ŻELKA Z MARAKUI

Żelka z marakui to owoce z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu uzyskujemy owocowy blat do tortu. Żelka marakuja do tortu to lekko kwaśny dodatek np. do kremu śmietankowego, waniliowego lub czekoladowego.
Polecam również krem o smaku marakui

Robiłam żelkę z marakui używając pasteryzowanego puree, które kupiłam w sklepie internetowym: https://allegro.pl/oferta/puree-marakuja-pulpa-marakuja-1kg-8305778844?fromVariant=8266759187
Pasteryzowane puree po otwarciu przechowujemy do 5 dni w lodówce. Można też od razu podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. 

Uwaga!
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić większą żelkę.

Żelka z marakui – śr 16 cm, grubość ok 7 mm:
  • 150 g puree z marakui
  • ok 30 g cukru, do smaku
  • 4 g żelatyny + 1 łyżka zimnej wody
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
  2. Puree z marakui umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i podgrzewamy puree na małym ogniu, do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy całość energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
    Nie gotujemy pulpy z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące. Studzimy puree.
  3. Ostudzone puree przelewamy do formy o śr 16 cm, wyłożonej folią spożywczą.
  4. Przed wylaniem puree do rantu (rant do żelki) schładzam je w lodówce kilka minut, aby miało konsystencję kisielu. Wtedy puree nie wypływa mi spod rantu. Polecam również schłodzić rant w zamrażalce.
  5. Tak przygotowana żelkę z marakui wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 4-6 godz.).
  6. Żelkę z marakui możemy też włożyć do zamrażarki, po jej schłodzeniu w lodówce. Wtedy będzie łatwiej nałożyć ją na krem w torcie.
Uwagi:
  1. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
  2. Żelkę nakładamy na krem. Do suchego biszkoptu się nie przyklei. Dlatego przed nałożeniem żelki trzeba trochę lub bardziej posmarować biszkopt kremem. 
  3. Jeśli żelka wyjdzie ciut za duża, możemy okroić brzegi, zmniejszając tym samym jej średnicę. 
  4. Jeśli żelka z marakui nie będzie chciała stężeć, to można dodać do niej więcej żelatyny – 1 g powinien wystarczyć. Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy naszą niestężałą żelkę z mango, nie doprowadzając jej do wrzenia. Ma być na tyle gorąca, aby rozpuściła się w niej żelatyna. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy dokładnie. Studzimy, ponownie przelewamy do formy i schładzamy.
  5. Smacznego 🙂

    żelka z marakui, żelka do tortu, żelka marakuja, żelka o smaku marakui, wkładka z marakui do tortu,

    żelka z marakui, żelka do tortu, żelka marakuja, żelka o smaku marakui, wkładka z marakui do tortu,

    żelka z marakui, żelka do tortu, żelka marakuja, żelka o smaku marakui, wkładka z marakui do tortu,

    Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
    Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
    i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!