OWOCE W ŻELU - żelka

ŻELKA Z MALINAMI

żelka z malinami, żelka z malin, żelka malinowa, owoce w żelu, owoce w galaretce, malinowa żelka,

Żelka z malinami to owoce w żelu z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać owocowy blat do tortu. Żelka malinowa idealnie przełamuje słodycz kremów.
Mam dla Was dwa przepisy na żelkę z malinami. Pierwsza żelka z malin jest bez pestek, a druga z pestkami – stabilniejsza wersja frużeliny malinowej. Obie żelki są pyszne. Ja akurat nie mam nic przeciwko pestkom, więc trudno mi określić, która smaczniejsza :). Wybór pozostawiam Wam!

Uwaga!
Żelkę z malin do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka nie może wystawać poza krem, ponieważ krem do tynkowania nie ‘przyklei’ się do żelki. Postępujemy tak samo jak w przypadku frużeliny, czyli robimy wokół żelki ramkę z kremu. Na pierwszym zdjęciu (na filmie też) widać jak to powinno wyglądać. Do tortu o śr 20 cm można zrobić żelkę o śr 16-17 cm. 
Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Żelka z malinami bez pestek – śr 16 cm, wysoka 1 cm:
  • 400 g świeżych/mrożonych malin
  • 50 g cukru trzcinowego lub więcej, do smaku
  • 1 – 2 łyżeczki soku z cytryny, do smaku
  • 8 g żelatyny + 2 łyżki zimnej wody*
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
  2. Maliny umieszczamy w rondelku. Zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu, aż maliny zmiękną i się rozpaćkają. Wyłączamy palnik.
  3. Przecedzamy maliny przez sitko, aby pozbyć się pestek. Otrzymamy ok 260 ml soku malinowego, który przelewamy do rondelka.
  4. Sok z malin podgrzewamy na małym ogniu, do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy całość energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
    Nie gotujemy soku z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące.
    Studzimy puree malinowe.
  5. Ostudzone puree przelewamy do formy wyłożonej folią spożywczą (na filmie pokazuję jak to zrobić).
  6. Tak przygotowana żelkę z malin wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 4-6 godz.), najlepiej na całą noc.
  7. Żelkę z malinami możemy też włożyć do zamrażarki, po jej schłodzeniu w lodówce. Wtedy będzie łatwiej nałożyć ją na krem w torcie.
żelka z malinami, żelka z malin, żelka malinowa, owoce w żelu, owoce w galaretce, malinowa żelka,
Żelka z malin z pestkami – śr 16 cm , wysoka 9 mm:
  • 260 g świeżych/mrożonych malin
  • 35 g cukru trzcinowego lub więcej, do smaku
  • 1 – 2 łyżeczki soku z cytryny, do smaku
  • 4 g żelatyny + 1 łyżka zimnej wody*
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
  2. Maliny umieszczamy w rondelku. Zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu, aż maliny zmiękną i się rozpaćkają. Wyłączamy palnik.
  3. Krótko miksujemy maliny blenderem, aby otrzymać gładkie puree. Następnie połowę puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Otrzymamy sok dodajemy do pozostałej części puree.
  4. Podgrzewamy całość na małym ogniu, do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy całość energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
    Nie gotujemy puree z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące.
    Studzimy puree malinowe.
  5. Ostudzone puree przelewamy do formy wyłożonej folią spożywczą (na filmie pokazuję jak to zrobić).
  6. Tak przygotowana żelkę z malin wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 4-6 godz.), najlepiej na całą noc.
  7. Jeśli nie będziecie przecedzać malin, aby pozbyć się trochę pestek, to dajcie trochę więcej żelatyny – ok 2g. 
  8. Żelkę z malinami możemy też włożyć do zamrażarki, po jej schłodzeniu w lodówce. Wtedy będzie łatwiej nałożyć ją na krem w torcie.
Uwagi:
  1. Mrożonych malin nie rozmrażamy wcześniej.
  2. Więcej przepisów na owoce w żelu znajdziesz w zakładce OWOCE W ŻELU.
  3. Żelkę nakładamy na krem. Do suchego biszkoptu się nie przyklei. Dlatego przed nałożeniem żelki z malinami trzeba trochę lub bardziej posmarować biszkopt kremem. 
  4. Jeśli żelka z malinami nie będzie chciała stężeć, to można dodać do niej więcej żelatyny, ok 2 gram (powinno wystarczyć). Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy naszą niestężałą żelkę malinową, nie doprowadzając jej do wrzenia. Ma być na tyle gorąca, aby rozpuściła się w niej żelatyna. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy dokładnie. Studzimy i ponownie przelewamy do formy. Schładzamy.

Smacznego 🙂


żelka z malinami, żelka z malin, żelka malinowa, owoce w żelu, owoce w galaretce, malinowa żelka,

żelka z malinami, żelka z malin, żelka malinowa, owoce w żelu, owoce w galaretce, malinowa żelka,

Polecam również:

sernik jajko sadzone, ciasto jajko sadzone, sernik z brzoskwiniami, sernik na zimno z brzoskwiniami, żelka brzoskwiniowa,

cytrynowy krem, krem cytrynowy, cytrynowy krem do tortu, cytrynowy krem z lemon curd, krem cytrynowy z lemon curd, krem z cytrynami,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione. 

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

2 komentarze

  • Odpowiedź
    Ania
    22 maja 2020 at 19:10

    Witam, czy żelka przyklei się do chrupki czekoladowej? Jadłam kiedyś takie ciastko i wymyśliłam sobie że pod żelke chciałabym dać chrupke tylko się boję że się to do siebie nie przyklei.

  • Zostaw komentarz

    Polub mnie na FB!