TORT Z TRUFLAMI

by Magdalena Indyka
image_print

Tort z truflami był moim urodzinowym marzeniem, dlatego nie wiem co mnie podkusiło, aby zrobić go mężowi z okazji imienin?!? Może z powodu wyglądu? Taki ciemny typ bardziej pasuje do mężczyzny niż do płci pięknej ;).
Najważniejsze, że mężowi tort bardzo smakował, mimo iż nie przepada za mocno czekoladowymi wypiekami. A ten tort to prawdziwa czekoladowa bomba! Jeśli podzielacie moją słabość do 'Trufli’, to również obdarzycie ten tort bezgraniczną miłością ;). No chyba że ktoś nie toleruje czekolady w takiej ilości ;). Są tu tacy?

P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni:
1 dzień: Pieczemy ciasto i rozpuszczamy cukierki z czekoladą.
2 dzień: Robimy krem z truflami, składamy i tynkujemy tort.
3 dzień: Dekorujemy tort polewą i kremem z truflami (cukierki rozpuszczamy dzień wcześniej).
4 dzień: Podajemy tort gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć!

Skorzystaj z Przelicznika foremek

Składniki na ciasto (tortownica, śr 20 cm):
  • 200 g mąki pszennej
  • 70 g kakao (używam Wedel)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka, rozm. 'L’
  • 200 ml mleka
  • 200 g drobnego cukru 
  • 150 ml oleju rzepakowego
  1. W misce mieszamy przesianą mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia.
  2. W drugiej misce, za pomocą rózgi kuchennej dokładnie mieszamy jajka, mleko, cukier i olej. Dodajemy suche składniki i mieszamy całość tylko do połączenia się składników.
  3. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o śr 20 cm.
  4. Pieczemy ok 55-60 minut w 170°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy. Kroimy ciasto na 3 równe blaty. Ciasto czekoladowe wyrasta z górką, którą ścinamy.
Krem z truflami – krem z truflami:
  • 630 g śmietanki kremówki 36%*
  • 27 cukierków Trufle (Wawel), pokrojonych  (ok 490-513) g
  • 165 g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 240 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę. Gdy będzie ciepła dodajemy pokrojone cukierki i połamaną czekoladę (nie zdejmujemy rondelka z palnika). Całość dokładnie mieszamy, aż czekolada z cukierkami się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Pamiętajmy przy tym, aby nie doprowadzić masy do wrzenia. Zdejmujemy rondelek z palnika. Jeśli cukierki nie rozpuściły się do końca przecedzamy masę przez sitko. Odstawiamy masę czekoladową do wystudzenia. Następnie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia schłodzoną masę truflową i serek mascarpone umieszczamy w misce. Przy pomocy miksera (średnie/większe obroty) mieszamy całość do momentu otrzymania gęstego i stabilnego kremu.

Dodatkowo:

  • ok 150 g konfitury żurawinowej/malinowej/wiśniowej
  • 3/4 szkl wody + 2 łyżeczki kakao, do nasączenia
 Polewa z gorzkiej czekolady – drip na tort
  • 90 g śmietanki kremówki 30%/36% lub więcej
  • 70 g gorzkiej czekolady (64% zawartości kakao)
  • 20 g mlecznej czekolady
  • trochę mleka, do rozrzedzenia polewy
  • trochę czarnego barwnika jeśli chcemy uzyskać czarny drip
  1. Zamiast mieszanki gorzkiej i mlecznej czekolady można użyć czekolady deserowej, z 55% zawartości kakao.
  2. W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy kremówkę, aby była gorąca (staramy się nie doprowadzić do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Mieszamy całość, aż uzyskamy jednolitą masę czekoladową. Jeśli polewa wyjdzie za gęsta dodajemy trochę śmietanki lub mleka i mieszamy, aż uzyskamy luźniejszą konsystencję. Dodając mleko/śmietankę możemy przez chwilę lekko podgrzać drip.
  3. Drip nie może być gorący w momencie nakładania na tort, ponieważ rozpuści nam krem. Powinien mieć ok 36 stopni. Niestety nigdy tego dokładnie nie sprawdzałam. Pilnuję tylko, aby polewa nie była za ciepła.
  4. Drip nakładamy na schłodzony tort za pomocą łyżeczki, worka cukierniczego lub specjalnej butelki.
    Zaczynamy od brzegów tortu. Zanim wylejemy resztę polewy na wierzch tortu polecam go trochę rozrzedzić mlekiem. Wtedy powierzchnia dripu będzie gładka. Za pomocą szpatułki równomiernie rozprowadzamy drip.
  5. Tort z truflami przed dekoracją polewą czekoladową schładzamy kilka godzin w lodówce. Na zimnym torcie polewa szybciej zastyga, przez co tworzą się ładne spływające czekoladowe sople.

