KREM KOKOSOWY 'RAFFAELLO’

Krem kokosowy 'Raffaello’ to delikatny krem z wiórkami kokosowymi na bazie śmietanki kokosowej. Przywodzi na myśl znane pralinki kokosowe. Krem o smaku kokosowym idealnie komponuje się z jasnym biszkoptem i słodko-kwaśną frużeliną owocową. Chociaż towarzystwo kakaowego biszkoptu mu nie przeszkadza ;).
Polecam też kokosowy krem do tortu.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
  • 130 g śmietanki kokosowej, otrzymanej ze schłodzonego mleczka kokosowego*
  • 120 g białej czekolady
  • 230 g mascarpone, schłodzonego
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 20 g migdałów w płatkach, posiekanych 
  • kilka łyżek likieru kokosowego, np. Malibu (opcjonalnie)
  1. Schłodzone mleczko kokosowe (min. 48 godz.*) odwracamy do góry dnem i otwieramy. Odlewamy wodę kokosową i łyżką wyjmujemy gęstą, białą śmietankę, którą umieszczamy w rondelku.
  2. Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Nie doprowadzamy jej do wrzenia. Śmietanka ma być na tyle gorąca, aby bez problemu rozpuściła się w niej czekolada. Gdy temperatura śmietanki będzie odpowiednia zdejmujemy rondelek z palnika i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy całość, aż otrzymamy gładki sos czekoladowy (w tym momencie dodajemy likier i mieszamy, jeśli robimy krem z likierem).
    Odstawiamy do wystudzenia. Rondelek przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 8 godz.).
  3. Następnego dnia umieszczamy w misce schłodzony krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odstawiamy mikser.
  4. Dodajemy wiórki kokosowe i posiekane migdały. Szpatułką (może być mikser) delikatnie i krótko mieszamy. 
  5. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  6. Polecam torty z kremem kokosowym Raffaello: Tort serce i Kokosowy tort z malinami.

*Mleczko kokosowe (400 ml) powinno mieć powyżej 80% ekstraktu kokosowego.

Uwagi:
  1. Kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm.
    Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu kokosowego Raffaello: połączenia smakowe.
  3. Czas schładzania mleka kokosowego zależy od jego jakości. Moje chłodziłam ok 24 godzin, ale czasami może się zdarzyć, że czas może się wydłużyć. Dlatego polecam schładzać mleko kokosowe min. 48 godz. przed użyciem. 
  4. Do kremu użyłam śmietanki kokosowej. Można zamiast niej dodać śmietankę kremówkę 36%. Nie polecam śmietanki 30%, ponieważ krem raffaello wyjdzie mniej stabilny. 

Smacznego 🙂

krem kokosowy, krem raffaello, krem kokosowy z migdałami, krem do tortu, krem z mlekiem kokosowym,

krem kokosowy, krem raffaello, krem kokosowy z migdałami, krem do tortu, krem z mlekiem kokosowym,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!