Tort z truflami był moim urodzinowym marzeniem, dlatego nie wiem co mnie podkusiło, aby zrobić go mężowi z okazji imienin?!? Może z powodu wyglądu? Taki ciemny typ bardziej pasuje do mężczyzny niż do płci pięknej ;).
Najważniejsze, że mężowi tort bardzo smakował, mimo iż nie przepada za mocno czekoladowymi wypiekami. A ten tort to prawdziwa czekoladowa bomba! Jeśli podzielacie moją słabość do 'Trufli’, to również obdarzycie ten tort bezgraniczną miłością ;). No chyba że ktoś nie toleruje czekolady w takiej ilości ;). Są tu tacy?
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni:
1 dzień: Pieczemy ciasto i rozpuszczamy cukierki z czekoladą.
2 dzień: Robimy krem z truflami, składamy i tynkujemy tort.
3 dzień: Dekorujemy tort polewą i kremem z truflami (cukierki rozpuszczamy dzień wcześniej).
4 dzień: Podajemy tort gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć!
Skorzystaj z Przelicznika foremek
Polecam wpis: Jak złożyć prosty tort
Składniki na ciasto (tortownica, śr 20 cm):
- 200 g mąki pszennej
- 70 g kakao (używam Wedel)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 duże jajka, rozm. 'L’
- 200 ml mleka
- 200 g drobnego cukru
- 150 ml oleju rzepakowego
- W misce mieszamy przesianą mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce, za pomocą rózgi kuchennej dokładnie mieszamy jajka, mleko, cukier i olej. Dodajemy suche składniki i mieszamy całość tylko do połączenia się składników.
- Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o śr 20 cm.
- Pieczemy ok 55-60 minut w 170°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy. Kroimy ciasto na 3 równe blaty. Ciasto czekoladowe wyrasta z górką, którą ścinamy.
Krem z truflami – krem z truflami:
- 630 g śmietanki kremówki 36%*
- 27 cukierków Trufle (Wawel), pokrojonych (ok 490-513) g
- 165 g gorzkiej czekolady, połamanej
- 240 g serka mascarpone, schłodzonego
- W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę. Gdy będzie ciepła dodajemy pokrojone cukierki i połamaną czekoladę (nie zdejmujemy rondelka z palnika). Całość dokładnie mieszamy, aż czekolada z cukierkami się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Pamiętajmy przy tym, aby nie doprowadzić masy do wrzenia. Zdejmujemy rondelek z palnika. Jeśli cukierki nie rozpuściły się do końca przecedzamy masę przez sitko. Odstawiamy masę czekoladową do wystudzenia. Następnie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
- Następnego dnia schłodzoną masę truflową i serek mascarpone umieszczamy w misce. Przy pomocy miksera (średnie/większe obroty) mieszamy całość do momentu otrzymania gęstego i stabilnego kremu.
Dodatkowo:
- ok 150 g konfitury żurawinowej/malinowej/wiśniowej
- 3/4 szkl wody + 2 łyżeczki kakao, do nasączenia
Polewa z gorzkiej czekolady – drip na tort:
- 90 g śmietanki kremówki 30%/36% lub więcej
- 70 g gorzkiej czekolady (64% zawartości kakao)
- 20 g mlecznej czekolady
- 3/4 płaskiej łyżeczki żelatyny + 1,5 łyżeczki zimnej wody (opcjonalnie)
- trochę mleka, do rozrzedzenia polewy
- trochę czarnego barwnika jeśli chcemy uzyskać czarny drip
- Zamiast mieszanki gorzkiej i mlecznej czekolady można użyć czekolady deserowej, z 55% zawartości kakao.
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
- W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy kremówkę, aby była gorąca (staramy się nie doprowadzić do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Mieszamy całość, aż uzyskamy jednolitą masę czekoladową. Jeśli polewa wyjdzie za gęsta dodajemy trochę śmietanki lub mleka i mieszamy, aż uzyskamy luźniejszą konsystencję. Dodając mleko/śmietankę możemy przez chwilę lekko podgrzać drip.
