Krem kokosowy 'Raffaello’ to delikatny krem z wiórkami kokosowymi na bazie śmietanki kokosowej. Przywodzi na myśl znane pralinki kokosowe. Krem o smaku kokosowym idealnie komponuje się z jasnym biszkoptem i słodko-kwaśną frużeliną owocową. Chociaż towarzystwo kakaowego biszkoptu mu nie przeszkadza ;).
Polecam też kokosowy krem do tortu.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
- 130 g śmietanki kokosowej, otrzymanej ze schłodzonego mleczka kokosowego*
- 120 g białej czekolady
- 230 g mascarpone, schłodzonego
- 50 g wiórków kokosowych
- 20 g migdałów w płatkach, posiekanych
- kilka łyżek likieru kokosowego, np. Malibu (opcjonalnie)
- Schłodzone mleczko kokosowe (min. 48 godz.*) odwracamy do góry dnem i otwieramy. Odlewamy wodę kokosową i łyżką wyjmujemy gęstą, białą śmietankę, którą umieszczamy w rondelku.
- Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Nie doprowadzamy jej do wrzenia. Śmietanka ma być na tyle gorąca, aby bez problemu rozpuściła się w niej czekolada. Gdy temperatura śmietanki będzie odpowiednia zdejmujemy rondelek z palnika i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy całość, aż otrzymamy gładki sos czekoladowy (w tym momencie dodajemy likier i mieszamy, jeśli robimy krem z likierem).
Odstawiamy do wystudzenia. Rondelek przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 8 godz.). - Następnego dnia umieszczamy w misce schłodzony krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odstawiamy mikser.
- Dodajemy wiórki kokosowe i posiekane migdały. Szpatułką (może być mikser) delikatnie i krótko mieszamy.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Polecam torty z kremem kokosowym Raffaello: Tort serce i Kokosowy tort z malinami.
*Mleczko kokosowe (400 ml) powinno mieć powyżej 80% ekstraktu kokosowego.
Uwagi:
- Kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm.
Skorzystaj z przelicznika foremek. - Sprawdź jakie kremy pasują do kremu kokosowego Raffaello: połączenia smakowe.
- Czas schładzania mleka kokosowego zależy od jego jakości. Moje chłodziłam ok 24 godzin, ale czasami może się zdarzyć, że czas może się wydłużyć. Dlatego polecam schładzać mleko kokosowe min. 48 godz. przed użyciem.
- Do kremu użyłam śmietanki kokosowej. Można zamiast niej dodać śmietankę kremówkę 36%. Nie polecam śmietanki 30%, ponieważ krem raffaello wyjdzie mniej stabilny.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
40 komentarzy
Dominika
31 sierpnia 2023 at 00:31Czy używając tego kremu jako przełożenie tortu warto składać go kilka dni wcześniej przed podaniem? Pytam, bo w przepisie jest informacja, że krem przechowywany w lodówce może się zważyć, dlatego zastanawiam się czy krem już na biszkopcie ale też przechowywany w lodówce przez 2 dni będzie ok? A z ciekawości chciałam spytać po co schładzać mleczko kokosowe skoro je później podgrzewamy? Pozdrawiam
Magdalena Indyka
1 września 2023 at 14:00Trudno mi to wytłumaczyć, ale krem pozostawiony w misce odpowietrza się. Przez to potem się warzy. Blaty biszkoptu i rant dookoła chronią krem przed powietrzem z zewnątrz. Śmietanka od mleka jest gęstsza. Dlatego mimo podgrzewania trzeba wcześniej schłodzić mleczko kokosowe, aby otrzymać gęstą śmietankę.
Edyta
29 czerwca 2023 at 17:04Czy śmietanke kokosową moge zastąpić śmietanką 36%
Magdalena Indyka
30 czerwca 2023 at 14:45Tak 🙂 Tylko smak już nie będzie taki intensywny.
Beata
26 stycznia 2022 at 15:09Jaka grubość kremu wychodzi z tych proporcji?
Magdalena Indyka
29 stycznia 2022 at 11:58Nie wiem dokładnie. Gdy robiłam tort z tym kremem nie mierzyłam wtedy grubości kremu. Na pewno miał 1 cm grubości w tym torcie: https://slodkipomysl.pl/jak-zrobic-tort-serce/
Kasia
15 września 2021 at 14:29Czy jak pominę migdały zmieni się konsystencja? Mam uczulenie 🙁
Magdalena Indyka
20 września 2021 at 10:53Bez problemu można pominąć 🙂
Marzena
20 lutego 2021 at 12:05Właśnie robię ten krem i ponieważ konsystencja śmietanki nie była taka jak na filmie ubijalam dalej i chyba przenikam śmietanę jak odratować ten krem. Da się czy wszystko przepadło
Magdalena Indyka
22 lutego 2021 at 15:54Ten krem ciężko uratować. Najłatwiej można uratować kremy maślane. Kremy na bazie śmietanki i mascarpone są trudne do uratowania.
AniaAnia
13 lipca 2021 at 06:30Znalazłam w sklepie śmietankę kokosową. Czy można jej użyć zamiast tej otrzymanej z mleka kokosowego?
Magdalena Indyka
14 lipca 2021 at 12:08tak 🙂
Karolina
22 maja 2023 at 13:25Czy mleczko kokosowe ma już w lodówce siedzieć do góry dnem czy dopiero przy otwieraniu ?
