FRUŻELINA ANANASOWA
Frużelina ananasowa, czyli tzw. ananas w żelu, to słodki, owocowy dodatek do tortów i ciast. Frużelina z ananasa idealnie komponuje się z kremem kokosowym lub cynamonowym.
Polecam także mus ananasowy.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki :
- 250 g ananasów z puszki
- 80-100 ml syropu/zalewy z ananasów
- 1,5 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej w 2 łyżeczkach zimnej wody
- trochę cukru lub soku z cytryny, do smaku
- Ananasy kroimy na małe kawałki. Wsypujemy do rondelka i dodajemy syrop.
- Ananasy w syropie podgrzewamy na małym ogniu. Gdy owoce będą ciepłe dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Mieszamy i gotujemy całość na mniejszym ogniu, aż sok zgęstnieje – będzie miał konsystencję kisielu. Zdejmujemy rondelek z ognia.
- Studzimy frużelinę z ananasa i wkładamy do lodówki na kilka godzin (ok 3 godz).
Uwagi:
- Frużelina ananasowa z podanych składników wystarczy na przełożenie 2 blatów biszkoptu o śr. 20 cm.
- Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
- Jeśli frużelina ananasowa wyjdzie rzadka, to dodajemy trochę więcej mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie (ok 1/2 łyżeczki). Uważajcie z ilością. Jeśli dacie za dużo m.ziemniaczanej, popsuje ona smak frużeliny. Można wtedy dodać trochę soku z cytryny.
- Do ananasa w żelu możemy dodać trochę soku z cytryny, który orzeźwi smak frużeliny lub cukru, do smaku.
- Inne świeże owoce, które utrudniają tężenie galaretki to: kiwi i papaya.
Smacznego 🙂
UWAGA!
Od czasu nagrania filmu zmodyfikowałam trochę przepis, usuwając żelatynę.
Dlatego film i przepis trochę się różni :).
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.