawdzałam. Pilnuję tylko, aby polewa nie była za ciepła.
  4. Drip nakładamy na schłodzony tort za pomocą łyżeczki, worka cukierniczego lub specjalnej butelki.
    Zaczynamy od brzegów tortu. Zanim wylejemy resztę polewy na wierzch tortu polecam go trochę rozrzedzić mlekiem. Wtedy powierzchnia dripu będzie gładka. Za pomocą szpatułki równomiernie rozprowadzamy drip.
  5. Tort z truflami przed dekoracją polewą czekoladową schładzamy kilka godzin w lodówce. Na zimnym torcie polewa szybciej zastyga, przez co tworzą się ładne spływające czekoladowe sople.

tort z truflami, tort truflowy, krem z truflami, krem truflowy, czekolada, cukierki, trufle,

Przepis na biały drip z białej czekolady.

Dekoracja – krem z truflami:
  • 240 g kremówki 36%*
  • 8 cukierków Trufle, pokrojonych (ok 144-152 g)
  • 55 g czekolady gorzkiej
  • 100 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. Krem robimy tak samo jak krem z truflami do tortu.
  2. Gotowy krem wkładamy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy tort.
Wykonanie:
  1. Pierwszy blat ciasta czekoladowego umieszczamy na tortownicy. Nasączmy go wodą z kakao i nakładamy cienką warstwę konfitury. Wykładamy pierwszą porcję kremu z truflami. Rozprowadzamy krem równomiernie za pomocą szpatułki. Nakładamy drugi blat ciasta i nasączamy go. Nakładamy konfiturę, a następnie drugą porcję kremu. Wyrównujemy krem i nakładamy ostatni blat ciasta czekoladowego, który również nasączamy.
  2. Za pomocą szpatułki tynkujemy cały tort cienką warstwą pozostałego kremu.
  3. Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki. Gdy się schłodzi nakładamy polewę czekoladową z żelatyną. Na końcu dekorujemy tort kremem z truflami.
  4. Tort z truflami przechowujemy w lodówce.

 

Uwagi:
  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz serka mascarpone.
  2. Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Jeden cukierek waży ok 17-19 g. Dlatego ciężko określić dokładną wagę cukierków :).
  4. Do tego kremu użyłam śmietankę 36% UHT w kartoniku.
  5. Przepis na polewę z żelatyną, która pięknie spływa z tortu, zdradziła mi Estera z grupy 'Słodki Pomysł’ na FB, której jestem ogromnie wdzięczna :).
  6. Ciasto czekoladowe można zastąpić biszkoptem kakaowym (przepis Tutaj).
  7. Nie przesadzajmy z nasączeniem blatów, aby nie ‘zatopić’ ciasta.
  8. Ciasto czekoladowe wyrasta z górką, którą ścinamy.
  9. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 170°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika, grzałka dolna. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂

tort z truflami, tort truflowy, krem z truflami, krem truflowy, czekolada, cukierki, trufle,

tort z truflami, tort truflowy, krem z truflami, krem truflowy, czekolada, cukierki, trufle,

tort z truflami, tort truflowy, krem z truflami, krem truflowy, czekolada, cukierki, trufle,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

0 0 głosy
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

64 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
IzBela
IzBela
4 lat temu

Cześć, trafiłam dopiero pierwszy raz na Twój blog, ale już mi się spodobał!
Planuje zrobić Twój tort chłopakowi na urodziny bo podobnie jak Ty uwielbia trufle, ale mam pytanie. Czy mogę skropić środkowa warstwę biszkoptu alkoholem ? Jeśli tak to czy oprócz rumu będzie pasował jakiś inny alkohol np whisky? I czy rozcieńczać go wtedy tez z woda ?
Z góry dziękuje za odpowiedz 🙂

Magdalena
Magdalena
4 lat temu

witam,
czy blaszkę wkładać do nagrzanego piekarnika czy do zimnego?

Magdalena
Magdalena
5 lat temu

Jaka tylka dekorowalas ten piekny tort? ♥️

J
J
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
5 lat temu

Czy można na biały drip dać posypkę cukrową?

Ania
Ania
5 lat temu

Witam!Czy konfitura z czarnych porzeczek będzie tu pasować?Jakiej wysokości wychodzi ten tort po złożeniu?(Mam tortownicę 22cm i zastanawiam się czy te 2 cm zrobią faktycznie różnicę?). Pozdrawiam

Ania
Ania
5 lat temu

Ze do polewy można użyć śmietanki 36% ? Czy wyjdzie za gęsta?
Pozdrawiam ?

Aneta
Aneta
5 lat temu

Mniam… aż ślinka cieknie, kocham trufle ten tort jest idealny dla mnie ?. Napewno wypróbuję ten przepis. Dlaczego tak późno trafiłam na twój blog ? tutaj są same pyszności.

Marianna
Marianna
5 lat temu

Planuje jutro zacząć piec tort, i mam pytanie odnośnie wody do nasaczania blatów ciasta. Plus minus ile wody potrzebujemy i ile kakao? Czy dodać jeszcze cukier, czy już nie trzeba?
I odnośnie mąki, z jakiej firmy jest dobra mąka? Ja mieszkam w USA i my mamy trochę inna mąkę, więc planuje kupić mąkę polskiej firmy. Dziękuję za wszystkie rady.

Marianna
Marianna
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
5 lat temu

Dziękuję bardzo

Marta
Marta
5 lat temu

Przez pomyłkę zamiast 170ml oleju dałam 200…ale dałam też troszkę więcej mąki. Czy ciasto wyjdzie?

Joanna
Joanna
6 lat temu

zrobiłam ten tort mężowi do pracy, wszyscy byli zachwyceni. Rzeczywiście mega czekoladowy, dość ciężki, ale trudno mu się oprzeć. Jedyne co mi nie wyszło to masa do dekoracji, robiłam ją w termomixie i prawdopodobnie przegapiłam moment kiedy krem był gęsty i potem zrobiła się rzadka papka i nie dało się już nic zrobić (jedynie zjeść łyżką 😉 dekorację zrobiłam z serka mascarpone i śmietanki + odrobinę czekolady. To będzie z pewnością mój popisowy tort 🙂 dziękuję za inspirację

Aska
Aska
6 lat temu

Czy frużelina jagodowa będzie pasowała do tego kremu?

IzIzaIza
IzIzaIza
6 lat temu

Tort przepyszny, wszystko wyszło cudownie, a jeszcze lepiej smakowało. Miałam tylko jedną niespodziankę. Tort przygotowałam wieczorem, robiłam drip z gorzkiej czekolady, zgodnie z przepisem, nie był za gęsty, pięknie oblał się tort, a rano okazało się że jest kilka pęknięć, co zrobiłam nie tak?

64
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x