- Następnie, zanim drip zupełnie ostygnie, wkładamy napęczniałą żelatynę (najlepiej w plastikowym kubku) do kąpieli wodnej, aby się rozpuściła. Żelatynę można rozpuścić również w mikrofalówce. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do ciepłej masy czekoladowej. Dokładnie mieszamy i sprawdzamy, czy konsystencja jest odpowiednia. Trzeba uważać, gdyż polewa czekoladowa z żelatyną szybko tężeje.
-
Drip nie może być gorący w momencie nakładania na tort, ponieważ rozpuści nam krem. Powinien mieć ok 36 stopni. Niestety nigdy tego dokładnie nie sprawdzałam. Pilnuję tylko, aby polewa nie była za ciepła.
- Drip nakładamy na schłodzony tort za pomocą łyżeczki, worka cukierniczego lub specjalnej butelki.
Zaczynamy od brzegów tortu. Zanim wylejemy resztę polewy na wierzch tortu polecam go trochę rozrzedzić mlekiem. Wtedy powierzchnia dripu będzie gładka. Za pomocą szpatułki równomiernie rozprowadzamy drip. - Tort z truflami przed dekoracją polewą czekoladową schładzamy kilka godzin w lodówce. Na zimnym torcie polewa szybciej zastyga, przez co tworzą się ładne spływające czekoladowe sople.
Przepis na biały drip z białej czekolady.
Dekoracja – krem z truflami:
- 240 g kremówki 36%*
- 8 cukierków Trufle, pokrojonych (ok 144-152 g)
- 55 g czekolady gorzkiej
- 100 g serka mascarpone, schłodzonego
- Krem robimy tak samo jak krem z truflami do tortu.
- Gotowy krem wkładamy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy tort.
Wykonanie:
- Pierwszy blat ciasta czekoladowego umieszczamy na tortownicy. Nasączmy go wodą z kakao i nakładamy cienką warstwę konfitury. Wykładamy pierwszą porcję kremu z truflami. Rozprowadzamy krem równomiernie za pomocą szpatułki. Nakładamy drugi blat ciasta i nasączamy go. Nakładamy konfiturę, a następnie drugą porcję kremu. Wyrównujemy krem i nakładamy ostatni blat ciasta czekoladowego, który również nasączamy.
- Za pomocą szpatułki tynkujemy cały tort cienką warstwą pozostałego kremu.
- Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki. Gdy się schłodzi nakładamy polewę czekoladową z żelatyną. Na końcu dekorujemy tort kremem z truflami.
- Tort z truflami przechowujemy w lodówce.
Uwagi:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz serka mascarpone.
- Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450.
- Jeden cukierek waży ok 17-19 g. Dlatego ciężko określić dokładną wagę cukierków :).
- Do tego kremu użyłam śmietankę 36% UHT w kartoniku.
- Przepis na polewę z żelatyną, która pięknie spływa z tortu, zdradziła mi Estera z grupy 'Słodki Pomysł’ na FB, której jestem ogromnie wdzięczna :).
- Ciasto czekoladowe można zastąpić biszkoptem kakaowym (przepis Tutaj).
- Nie przesadzajmy z nasączeniem blatów, aby nie ‘zatopić’ ciasta.
- Ciasto czekoladowe wyrasta z górką, którą ścinamy.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 170°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika, grzałka dolna. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.
64 komentarze
IzBela
1 marca 2021 at 22:30Cześć, trafiłam dopiero pierwszy raz na Twój blog, ale już mi się spodobał!
Planuje zrobić Twój tort chłopakowi na urodziny bo podobnie jak Ty uwielbia trufle, ale mam pytanie. Czy mogę skropić środkowa warstwę biszkoptu alkoholem ? Jeśli tak to czy oprócz rumu będzie pasował jakiś inny alkohol np whisky? I czy rozcieńczać go wtedy tez z woda ?