tort z truflami, tort truflowy, krem z truflami, krem truflowy, czekolada, cukierki, trufle,

Przepis na biały drip z białej czekolady.

Dekoracja – krem z truflami:
  • 240 g kremówki 36%*
  • 8 cukierków Trufle, pokrojonych (ok 144-152 g)
  • 55 g czekolady gorzkiej
  • 100 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. Krem robimy tak samo jak krem z truflami do tortu.
  2. Gotowy krem wkładamy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy tort.
Wykonanie:
  1. Pierwszy blat ciasta czekoladowego umieszczamy na tortownicy. Nasączmy go wodą z kakao i nakładamy cienką warstwę konfitury. Wykładamy pierwszą porcję kremu z truflami. Rozprowadzamy krem równomiernie za pomocą szpatułki. Nakładamy drugi blat ciasta i nasączamy go. Nakładamy konfiturę, a następnie drugą porcję kremu. Wyrównujemy krem i nakładamy ostatni blat ciasta czekoladowego, który również nasączamy.
  2. Za pomocą szpatułki tynkujemy cały tort cienką warstwą pozostałego kremu.
  3. Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki. Gdy się schłodzi nakładamy polewę czekoladową z żelatyną. Na końcu dekorujemy tort kremem z truflami.
  4. Tort z truflami przechowujemy w lodówce.

 

Uwagi:
  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz serka mascarpone.
  2. Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Jeden cukierek waży ok 17-19 g. Dlatego ciężko określić dokładną wagę cukierków :).
  4. Do tego kremu użyłam śmietankę 36% UHT w kartoniku.
  5. Przepis na polewę z żelatyną, która pięknie spływa z tortu, zdradziła mi Estera z grupy 'Słodki Pomysł’ na FB, której jestem ogromnie wdzięczna :).
  6. Ciasto czekoladowe można zastąpić biszkoptem kakaowym (przepis Tutaj).
  7. Nie przesadzajmy z nasączeniem blatów, aby nie ‘zatopić’ ciasta.
  8. Ciasto czekoladowe wyrasta z górką, którą ścinamy.
  9. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 170°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika, grzałka dolna. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂

tort z truflami, tort truflowy, krem z truflami, krem truflowy, czekolada, cukierki, trufle,

tort z truflami, tort truflowy, krem z truflami, krem truflowy, czekolada, cukierki, trufle,

tort z truflami, tort truflowy, krem z truflami, krem truflowy, czekolada, cukierki, trufle,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Subscribe
Powiadom o
guest

64 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Mirella
Mirella
6 lat temu

Czy „ślizganie ” śmietanki z truflami i czekolada oznacza że krem został przegrzany i nie nada się do tynkowania i ozdabiania?

Anna
Anna
6 lat temu

Czy ciasto wylac do tortownicy wylozonej papierem czy postapic jak w przypadku biszkoptu ze wylozyc tylko spod papierem do pieczenia? Ile dni mozna przechowywac upieczone ciasto na ten tort?

hhhKasia
hhhKasia
6 lat temu

Tort obłędny 🙂 A czy na ten drip można położyć napis z masy cukrowej?? nie rozpuści się ??

Gosia
Gosia
6 lat temu

Tort wygląda wspaniale, spróbuję go zrobić. Mam tylko pytanie, czy masa czekoladowa (śmietana+czekolada) musi leżeć całą noc w lodówce czy wystarczy ją tylko schłodzić żeby była zimna?

