TORTY

TORT Z TRUFLAMI

Tort z truflami był moim urodzinowym marzeniem, dlatego nie wiem co mnie podkusiło, aby zrobić go mężowi z okazji imienin?!? Może z powodu wyglądu? Taki ciemny typ bardziej pasuje do mężczyzny niż do płci pięknej ;).
Najważniejsze, że mężowi tort bardzo smakował, mimo iż nie przepada za mocno czekoladowymi wypiekami. A ten tort to prawdziwa czekoladowa bomba! Jeśli podzielacie moją słabość do ‘Trufli’, to również obdarzycie ten tort bezgraniczną miłością ;). No chyba że ktoś nie toleruje czekolady w takiej ilości ;). Są tu tacy?

P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni:
Dzień 1: Pieczemy ciasto i rozpuszczamy cukierki z czekoladą.
Dzień 2: Robimy krem z truflami, składamy i tynkujemy tort.
Dzień 3. Dekorujemy tort polewą i kremem z truflami (cukierki rozpuszczamy dzień wcześniej).
Dzień 4: Podajemy tort gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć!

Skorzystaj z Przelicznika foremek.

Składniki na ciasto (tortownica, śr 20cm):

  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka
  • 200 ml mleka
  • 200 g drobnego cukru trzcinowego
  • 170 ml oleju rzepakowego
  1. W misce mieszamy przesianą mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia.
  2. W drugiej misce, za pomocą rózgi kuchennej dokładnie mieszamy jajka, mleko, cukier i olej. Dodajemy suche składniki i mieszamy całość tylko do połączenia się składników.
  3. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o śr 20 cm.
  4. Pieczemy od 50 do 60 minut w 170°C (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy. Kroimy ciasto na 3 równe blaty.
Krem z truflami – krem z truflami:
  • 400 ml śmietanki kremówki 36%*
  • 350 g cukierków truflowych, posiekanych
  • 120 g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 150 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę. Gdy będzie ciepła dodajemy pokrojone cukierki i połamaną czekoladę (nie zdejmujemy rondelka z palnika). Całość dokładnie mieszamy, aż czekolada z cukierkami się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Pamiętajmy przy tym, aby nie doprowadzić masy do wrzenia. Zdejmujemy rondelek z palnika. Jeśli cukierki nie rozpuściły się do końca przecedzamy masę przez sitko. Odstawiamy masę czekoladową do wystudzenia. Następnie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia schłodzoną masę truflową i serek mascarpone umieszczamy w misce. Przy pomocy miksera (wolniejsze obroty) mieszamy całość do momentu otrzymania gęstego kremu.
  3. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.

Dodatkowo:

  • ok 150 g konfitury żurawinowej/malinowej/wiśniowej
  • 3/4 szkl wody + 2 łyżeczki kakao, do nasączenia
Polewa – Drip z gorzkiej czekolady: 
  • 100 ml śmietanki kremówki 30% lub więcej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka zimnej wody
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  2. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy całość, aż uzyskamy jednolitą masę czekoladową. Jeśli polewa wyjdzie bardzo gęsta dodajemy trochę ciepłej kremówki i mieszamy, aż uzyskamy luźniejszą konsystencję.
  3. W tym samym czasie wkładamy napęczniałą żelatynę (najlepiej w plastikowym kubku) do kąpieli wodnej, aby się rozpuściła. Żelatynę można rozpuścić również w mikrofalówce. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do ciepłej masy czekoladowej. Dokładnie mieszamy i sprawdzamy, czy nie jest za ciepła. Trzeba uważać, gdyż polewa czekoladowa z żelatyną szybko tężeje.
  4. Tort z truflami przed dekoracją polewą czekoladową schładzamy kilka godzin w lodówce.
  5. Polewę czekoladową nakładamy łyżeczką lub workiem cukierniczym, zaczynając od brzegów tortu. Na końcu wylewamy polewę na środek tortu i za pomocą szpatułki równomiernie rozprowadzamy.

tort z truflami, tort truflowy, krem z truflami, krem truflowy, czekolada, cukierki, trufle,

Polewa – Drip z białej czekolady:

  • 160 g białej czekolady
  • 60 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny + 1 łyżka zimnej wody
  • biały barwnik/wybielacz w żelu
  1. Drip z białej czekolady robimy tak samo jak z gorzkiej.
  2. Barwnik lub wybielacz dodajemy stopniowo, podczas rozpuszczania czekolady w śmietance. Ilość barwnika zależy od pożądanego koloru.
  3. Polewa z białej czekolady dłużej gęstnieje/tężeje. Jeśli drip wyjdzie za rzadki, możemy dodać więcej czekolady. Jeśli będzie za gęsty dodajemy więcej śmietanki (zwiększamy ilości przed dodaniem żelatyny). 