Z góry dziękuje za odpowiedz 🙂
Magdalena Indyka
4 marca 2021 at 13:26Można nasączyć alkoholem. Ja tego nie robię ze względu na dzieci w domu. Może być whisky. Ja bym rozcieńczyła trochę.
Magdalena
17 grudnia 2020 at 15:51witam,
czy blaszkę wkładać do nagrzanego piekarnika czy do zimnego?
Magdalena Indyka
18 grudnia 2020 at 21:58Zawsze do nagrzanego.
Magdalena
21 grudnia 2019 at 15:09Jaka tylka dekorowalas ten piekny tort? ♥️
Magdalena Indyka
21 grudnia 2019 at 19:56Tylką Wilton 1M 🙂
J
4 marca 2020 at 20:32Czy można na biały drip dać posypkę cukrową?
Magdalena Indyka
7 marca 2020 at 11:18Tak :).
Ania
18 października 2019 at 11:00Witam!Czy konfitura z czarnych porzeczek będzie tu pasować?Jakiej wysokości wychodzi ten tort po złożeniu?(Mam tortownicę 22cm i zastanawiam się czy te 2 cm zrobią faktycznie różnicę?). Pozdrawiam
Magdalena Indyka
18 października 2019 at 13:12Tak, będzie pasować. Nie pamiętam jak wysoki wyszedł ten tort. Coś ok 8-9cm. Jeśli masz większą formę, to skorzystaj z przelicznika foremek 🙂
Ania
1 września 2019 at 09:32Ze do polewy można użyć śmietanki 36% ? Czy wyjdzie za gęsta?
Pozdrawiam ?
Magdalena Indyka
1 września 2019 at 22:47Można, tylko mi wyszła za gęsta. Dodałam trochę mleka i było ok 🙂
Aneta
28 sierpnia 2019 at 22:12Mniam… aż ślinka cieknie, kocham trufle ten tort jest idealny dla mnie ?. Napewno wypróbuję ten przepis. Dlaczego tak późno trafiłam na twój blog ? tutaj są same pyszności.
Marianna
23 lipca 2019 at 12:03Planuje jutro zacząć piec tort, i mam pytanie odnośnie wody do nasaczania blatów ciasta. Plus minus ile wody potrzebujemy i ile kakao? Czy dodać jeszcze cukier, czy już nie trzeba?
I odnośnie mąki, z jakiej firmy jest dobra mąka? Ja mieszkam w USA i my mamy trochę inna mąkę, więc planuje kupić mąkę polskiej firmy. Dziękuję za wszystkie rady.
Magdalena Indyka
23 lipca 2019 at 14:32W tym torcie jest ciasto, które nie potrzebuje nasączenia. Ja nasączyłam je delikatnie. Na pół szklanki wody dwie płaskie łyżeczki kakao dałam. Cukru nie dodawałam, ale możesz trochę posłodzić, jeśli za gorzkie będzie. Od samego początku piekę na mące tortowej 'Lubella’. Nie testowałam innych bo ta mi odpowiada :). Pozdrawiam!
Marianna
23 lipca 2019 at 23:09Dziękuję bardzo
Marta
10 maja 2019 at 19:07Przez pomyłkę zamiast 170ml oleju dałam 200…ale dałam też troszkę więcej mąki. Czy ciasto wyjdzie?
Magdalena Indyka
10 maja 2019 at 22:22Powinno wyjść. Czas pieczenia może się trochę wydłużyć.
