KREM DO TORTU/ KREMY DO CIAST

KREM KOKOSOWY 'RAFFAELLO’

krem kokosowy, krem raffaello, krem kokosowy z migdałami, krem do tortu, krem z mlekiem kokosowym,

Krem kokosowy 'Raffaello’ to delikatny krem z wiórkami kokosowymi na bazie śmietanki kokosowej. Przywodzi na myśl znane pralinki kokosowe. Krem o smaku kokosowym idealnie komponuje się z jasnym biszkoptem i słodko-kwaśną frużeliną owocową. Chociaż towarzystwo kakaowego biszkoptu mu nie przeszkadza ;).
Polecam też kokosowy krem do tortu.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
  • 130 g śmietanki kokosowej, otrzymanej ze schłodzonego mleczka kokosowego*
  • 120 g białej czekolady
  • 230 g mascarpone, schłodzonego
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 20 g migdałów w płatkach, posiekanych 
  • kilka łyżek likieru kokosowego, np. Malibu (opcjonalnie)
  1. Schłodzone mleczko kokosowe (min. 48 godz.*) odwracamy do góry dnem i otwieramy. Odlewamy wodę kokosową i łyżką wyjmujemy gęstą, białą śmietankę, którą umieszczamy w rondelku.
  2. Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Nie doprowadzamy jej do wrzenia. Śmietanka ma być na tyle gorąca, aby bez problemu rozpuściła się w niej czekolada. Gdy temperatura śmietanki będzie odpowiednia zdejmujemy rondelek z palnika i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy całość, aż otrzymamy gładki sos czekoladowy (w tym momencie dodajemy likier i mieszamy, jeśli robimy krem z likierem).
    Odstawiamy do wystudzenia. Rondelek przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 8 godz.).
  3. Następnego dnia umieszczamy w misce schłodzony krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odstawiamy mikser.
  4. Dodajemy wiórki kokosowe i posiekane migdały. Szpatułką (może być mikser) delikatnie i krótko mieszamy. 
  5. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  6. Polecam torty z kremem kokosowym Raffaello: Tort serce i Kokosowy tort z malinami.

*Mleczko kokosowe (400 ml) powinno mieć powyżej 80% ekstraktu kokosowego.

Uwagi:
  1. Kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm.
    Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu kokosowego Raffaello: połączenia smakowe.
  3. Czas schładzania mleka kokosowego zależy od jego jakości. Moje chłodziłam ok 24 godzin, ale czasami może się zdarzyć, że czas może się wydłużyć. Dlatego polecam schładzać mleko kokosowe min. 48 godz. przed użyciem. 
  4. Do kremu użyłam śmietanki kokosowej. Można zamiast niej dodać śmietankę kremówkę 36%. Nie polecam śmietanki 30%, ponieważ krem raffaello wyjdzie mniej stabilny. 

Smacznego 🙂

krem kokosowy, krem raffaello, krem kokosowy z migdałami, krem do tortu, krem z mlekiem kokosowym,

krem kokosowy, krem raffaello, krem kokosowy z migdałami, krem do tortu, krem z mlekiem kokosowym,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

40 komentarzy

  • Odpowiedź
    Dominika
    31 sierpnia 2023 at 00:31

    Czy używając tego kremu jako przełożenie tortu warto składać go kilka dni wcześniej przed podaniem? Pytam, bo w przepisie jest informacja, że krem przechowywany w lodówce może się zważyć, dlatego zastanawiam się czy krem już na biszkopcie ale też przechowywany w lodówce przez 2 dni będzie ok? A z ciekawości chciałam spytać po co schładzać mleczko kokosowe skoro je później podgrzewamy? Pozdrawiam

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      1 września 2023 at 14:00

      Trudno mi to wytłumaczyć, ale krem pozostawiony w misce odpowietrza się. Przez to potem się warzy. Blaty biszkoptu i rant dookoła chronią krem przed powietrzem z zewnątrz. Śmietanka od mleka jest gęstsza. Dlatego mimo podgrzewania trzeba wcześniej schłodzić mleczko kokosowe, aby otrzymać gęstą śmietankę.

  • Odpowiedź
    Edyta
    29 czerwca 2023 at 17:04

    Czy śmietanke kokosową moge zastąpić śmietanką 36%

  • Odpowiedź
    Beata
    26 stycznia 2022 at 15:09

    Jaka grubość kremu wychodzi z tych proporcji?

  • Odpowiedź
    Kasia
    15 września 2021 at 14:29

    Czy jak pominę migdały zmieni się konsystencja? Mam uczulenie 🙁

  • Odpowiedź
    Marzena
    20 lutego 2021 at 12:05

    Właśnie robię ten krem i ponieważ konsystencja śmietanki nie była taka jak na filmie ubijalam dalej i chyba przenikam śmietanę jak odratować ten krem. Da się czy wszystko przepadło

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      22 lutego 2021 at 15:54

      Ten krem ciężko uratować. Najłatwiej można uratować kremy maślane. Kremy na bazie śmietanki i mascarpone są trudne do uratowania.

      • Odpowiedź
        AniaAnia
        13 lipca 2021 at 06:30

        Znalazłam w sklepie śmietankę kokosową. Czy można jej użyć zamiast tej otrzymanej z mleka kokosowego?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          14 lipca 2021 at 12:08

          tak 🙂

          • Karolina
            22 maja 2023 at 13:25

            Czy mleczko kokosowe ma już w lodówce siedzieć do góry dnem czy dopiero przy otwieraniu ?