Dekoracja – krem z truflami:

  • 200 ml kremówki 36%*
  • 150 g cukierków Trufli
  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 100 g mascarpone, schłodzonego
  1. Krem robimy tak samo jak krem z truflami do tortu.
  2. Gotowy krem wkładamy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy tort.

Wykonanie:

  1. Pierwszy blat ciasta czekoladowego umieszczamy na tortownicy. Nasączmy go wodą z kakao i nakładamy cienką warstwę konfitury. Wykładamy pierwszą porcję kremu z truflami. Rozprowadzamy krem równomiernie za pomocą szpatułki. Nakładamy drugi blat ciasta i nasączamy go. Nakładamy konfiturę, a następnie drugą porcję kremu. Wyrównujemy krem i nakładamy ostatni blat ciasta czekoladowego, który również nasączamy.
  2. Za pomocą szpatułki ‘tynkujemy’ cały tort cienką warstwą pozostałego kremu.
  3. Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki. Gdy się schłodzi nakładamy polewę czekoladową z żelatyną. Na końcu dekorujemy tort kremem z truflami.
  4. Tort z truflami przechowujemy w lodówce.

 

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz serka mascarpone.
  2. Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Przy kremie z truflami, używając śmietanki 30% warto zwiększyć ilość mascarpone (ok 80g). Zrobiłam krem na śmietance 36% z ‘Piątnica’, która jest gęsta, prawie jak mascarpone. Inne śmietanki 36% są płynniejsze/rzadsze, dlatego warto wtedy zwiększyć ilość mascarpone (ok 50-80g). Jeśli zwiększamy ilość mascarpone warto dodać więcej czekolady i cukierków, aby wzmocnić smak (ok 30-50g).
  4. Przepis na polewę z żelatyną, która pięknie spływa z tortu, zdradziła mi Estera z grupy ‘Słodki Pomysł’ na FB, której jestem ogromnie wdzięczna :).
  5. Ciasto czekoladowe można zastąpić biszkoptem kakaowym (przepis Tutaj).
  6. Nie przesadzajmy z nasączeniem blatów, aby nie ‘zatopić’ ciasta.
  7. Ciasto czekoladowe wyrasta z górką, którą ścinamy.
  8. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 170°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika, grzałka dolna. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!
Obserwuj ‘Słodki Pomysł’ na Instagramie.

tort z truflami, tort truflowy, krem z truflami, krem truflowy, czekolada, cukierki, trufle,

tort z truflami, tort truflowy, krem z truflami, krem truflowy, czekolada, cukierki, trufle,

tort z truflami, tort truflowy, krem z truflami, krem truflowy, czekolada, cukierki, trufle, Źródło przepisu na ciasto czekoladowe Tutaj.

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!

39 komentarzy

  • Odpowiedź
    Mirella
    4 października 2018 at 20:00

    Czy “ślizganie ” śmietanki z truflami i czekolada oznacza że krem został przegrzany i nie nada się do tynkowania i ozdabiania?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      4 października 2018 at 20:03

      Jakie ślizganie? Jeśli masa się rozwarstwiła to się nie nada. Możesz mi wysłać na FB wiadomość ze zdjęciem lub filmikiem?

  • Odpowiedź
    Anna
    3 października 2018 at 13:52

    Czy ciasto wylac do tortownicy wylozonej papierem czy postapic jak w przypadku biszkoptu ze wylozyc tylko spod papierem do pieczenia? Ile dni mozna przechowywac upieczone ciasto na ten tort?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      3 października 2018 at 14:17

      Papier tylko na dnie tortownicy. Ciasto można przechować z dwa dni, w pojemniku lub w lodówce, aby nie wyschło. Można też je zamrozić.

  • Odpowiedź
    hhhKasia
    16 sierpnia 2018 at 10:15

    Tort obłędny 🙂 A czy na ten drip można położyć napis z masy cukrowej?? nie rozpuści się ??

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      16 sierpnia 2018 at 11:05

      Dziękuję 🙂 Niestety lepiej nie kłaść ozdób bezpośrednio na polewę. W polewie jest śmietanka, która źle działa na masę cukrowa. Jeśli możesz zabezpiecz sobie ozdoby od spodu rozpuszczoną czekoladą.

