ŻELKA BORÓWKOWA

by Magdalena Indyka
żelka borówkowa do tortu, żelka z borówki amerykańskiej, żelka z leśnych owoców do tortu, żelka do tortu,
image_print

Żelka borówkowa to słodkie leśne owoce z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać owocowy blat do tortu. Żelka z borówki amerykańskiej do tortu do słodki dodatek np. do kremu śmietankowego. Polecam zrobić zapas borówek na zimę!
Polecam również żelkę z jagód.

Uwaga!
Żelkę borówkową do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka nie może wystawać poza blat biszkoptu, ponieważ krem do tynkowania nie 'przyklei’ się do żelki. Postępujemy tak samo jak w przypadku frużeliny, czyli robimy wokoło żelki ramkę z kremu. Na filmie widać jak to powinno wyglądać. Do tortu o śr 20 cm polecam zrobić żelkę o śr 17-18 cm. 

Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić większą żelkę.

Żelka borówkowa – śr 14 cm, grubość 9-10 mm:
  • 220 g świeżych/mrożonych borówek amerykańskich 
  • 20-25 g cukru lub więcej, do smaku
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny lub więcej, do smaku
  • 5 g żelatyny + 1 łyżka zimnej wody*
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
  2. Mrożone lub świeże borówki umieszczamy w rondelku. Zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce zmiękną i się rozpaćkają. Wyłączamy palnik.
  3. Przecedzamy borówki przez sitko. Otrzymamy ok 170-180 ml soku, który przelewamy do rondelka.
  4. Do soku z borówek dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu, do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy całość energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
    Nie gotujemy soku z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące.
    Studzimy puree borówkowe.
  5. Ostudzone puree przelewamy do formy o śr 14 cm, wyłożonej folią spożywczą (na filmie pokazuję jak to zrobić).
  6. Przed wylaniem puree do rantu (rant do żelki) schładzam je w lodówce kilka minut, aby miało konsystencję kisielu. Wtedy puree nie wypływa mi spod rantu. Polecam również schłodzić rant.
  7. Tak przygotowana żelkę wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 4-6 godz.), najlepiej na całą noc.
  8. Żelkę z borówki amerykańskiej możemy też włożyć do zamrażarki, po jej schłodzeniu w lodówce. Wtedy będzie łatwiej nałożyć ją na krem w torcie.
  9. Świeże borówki również podgrzewamy w rondelku z cukrem. Gdy zmiękną, puszczą sok wyłączamy palnik i przecedzamy przez sitko. Gdy zblendujemy świeże borówki otrzymamy więcej soku, który będzie zawierał skórki, dlatego polecam podgrzać owoce w rondelku. Wtedy żelka będzie miała mniej skórek w sobie. 
Uwagi:
  1. Mrożonych borówek nie rozmrażamy wcześniej.
  2. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI
  3. Żelkę nakładamy na krem. Do suchego biszkoptu się nie przyklei. Dlatego przed nałożeniem żelki trzeba trochę lub bardziej posmarować biszkopt kremem. 
  4. Jeśli żelka wyjdzie ciut za duża, możemy okroić brzegi, zmniejszając tym samym jej średnicę. 
  5. Jeśli żelka borówkowa nie będzie chciała stężeć, to można dodać do niej więcej żelatyny – 1 g powinien wystarczyć. Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy naszą niestężałą żelkę z borówek, nie doprowadzając jej do wrzenia. Ma być na tyle gorąca, aby rozpuściła się w niej żelatyna. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy dokładnie. Studzimy, ponownie przelewamy do formy i schładzamy.
  6. Co zrobić gdy dodacie za dużo żelatyny i żelka będzie jak 'guma’. Możecie ją ponownie podgrzać, aż zrobi się płynna (nie musi być gorąca) i dodać więcej soku z owoców. Nie wiem dokładnie ile, bo jeszcze nie zdarzyło mi się tak ratować żelki. Następnie możecie włożyć ją na jakiś czas do zamrażarki, aby przyśpieszyć tężenie. Ale uważajcie, aby nie zamarzła. 

Smacznego 🙂

żelka borówkowa do tortu, żelka z borówki amerykańskiej, żelka z leśnych owoców do tortu, żelka do tortu,

żelka borówkowa do tortu, żelka z borówki amerykańskiej, żelka z leśnych owoców do tortu, żelka do tortu,

żelka borówkowa do tortu, żelka z borówki amerykańskiej, żelka z leśnych owoców do tortu, żelka do tortu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

6 komentarzy

Katarzyna kasia 24/08/2023 - 15:01

Czy robiąc zelke borowkowa bądź malinową konieczne jest przecedzenie owoców? Ile dodać żelatyny jeśli nie przecedzamy?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/08/2023 - 17:41

Mi lepiej smakuje żelka bez skórek i pestek. Nie robiłam nigdy żelki z pestkami, dlatego nie wiem ile dodać żelatyny więcej.

Odpowiedź
AAania 01/09/2022 - 17:23

Zwiększyłam ilość składników, bo potrzebowałam większą srednice, użyłam 380g borówek mrożonych i niestety, ale nie otrzymałam nawet 170g soku.
Co mogło pójść nie tak?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 01/09/2022 - 19:49

Borówki mogły mieć mało soku. Wtedy trzeba dorobić soku z dodatkowej ilości borówek.

Odpowiedź
Ania 13/07/2023 - 11:44

Super przepis. Uwielbiam wszystkie Pani przepisy i 99% mas i tortów robię z Pani przepisów ❤️ uwielbiam po prostu ❤️
A tak przy okazji chciałam zapytać co to za masa z żelka na zdjęciu ta pomaranczowa ? Super to wygląda, chciałabym spróbować 😍🥰 pozdrawiam serdecznie

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/07/2023 - 14:33

Dziękuję! Jeśli dobrze pamiętam to jest mus brzoskwiniowy z żelką brzoskwiniową. Przepis jest na blogu: https://slodkipomysl.pl/mus-brzoskwiniowy

Odpowiedź