Ola
Ola
6 lat temu

jeżeli chce zrobić tylko jedną warstwę kremu truflowego to mogę zrobić z połowy podanej porcji? I w takim wypadku ile mam dać śmietany piątnicy, bo widzę że Pani pisze 200ml podczas gdy ja w sklepach znajduje produkt w gramach i zastanawiam się czy pisząc 200 ml chodziło Pani o 200 g?

Izabela
Izabela
6 lat temu

Tort jest obleśny w smaku ? teraz planuje zrobić na blachę 24 cm, czy mogę prosić o radę jak zwiekszyc ilość składników na ciasto?

Izabela
Izabela
Odpowiedz na  Izabela
6 lat temu

Miało być obłędny!A nie obleśny…

Izabela
Izabela
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
6 lat temu

A co z samym ciastem? 🙂

Sylwia
Sylwia
6 lat temu

Przymierzam sie do zrobienia tortu tylko boje sie tego ciasta czekoladowego bo zazwyczaj mi nie wychodza(chyba mnie nie lubia)pani piekla tylko z dolna grzalka czy grzanie gora dół?

Jagna
Jagna
6 lat temu

Witam, tort pyszny ale krem do dekoracji wyszedł za rzadki, chociaż wszystko robilam zgodnie z przepisem.

Jagna
Jagna
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
6 lat temu

Użyłam dokładnie tej samej śmietany. Już przy dekorowaniu tylką miałam trudność i zamiast takiej dekoracji jak Pani zrobiłem tylką wiltona 1 M róże płaskie. Po zrobieniu wyglądały jeszcze w miarę ale po wyjęciu z lodówki po 3-4 godzinach praktycznie się rozpłynęły.

Jagna
Jagna
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
6 lat temu

Piękny☺
Następnym razem spróbuję dłużej miksować.

Asia
Asia
7 lat temu

Czy zamiast mascarpone moźe być inny ser

ANIAD
ANIAD
7 lat temu

Tort przepyszny. Wygląd nie był taki perfekcyjny jak Twojego, ale smak po prostu przebił wszystko. Mój krem chyba wyszedł trochę za rzadki i dlatego nie mogłam go tak pięknie udekorować. Pozdrawiam i przepis na pewno do powtórzenia

ANIAD
ANIAD
Odpowiedz na  Słodki Pomysł
7 lat temu

Dałam 36% łowickiej śmietanki. W takim razie za krótko miksowalam po dodaniu mascarpone bo jak tylko połączyły się składniki to wyłączyłam mikser.

Ania
Ania
7 lat temu

Krem przepyszny . Jutro będziemy degustowac .
Mój nie jest taki piękny jak Twoj?

Rybka
Rybka
7 lat temu

A jak długo ubijac na malych obrotach mase by była gesta?

Rybka
Rybka
7 lat temu

Witam
Jakuch Pani trufli uzyła? Mogą być takie zwykłe?

Rybka
Rybka
Odpowiedz na  Słodki Pomysł
7 lat temu

Dziękuję za odpowiedź.

Magdalena
Magdalena
Odpowiedz na  Rybka
5 lat temu

Czesc. Nie ryzykuje sama tego więc czy mogłabyś podać mi składniki na biszkopt na blaszke śr 23 cm?

Marietta
Marietta
7 lat temu

Ten tort jest obłędny!! Konsystencja i wygląd idealny. Upieklam go na urodziny mojego norweskiego znajomego, jednym słowem skradł ich serca.Dodam tylko, że nasze trufle nie są im znane,ale był to strzał w dziesiątkę?
Serdecznie Pozdrawiam i dziękuje za wszystkie dobre rady?

Ania
Ania
7 lat temu

Tort rewelacyjny. Robiłam wszystko jak w przepisie, z podwójnej porcji ze względu na większą blaszkę. Rodzina i ja zachwyceni. Aaaa i ciasto murzynkowe super tu się sprawdza.

64
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x

Korzystasz z narzędzia blokującego reklamy, dlatego nie widzisz zawartości strony.

Wyłącz adblocka! Wspieraj autora i ciesz się dostępem do darmowych przepisów!