  • Odpowiedź
    Gosia
    13 lipca 2018 at 07:29

    Tort wygląda wspaniale, spróbuję go zrobić. Mam tylko pytanie, czy masa czekoladowa (śmietana+czekolada) musi leżeć całą noc w lodówce czy wystarczy ją tylko schłodzić żeby była zimna?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      13 lipca 2018 at 15:20

      Nie musi być całą noc. Min 4 godziny, ale to zależy od lodówki, czy dobrze chłodzi. Można na chwilę do zamrażalki włożyć. Tylko uważaj, aby nie zamarzło :).

  • Odpowiedź
    Ola
    25 maja 2018 at 11:02

    jeżeli chce zrobić tylko jedną warstwę kremu truflowego to mogę zrobić z połowy podanej porcji? I w takim wypadku ile mam dać śmietany piątnicy, bo widzę że Pani pisze 200ml podczas gdy ja w sklepach znajduje produkt w gramach i zastanawiam się czy pisząc 200 ml chodziło Pani o 200 g?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      25 maja 2018 at 11:19

      Tak, z połowy. Ja też kupuję tą w gramach. Ale gramatura większość śmietan jest w mililitrach, dlatego podałam ‘ml’. Piątnica ma dokładnie 190g, dlatego proszę nie kupować dodatkowego opakowania, 10g nie robi dużej różnicy 🙂

  • Odpowiedź
    Izabela
    14 maja 2018 at 13:17

    Tort jest obleśny w smaku 😊 teraz planuje zrobić na blachę 24 cm, czy mogę prosić o radę jak zwiekszyc ilość składników na ciasto?

    • Odpowiedź
      Izabela
      14 maja 2018 at 13:53

      Miało być obłędny!A nie obleśny…

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        14 maja 2018 at 13:58

        🙂 Domyśliłam się 🙂 Śmietanka 570ml, cukierki 500g, czekolada 170g, mascarpone ok 210g. Niedługo, jak tylko obgadam wszystko z informatykiem będzie przelicznik foremek na blogu 🙂 Mam nadzieję, że to ułatwi przeliczanie składników. Pozdrawiam 🙂

        • Odpowiedź
          Izabela
          14 maja 2018 at 15:09

          A co z samym ciastem? 🙂

          • Magdalena Indyka
            14 maja 2018 at 15:31

            Zapomniałam 🙂 Ciasto z 1,5 porcji trzeba zrobić 🙂

  • Odpowiedź
    Sylwia
    24 lutego 2018 at 08:18

    Przymierzam sie do zrobienia tortu tylko boje sie tego ciasta czekoladowego bo zazwyczaj mi nie wychodza(chyba mnie nie lubia)pani piekla tylko z dolna grzalka czy grzanie gora dół?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      24 lutego 2018 at 10:37

      Góra-dół. Na najniższym poziomie. To ciasto jest bardzo proste, muszą tylko składniki być w pokojowej temperaturze. Trzymam kciuki!

  • Odpowiedź
    Jagna
    11 lutego 2018 at 08:36

    Witam, tort pyszny ale krem do dekoracji wyszedł za rzadki, chociaż wszystko robilam zgodnie z przepisem.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      11 lutego 2018 at 09:21

      Proszę mi powiedzieć jaką śmietankę użyłaś? Ja używam 36% z ‘Piątnicy’. Ona jest bardzo gęsta. Nie wiem czy nie najgęściejsza ze wszystkich dostępnych śmietanek 36%. Miałam okazję używać innej i już nie była tak gęsta.

      • Odpowiedź
        Jagna
        11 lutego 2018 at 10:36

        Użyłam dokładnie tej samej śmietany. Już przy dekorowaniu tylką miałam trudność i zamiast takiej dekoracji jak Pani zrobiłem tylką wiltona 1 M róże płaskie. Po zrobieniu wyglądały jeszcze w miarę ale po wyjęciu z lodówki po 3-4 godzinach praktycznie się rozpłynęły.

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          11 lutego 2018 at 14:06

          Hmmm…a jak długo miksowałaś krem z mascarpone? Jedna z czytelniczek też miała podobny problem i okazało się, że za krótko miksowała, tylko do połączenia się składników. A masę trzeba miksować, aż krem zrobi się gęsty. Czasami zajmuje to minutę, a czasami trochę dłużej. Zależy od mocy miksera. Bo serek mascarpone był schłodzony? Innego powodu nie widzę, jeśli śmietanka była gęsta. Ostatnio robiłam ponownie ten tort i krem był ok.