Joanna
27 marca 2019 at 22:10zrobiłam ten tort mężowi do pracy, wszyscy byli zachwyceni. Rzeczywiście mega czekoladowy, dość ciężki, ale trudno mu się oprzeć. Jedyne co mi nie wyszło to masa do dekoracji, robiłam ją w termomixie i prawdopodobnie przegapiłam moment kiedy krem był gęsty i potem zrobiła się rzadka papka i nie dało się już nic zrobić (jedynie zjeść łyżką 😉 dekorację zrobiłam z serka mascarpone i śmietanki + odrobinę czekolady. To będzie z pewnością mój popisowy tort 🙂 dziękuję za inspirację
Aska
27 marca 2019 at 12:29Czy frużelina jagodowa będzie pasowała do tego kremu?
Magdalena Indyka
27 marca 2019 at 22:44Jeśli będą lekko kwaśne to jak najbardziej 🙂 Osoby, które robiły ten tort polecają wiśnie.
IzIzaIza
21 listopada 2018 at 06:45Tort przepyszny, wszystko wyszło cudownie, a jeszcze lepiej smakowało. Miałam tylko jedną niespodziankę. Tort przygotowałam wieczorem, robiłam drip z gorzkiej czekolady, zgodnie z przepisem, nie był za gęsty, pięknie oblał się tort, a rano okazało się że jest kilka pęknięć, co zrobiłam nie tak?
Magdalena Indyka
21 listopada 2018 at 10:13Cieszę się, że tort smakował 🙂 A co do pęknięć to nie wiem co mogło się stać. Może krem/tynk pod polewą popękał? Przenosiłaś tort? Może podczas przenoszenia tort 'poruszał się’ i struktura kremu i polewy popękała. Może czekolada zawiera bardzo dużą ilość kakao? A może za cienka warstwa polewy? Spekuluję, ale ciężko mi określić przyczynę nie widząc całej sytuacji.
Mirella
4 października 2018 at 20:00Czy „ślizganie ” śmietanki z truflami i czekolada oznacza że krem został przegrzany i nie nada się do tynkowania i ozdabiania?
Magdalena Indyka
4 października 2018 at 20:03Jakie ślizganie? Jeśli masa się rozwarstwiła to się nie nada. Możesz mi wysłać na FB wiadomość ze zdjęciem lub filmikiem?
Anna
3 października 2018 at 13:52Czy ciasto wylac do tortownicy wylozonej papierem czy postapic jak w przypadku biszkoptu ze wylozyc tylko spod papierem do pieczenia? Ile dni mozna przechowywac upieczone ciasto na ten tort?
Magdalena Indyka
3 października 2018 at 14:17Papier tylko na dnie tortownicy. Ciasto można przechować z dwa dni, w pojemniku lub w lodówce, aby nie wyschło. Można też je zamrozić.
hhhKasia
16 sierpnia 2018 at 10:15Tort obłędny 🙂 A czy na ten drip można położyć napis z masy cukrowej?? nie rozpuści się ??
Magdalena Indyka
16 sierpnia 2018 at 11:05Dziękuję 🙂 Niestety lepiej nie kłaść ozdób bezpośrednio na polewę. W polewie jest śmietanka, która źle działa na masę cukrowa. Jeśli możesz zabezpiecz sobie ozdoby od spodu rozpuszczoną czekoladą.
Gosia
13 lipca 2018 at 07:29Tort wygląda wspaniale, spróbuję go zrobić. Mam tylko pytanie, czy masa czekoladowa (śmietana+czekolada) musi leżeć całą noc w lodówce czy wystarczy ją tylko schłodzić żeby była zimna?
Magdalena Indyka
13 lipca 2018 at 15:20Nie musi być całą noc. Min 4 godziny, ale to zależy od lodówki, czy dobrze chłodzi. Można na chwilę do zamrażalki włożyć. Tylko uważaj, aby nie zamarzło :).
Ola
25 maja 2018 at 11:02jeżeli chce zrobić tylko jedną warstwę kremu truflowego to mogę zrobić z połowy podanej porcji? I w takim wypadku ile mam dać śmietany piątnicy, bo widzę że Pani pisze 200ml podczas gdy ja w sklepach znajduje produkt w gramach i zastanawiam się czy pisząc 200 ml chodziło Pani o 200 g?
