OWOCE W ŻELU - żelka

ŻELKA Z CZERWONEJ PORZECZKI

żelka z czerwonej porzeczki, żelka z porzeczki, porzeczki w żelu, żelka porzeczkowa, żelka owocowa do tortu,

Żelka z czerwonej porzeczki to owoce z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać owocowy blat do tortu. Żelka z porzeczki do tortu idealnie przełamuje słodycz kremów w torcie. Polecam zrobić zapasy czerwonej porzeczki na zimę! Żelka porzeczkowa jest przepyszna.

Uwaga!
Żelkę z czerwonej porzeczki do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka nie może wystawać poza blat biszkoptu, ponieważ krem do tynkowania nie ‘przyklei’ się do żelki. Postępujemy tak samo jak w przypadku frużeliny, czyli robimy wokoło żelki ramkę z kremu. Na filmie widać jak to powinno wyglądać. Do tortu o śr 20 cm polecam zrobić żelkę o śr 17-18 cm. 
Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić większą żelkę.
Żelka z czerwonej porzeczki – śr ok 15 cm, wysoka 8 mm:
  • 260 g świeżej/mrożonej czerwonej porzeczki
  • 75-85 g cukru lub więcej, do smaku
  • 5 g żelatyny + 1,5 łyżki zimnej wody*
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
  2. Czerwone porzeczki umieszczamy w rondelku. Zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce zmiękną i się rozpaćkają. Wyłączamy palnik.
  3. Przecedzamy porzeczki przez sitko, aby pozbyć się pestek i skórek. Otrzymamy ok 180-190 ml soku porzeczkowego, który przelewamy do rondelka.
  4. Sok z porzeczek podgrzewamy na małym ogniu, do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy całość energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
    Nie gotujemy soku z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące.
    Studzimy puree porzeczkowe.
  5. Ostudzone puree przelewamy do formy o śr 16 cm, wyłożonej folią spożywczą (na filmie pokazuję jak to zrobić). Żelka ostatecznie ma 15 cm średnicy, mimo że jest robiona w formie o śr 16 cm. 
  6. Tak przygotowana żelkę z porzeczek wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 4-6 godz.), najlepiej na całą noc.
  7. Żelkę porzeczkową możemy też włożyć do zamrażarki, po jej schłodzeniu w lodówce. Wtedy będzie łatwiej nałożyć ją na krem w torcie.
  8. Świeże porzeczki miksujemy blenderem na gładkie puree. Przecedzamy przez sitko. Do soku dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.
Uwagi:
  1. Mrożonej porzeczki nie rozmrażamy wcześniej.
  2. Więcej przepisów na żelki owocowe znajdziesz w zakładce OWOCE W ŻELU.
  3. Żelkę nakładamy na krem. Do suchego biszkoptu się nie przyklei. Dlatego przed nałożeniem żelki trzeba trochę lub bardziej posmarować biszkopt kremem. 
  4. Jeśli żelka z czerwonej porzeczki nie będzie chciała stężeć, to można dodać do niej więcej żelatyny, ok 1 gram (powinno wystarczyć). Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy naszą niestężałą żelkę porzeczkową, nie doprowadzając jej do wrzenia. Ma być na tyle gorąca, aby rozpuściła się w niej żelatyna. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy dokładnie. Studzimy, ponownie przelewamy do formy i schładzamy.

Smacznego 🙂


żelka z czerwonej porzeczki, żelka z porzeczki, porzeczki w żelu, żelka porzeczkowa, żelka owocowa do tortu,

żelka z czerwonej porzeczki, żelka z porzeczki, porzeczki w żelu, żelka porzeczkowa, żelka owocowa do tortu,

Polecam również:

biszkopt, biszkopt do tortu, biszkopt jasny, najlepszy biszkopt. biszkopt bez proszku do pieczenia

biszkopt z truskawkami, biszkopt z owocami, biszkopt z galaretką, biszkopt z kremem i owocami, krem russel, truskawki, galaretka

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione. 

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

2 komentarze

  • Odpowiedź
    Izabela
    7 września 2020 at 08:26

    Chciałabym zrobić żelkę śliwkową ( śliwki węgierki), mogę zastosować te same proporcje? Boję się, że dam za dużo żelatyny i wyjdzie twarde 🙂

  • Zostaw komentarz

    Polub mnie na FB!