          • Jagna
            11 lutego 2018 at 18:58

            Piękny☺
            Następnym razem spróbuję dłużej miksować.

  • Odpowiedź
    Asia
    6 lutego 2018 at 18:10

    Czy zamiast mascarpone moźe być inny ser

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      6 lutego 2018 at 19:22

      Nie próbowałam. Ale myślę, że można dodać jakiś delikatny, śmietankowy serek/twaróg. Gdzieś słyszałam, że twaróg mielony w wiaderku z ‘Piątnicy’ ma podobną konsystencję, ale sama tego nie sprawdziłam. Serek ‘Milandia’ z ‘Piątnicy’ bardzo przypomina mascarpone, ale ma lekko słonawy smak. Zazwyczaj używam go jako zamiennik serka ‘Philadelphia’ bo jest mniej słony w smaku.

  • Odpowiedź
    ANIAD
    16 stycznia 2018 at 13:31

    Tort przepyszny. Wygląd nie był taki perfekcyjny jak Twojego, ale smak po prostu przebił wszystko. Mój krem chyba wyszedł trochę za rzadki i dlatego nie mogłam go tak pięknie udekorować. Pozdrawiam i przepis na pewno do powtórzenia

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      16 stycznia 2018 at 14:46

      Cieszę się! Powiedz mi tylko jakiej kremówki użyłaś? Ja dałam 36%. Ze śmietanką 30% krem wychodzi rzadszy. Wtedy warto dodać więcej czekolady i mascarpone. Albo za krótko ubijany krem po dodaniu mascarpone był.

      • Odpowiedź
        ANIAD
        16 stycznia 2018 at 15:13

        Dałam 36% łowickiej śmietanki. W takim razie za krótko miksowalam po dodaniu mascarpone bo jak tylko połączyły się składniki to wyłączyłam mikser.

        • Odpowiedź
          Słodki Pomysł
          16 stycznia 2018 at 15:25

          Krem miksuj na mniejszych obrotach, aż krem będzie gęsty, ok 2 min nawet. Ale uważaj aby go nie przebić! Pozdrawiam 🙂

  • Odpowiedź
    Ania
    12 stycznia 2018 at 18:13

    Krem przepyszny . Jutro będziemy degustowac .
    Mój nie jest taki piękny jak Twoj😉

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      12 stycznia 2018 at 19:23

      Najważniejszy smak 🙂 Nad wyglądem można popracować. Następnym razem będzie lepiej! Smacznego :).

  • Odpowiedź
    Rybka
    31 października 2017 at 08:45

    A jak długo ubijac na malych obrotach mase by była gesta?

  • Odpowiedź
    Rybka
    30 października 2017 at 13:02

    Witam
    Jakuch Pani trufli uzyła? Mogą być takie zwykłe?

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      30 października 2017 at 14:23

      Ja zajadam się truflami z Wawelu 🙂 Ale mogą być podobne, innej firmy. Jednak smak i kolor kremu może wyjść inny od tego na zdjęciach 🙂

      • Odpowiedź
        Rybka
        30 października 2017 at 15:11

        Dziękuję za odpowiedź.

  • Odpowiedź
    Marietta
    20 października 2017 at 18:11

    Ten tort jest obłędny!! Konsystencja i wygląd idealny. Upieklam go na urodziny mojego norweskiego znajomego, jednym słowem skradł ich serca.Dodam tylko, że nasze trufle nie są im znane,ale był to strzał w dziesiątkę😁
    Serdecznie Pozdrawiam i dziękuje za wszystkie dobre rady😊

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      20 października 2017 at 22:16

      Jak widać nasze Trufle są niezastąpione! Ale im Pani zrobiła teraz smaka 😉 Jeszcze raz dziękuję za ‘przetestowanie’ przepisu i serdecznie pozdrawiam :).

  • Odpowiedź
    Ania
    20 października 2017 at 15:09

    Tort rewelacyjny. Robiłam wszystko jak w przepisie, z podwójnej porcji ze względu na większą blaszkę. Rodzina i ja zachwyceni. Aaaa i ciasto murzynkowe super tu się sprawdza.

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      20 października 2017 at 15:24

      Ogromnie się cieszę 🙂 Dzięki Pani bez obaw mogłam podzielić się przepisem z innymi 🙂 Dziękuję i pozdrawiam 🙂

  • Zostaw komentarz