Magdalena Indyka
25 maja 2018 at 11:19Tak, z połowy. Ja też kupuję tą w gramach. Ale gramatura większość śmietan jest w mililitrach, dlatego podałam 'ml’. Piątnica ma dokładnie 190g, dlatego proszę nie kupować dodatkowego opakowania, 10g nie robi dużej różnicy 🙂
Izabela
14 maja 2018 at 13:17Tort jest obleśny w smaku ? teraz planuje zrobić na blachę 24 cm, czy mogę prosić o radę jak zwiekszyc ilość składników na ciasto?
Izabela
14 maja 2018 at 13:53Miało być obłędny!A nie obleśny…
Magdalena Indyka
14 maja 2018 at 13:58🙂 Domyśliłam się 🙂 Śmietanka 570ml, cukierki 500g, czekolada 170g, mascarpone ok 210g. Niedługo, jak tylko obgadam wszystko z informatykiem będzie przelicznik foremek na blogu 🙂 Mam nadzieję, że to ułatwi przeliczanie składników. Pozdrawiam 🙂
Izabela
14 maja 2018 at 15:09A co z samym ciastem? 🙂
Magdalena Indyka
14 maja 2018 at 15:31Zapomniałam 🙂 Ciasto z 1,5 porcji trzeba zrobić 🙂
Sylwia
24 lutego 2018 at 08:18Przymierzam sie do zrobienia tortu tylko boje sie tego ciasta czekoladowego bo zazwyczaj mi nie wychodza(chyba mnie nie lubia)pani piekla tylko z dolna grzalka czy grzanie gora dół?
Magdalena Indyka
24 lutego 2018 at 10:37Góra-dół. Na najniższym poziomie. To ciasto jest bardzo proste, muszą tylko składniki być w pokojowej temperaturze. Trzymam kciuki!
Jagna
11 lutego 2018 at 08:36Witam, tort pyszny ale krem do dekoracji wyszedł za rzadki, chociaż wszystko robilam zgodnie z przepisem.
Magdalena Indyka
11 lutego 2018 at 09:21Proszę mi powiedzieć jaką śmietankę użyłaś? Ja używam 36% z 'Piątnicy’. Ona jest bardzo gęsta. Nie wiem czy nie najgęściejsza ze wszystkich dostępnych śmietanek 36%. Miałam okazję używać innej i już nie była tak gęsta.
Jagna
11 lutego 2018 at 10:36Użyłam dokładnie tej samej śmietany. Już przy dekorowaniu tylką miałam trudność i zamiast takiej dekoracji jak Pani zrobiłem tylką wiltona 1 M róże płaskie. Po zrobieniu wyglądały jeszcze w miarę ale po wyjęciu z lodówki po 3-4 godzinach praktycznie się rozpłynęły.
Magdalena Indyka
11 lutego 2018 at 14:06Hmmm…a jak długo miksowałaś krem z mascarpone? Jedna z czytelniczek też miała podobny problem i okazało się, że za krótko miksowała, tylko do połączenia się składników. A masę trzeba miksować, aż krem zrobi się gęsty. Czasami zajmuje to minutę, a czasami trochę dłużej. Zależy od mocy miksera. Bo serek mascarpone był schłodzony? Innego powodu nie widzę, jeśli śmietanka była gęsta. Ostatnio robiłam ponownie ten tort i krem był ok.
Jagna
11 lutego 2018 at 18:58Piękny☺
Następnym razem spróbuję dłużej miksować.
Asia
6 lutego 2018 at 18:10Czy zamiast mascarpone moźe być inny ser
Słodki Pomysł
6 lutego 2018 at 19:22Nie próbowałam. Ale myślę, że można dodać jakiś delikatny, śmietankowy serek/twaróg. Gdzieś słyszałam, że twaróg mielony w wiaderku z 'Piątnicy’ ma podobną konsystencję, ale sama tego nie sprawdziłam. Serek 'Milandia’ z 'Piątnicy’ bardzo przypomina mascarpone, ale ma lekko słonawy smak. Zazwyczaj używam go jako zamiennik serka 'Philadelphia’ bo jest mniej słony w smaku.