          • Magdalena Indyka
            23 maja 2023 at 21:32

            Śmietanka gromadzi/zbiera się na górze. Jeśli do lodówki włożysz puszkę do góry dnem, to wtedy po wyciągnięciu odwraca się puszkę i otwiera u góry. Jeśli puszka w lodówce będzie stała tak jak w sklepie, to wtedy trzeba odwrócić ją i otworzyć od strony dna. Mam nadzieję, że dobrze wytłumaczyłam 🙂

  • Odpowiedź
    Karolina
    18 stycznia 2021 at 17:43

    Czy masa wyjdzie ze mleczka kokosowego o mniejszym ekstrakcie ? Z góry dziękuję za odpowiedź

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 stycznia 2021 at 22:29

      Nie wiem jak stabilna będzie po ubiciu taka śmietanka. Nie używałam mleka kokosowego z innych firm.

  • Odpowiedź
    Anna
    2 stycznia 2021 at 22:45

    A jak mam gotową śmietankę kokosową w puszce to mogę takiej użyć?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      3 stycznia 2021 at 14:42

      Tak :).

      • Odpowiedź
        Anna
        3 stycznia 2021 at 22:47

        Dziękuje. Mam jednak puszkę na której pisze krem kokosowy – ekstrakt kokosowy 95% firmy real Thai. 400 ml. Czyli bezpośrednio z puszki daje już 150 g tak?

  • Odpowiedź
    Monika
    27 listopada 2020 at 20:18

    Mam pytanie, czy można użyć tego kremu do tynkowania tortu czy tylko do przełożenia?

  • Odpowiedź
    Gosia
    18 czerwca 2020 at 21:49

    Właśnie robię ten krem. 91% ekstraktu z kokosa. 🙂 nawet nie wiedziałam, że to gęste będzie ???

  • Odpowiedź
    madamagda
    17 lutego 2020 at 22:30

    Z jednej puszki mleka 400 g, ile śmietanki otrzymamy?
    Potrzebuję na większą blachę i do podwójnego przełożenia 400 g śmietanki, ile puszek mleka muszę użyć?
    Pozdrawiam

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      17 lutego 2020 at 23:21

      2 puszki będą potrzebne. Jedna ma 400 ml mleka. Śmietanki po schłodzeniu mleka będzie mniej, ok 340g.

      • Odpowiedź
        Magda
        18 lutego 2020 at 14:49

        Super, dziękuję za informację, skoro zrobię z dwóch puszek, postanowiłam, że zrobię trzy warstwy kremu, a co! 😉
        Jeszcze pytanie odnośnie wody kokosowej, którą odlewamy, czy mogę użyć jej do nasaczenia biszkoptu?

  • Odpowiedź
    nimewonef
    16 września 2019 at 11:08

    Robiłam ten krem z mleczka z zawartością 80% ekstraktu, jednak po chłodzeniu przez kilka dni – konsystencja zdecydowanie nie była taka, jak na Pani zdjęciach. Mimo to podjęłam próbę i muszę przyznać, że krem wyszedł pyszny i delikatny, mało brakowało, żebym nie zjadła go po prostu łyżką 🙂 Obecnie mój zdecydowany faworyt kokosowy.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      17 września 2019 at 20:29

      Cieszę się. Konsystencja mleczka zależy od jakości śmietanki. Raz trafiłam na taką, która kolor miała szary i nie była zbyt stabilna. Od jakiegoś czasu kupuję w Lidlu śmietankę kokosową i jest ok.

  • Odpowiedź
    Monia
    7 czerwca 2019 at 01:10

    Chłodziłam mleczko kokosowe w lodówce 2 dni i nie wyszła z niego śmietanka, po otworzeniu puszki było płynnej konsystencji. Z braku innego mleczka i pory (robiłam to w nocy), wrzuciłam do niego i rozpuściłam czekoladę, zobaczymy co jutro z tego wyjdzie. Mam nadzieję że krem się uda, inaczej będę jutro głęboko (wiadomo gdzie). Zresztą już musiałam po raz drugi piec biszkopt bo pierwszy nie wyszedł (to mój pierwszy biszkopt, który się nie udał.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 czerwca 2019 at 17:56

      To może być wina mleczka kokosowego. Są różnie i nie każde jest dobrej jakości.

  • Odpowiedź
    Ewelina Ewelina
    17 maja 2019 at 15:31

    Jakiego mleka Pani użyła?
    Mam z Lidla i nie wiem czy się nadaje.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      17 maja 2019 at 20:11

      Z Lidla 🙂 Będzie ok 🙂

      • Odpowiedź
        Ewelina Ewelina
        17 maja 2019 at 21:45

        Dziękuję ?

        • Odpowiedź
          Agnieszka
          24 maja 2019 at 07:19

          Czy mogę dać część śmietanki kokosowej a cześć 36%? Czy lepiej nie mieszać?

          • Magdalena Indyka
            24 maja 2019 at 09:33

            Tak, można 🙂 Za pierwszym razem mieszałam. Potem zrobiłam na samej śmietance kokosowej.

  • Odpowiedź
    Muffiny
    3 lutego 2019 at 20:05

    Ta porcja kremu na ile starczy muffinek?

  • Zostaw komentarz