FRUŻELINA ANANASOWA

Frużelina ananasowa, czyli tzw. ananas w żelu, to słodki, owocowy dodatek do tortów i ciast. Frużelina z ananasa idealnie komponuje się z kremem kokosowym lub cynamonowym.
Polecam także mus ananasowy.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki :
  • 250 g ananasów z puszki
  • 80-100 ml syropu/zalewy z ananasów
  • 1,5 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej w 2 łyżeczkach zimnej wody
  • trochę cukru lub soku z cytryny, do smaku
  1. Ananasy kroimy na małe kawałki. Wsypujemy do rondelka i dodajemy syrop.
  2. Ananasy w syropie podgrzewamy na małym ogniu. Gdy owoce będą ciepłe dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Mieszamy i gotujemy całość na mniejszym ogniu, aż sok zgęstnieje – będzie miał konsystencję kisielu. Zdejmujemy rondelek z ognia.
  3. Studzimy frużelinę z ananasa i wkładamy do lodówki na kilka godzin (ok 3 godz).
Uwagi:
  1. Frużelina ananasowa z podanych składników wystarczy na przełożenie 2 blatów biszkoptu o śr. 20 cm.
  2. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
  3. Jeśli frużelina ananasowa wyjdzie rzadka, to dodajemy trochę więcej mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie (ok 1/2 łyżeczki). Uważajcie z ilością. Jeśli dacie za dużo m.ziemniaczanej, popsuje ona smak frużeliny. Można wtedy dodać trochę soku z cytryny.
  4. Do ananasa w żelu możemy dodać trochę soku z cytryny, który orzeźwi smak frużeliny lub cukru, do smaku. 
  5. Inne świeże owoce, które utrudniają tężenie galaretki to: kiwi i papaya.

Smacznego 🙂

UWAGA!
Od czasu nagrania filmu zmodyfikowałam trochę przepis, usuwając żelatynę.
Dlatego film i przepis trochę się różni :).

frużelina ananasowa, frużelina z ananasa, ananas w żelu, ananasy w galaretce,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.