Magdalena Indyka
23 maja 2023 at 21:32Śmietanka gromadzi/zbiera się na górze. Jeśli do lodówki włożysz puszkę do góry dnem, to wtedy po wyciągnięciu odwraca się puszkę i otwiera u góry. Jeśli puszka w lodówce będzie stała tak jak w sklepie, to wtedy trzeba odwrócić ją i otworzyć od strony dna. Mam nadzieję, że dobrze wytłumaczyłam 🙂
Karolina
18 stycznia 2021 at 17:43Czy masa wyjdzie ze mleczka kokosowego o mniejszym ekstrakcie ? Z góry dziękuję za odpowiedź
Magdalena Indyka
19 stycznia 2021 at 22:29Nie wiem jak stabilna będzie po ubiciu taka śmietanka. Nie używałam mleka kokosowego z innych firm.
Anna
2 stycznia 2021 at 22:45A jak mam gotową śmietankę kokosową w puszce to mogę takiej użyć?
Magdalena Indyka
3 stycznia 2021 at 14:42Tak :).
Anna
3 stycznia 2021 at 22:47Dziękuje. Mam jednak puszkę na której pisze krem kokosowy – ekstrakt kokosowy 95% firmy real Thai. 400 ml. Czyli bezpośrednio z puszki daje już 150 g tak?
Magdalena Indyka
4 stycznia 2021 at 20:43tak.
Monika
27 listopada 2020 at 20:18Mam pytanie, czy można użyć tego kremu do tynkowania tortu czy tylko do przełożenia?
Magdalena Indyka
28 listopada 2020 at 20:16Można nim otynkować tort. Ale nie pod masę cukrową.
Gosia
18 czerwca 2020 at 21:49Właśnie robię ten krem. 91% ekstraktu z kokosa. 🙂 nawet nie wiedziałam, że to gęste będzie ???
Magdalena Indyka
18 czerwca 2020 at 22:06Ooo…gdzie takie cudo znalazłaś?
Marlena
30 października 2020 at 12:41Ja znalazłam w LIDL.
madamagda
17 lutego 2020 at 22:30Z jednej puszki mleka 400 g, ile śmietanki otrzymamy?
Potrzebuję na większą blachę i do podwójnego przełożenia 400 g śmietanki, ile puszek mleka muszę użyć?
Pozdrawiam
Magdalena Indyka
17 lutego 2020 at 23:212 puszki będą potrzebne. Jedna ma 400 ml mleka. Śmietanki po schłodzeniu mleka będzie mniej, ok 340g.
Magda
18 lutego 2020 at 14:49Super, dziękuję za informację, skoro zrobię z dwóch puszek, postanowiłam, że zrobię trzy warstwy kremu, a co! 😉
Jeszcze pytanie odnośnie wody kokosowej, którą odlewamy, czy mogę użyć jej do nasaczenia biszkoptu?
Magdalena Indyka
18 lutego 2020 at 16:17Wodę można użyć do nasączenia 🙂
nimewonef
16 września 2019 at 11:08Robiłam ten krem z mleczka z zawartością 80% ekstraktu, jednak po chłodzeniu przez kilka dni – konsystencja zdecydowanie nie była taka, jak na Pani zdjęciach. Mimo to podjęłam próbę i muszę przyznać, że krem wyszedł pyszny i delikatny, mało brakowało, żebym nie zjadła go po prostu łyżką 🙂 Obecnie mój zdecydowany faworyt kokosowy.
Magdalena Indyka
17 września 2019 at 20:29Cieszę się. Konsystencja mleczka zależy od jakości śmietanki. Raz trafiłam na taką, która kolor miała szary i nie była zbyt stabilna. Od jakiegoś czasu kupuję w Lidlu śmietankę kokosową i jest ok.
Monia
7 czerwca 2019 at 01:10Chłodziłam mleczko kokosowe w lodówce 2 dni i nie wyszła z niego śmietanka, po otworzeniu puszki było płynnej konsystencji. Z braku innego mleczka i pory (robiłam to w nocy), wrzuciłam do niego i rozpuściłam czekoladę, zobaczymy co jutro z tego wyjdzie. Mam nadzieję że krem się uda, inaczej będę jutro głęboko (wiadomo gdzie). Zresztą już musiałam po raz drugi piec biszkopt bo pierwszy nie wyszedł (to mój pierwszy biszkopt, który się nie udał.
Magdalena Indyka
7 czerwca 2019 at 17:56To może być wina mleczka kokosowego. Są różnie i nie każde jest dobrej jakości.
Ewelina Ewelina
17 maja 2019 at 15:31Jakiego mleka Pani użyła?
Mam z Lidla i nie wiem czy się nadaje.
Magdalena Indyka
17 maja 2019 at 20:11Z Lidla 🙂 Będzie ok 🙂
Ewelina Ewelina
17 maja 2019 at 21:45Dziękuję ?
Agnieszka
24 maja 2019 at 07:19Czy mogę dać część śmietanki kokosowej a cześć 36%? Czy lepiej nie mieszać?
Magdalena Indyka
24 maja 2019 at 09:33Tak, można 🙂 Za pierwszym razem mieszałam. Potem zrobiłam na samej śmietance kokosowej.
Muffiny
3 lutego 2019 at 20:05Ta porcja kremu na ile starczy muffinek?
Magdalena Indyka
4 lutego 2019 at 15:35Nie wiem. Nie robiłam z niego dekoracji na babeczki.