ŻELKA Z CZARNEJ PORZECZKI

Żelka z czarnej porzeczki to owoce z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać owocowy blat do tortu. Żelka porzeczkowa do tortu idealnie przełamuje słodycz kremów w torcie. Polecam zrobić zapasy porzeczki na zimę, aby przez cały rok cieszyć się jej smakiem w tortach!
Polecam również żelkę z czerwonej porzeczki.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Uwaga!
Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić większą żelkę.
Żelka z czarnej porzeczki – śr 16 cm, grubość 8 mm:
  • 340 g świeżej/mrożonej czarnej porzeczki
  • 70-80 g cukru lub więcej, do smaku
  • 4 g żelatyny + 1,5 łyżki zimnej wody*
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
  2. Porzeczki umieszczamy w rondelku. Zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce zmiękną i się rozpaćkają. Wyłączamy palnik.
  3. Przecedzamy porzeczki przez sitko, aby pozbyć się pestek i skórek. Otrzymamy ok 180 ml (195-200 g) soku porzeczkowego, który przelewamy do rondelka.
  4. Sok z porzeczek podgrzewamy na małym ogniu, do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy całość energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
    Nie gotujemy soku z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące.
    Studzimy puree porzeczkowe.
  5. Ostudzone puree przelewamy do formy o śr 16 cm, wyłożonej folią spożywczą (na filmie pokazuję jak to zrobić). 
  6. Przed wylaniem puree do rantu (rant do żelki) schładzam je w lodówce kilka minut, aby miało konsystencję kisielu. Wtedy puree nie wypływa mi spod rantu. Polecam również schłodzić rant w zamrażalce.
  7. Tak przygotowana żelkę z porzeczek wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 4-6 godz.), najlepiej na całą noc.
  8. Żelkę porzeczkową możemy też włożyć do zamrażarki, po jej schłodzeniu w lodówce. Wtedy będzie łatwiej nałożyć ją na krem w torcie.
  9. Świeże porzeczki również podgrzewamy w rondelku z cukrem. Gdy owoce zmiękną, puszczą sok wyłączamy palnik i przecedzamy przez sitko. Gdy zblendujemy świeżą porzeczkę otrzymamy więcej soku, który będzie zawierał skórki, dlatego polecam podgrzać owoce w rondelku. Wtedy żelka będzie miała mniej skórek w sobie. 
Uwagi:
  1. Mrożonej porzeczki nie rozmrażamy wcześniej.
  2. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
  3. Porzeczki są różne. Jedne mają więcej soku, drugie mniej. Jeśli wyjdzie Wam za dużo soku odlejcie nadmiar. Jeśli za mało, to musicie go dorobić. 
  4. Żelkę nakładamy na krem. Do suchego biszkoptu się nie przyklei. Dlatego przed nałożeniem żelki trzeba trochę lub bardziej posmarować biszkopt kremem. 
  5. Jeśli żelka z porzeczki nie będzie chciała stężeć, to można dodać do niej więcej żelatyny – 1 g powinien wystarczyć. Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy naszą niestężałą żelkę, nie doprowadzając jej do wrzenia. Ma być na tyle gorąca, aby rozpuściła się w niej żelatyna. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy dokładnie. Studzimy, ponownie przelewamy do formy i schładzamy.
  6. Smacznego 🙂


    żelka z czarnej porzeczki, żelka porzeczkowa, żelka z porzeczki do tortu, żelka do tortu, owocowa wkładka do tortu,

    żelka z czarnej porzeczki, żelka porzeczkowa, żelka z porzeczki do tortu, żelka do tortu, owocowa wkładka do tortu,

    żelka z czarnej porzeczki, żelka porzeczkowa, żelka z porzeczki do tortu, żelka do tortu, owocowa wkładka do tortu,

    Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
    Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
    i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!