ANIAD
16 stycznia 2018 at 13:31Tort przepyszny. Wygląd nie był taki perfekcyjny jak Twojego, ale smak po prostu przebił wszystko. Mój krem chyba wyszedł trochę za rzadki i dlatego nie mogłam go tak pięknie udekorować. Pozdrawiam i przepis na pewno do powtórzenia
Słodki Pomysł
16 stycznia 2018 at 14:46Cieszę się! Powiedz mi tylko jakiej kremówki użyłaś? Ja dałam 36%. Ze śmietanką 30% krem wychodzi rzadszy. Wtedy warto dodać więcej czekolady i mascarpone. Albo za krótko ubijany krem po dodaniu mascarpone był.
ANIAD
16 stycznia 2018 at 15:13Dałam 36% łowickiej śmietanki. W takim razie za krótko miksowalam po dodaniu mascarpone bo jak tylko połączyły się składniki to wyłączyłam mikser.
Słodki Pomysł
16 stycznia 2018 at 15:25Krem miksuj na mniejszych obrotach, aż krem będzie gęsty, ok 2 min nawet. Ale uważaj aby go nie przebić! Pozdrawiam 🙂
Ania
12 stycznia 2018 at 18:13Krem przepyszny . Jutro będziemy degustowac .
Mój nie jest taki piękny jak Twoj?
Słodki Pomysł
12 stycznia 2018 at 19:23Najważniejszy smak 🙂 Nad wyglądem można popracować. Następnym razem będzie lepiej! Smacznego :).
Rybka
31 października 2017 at 08:45A jak długo ubijac na malych obrotach mase by była gesta?
Słodki Pomysł
31 października 2017 at 14:42Ok 2-3 min. Zależy od mocy miksera.
Rybka
30 października 2017 at 13:02Witam
Jakuch Pani trufli uzyła? Mogą być takie zwykłe?
Słodki Pomysł
30 października 2017 at 14:23Ja zajadam się truflami z Wawelu 🙂 Ale mogą być podobne, innej firmy. Jednak smak i kolor kremu może wyjść inny od tego na zdjęciach 🙂
Rybka
30 października 2017 at 15:11Dziękuję za odpowiedź.
Magdalena
11 września 2019 at 10:06Czesc. Nie ryzykuje sama tego więc czy mogłabyś podać mi składniki na biszkopt na blaszke śr 23 cm?
Magdalena Indyka
11 września 2019 at 21:33Tutaj jest przelicznik foremek 🙂
Marietta
20 października 2017 at 18:11Ten tort jest obłędny!! Konsystencja i wygląd idealny. Upieklam go na urodziny mojego norweskiego znajomego, jednym słowem skradł ich serca.Dodam tylko, że nasze trufle nie są im znane,ale był to strzał w dziesiątkę?
Serdecznie Pozdrawiam i dziękuje za wszystkie dobre rady?
Słodki Pomysł
20 października 2017 at 22:16Jak widać nasze Trufle są niezastąpione! Ale im Pani zrobiła teraz smaka 😉 Jeszcze raz dziękuję za 'przetestowanie’ przepisu i serdecznie pozdrawiam :).
Ania
20 października 2017 at 15:09Tort rewelacyjny. Robiłam wszystko jak w przepisie, z podwójnej porcji ze względu na większą blaszkę. Rodzina i ja zachwyceni. Aaaa i ciasto murzynkowe super tu się sprawdza.
Słodki Pomysł
20 października 2017 at 15:24Ogromnie się cieszę 🙂 Dzięki Pani bez obaw mogłam podzielić się przepisem z innymi 🙂 Dziękuję i pozdrawiam 🙂